elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans. W tym czasie obieram jabłka. Najlepsze są twarde i słodkie. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę łyżkę farszu, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję
prawdziwe jedzeniepojemnika do góry nogami, zawartość powinna pozostać na miejscu. Ubitą śmietankę z mascarpone łączymy z ostudzoną żelatyną i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na ostudzone ciasto, tworząc kopułę. Dekorujemy ulubionymi, sezonowymi owocami. Najlepiej jednak ze słodką śmietaną będą się komponowały porzeczki, wiśnie, agrest i inne kwaśne owoce, które ładnie zrównoważą smaki. Przed podaniem schładzamy min. 2 godz. w lodówce, a następnie(...)odpowiedziałabym, że pieczenie, ale teraz obie te czynności dają mi dużo satysfakcji. 3. Słone czy słodkie? Słooodkie :) Patrz powyżej ;) 4.Owoc czy warzywo? Na co dzień warzywo, ale owoce też uwielbiam. 5. Czy pracujesz/uczysz się w kierunku kuchni? Nie, ale nigdy nie mów nigdy ;) 6. Ciasta czy ciasteczka? Ciasta... i ciasteczka :) Jestem łasuchem! 7. Ile czasu poświęcasz na bloga? Różnie
Ratunku obiadubitą pianą z białek (pianę dodawałam jedynie do placuszków). Przepis podpatrzyłam w nowej książce z przepisami na naleśniki na słono i słodko. Muszę przyznać, że trudno je się smaży (ze względu na dodatek piany z białek, ciasto nie jest tak płynne jak w zwyczajnych naleśnikach), ale w smaku są rewelacyjne. Puszyste, lekko biszkoptowe. Są świetnym uzupełnieniem do różnego rodzaju(...)stanowią świetne, już nie takie zwykłe, danie. Naprawdę warto spróbować. Naleśniki na słono (z pianą z białek) PRZEPIS { "Naleśniki na słodko i słono", wyd. Twoja kuchnia, na ok. 10 sztuk } Składniki na ciasto 1 szkl. mąki 1 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie Żółtka oddzielić
coolinarnastrefa.blogspot.comrewelacyjny blog - Bake Noir. Zdjęcia czarują, przepisy zresztą też. Od kilku dni miałam w planach coś z kuchni Chorwackiej, ale skończyło się na tym oto cieście jogurtowym . Muszę przyznać, że jest wspaniałe. Kremowe, niezbyt słodkie, takie jak lubię. Zmieniłam owoce, oraz spód i delikatnie sposób wykonania. Jedyny problem jest taki, że ciasto nie może stać zbyt długo na stole
Sto kolorów kuchnikażdym niemal domu jako jedno z tych ciast, które przygotowuje się bez specjalnej okazji, na weekendowe popołudnie lub wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla wprawnej "pani domu" (lub wprawnego "pana domu") ciasto drożdżowe nie nastręcza trudności w przygotowaniach i poza czasem oczekiwania na wyrośnięcie, dość szybko się przygotowuje. Ciasta drożdżowe nie lubią pośpiechu, więc warto zarezerwować sobie więcej
Smakołyki Berenikipewno szuka przepisów na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta. Dlatego mam dziś dla Was coś szybkiego, łatwego i do tego niezwykle smacznego! Ucierane ciasto z dodatkiem aromatycznej wanilii oraz skórki z cytryny i wilgotnych, słodkich śliwek. Jego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut;) Ostrzegam, że ciasto znika w równie błyskawicznym tempie! Składniki: 250g kostki pieczeniowej Kasia
Z miłości do słodkościpieczenia 12,5 dag masła 4 łyżeczki cukru 100 ml mleka 2 duże słodkie jabłka, 5 łyżek musu dyniowo - gruszkowego, ewentualnie sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Żółtka utarłam z cukrem, dodałam masło i dalej ucierałam Dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie utarłam Wyłożyłam 3/4 ciasta na wysmarowaną blaszkę, nakułam ciasto i wstawiłam do lodówki na 30 min Obrane jabłka(...)wyeksperymentowałam z musem dyniowo - gruszkowym, który niedawno przygotowałam. Ja dołożyłam do tego musu jeszcze utarte jabłka, uzyskałam kwaskowy smak. Jeśli mamy jabłka słodkie to można dodać sok z cytryny. Polecam tez pyszne ciasto z dynią
Proste PotrawyNieco podobne do babki, troszkę do słodkiego pieczywa... A w rzeczywistości pyszne ciasto z bananami, malinami i czekoladą. W zasadzie nadaje się zarówno na deser jak i na śniadanie (oczywiście nie poleca jeść takiego śniadania codziennie:)). Ciasto jest sycące, idealnie wilgotne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Po prostu pyszne. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka, 3/4 szkl. cukru
Z miłości do słodkościPyszna tarta z borówkami z kremem limonkowym. Słodko i pysznie pożegnaliśmy wakacje ... SKŁADNIKI Ciasto
Moje Kuchenne Rewelacjepomysłów mam sporo i całą listę przepisów do wypróbowania, to jednak dzielnie stawiam im opór i nic nie piekę. Jeśli już pojawi się u nas coś słodkiego to koniecznie musi być to ciasto czy deser z czekoladą. To moja miłość, a gorzka czekolada ma też swoje zalety. Dziś będzie odgrzewany przepis na pyszne brownie, któremu jako towarzyszkę wybrałam gruszkę. Zapraszam
Przysmaki KarolkiWczoraj dostałam słoik słodziutkich poziomek, które postanowiłam wyeksponować w tarcie. W sam raz jako słodki prezent dla Taty :) Składniki: na ciasto - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2/3 szklanki cukru - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany - szczypta soli - 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej na krem - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 i 2/3 szklanki mleka - 2 łyżki cukru
Zainspirowana w kuchniProsta, szybka i słodka kompozycja do niedzielnej kawki. Składniki : Ciasto francuskie ananas w puszcze 3-4 krążki twaróg chudy 25 dag cynamon 1 łyżeczka cukier 2 łyżki śmietana 1 łyżka żółtko z jajka mleko 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijam i dzielię na 10 kawałków, tak się złożyło że tym razem kupiłem w Biedronce promocyjne +36% i wystarczyło
Mechanik w kuchniNaleśniki kojarzą nam się zazwyczaj z pysznym daniem na słodko lub wytrawnie ale rzadko z ciastem, a nawet tortem. Przeszukując ostatnio internet w poszukiwaniu inspiracji na fajne ciacho trafiłam na amerykańskich stronach na szereg tortów naleśnikowych, czekoladowych, toffi, herbacianych, bananowych do wyboru do koloru. Jako ze ostatnio jakaś niemoc pieczenia mnie wzięła postanowiłam wykorzystać pomysł i zrobić taki deser. Pracy
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasteczka pachnące chałwą. Delikatne, z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa, dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w ustach, czuć je wyraźnie, choć nie natrętnie. Banalnie proste, oszałamiająco pyszne. Potrafią zawrócić w głowie. Po MUFFINKACH TAHINI została mi połowa szklanki sezamowej pasty. Mam coś takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek
W kuchni Karmel-itki