śledzie z cebulka - 606 przepisów (strona:34/41)

Śledzie z suszonymi grzybami i ogórkiem konserwowym 131

Kawałki ryby w towarzystwie chrupiących konserwowych ogórków, wyrazistej cebulki niezwykle aromatycznych suszonych grzybów z pewnością będą hitem świątecznego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika. Składniki: 700g płatów śledziowych Matias w oleju 70g suszonych grzybów mix 8 ogórków konserwowych 4 cebule 8 łyżeczek koncentrat pomidorowego 4 łyżki oleju sól i pieprz Wykonanie: 1. Płaty śledziowe, odsączyć z nadmiaru oleju(...)minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i całość chwilę smażyć na małym ogniu. 5. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać śledzie i ogórki, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Noże GRANITE AMBITION są wykute z jednego kawałka stali, posiadają ergonomiczną, satynowaną rękojeść

Szalona Kuchnia Eweliny
Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi 177

tyle smaczny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić.  Sięgnęłam po serek z mleka koziego, lubię go za jego wyrazisty smak. Oprócz liści mlecza dodałam rzeżuchę (uwielbiam!), cebulkę dymkę, a także posiekane orzechy włoskie, które dobrze pasują do koziego serka i dodają mu fajnej tekstury i chrupkości. A jeśli nie chcecie jeść liści mlecza, z powodzeniem możecie wykorzystać(...)pieprzem i wymieszaj. Jeżeli ser za bardzo się kruszy, dodaj trochę oliwy. *** Jak zbierać liście mlecza + przepis na francuską sałatkę z mniszka: Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos tatarski 321

tatarski – z czym podawać? Sos tatarski idealnie pasuje do jajek, wędlin, ryby smażonej w panierce (i np. Fishburgerów – o mniam!), a także jako dodatek do wcześniej wspomnianych śledzi. Sos majonezowy znany na całym świecie! Sos ten znany jest prawie na całym świecie, ale każdy kraj ma na niego swój tradycyjny przepis i tak np. we Francji dodaje się(...)średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki) – ok. 40 g pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g 2 łyżeczki kaparów – ok. 10 g pół małego pęczka koperku 3 gałązki szczypiorku pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz

Kulinarne Przeboje
Co powinno się znaleźć w diecie na zdrowe wlosy? 461

Witamina E - przyspiesza wzrost włosów, pośrednio je nawilża, chroni cebulki włosów przed wolnymi rodnikami Witamina C - jej niedobór zaburza produkcje keratyny. Jako silny przeciwutleniacz eliminuje wolne rodniki, niszczące m.in. cebulki włosów. SKŁADNIKI MINERALNE Żelazo - szybkość wzrostu włosa to ok. 0,35 mm dziennie. U jednym mniej, u innych więcej. Jeśli pomnożymy to przez ilość włosów na naszej głowie, otrzymamy imponujący(...)Krzem - wpływa na wytrzymałość i stabilność włosa DOBRE TŁUSZCZE Tu ważna jest jakość i rodzaj tłuszczu. Stawiajmy przede wszystkim na omega-3 , które można znaleźć m.in. w łososiu (dziki!), śledziu, makreli, tuńczyku, siemieniu lnianym, orzechach włoskich czy popularnych ostatnio nasionach chia. Suplementy - tak czy nie? Dla wielu z Was to chyba najciekawsza część wpisu. Suplementy są łatwo dostępne, zazwyczaj wygodne

Powiedz dietom nie
Śledzik w pomidorach z nutą słodkości 151

Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki dojrzewających w słońcu pomidorów, słodkiej żurawiny, pikantnej cebulki i chrupiących orzechów to świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości. Idealnie sprawdzą się na każdym imprezowym stole. Składniki: 800g płatów śledziowych Matias 5 czerwonych cebul 160g suszonej żurawiny 480g koncentratu pomidorowego Pudliszki 100g orzechów włoskich 2 łyżki(...)cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, żurawinę, cukier i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. 4. Śledzie układać w dużej salaterce naprzemiennie z sosem pomidorowym, wierzch posypać posiekanymi orzechami lub dla leniwych można wszystko wymieszać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.   #pudliszki Ten smak

Szalona Kuchnia Eweliny
Jean Bos i jego kuchnia 113

następnie marynowe; jeden z szafranem, drugi z burakami kiszonymi. Do nich żelka z granatu, krem ze szparagów, pianka z pomarańczy oraz emulsja cebulowa. Bardzo miła i ciekawa kosystencja śledzia, idealnie dobrane dodatki. II. Kaszanka panierowana, piana z pieczonej dyni z cynamonem i chili, galaretka z buraka, piasek pistacjowy, winegret wiśniowy, żel z pieczonego jabłka. Każdy dodatek o innej teksturze. Kaszanka(...)niskiej temperaturze, następnie lekko podwędzona; gruszka marynowana w szafranie, z dodatkiem anyżu i goździków; figi karmelizowane w cukrze, flambirowane w whisky, likier kawowy z wędzoną solą, żel z cebulki; szparagi. Wspaniała kombinacja smaków, łacząca się na talerzu w bardzo zgrany zespół (no może z wyjątkiem szparagów, mi one nie za bardzo pasowały do całości). VI. A na deser lody, oczywiście

królestwo garów
Śledź po Japońsku 303

skąd ta nazwa?nie wiem bo chyba z przepisem nie wiele ma wspólnego-ale za to smak-wyśmienity....nie spodziewałam się,że będą aż tak dobre-ciekawy pomysł na cebulkę do sałatki którą się gotuje w zalewie octowej-co daje później naprawdę fajny posmak-polecam gorąco bo nie dość ,że są pyszne to jeszcze fajnie się będą prezentować na stole(...)Odcedzić na sitku i odstawić do wystygnięcia. chłodną cebulę odcisnąć z nadmiaru zalewy, dodać odsączony groszek,majonez,musztardę,doprawić i wymieszać. Sałatkę wyłożyć na półmisek. Ugotowane jajka owinąć plastrem śledzia, spiąć wykałaczką i ułożyć na sałatce. Czubek jajka posmarować delikatnie majonezem i posypać czerwoną papryką w proszku. Udekorować świeżym koperkiem

Swojskie jedzonko
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 142

Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej bez grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami, z dzieciństwem, z zaspami śniegu, przez które szło się na pasterkę. Groch musi być dobrze ugotowany, wręcz rozgotowany, by zrobiło się(...)możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest TUTAJ 3. Sałatka śledziowa z papryką Wiecie, był czas kiedy nie jadłam śledzi, przez 20 lat nie dotykałam, nie lubiłam, wręcz nie mogłam na nie patrzeć. A jak poczułam zapach... Kilka razy podchodziłam do śledzi, najczęściej właśnie w święta, niestety bezskutecznie. Pewnego razu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Najlepszy sos do spaghetti dla dzieci 75

łyżeczki tymianku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. Najlepszy sos do spaghetti dla dzieci – sposób przygotowania W głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane i krótko podsmażam drobno posiekaną cebulkę. Gdy cebulka zaczyna się szklić, dodaję posiekane ząbki czosnku. Następnie dorzucam mięso i ćwiartuję je drewnianą łopatką. Dodaję wszystkie przyprawy i podsmażam mięso przez około 10 minut co jakiś czas mieszając(...)także na zdrowe słodkości? Mam dla Ciebie kilka pysznych propozycji: czekoladowe brownie z cukinii , fasolowe brownie , brownie z bananami . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie . Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Najlepszy sos do spaghetti dla dzieci pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 180

zawiodły mnie ani razu - były proste i smakowały wyśmienicie. Najbliższe mojemu sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory z ProwansjiEgipska zupa z soczewicyKurczak z pomidorami i miodemTunezyjska pieczona sałatkaGazpacho andaluzLibański ryż z soczewicąTażin z klopsikami i jajkiemKsiążka jest ładnie wydana, ma twardą okładkę i dobrej(...)gotowaniu - myślę, że poradzą sobie z polecanymi przez Caudię Roden recepturami.Łatwa kuchnia śródziemnomorska, Claudia RodenOficyna IMBIROprawa twarda, 128 stron2006Tłumaczenie: Monika Skowyra ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulchne placuszki z marchewki 119

praż do momentu, aż uwolnią swój zapach (ok. 2 minuty). Umieść nasiona w moździerzu i rozetrzyj na proszek.  W misce wymieszaj składniki placuszków, czyli startą na tarce marchewkę, cebulkę dymkę, koperek, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, ser feta i zmielony kumin oraz kolendrę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i rozbełtane jajka. Dobrze wymieszaj(...)łyżce masy. Rozpłaszcz ją przy pomocy łyżki. Smaż przez 1-2 minuty, następnie przełóż łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie z jabłkami i orzechami włoskimi 217

Zastanawiam się jakie ryby pojawią się na Waszych świątecznych stołach. U mnie tra dycją są śle dzie w oleju z ceulką (przepis ---> TUTAJ) oraz ryba

ChilliJemy
Chowder 136

dymny aromat.\ Rybę staramy się zawsze dodawać mrożoną - jest delikatna i nie dominuje, a jedynie nadaje subtelny smak. W przypadku ryby świeżej należy wybrać rybę mało charakterną, delikatną (nie śledzie!), sprawdzi się też łosoś, ze względu na towarzystwo brzuszków. Brzuszki - oddzielamy mięso od skóry i przeglądamy czy nie ma ości - zdarzają się czasami dość duże, ale zwykle nie więcej niż(...)garnka wlewamy kilka kropel oleju, można rozsmarować pędzelkiem, rozgrzewamy i wrzucamy boczek pokrojony w kostkę, przesmażamy, aby się zarumienił. Teraz dodajemy skóry z boczku - jeżeli takie macie. Następnie dorzucamy cebulkę i szklimy, ale uważamy, żeby nie przypalić. Teraz przyszedł czas na marchew, dodajemy i smażymy chwilę, uważając by się nie przypaliła. Kolejno wrzucamy ziemniaki, smażymy kilka minut i dodajemy pora

Kuchnia od dwojga
Kartacze z mięsem mielonym 307

danie pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi.     Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony czarny pieprz kiełbasy lub skwarki do okraszenia Przygotowanie: Ziemniaki(...)kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się do rąk nie lepiły. Gotować około 20 minut po wypłynięciu w osolonej wodzie. Gotowe kartacze podajemy okraszone kiełbasą podsmażoną z cebulką. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię

Smaczne Potrawy
Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) 142

przekroić wzdłuż na pół, większe pokrojone w grube plastry 500 g ulubionych kiełbasek, ja używam kiełbasek surowych na zielony sos: 1/2 pęczka świeżej bazylii, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 cebulka dymka, 2 łyżki kaparów, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy extra vergine oliwa extra vergine do posmarowania warzyw sól, pieprz(...)przenieś na półmisek z warzywami i posyp natką pietruszki. Resztę sosu podaj w osobnym naczyniu.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa