naleśniki dowolna ilość szpinaku (od tego zależy intensywność koloru), u nas ~6 brykietów 300ml dowolnego mleka 150g mąki pszennej 2 jajka 30g masła łyżka soku z cytryny serek śmietankowy łosoś Szpinak odmrażamy na patelni bądź dusimy do miękkości, jeśli dorwaliśmy świeży. Mleko zmiksować z jajkami, aż się zacznie pienić, dodać mąkę i zmiksować na gładko, następnie cienką stróżką wciąż miksując(...)rozdrobniony na papkę szpinak (można zblendować). Po dodaniu szpinaku można jeszcze dosypać mąki, jeśli uznacie, że ciasto jest za luźne. Powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć na odrobinie tłuszczu. Podawać posmarowane serkiem z kawałkami łososia i zwinięte w rulonik. Tosia pożarła naleśnika z samym serkiem. Mimo, że naleśniki mają w sobie szpinak, doskonale komponują się także z farszem na słodko, także
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżka syropu klonowego, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju sezamowego, Składniki marynaty mieszam, umieszczam w nich umyte i osuszone filety łososia. Marynuję minimum 30 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną szalotkę, skórkę z cytryny i czosnek. Dodaję ryż i smażę 3-4 minuty. Wlewam cydr i duszę całość na średnim ogniu przez chwilę. Następnie(...)momentu aż wykorzystam cały płyn. Dodaję sok z cytryny, doprawiam ryż solą i pieprzem, mieszam. Następnie dodaję starty parmezan i całość dokładnie mieszam. Ściągam z ognia. Filety łososia grilluję na patelni po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Porcję risotto podaję z grillowanym łososiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasmaku. W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia,no i robi się własciwie sam. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki fileta z łososia a 160 g każdy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny lub limetki 1 łyżka miodu 20 g świeżego imbiru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jako najlepsze jakie jedliśmy w naszym życiu. Coś w tym jest, idealny balans między wszystkimi smakami. Spróbujcie, polecam. Składniki (na 2 porcje): 300-350 gram filetu z łososia 250 gram brokuł 1 saszetka kaszy gryczanej 1 mała cebula, kroimy bardzo drobno w kostkę 40 gram orzechów włoskich 3/4 średniej gruszki, również kroimy w bardzo drobną kostkę 2 łyżki(...)Całość karmelizujemy na wolnym ogniu kilka minut, dodajemy sok z 1/4 limonki i dusimy. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, ości i brzuszków. Filet dzielimy na dwie części i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z 1/4 limonki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy filet po 2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, zaczynamy od tej strony gdzie wcześniej była
Mango Papajawoka rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę, papryczkę chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry i energicznie mieszamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy ostrożnie, żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog KulinarnyDoprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z pesto. Nakładamy na talerz. Pod koniec gotowania makaronu przygotowujemy łososia. Doprawiamy go delikatnie solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę makadamy na makaron
Przysmaki KarolkiDzisiaj proste, szybkie i kolorowe danie z łososiem. Chrupkości dodały migdały, ale warzywa też nie smażyły się długo więc pozostały jędrne. Całość konkretnie doprawiona, z makaronem i sałatą była pysznym obiadem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGotowanie na parze jest bardzo szybkie i bardzo zdrowe. Przygotowanie łososia to około 50 minut z gotowaniem. Dzięki gotowaniu na parze unikamy przykrego zapachu smażonej ryby. Do takiego gotowania nadaje się garnek i zwykły durszlak plus pokrywka. Potrzebujemy: 150-200g kawałek świeżego łososia 1 łyżeczka pieprzy cytrynowego - koniecznie 1/4 łyżeczki soli Dekoracja garść mixu sałat cząstki cytryny Do garnka
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/sama wymyśliłam i się zachwyciłam! :D Nic dodać, nic ująć, BOMBA! proste, szybkie, to chyba będzie od dziś moje popisowe danie ;) Składniki (2 porcje): garść makaronu ryżowego (wstążki) puszka łososia w sosie własnym (po odsączeniu około 90g) 1 żółtko łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm sól(...)żółtko i skrobie dodajemy przygotowaną miksturę do makaronu (ciągle mieszamy!), smażąc na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać dodajemy łososia, krusząc go w rękach na mniejsze kawałki, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem wg. smaku ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćhimalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Kiełki smażymy na 3 łyżkach oleju, często mieszając, a polędwice z łososie kroimy na cienkie plasterki. Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 min. Makaron dodajemy do kiełków, mieszamy, dopraw solą i pieprzem
Moniki Smakołykiczerwona papryczka chili sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć na zimnej patelni, skórą do dołu, powoli podgrzewać i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż skórka będzie chrupiąca. Następnie zmniejszyć ogień, rybę odwrócić i smażyć przez kolejną minutę lub do czasu
Codzienne Gotowanieszklanka ryżu do risotto 2 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej 500 g surowego łososia sól, pieprz Masło rozpuścić na patelni, wsypać ryż i smażyć około 5 minut. Następnie wlać pół szklanki wywaru i podgrzewać do czasu wchłonięcia wywaru i tak postępować do czasu z resztą płynu, przez około
Jadło i czytadłogładzicę czy inne ryby flądrowate. Kotlety z łososia Składniki: 10 kotletów 600 g fileta łososia 400 g białej ryby 1 jajko 2 łyżki drobno pokrojonych kaparów 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos chrzanowo koperkowy 200 ml majonezu domowej roboty, tutaj przepis 1 łyżka świeżo utartego(...)chrzanu 1 łyżka koperku 2 łyżki jogurtu sól do smaku Przepuść połowę łososia i całą białą przez maszynkę. Resztę łososia pokrój w kostkę. Dodaj jajko, kapary sól i pieprz, wymieszaj farsz. Uformuj 10 okrągłych kotletów i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż kolety w dosyć wysokiej temperaturze przez około 3 minuty po każdej stronie. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki
codojedzeniaszklanki białego i dzikiego ryżu 1 łyżka oliwy z oliwek sól 1 małe opakowanie świeżych malin cukier garść borówek 1 cytryna świeża bazylia do dekoracji Sposób przygotowania: Łososia dokładnie myjemy, solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz, czosnek przeciskamy przez praskę, posypujemy chilli i oregano, dodajemy drobno posiekaną świeżą miętę i polewamy oliwą z oliwek. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię aluminiową(...)koniec dodajemy świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Maliny przenosimy do małego garnuszka, dodajemy cukier i krótko smażymy. Na talerz nakładamy ugotowany ryż, duszony szpinak, pieczonego łososia i sos malinowy, dodajemy świeże owoce i ćwiartkę z cytryny. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosny