śledzie z cebulka - 606 przepisów (strona:26/41)

Zapiekanka śledziowa z ziemniakami i cebulą 156

ostygnięciu pokroić w plastry.  Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na masełku, dodać odrobinę białego wina i dusić cebulkę do jego odparowania. Następnie dodać śmietanę i posiekany koperek i pozostałe przyprawy. Po chwili wbić jajko i dobrze wymieszać. Opłukać śledzie z mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków

MarciochaKucharzy
Śledzie po królewsku 129

zawierają ugotowane na twardo jajka), czy też imprezy, np. urodziny bądź Sylwestra. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po królewsku – Składniki: 3 filety śledziowe – ok. 200 g trochę mniej niż pół puszki groszku konserwowego – ok. 100 g 2 średnie jajka 1 mała cebulka – ok. 60 g 2 łyżki majonezu 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka

Kulinarne Przeboje
Marynowane płaty śledziowe – od podstaw 187

łyżeczka ziaren gorczycy białej Śledzie patroszymy , płukamy , rozcinamy na pół i pozbawiamy kręgosłupa ( jak na zdjęciu ) . Tak przygotowane śledzie układamy w słoikach dość luźno , najlepiej po obrysie wewnętrznej strony słoja , a środek zostawiamy pusty – do niego napchamy cebulki Składniki na zalewę wkładamy i wlewamy do garnka , dokładając pokrojoną w plastry cebulę . Całość doprowadzamy do wrzenia , od momentu zagotowania zalewy

Ogrodnik w podróży
Pasta kanapkowa z konserwy rybnej z marchewką – Lubelski Kociołek 236

obiadgotowy.blogspot.com/ Marta http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com Agnieszka - http://www.wilczkowyswiat.pl/ Pasta kanapkowa z konserwy rybnej z marchewką 1 puszka filetów rybnych w pomidorach (może być śledź lub makrela) mała marchewka pół jabłka 1-2 łyżki majonezu pół małej cebulki Rybę przekładamy do miseczki. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach a jabłko na oczkach grubszych. Cebulkę drobno kroimy. Dodajemy majonez. Wszystkie składniki mieszamy

sierotka maRysia w kuchni
Rolmopsy 186

Rolmopsy - zakręcone śledzie to na pewno król zimnych przystawek. Domowe rolmopsy w aromatycznej marynacie uświetnią każde towarzyskie spotkanie. Są doskonałe na wszelkie małe i duże okazje. Klasyczne są zrolowane z cebulką i konserwowym ogórkiem, ale w filety można zawinąć suszone pomidory, wędzoną, marynowaną śliwkę lub paprykę, a nawet grzyby. Co kto lubi. Rolmopsy zawsze smakują wyśmienicie. Jak podaje Wikipedia rolmopsy(...)przez kilka godzin, zmieniając w międzyczasie wodę na czystą. Śledzie z tacki osusz na papierowym ręczniku posiekaj drobno cebulę i przelej wrzątkiem na sitku zagotuj wodę z octem i przyprawami, cukrem i solą. Odstaw do przestudzenia pokrój ogórka, śliwkę i pomidora w słupki filety ułożyć skórą do dołu. Rozłożyć cebulkę, posypać pieprzem. Na jednym końcu ułożyć słupki ogórka, pomidora

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledź z sosem tatarskim 149

Śledź w sosie tatarskim to mistrzowskie połączenie słonawej ryby z kremowym sosem z kiszonymi górkami, marynowanymi grzybkami i cebulką. Moja ulubiona wersja świątecznego śledzika.   Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias cebula biała 2-3 kiszone ogórki ok 10 marynowanych grzybów leśnych 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy dijon łyżeczka miodu ½ łyżeczki soku

Pyry na Gaz
Śledzie czosnkowe z ananasem, rodzynkami, korniszonami i cebulką 143

jedne z ulubionych śledzi całej naszej rodzinki, które co roku przygotowuję obowiązkowo na Wigilię. Lubi je nawet mój mąż, który za śledziami nie przepada ;) Są delikatne, lekko czosnkowe i z mnóstwem dodatków w postaci drobno pokrojonej cebulki i ogórków konserwowych oraz słodkich rodzynek i ananasów. Całość „moczy się” w ananasowo-olejowej, pysznej zalewie. Jeśli czas Was goni(...)czosnku granulowanego 3-4 łyżki octu 1/3-1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) pieprz (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki) Wykonanie: Matiasy moczymy przez 2-3 godziny, zmieniając wodę do momentu aż śledzie będą odpowiednio słone (według naszego smaku). Po wymoczeniu każdy śledziowy płat kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm (ja kroję na ukos), skrapiamy octem i posypujemy granulowanym czosnkiem. Cebulę

MyCookBook.pl
śledzie z papryką i ogórkiem konserwowym 302

przepis na śledzie w moim domu istnieje od zawsze chyba. Co prawda lekko go zmodyfikowałam (pieprzu ziołowego nie mam na stanie), ale i tak wyszły super. Taka kolorowa wersja śledzika w oleju - papryka, ogórek konserwowy i cebulka. Do tego śledzik obsypany w papryce słodkiej, pieprzu i majeranku(...)podniebienie zaspokojone :)  Składniki: 2 płaty śledziowe 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3-4 ogórki konserwowe 1 cebulka po łyżce: papryki słodkiej, majeranku i pieprzu olej Przygotowanie: paprykę, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy uprzednio namoczone śledzie (tak, żeby nie były za słone) kroimy w nieduże kawałki - tak na raz do dużej miski wsypujemy przyprawy dodajemy

Gotowanie z pasją
Śledzie w Sosie Tatarskim 546

przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w plasterki lub kostkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, chrzan oraz sos z cytryny

Słodka Strona
Klasyczny śledź w oleju z cebulą 125

lniany ) ocet ( ewent. cytryna ) mleko ( ewent. zimna woda ) Śledzie moczymy w mleku 12 h lub dostosowujemy czas moczenia do smaku - nie powinien być jednak za słony. Po moczeniu płaty śledzia zanurzamy na chwilę w occie ( zachowają jędrność ) i odsączamy na sicie. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Cebulą kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sitko, solimy. Po 10 min wkładamy(...)zimnej wodzie ( lub przelewamy wrzątkiem - jest wtedy bardziej lekkostrawna ). Skrapiamy delikatnie octem lub cytryną. Na spód szklanego słoja kładziemy warstwę cebulki i następnie przyprawy: liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 ziarenek pieprzu. Układamy kolejne warstwy śledzia i cebuli z przyprawami. Na wierzchu kończymy warstwą cebuli. Całość zalewamy olejem i lekko dociskamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiamy

Atlas Smaków
Tartaletki ze śledziami i jajkami w sosie chrzanowym 205

Śledzie z jajkami w sosie chrzanowym, którym to wypełniłam tarteletki z kruchego ciasta. Przepyszne połączenie smaków i dodatkowo jest to sposób na ciekawe podanie sałatki śledziowej. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko 2 szczypty soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% SAŁATKA ŚLEDZIOWA: 4 płaty śledziowe z oleju 4 jajka(...)tarce jarzynowej o drobnych oczkach i rozetrzeć razem z majonezem, sosem chrzanowym oraz śmietaną. Sos wymieszać delikatnie razem ze startymi białkami i cebulką dymką pokrojoną ze szczypiorkiem w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać śledzie odsączone z zalewy i pokrojone na małe kawałki. Tak przygotowaną sałatkę śledziową nałożyć do upieczonych tartaletek. Całe, ugotowane jajka pokroić w plasterki

https:KKuchniaMniam
Matjasy w zalewie 131

Wszystko zalać przygotowaną letnią zalewą i na wierzch dodać 2-3 łyżki oliwy. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Tak przygotowane śledzie przechowywać można w lodówce do 3 tygodni. Podawać odsączone z zalewy wraz z cebulką.  Smacznego :-)  matjasy

Aromatyczne Podróże
Śledzie w pikantnej salsie 209

smak, wraz z octem mają też właściwości konserwujące. Tak przygotowane śledzie będą doskonałą bazą do przygotowaniu wielu dań ze śledzi czy sałatek śledziowych na Wigilię, czy też na Sylwestra. A w połączeniu z pikantną salsą z dodatkiem czerwonej cebulki będą smakować wyśmienicie. Bardzo nam ta wersja smakowała i na pewno będę częściej je przygotowywać. Polecam też przygotować śledziową sałatkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 380

zielem angielskim i liściem laurowym zalewam niewielką ilością wody w małym rondelku i gotuję ok 15 min. Dzięki temu cebulka jest mięciutka, mniej ostra - a otrzymaną zalewę studzę i po wystudzeniu łączę z ukwaszoną śmietaną. Wymoczone ok 2h śledzie kroję w grubą kostkę o zalewam śmietanowym sosikiem. Pół jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie

Walijskie Pichcenie
Śledzie panierowane w zalewie octowej 169

oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną w plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki, z miodem, cukrem, solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były

kgwjanczewo