słodkie ciasto - 1449 przepisów (strona:21/97)

Sernik brzoskwiniowy 345

serników na moim blogu poszerzę dziś o przepis na sernik brzoskwiniowy. Jest to sernik ciężki i bardzo wilgotny. Z racji, że do większości ciast staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże

Smakołyki Bereniki
Panforte - włoski piernik 569

Narodzeniu we Włoszech , a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny . Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto(...)kandyzowane skórki zamieniłam na morele i ananasa. Jak piszę niżej, gotowe ciasto chętnie klei się do formy. Papier do pieczenia świetnie sobie tu poradzi, ale możecie również, zgodnie z tradycyjnym zwyczajem, wyłożyć dno formy waflami opłatkowymi .  Zaleca się spożywanie panforte razem ze słodkim vin santo (toskańskie wino deserowe), albo w towarzystwie kawy .  Więcej o historii panforte (i historyczne

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybki pomysł na weekendową przekąskę 372

oczywiście możecie przygotować je samodzielnie, ale w taki piękny dzień po prostu szkoda mi na to czasu. Wolę iść na spacer i użyć gotowego ;) A ciasto francuskie to świetna baza do wielu potraw na słodko i słono. Dziś proponuję minipizze/tartinki, które sprawdzą się zarówno na popołudniową przekąskę, kolację, jak i danie imprezowe. Smakują na ciepło i na zimno, a położyć

Ratunku obiad
W - Z, czyli Wuzetka 20355

pojęcia dlaczego bałam się piec to ciasto. Upiekłam, mimo iż dziś wszystko szło nie tak, ciasto wyszło ładnie i super smakuje. Nie jest za słodkie, a takie jak lubię. Jednak następnym razem zwiększę ilość cukru pudru w bitej śmietanie, wtedy dla mojego syna będzie idealnie :) Do ubitej kremówki dodałam żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika

Blondynka Gotuje
Ciasteczka korzenne 205

Pora rozpocząć przygotowania do słodkich Świąt, każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka, mam i ja ;) Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie(...)Wykonanie: - mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche - dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami - wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta - ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce - schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy ciasteczka foremkami i układamy

Smakołyki Bereniki
Torcik walentynkowy w serduszka 269

święto zakochanych wkradło się do tradycji i z każdym rokiem coraz bardziej się do niego przyzwyczajamy. Jedną z możliwości obdarowania osoby ukochanej jest przygotowanie czegoś słodkiego, można znaleźć wiele przepisów na torty i ciasta w kształcie serca. Postanowiłam przygotować torcik walentynkowy, z tym że w tradycyjnej, okrągłej formie, jednakże pozostając w duchu walentynek - udekorowany serduszkami. Torcik walentynkowy w serduszka Składniki(...)zacznie tężeć - dopiero taką tężejącą galaretkę łyżeczką nakładać do otworów w biszkopcie, wypełniać w ten sposób całe zagłębienia - tak przygotowane ciasto schładzać przez kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia galaretki - ciasto udekorować z wierzchu i na bokach pozostałą śmietanką ubitą tuż przed dekorowaniem (z cukrem i ewentualnie śmietan-fixem), uważając, żeby nie przykryć śmietaną serduszek z galaretki - udekorowany torcik schłodzić

Smakołyki Bereniki
1493.Afrodyta 226

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam  tutaj ..pyszny mięciutki biszkopt..lekko kwaskowata masa serowa,a do tego słodka i pyszna posypka ..nic dodać, nic ująć...i tylko brać się do roboty i robić to pyszne ciasto..polecam.. Do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i śnieżkę firmy  Wodzisław ..Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny

Moje domowe kucharzenie
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 201

łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów włoskich 175 g cukru 2 łyżki miodu 20 g masła lub margaryny Kasia 150 ml słodkiej śmietany 2 łyżki soku z cytryny Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. W tym czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe. Do garnka o grubym dnie(u mnie typu Zepter) wsypujemy 100 g cukru

Mia Cucina Sofieta
Kaszanka zapiekana z cebulą w cieście francuskim 213

kaszanki 2 duże białe cukrowe cebule kilka świeżych gałązek estragonu kilka świeżych gałązek rozmarynu kilka suszonych liści laurowych opakowanie ciasta francuskiego 2 czubate stołowe łyżki musztardy francuskiej 2 czubate stołowe łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka słodkiej śmietany 30-36 % sól pieprz świeżo mielony masło klarowane WYKONANIE Cebulę kroimy(...)piórka i smażymy na maśle klarowanym na małym ogniu. Dodajemy liście laurowe, gałązki rozmarynu i estragonu. Dzięki powolnemu smażeniu będzie jeszcze bardziej słodka. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty. Na każdym na środku wzdłuż układamy cebulę, a na niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy

OstryKęs
Czekoladowe Cupcakes z Daktylami i Limonkowym Frostingiem 137

się piękny zapach czekolady. Mmmm:) Potem zrobienie frostingu, który super podbił smak całej muffiny. Musicie spróbować! Same muffiny mimo tej ilości cukru nie są takie słodkie, jakbyśmy się spodziewały! Naprawdę! Od siebie dodałam do ciasta suszone daktyle, taka mała, smaczna niespodzianka w środku:) Przepis znalazłam na blogu  Gruszka z Fartuszka  . Składniki na 36 sztuk średnich muffinek: 2 szklanki

Blondynka Gotuje
Ciasto na majówkę 212

wpis miał pojawić się już wczoraj, by na słodko rozpocząć majówkę. Niestety problemy techniczne sprawiły, że dopiero dziś przychodzę do Was z ciastem. Swoją drogą bardzo dobrym ciastem, prostym, a smacznym, wilgotnym i owocowym. Mój najukochańszy miesiąc w roku rozpoczął się dość miło, ale już dziś pogoda nas nie rozpieszcza, niestety. Zimno zatrzymało nas w domu, ale myślę, że mimo

Przysmaki Karolki
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 188

ziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu. Mąka jęczmienna – w przeszłości powszechnie stosowana w Szkocji. Obecnie nie jest już tak popularna, ponieważ wypieki jęczmienne mają zbitą, ciężką konsystencję. Warto jednak mieszać(...)sportowców lub osób uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Mąka migdałowa ( click )- stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również

Mia Cucina Sofieta
Gotuj z Julia- krucha tarta z kremem cukierniczym i owocami 236

jeżynami oraz malinami. Wypiek idealny, gdy trwa sezon na owoce, do tego jest pyszna i lekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które podałam jest wg Julii idealne zarówno do tart słodkich jak i wytrawnych wystarczy do wytrawnych nie dodawać cukru. Zatem polecam i zapraszam do eksperymentowania z jej przepisami. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto z kiwi 252

książki Słodki świat Kasi..masa z kisieli i galaretki podpatrzona gdzieś w necie...a zielona masa z kiwi..pochodzi także z książki Słodki świat Kasi.. No i gdzieś zawieruszyło się albo przez przypadek usunęłam zdjęcie ciasta z przekroju..no cóż...musi być tylko takie.. 50 g margaryny 1,5 szkl.mąki 1,5 szkl.cukru 6 jajek 1 łyżeczka

Moje domowe kucharzenie
Tarteletki morelowe z budyniem 164

Tarteletki  morelowe z budyniem  Coś słodko-kwaśnego na leniwe sobotnie popołudnie :) Składniki na ciasto kruche do tarteletek (około 6-7 szt): - 2 szklanki mąki (+ 1 szklanka do podsypywania przy wałkowaniu) - pół szklanki cukru - 1 jajko - pół kostki margaryny (100 g)  Przygotowanie Składniki zagniatamy, formujemy w kulę. Owijamy ją folią aluminiową i wstawiamy na pół godzimy do zamrażarki

Słodka sielanka

Proponowane wyszukiwania