Pierogi z kapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi najlepsze(...)minuty w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju roślinnego, żeby się nie sklejały. Z tej porcji wyjdzie ok. 60-70 pierogów. Podajemy je z podsmażoną cebulką lub odsmażone
Kulinarne Inspiracjekolejne dania. Dania główne były już bardziej klasyczne: pierś z gęści z przepysznym sosem demi glace z jałowcem była przygotowana w punkt. W dodatkach romanesco, marynowane kurki i cebulka, które fajnie przełamały smak oraz trochę owocowych nut. Bardzo dobre danie z charakterem. W drugim zestawie był pieczony halibut z przegrzebkami podany z przepysznym masłem szałwiowym oraz młodą marchewką. To delikatne(...)Kelner powitał nas f estiwalowymi drinkami z Martini Fiero w pięknych kieliszkach i od razu zrobiło się przyjemniej. Zamówione przez nas menu prezentowało się następująco: Zestaw mięsny: Bliny ze śledziem i śmietaną Kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano–wiśniowym Tarta truskawkowa Zestaw bezmięsny: Bliny z łososiem gravlax i kremem z pieczonego buraka Linguine, ośmiornica baby
Pasja Smakupietruszka. 2016: Tak jak normalnie pietruszki nie znoszę, tu nawet nie wiedzieć kiedy, pochłonęłam całe danie, nie czując się zrażona jej smakiem. Makaron przyjemnie oblepiony aromatem smażonego czosnku z cebulką i chilli , do tego delikatny kurczak i jestem w niebie! Lekkim odstępstwem od typowo włoskiej wersji tej potrawy były brokuły - ja akurat za nimi wyjątkowo przepadam, więc rewelacyjnie mi się(...)pyry ze śledziowym gzikiem . Duży ziemniak gotowany w mundurk u , nadziany b ył śledzikiem zatopionym z cebulk ą w śmietanie . Dobre to było! Jestem ogromn ą amatork ą śledzia, więc delektowałam się tym daniem z rozkoszą :) 2015: Podumowując: wizyt ę w Tawernie uważam za wielce udaną! S wojskie klimaty, treściwe jedzenie, brzuch rado ś nie pełny p o sytym obiedzie
Grunt to przepis!