możemy pozwolić sobie na szaleństwo, dlatego przekąski są najlepsze. Dzisiejsza nasza propozycja to pasta rybna w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki, która podkreśla intensywność smaku. Pasta rybna w sosie pomidorowym – propozycja na szybkie śniadanie SKŁADNIKI: - 250g twarogu tłustego - 240g śledzia w sosie pomidorowym - 2 cebule - 1 łyżka jogurtu greckiego - sól/pieprz do smaku Twaróg rozdrabniamy wraz z naszą rybką, cebulę
Związek na patelniŚledziki z ogórkiem , marchewką i cebulką..w zalewie octowej..ja zmniejszyłam ilość octu, ale wiadomo każdy ma inne smaki i gusta..Pomysł na takie śledzie podpatrzyłam tutaj . Składniki: 5 płatów śledziowych matiasów (Ok. 500 g) 3 średnie cebule 1 marchewka 1-2 ogórki kiszone pieprz świeżo zmielony Składniki zalewy: 1 szkl. (250 ml) wody
Moje domowe kucharzenieziemniaki 1 ogórek kiszony 1 mała cebula pół szklanki pokrojonego szczypiorku 1-2 łyżki majonezu ewentualnie sól i pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i również pokroić w kostkę. Ogórka i cebulkę drobno pokroić. Fasolę odsączyć z zalewy i dodać do reszty składników. Dodać szczypiorek(troszkę zostawić do dekoracji), majonez i doprawić
Pysznie & Piękniezamówić w wędzarni i odebrać w dzień wesela, 7. małe tymbaliki np. z kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest(...)każdego asortymentu na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina
Kulinarny karnet ChristopheraTra dycyjne śle dzie z cebulką w oleju nie były moją ulubiona potrawą w dzieciństwie. Bar dzo długo nie mogłam się do nich przekonać, do momentu
ChilliJemyprostą w przygotowaniu przystawkę. Zapraszam Składniki: 2 filety śledziowe a`la matjas z oleju 2 średnie ogórki kiszone mała cebulka 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki soli i pieprzu szczypiorek Przygotowanie: Śledzie osuszamy z nadmiaru oleju i kroimy je w drobna kostkę. Ogórki, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę-najlepiej
słodkie i nie tylko historie kulinarneŚledzie wymoczyć. Osączyć z wody i pokroić w romby. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Śledzie układać warstwami w słoju przesypując je majerankiem(dość obficie), posypując czosnkiem. Na każdej warstwie ułożyć dodatkowo pokrojoną w piórka cebulkę. Całość zalać olejem. Odstawić na 2-3 dni, żeby smaki się wymieszały
Pobite gary BarbaryDoskonałe śledziki dla prawdziwych twardzieli :) Sos bardzo mocny, wyrazisty w smaku w połączeniu ze śledziami stanowi świetną przekąskę.. zakąskę na zakrapianą imprezę. Polecam :) Składniki - 4 płaty śledziowe solone typu Matjas Sos - 1 malutka cebulka - 2 małe ogórki kiszone - 1 duży ząbek czosnku - pół pęczka koperku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej smietany Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie
Kuchnia z widokiem na ogródJedne się kończą a ja robię następne. Tym razem połączyłam śledzie z sosem tatarski. Sos ten jest świetnym dodatkiem do jajek oraz wędlin ale także doskonale komponuje się ze śledziami. Śledziki są pyszne od razu po przygotowaniu ale najlepsze są jak się dobrze przegryzą. składniki: 500 g filetów śledziowych solonych 2 kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1/2 małego słoiczka(...)słonego smaku. Do miski przełożyć majonez, jogurt, chrzan i musztardę. Dokładnie wymieszać. Ogórki kiszone i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Marynowane pieczarki osączyć i również drobno pokroić. Pokrojone składniki przełożyć do miski z majonezem. Dodać także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 24 godziny
Monia miesza i gotujepieczarkę i przesmażam około 10 minut często mieszając , kiedy pieczarka jest przesmażona , odstawiamy na chwilkę do przestudzenia. Jak śledzie dobrze się namoczył i nie są mocno słone , kroimy na kawałki 3, 4 cm i przekładamy do naszej wcześniej pokrojonej cebulki , białej jak zarówno czerwonej, następnie dodaję nasze pieczarki marynowane oraz przesmażone łącznie z masełkiem , zalewam wszystko oliwa dodaję pieprz
Mój SmakPolecam ,jest naprawdę pyszna;) 6 filetów śledziowych marynowanych ( podwójne) 2 pęczki szczypiorku lub zielonej cebulki 5 małych ugotowanych ziemniaków buraczki marynowane tarte wiórki ( 400 gram) 6 jajek ugotowanych na twardo 8-9 łyżek majonezu ( u mnie Babuni) Pieprz świeżo mielony Posiekana natka pietruszki Śledzie obieram ze skóry i kroje na mniejsze kawałki. Szczypiorek przepłukuję i osuszam, następnie
Takie tam pichcenieprostu pyszna ! Inne przepisy na sałatki TU . Warstwowa sałatka śledziowa - przepis: Składniki: 5 średnich ziemniaków 6 jajek 5 średnich marchewek 1 średnia cebula 2 łyżeczki octu 7 filetów śledzi w oleju (użyłem kupowanych ze słoiczka) 8 Łyżek majonezu (najlepiej domowego ) Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchew w różnych garnkach, nie obierając ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu(...)Marchew, ziemniaki i białka jaja ścieramy na tarce o grubych oczkach do osobnych miseczek. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Po tym umieszczamy w misie i dodajemy ocet. Mieszamy. Dzięki dodaniu octu cebula zamarynuje się i będzie lepsza w smaku, i mniej ostra. Filety śledzi osuszamy z oleju i kroimy w średnią kostkę. Polecam użyć dobrej jakości śledzi ze słoika
Kuchnia Łukaszaniewielkiej ilości tłuszczu *** *** W słoikach układamy naprzemiennie rybę z podsmażoną cebulką *** *** Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy *** *** Gorącą zalewą zalewamy śledzie w słoikach *** *** Słoiki zakręcamy, studzimy i wkładamy do lodówki. Tak przygotowane
Blog z Apetytemduże jabłko czerwona cebula łyżka soku z cytryny kilka gałązek koperku pieprz 4-5 łyżek majonezu łyżeczka musztardy Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, osączyć i osuszyć. Pokroić w większe kawałki. Jabłko pokroić w niedużą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Cebulkę i koperek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, przyprawić. Dodać majonez i musztardę, wymieszać. Odstawić na kilka godzin
Smakołyki Asikilku dni chodzi za mną śledż w śmietanie :) dzisiaj wreszcie postanowiłam go zrobić :) dodałam do niego jabłko , cebulkę i podałam z ziemniaczkami myyy pycha , taki śledzik to smak z dzieciństwa często przyrządzała go moja mama(...)Zapraszam :) Składniki :1 słoik śledzi wiejskich w oleju Marinero 400 g śmietany kwaśnej 2 łyżki majonezu1 duże jabłko1 cebula1lub 2 ogórki korniszony szczypiorek suszony pieprz zielony Skworcusól , szczypta cukru Wykonanie :Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych
Sama słodycz i szczypta chili