zagęszcza zasmażką. Przepisów na tę zupę jest wiele w zależności od kraju i regionu. Składniki: 500 g małży 600 g filetów z ryb (u mnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego(...)kostkę 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone sól i świeżo mielony pieprz 250 ml mleka 150 ml śmietany 18% drobno posiekana natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i smażymy boczek przez około 3-4 minuty, często mieszając, następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion
Smakowity Blog Kulinarnyziemniaczkami składniki na 2 porcje 1 cebula 1 średnia cukinia płaska łyżeczka oleju kokosowego extra virgin sól, pieprz, zioła prowansalskie 1-2 łyżki wiórków kokosowych 300-350 g łososia (u mnie filet) 5-6 średniej wielkości ziemniaków Ziemniaki pokroić w kostkę i umieścić w naczyniu do parowania, gotować na parze przez 35-40 minut. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać patelnię(...)dodać do podsmażonej cebuli razem z ziołami prowansalskimi. Małą patelnię rozgrzać i podprażyć na niej wiórki kokosowe. Dodać do cukinii. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć przez chwilę pod przykryciem, aby cukinia była chrupka. Rybę podzielić na dwie części, oprószyć delikatnie solą i wyłożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć pod przykryciem przez około 10 minut (bez dodatku tłuszczu
FitKotNuggetsy rybne w tajskim stylu. Nie można przestac ich jeść. 500 gram ryby bez ości ( u mnie łosoś) 1 papryczka chilii 1 ząbek czosnku 1 cm świeżo utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 jajko łyżka płaska mąki ziemniaczanej pęczek kolendry dymka olej kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj(...)kolendrę ( zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i... smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 10-15 minut. Podawać z ulubionym dipem np. jogurt, czosnek, sok i skórka z limonki, reszta posiekanej kolendry
AZgotuj!solą , pieprzem , szczyptą cukru. Dodajemy przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku i mieszamy z gęstą śmietaną. Kilkanaście sekund podgotowujemy ciągle mieszając – by zgęstniał. FARSZ: Przygotowany sos bazyliowy dodajemy do łososia i gorgonzoli. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek kładziemy łyżkę farszu , zamykamy , sklejamy(...)momentu wypłynięcia na powiechnię. Przez podaniem podsmażamy na smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku
Ostra na Słodkoolej sezamowy na który wrzucamy czosnek – chwilę smażymy, dodajemy szalotki i płatki chilli. Po chwili dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy krewetki, skórkę cytrynową, sól, i pieprz. Chwilę smażymy. Odcedzamy makaron. Do krewetek wlewamy wino. Redukujemy sos i wrzucamy na patelnię makaron. Skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy natką pietruszki i suszoną natką kolendry – mieszamy. Podajemy natychmiast. Kolorowe spaghetti z krewetkami(...)krojeniem). Dodatek krewetek to już „wisienka na torcie”, bo już sam makaron z sosem jest bardzo aromatyczny. Jeśli ktoś nie przepada za krewetkami może zamiast nich użyć, np. wędzonego łososia. Danie można przygotować z użyciem każdego makaronu. Ja miałam resztkę czarnego spaghetti, dlatego połączyłam go ze zwykłym. Danie wyszło niezwykle barwnie i naprawdę pysznie. Może brzmi to niewiarygodnie, ale dania
mojewypiekiinietylkomałej patelni, dodajemy imbir i sok z cytryny. Zalewamy śmietanką. Solimy, pieprzymy i dosładzamy odrobinę do smaku (uwaga, żeby nie przesłodzić). Kiedy sos lekko zgęstnieje odstawiamy z gazu. Doradę smażymy z obu stron na posmarowanej oliwą, dobrze rozgrzanej patelni grillowej ok 10-15 min. (w sumie). Usmażone mięso jest białe, więc łatwo to stwierdzić jeśli pozbawimy rybę głowy. Dorady(...)opisać słowami. I gdyby nie te ości to poezją byłaby całość. Następnym razem spróbujemy z inną rybą. Oryginał przepisu na stronie: http://www.wielkiezarcie.com/recipe36869.html Polecam także przepis na maksiowego łososia mojej produkcji. Smacznego
Kuchnia po mojemuSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nich uwolnić, tak bardzo mi smakują. Żal mi tylko, że do najtańszych nie należą, bo za 9 zł. miałabym sałatę lodową, masłową, brokuła i kalafiora. Mój zestaw obiadowy: łosoś na parze z ziołami prowansalskimi, ziemniaki z koperkiem i zielone szparagi polane masłem z tartą bułką. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 1 opakowanie zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 4 łyżki(...)garnku zagotować wodę, włożyć szparagi na stojąco, tak żeby wystawały tylko czubki, dodać łyżeczkę cukru i gotować pod przykryciem 10 minut. W garnuszku rozpuścić masło, dodać tartą bułkę i smażyć do momentu aż będzie ładnie brązowe. Dodać szczyptę soli i nieco pieprzu. Szparagi wyciągnąć z wody, przełożyć na talerz i polać masłem
Passions hobbies lifegładkiej masy naleśnikowej po czym masie daję odpocząć ok 20 min - w tym czasie przygotowuję sos oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu) - na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję do masy mascarpone - masę wkładam(...)wyciśniętej pomarańczy dodaję świeży rozmaryn i odparowuję do zgęstnienia sosu, jeżeli mamy za mało soku z pomarańczy dolewam odrobinę soku pomarańczowego z butelki - na suchej teflonowej patelni smażę cieniutkie naleśniki - na naleśnik nakładam masę serową zwijam naleśnik w sakiewkę podaję z sosem pomarańczowo- rozmarynowym - Sakiewki są pyszne na ciepło jak i na zimno Smacznego
Basia w kuchniDziś przedstawiam kolejne śniadaniowe danie, które bez pośpiechu przygotowuję w leniwe niedzielne poranki. Już kiedyś pokazywałam jajka z porami i łososiem zapiekane w kokilkach , dziś postanowiłam przygotować prostszą wariację tego dania nie wymagającą zapiekania. Jajko z porami stanowi idealne połączenie, a bekon z kolei bardzo dobrze komponuje się z porami. Dlatego też postanowiłam połączyć te trzy składniki dzięki czemu powstało(...)masła sól, pieprz 4 plastry bekonu 4 jajka Przygotowanie : Na patelni roztopić masło. Pory pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Smażyć do czasu aż pory zmiękną, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody i poddusić pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie plastry bekonu mocno zgrilować
Codzienne Gotowanieosoba zupełnie początkująca (posiada tryby automatyczne i manualne, pozwalające poszaleć zaawansowanym w temacie). Olbrzymim plusem jest jego wielofunkcyjność - robot gotuje (również na wolnym ogniu i na parze), miesza, smaży, ubija, wyrabia, sieka :) Oszczędza czas! I wodę przy myciu naczyń, ponieważ większość potraw można przygotować od razu w jednej 4,5 l misie. Na warsztatach byliśmy podzielenie na trzy ekipy(...)choi i szparagami Grupa II – przygotowała przystawki pod dowództwem Jurka: świeże liście z winegretem malinowym i grillowanym serem kozim shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami pierś z kaczki z pate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną sorbet malinowy z verbeną i mascarpone cygaretki
bistro mamagłębokiej patelni (jeśli nie macie głębokiej patelni, użyjcie garnka). Dodać cebulę pokrojoną w piórka i poszatkowany czosnek. Podsmażać kilka minut na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć około 3 minuty. Ogień zmniejszyć. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Zamieszać. Dodać przyprawy. Dusić kilka minut, aż papryka zacznie lekko mięknąć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (ja nie obieram(...)pomidory i pomidory z puszki. Dusić około 10 minut pod przykryciem. Na sam koniec dodać odsączoną kukurydzę, zamieszać, podusić 2-3 minuty. Leczo gotowe. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Kurczak po czerkiesku .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do Kuchnizdrowia. Jaki ma smak ziemniak odmiany "Vitelotte"? Delikatnie orzechowy, lekko zbliżony do aromatu maronów - jadalnych kasztanów. Jest smaczny i zdrowy, min. zapobiega rakowi jelita grubego. Nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Efekt kolorystyczny pozostaje po obróbce termicznej. Warto zapolować na filotewego ziemniaka. Dodam tylko, że świetnie się komponuje kolorystycznie z białymi szparagami. Składniki: 600-700 g fioletowych ziemniaków(...)się wzajemnie nie dotykały - na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C około 25 minu. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kolorowe szparagi w pergaminie i łosoś, również z piekarnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!salsie pietruszkowo - szpinakowej Bo zmysły są ważne... dziś coś dla coś dla nich... Przygotowanie : 15 - 20 min Porcja dla : 2 osoby Składniki: 350 g świeżego łososia 8 szt szparagów (4 szt na porcję) 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 50 g (garść) spaghetti z czarnej soji sól pieprz cytrynowy parę kropli oliwy z oliwek 1/2 cyntryny Salsa(...)łusek. Pociąć na 2 lub 3 płaty podłużne. Oprószyć lekko solą, oraz pieprzem cytrynowym. Wyłożyć na rozgrzaną patelnie grillowa do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 C. Rozpoczynamy smażenie od części skóry, potem obracamy oby obiec z kliku stron. Max 10 min. Zależne to będzie od grubości płata ryby. Umyć szparagi, odciąć końcówki, ułożyć
Lajtkraft food intoleranceblogu jest już łosoś zapiekany w cieście francuskim, jeden ze szpinakiem a drugi z pesto a teraz zapraszam na pierś z kurczaka. Wystarczy mięsko nadziać pieczarkami i owinąć ciastem, zapiec i gotowe. Danie świetnie smakuje i wspaniale prezentuje się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek sól,pieprz 2 plastry(...)opakowanie ciasta francuskiego (275 g) jajko do posmarowania Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka naciąć tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na dno każdej kieszonki włożyć złożony na pół plasterek
Monia miesza i gotuje