słodkie ciasto - 1449 przepisów (strona:12/97)

CIASTO GRUSZKOWE Z AMARETTO 182

gruszki idealnie komponują się ze smakiem Amaretto i migdałów. Recepturę lekko zmodyfikowałam - w oryginalnej nie ma suszonych owoców, ale 100 gramów jabłek. Zmniejszyłam też ilość cukru, ponieważ ciasto było dużo za słodkie, kiedy użyłam do niego 230 gramów. Zamieniłam też cukier biały na brązowy, który, według mnie, lepiej komponuje się z całością. Przepis znalazłam w książce "The Cookbook

Przepisy Aleksandry
Drożdżówki z Serem i z Czarną Porzeczką 192

Połączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko!  Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru  2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 mała łyżeczka pasty waniliowej Skworcu   Nadzienie serowe: 1 kostka sera białego ( u mnie 250 g) 1 żółtko domowy(...)odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam słodkim nadzieniem serowym, na który wyłożyłam dżem z czarnej porzeczki. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam

Blondynka Gotuje
babeczki miodowo- ajerkoniakowe. 159

kostka margaryny szklanka mąki pszennej i ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 kieliszki ajerkoniaku dodatkowo: polewa dwukolorowa masa karmelowa z puszki albo mleko zagęszczona słodkie Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć na stolnicy i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach.  W szklance mleka rozpuścić mąkę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 159

halloweenowe ciasto, które wcale nie starszy tylko dobrze smakuje ! Przepis pochodzi ze strony Chillibite.pl ., z której nieustająco czerpię kolejne kulinarne inspiracje.  Muszę powiedzieć, że smak ciasta mnie pozytywnie zaskoczył... wytrawny spód i słodka delikatna piankowa masa na górze. Ja do ciasta wykorzystałam upieczoną dynię, ale jeśli nie macie pod ręką upieczonej dyni, to możecie użyć świeżej i ugotować

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówka ze Śliwkami 129

gotowa. Na dużą blachę, dość podzielna, ze szklanką mleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację…tak, tak… mogłabym drożdżowe jeść o każdej porze dnia. Ciasto jest bardzo puszyste. Soczyste, słodkie śliwki posypane brązowym cukrem z cynamonem doskonale z nim współgrają. Muszę przyznać, że ostatnie ciasta drożdżowe, które zrobiłam idealnie zadowalają moje kubki smakowe. Ciężko zdecydować i wybrać

Made By Mom And Son
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 195

przynajmniej raz w tygodniu. Nie istotne pizza czy focaccia. Ważne, aby było drożdżowo i pomidorowo. Idealne ciasto drożdżowe musi być dobrze wypieczone i chrupiące, a pomidory słodkie i aromatyczne. Wypróbowalam już wiele ciast na pizze, moim zdecydowanym faworytem jest to z dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate.   Dziś zapraszam na zakręconą focaccię. Może wygląda

Mia Cucina Sofieta
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 198

alergików, zamiennik kakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym karobem i bananami! Zapraszamy! Składniki 3 łyżki karobu w proszku 2/3 szklanki mąki pszennej   1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki

Symfonia Smaków
Pijana szarlotka 151

smak jabłek idealnie komponuje się z  korzennymi armatami, cynamonem i rumem również powinien. Nie myliłam się, szarlotka miała ciekawy posmak, lekka nuta rumu sprawiała, ze ciasto nie było zbyt słodkie. Wszystkim bardzo smakowało, mnie również i znów okazało się, że warto eksperymentować.  Chciałam również zaprosić was na mojego drugiego bloga, postanowiłam podzielić się z wami przemyśleniami na inne(...)przetartych i przesmażonych 4 łyżki rumu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy cukier, sodę i wbijamy jajka. Na koniec siekamy masło na drobne kawałki i dodajemy do Ciasta. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono jednolite przedkładamy go do miski i wykładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy go na dwie części

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami 426

dwie wersje połączyć, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Ciasto wyszło idealnie kruche, nie za grube, zaś nadzienie z jabłek było odpowiednio gęste i nie za słodkie;) Koniecznie musicie je zrobić!! Ciasto: 50g świeżych drożdży,  4 szklanki mąki pszennej,  szklanka śmietany 18%,  200g masła,  2 żółtka,  czubata łyżka cukru pudru trzcinowego Diamant,  szczypta soli

Z miłości do słodkości
Rogale śniadaniowe 265

świątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem.   Rogale śniadaniowe Składniki: 450g mąki pszennej 15g drożdży(...)podanego przepisu wychodzi 5-6 dużych rogali, jeśli lubimy mniejsze rogaliki, możemy śmiało podzielić ciasto na więcej części i upiec ich więcej. Mimo dodatku miodu do ciasta, rogale nie są słodkie i choć najlepiej smakują z masłem lub dżemem (zwłaszcza niedługo po wyjęciu z piekarnika), można jeść je także z niesłodkimi dodatkami.Upieczone jednego dnia, na drugi dzień będą smakować nadal

Smakołyki Bereniki
Shrek, zielony ogr zdobywa stoły 119

rodziny mojego łasucha. Niby zielone, niby powinno sugerować, że nieświeże a jednak wszyscy się nim zajadali.  Czym przekonał do siebie brzydki ogr? Według mojego teścia ciasto nie było zbyt słodkie a ciekawe w smaku, rzadko bowiem korzysta się w kuchni z zielonej masy. Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)zgęstnieje. Gdy biszkopt będzie przestudzony wylać masę na wierzch i wyłożyć biszkopty.  Ubić śmietankę na sztywno i wyłożyć ja równo na delicje. Na samą górę dodać tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Miodownik 399

pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 3 łyżki miodu lipowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 388

odczuwam braku żadnej potrawy, żadnego składnika i z całą radością umilam sobie czas nietypowymi zachciankami. Tak jak dziś, piernikiem z wiśniami w maju. Mocno korzenny smak ciasta świetnie kontrastuje ze słodką, owocową nutą wiśniowego nadzienia. Dzięki temu, że jest z galaretką, masa się nie rozłazi, piernik wygląda bardzo schludnie i elegancko. Gorzka, deserowa polewa uzupełnia całość. Po jednym kawałku(...)Suche składniki przesiewam razem i  wsypuję  do masy maślano-miodowej. Następnie dodaję śmietanę, wszystko razem dokładnie miksuję. Z białek ubijam sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem, za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę przekładam do dużej formy keksowej 11 x 23 cm,  uprzednio wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę

W kuchni Karmel-itki
Sernik jaglany owocowy na zimno z arbuzem 296

głównym składnikiem jest właśnie kasza i to jaglana, której muszę się tu przyznać nigdy wcześniej nie miałam okazji gotować. Zachęcona przez akcje u Klaudyny Kasza jaglana na słodko postanowiłam przygotować swoje własne ciasto. Wykorzystałam pierwsze pojawiające się owoce i zrobiłam sernik na zimno z warstwą z arbuza, który bardzo rzadko pojawią się w ciastach ze względu na dużą ilość wody(...)tymczasem muzę być fajnym uzupełnieniem naszego ciasta. Do tego galaretka arbuzowa, z nowej serii z Winiar uzupełnia całość. Zapraszam do eksperymentowania z kaszą jaglaną na słodko. A inspiracji szukałam u Olgi oraz Klaudyny . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23273

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż do bardziej słodkich truskawek można dodać mniej cukru), wymieszać - do miseczki odłożyć kilka łyżek musu, dodać żelatynę, wymieszać, pozostawić do napęcznienia, podgrzać w kuchence mikrofalowej - rozpuszczoną w musie żelatynę dodać do reszty musu, wymieszać - na zastygniętej masie jogurtowej ułożyć drugi blat biszkoptowy, na wierzch wylać mus truskawkowy, całość schłodzić do zastygnięcia musu - gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania