niej płaty śledziowe. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć śledzie z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ryby zdjąć z patelni i pokroić na małe kawałki. Ułożyć rybkę na dnie naczynia. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Na tą samą patelnię wlać trochę oleju i obsmażyć cebulki pokrojone w piórka. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. Wlać keczup, przecier
Kuchnia Pokoleńpotrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi. Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar. Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka. Wspaniale
Kulinarny karnet Christopheramiłośników śledzi jest doskonała przystawką bądź przekąską. 2 płaty śledzia marynowanego 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki kopru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju Pieprz Ogórek szklarniowy do dekoracji Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy je w bardzo drobną kosteczkę. Drobno siekamy również cebulkę, czerwona paprykę, koperek i ogórki konserwowe. Wszystkie składniki mieszamy
VioletoweKucharzenieatutem. Do jej przygotowania użyłam śledzi marynowanych ale możemy również użyć klasycznych matiasów. Śledziowa sałatka z żółtymi pomidorami i twarogiem Składniki : 3 płaty śledziowe 2 zielone cebuli - małe 100 g żółtych pomidorków 50 g twarogu pieprz do smaku Przygotowanie : Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, dodajemy posiekaną zieloną cebulkę (jasną część) oraz pokrojone w kostkę płaty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczony burakami, czerwoną cebulką i gotowanymi jajkami. Całość posypana ziarnami słonecznika i polana sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej (przepis TUTAJ ) 2. Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową i serem feta (przepis TUTAJ ) 3. Carpaccio z pieczonymi burakami, szpinakiem i serem kozim. Całość polana sosem musztardowo-miodowym (przepis TUTAJ ) 4. Śledzie pod pierzynką, czyli niezawodne
Ugotowaćpasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie nie wiem,bo podjadałam. Prosto ze słoiczka. ;) Składniki: 200 ml majonezu 100 ml śmietany lub jogurtu 4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków (np. pieczarek) 4 łyżki posiekanych ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanego szczypiorku (może być z cebulką) 3 łyżki posiekanego koperku
Pełny talerzjuż od samego patrzenia na przygotowany stół? Dziś razem z marką SEKO przygotowałam dla Was pyszne, imprezowe przekąski – aromatyczne roladki naleśnikowe wypełnione pyszną pastą śledziową z dodatkiem czerwonej cebulki i suszonych pomidorów. Małe, ale sycące! Łatwe do zrobienia i bardzo szybkie! Gwarantuje, że z całą pewnością Wasi goście będą zachwyceni! Przekonajcie się! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna(...)sałata SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut. Smażymy duże, cienkie naleśniki. PASTA ŚLEDZIOWA: Cebulę siekamy, suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kosteczkę, mieszamy. Dodajemy śledzie pokrojone w drobną kostkę, miksujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Na wystudzone naleśniki nakładamy porcję pasty śledziowej ( na całość ). Układamy liście świeżej sałaty lodowej. Delikatnie, ale dokładnie zwijamy
Ostra na Słodkolubię sałatki z dodatkiem ryb. Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisami na sałatkę z jajkiem i wędzonym pstrągiem , sałatkę z selerem naciowym i tuńczykiem , warstwową sałatkę ze śledziem , sałatkę z jajkiem i tuńczykiem czy standardowa sałatkę śledziową . Dzisiaj przyszedł czas na kolejną szybką, pyszną i zdrową sałatkę z wędzoną makrelą oraz pestkami granatu. Jest to doskonała propozycja(...)lunch do pracy. Składniki: opakowanie sałaty roszponki – umytej i dokładnie osuszonej 200g fileta z wędzonej makreli 1 podłużna czerwona papryka pestki z połowy owocu granatu 1 średnia czerwona cebulka, drobno posiekana łyżka posiekanego szczypiorku dressing: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka musztardy kremowej, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy dressing: do wysokiego naczynia
Życie ze smakiemumyj, wrzuć do wrzątku na 2 min. Gdy zwiędnie, odcedź, dobrze odciśnij z wody i drobno posiekaj. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami placuszków, czyli posiekanymi porami, cebulkami, natką i koperkiem. Dodaj jajka i kaszkę kukurydzianą. Dopraw masę solą i pieprzem. Odstaw masę do lodówki na 1-2 godziny, aby zgęstniało. Z masy formuj nieduże placuszki, które(...)patelni rozgrzej oliwę. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (ok. 3 minuty na stronę). Podawaj na ciepło, np. z jogurtem greckim. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kol ejnymi wpisami. Polecam również inne greckie placuszki warzywne: Placki z pomidorów Placki z cukinii
Chilli Czosnek i OliwaSmażyć ją do momentu, aż się zeszkli. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać i chwilę podgrzewać. Cebulę przełożyć do dużej miski, wlać wodę, ocet i dodać śledzie. Wymieszać całość i nałożyć pokrywę miski (jeżeli nie posiadacie, to szczelnie zawinąć folią spożywczą). Włożyć do lodówki na 2 dni. Po dwóch dniach: Na patelnię wlać pomidory w puszce, dodać(...)ocet winny. Całość zagotować i zostawić na małym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i doprawić sos pieprzem. Zostawić do ostudzenia. Rybę i cebulkę odsączyć na sitku z zalewy octowej i wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do ryby. Następnie wlać olej, wymieszać i w razie potrzeby doprawić
Passions hobbies lifeZawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty z miąższu olej jest wyjątkowy, ponieważ(...)ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci zapachowe
Ciastka - domowe słodkościzaprezentowania swoich popisowych przysmaków. Dlatego warto teraz nacieszyć się zawczasu takim zwykłym jedzonkiem, które możemy szybko przygotować. Po prostu swojskie jadło Sztandarowym jego przykładem w moich rodzinnych stronach jest śledź po wielkopolsku, nazywany też czasem sałatką śledziową. Przepis sprawdzony na niejednej imprezie. Do przygotowania sałatki (ok 2 porcji) potrzebujemy: – 4 filety śledziowe – ogórki kiszone – 1 cebulę(...)przez ok 30 minut zmieniając wodę kilka krotonie. Po tym czasie opłukujemy filety, osuszamy i kroimy w paski grubości ok 1 cm. Ogórki kroimy w równą kostkę razem z cebulką. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i skrapiamy olejem lniany, dodatkowo wierzch posypujemy szczyptą świeżo mielonego pieprzu
Szybko Tanio Smaczniecebula lub 2 mniejsze. 5 dag żurawina suszona, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, olej rzepakowy Kujawski – ile potrzeba. Sposób przygotowania : Śledzie wymoczyć 2 razy w mleku po 30 min ( jeżeli są bardzo słone to dłużej !,( UWAGA : są 2 gatunki matiasów- jedne łagodniejsze, a drugie dość słone ). Trzeba samemu ocenić stopień wymoczenia(...)przez sitko. Wymoczone matiasy opłukać z mleka i pokroić na 2 cm kawałki i posypać je cukrem i pieprzem. Dodać sok z cytryny, Wsypać wymoczoną żurawinę, oraz drobno pokrojoną cebulkę i wszystko wymieszać . Wlać tyle oleju , aby były przykryte, schować do lodówki najlepiej na noc, żeby smaki się „przegryzły”. Smacznego
Pysznosci Babci Basigarnka wrzuć marchewkę oraz cebulę i smaż przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek, namoczone ciecierzycę i soczewicę oraz pomidory z puszki. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj cebulki dymki, bulion warzywny, ziele angielskie, szafran oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Dopraw do smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj makaron i gotuj przez czas podany(...)się 10 minut, a nitki do zupy zazwyczaj 5 minut). Zupę rozlej do misek i udekoruj posiekanym chilli oraz listkami wybranych ziół. Podawaj gorącą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwatego przepisu Przygotowanie: W miseczce wymieszaj wszystkie składniki salsy z zielonego chilli i odstaw. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z sokiem i skórka z cytryny. Dodaj cebulkę dymkę i czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj ciecierzycę, bób, kumin oraz płatki chilli i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw(...)natkę pietruszki i wymieszaj. Gotowe ful madames podawaj posypane serem feta, razem z cząstkami cytryny, podgrzanymi chlebkami pita oraz salsą z zielonego chilli. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa