Śledzik, tym razem marynowany z marchewką,cebulką, chrzanem i przyprawami. Nam bardzo smakowała ta ka wersja śledzia :) Polecam!!! Składniki: 1 kg śledzi solonych 1 niewielki kawałek imbiru 1 łyżka tartego chrzanu 3 czerwone cebule 2 marchewki 2 łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście laurowe 1 szklanka octu winnego 1/2 szklanki wody cukier do smaku Wykonanie: Z wody, octu
Bea(u)ty kitchenImpreza ze znajomymi? A może obiad rodzinny, na którym podajecie przystawki? W obu przypadkach tatar ze śledzia idealnie się nadaje. Przygotowałam go na Gwizdkę, dodając to co najbardziej mi odpowiadało. Niby nie jest zbyt popularny, a smak ma wyjątkowy, lekko kwaśny, z dodatkami staję się idealny jako zagryzka. Choć na blogu nie mam wielu wytrawnych przepisów, uznałam, że w czasie(...)mnie fajna alternatywa), a jak będzie z Wami? :)Składniki:4 filety śledziowe solone (mogą być z oleju)4 ogórki w occie (konserwowe)1 cytryna1 cebulka cukrowapieprz do smakupikantne krakersySposób przygotowania:Śledzie odsączamy i drobno kroimy - nie mielimy. Przekładamy do miseczki. Następnie kroimy ogórki i cebulkę, również na małe kawałki.Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy na kwadraciki i dodajemy do reszty
Słodkie Przyjemnościoliwek + zalewa z opakowania Gruszki i buraka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Cebulkę kroimy w krążki. Składniki układamy na półmisku zaczynając od buraczka, gruszki, poprzez cebulkę, wykładamy oliwki z opakowania ze śledzi, jabłuszka kaparowe eksponujemy ogonkiem ku górze. Sam wierzch sałatki ozdabiamy całym filetem śledzia. Całość polewamy oliwą i zalewą z opakowania śledzi. Sałatka powinna postać w lodówce
SMYKWKUCHNIsól mąka, olej do smażenia Na sos: 4-5 łyżek łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki 2 pomidory, 2 cebulki ok. 1/2 - szklanki wody mały kubek śmietany, szczypta cukru, sól, ostra papryka, sok z cytryny Przygotowanie: Sprawione śledzie oprószyć solą, pieprzem i skropić octem lub zastosować przyprawę do ryb, odstawić Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju(...)podgrzewać, rozprowadzić niewielką ilością wodą, gdy się zagotuje dodać pokrojone w kostkę pomidory i przesmażoną cebulkę, zagotować Posoloną śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać do reszty sosu- podgrzać, ale nie gotować. Przyprawić do smaku solą, ostrą papryką, sokiem z cytryny i cukrem Ułożyć śledzie w słoju przelewając je jeszcze ciepłym sosem. Zostawić na noc w lodówce, by śledzie
Proste Potrawysezonu to ja rozumiem! Oprócz standardowych dań serwowanych na grillu, takich jak kiełbaski, szaszłyki czy apetyczne sałatki, znalazło się miejsce również dla niekonwencjonalnych dań na grilla! Grillowane bagietki ze śledziem i warzywami niesamowicie pozytywnie zaskoczyły wszystkich! Każdy z wielką przyjemnością zjadł bułę do końca! Taka gorąca smakowała fantastycznie! Byli i tacy, którzy zawołali o dokładkę! Zobaczcie! Może na weekend zainspiruje(...)dobrej jakości masłem i nacieramy czosnkiem, grillujemy. Pokrojoną w piórka cebulę grillujemy. Kukurydzę smarujemy masłem, nacieramy solą, grillujemy. Ciepłe bułki podajemy ze świeżym szpinakiem, grillowaną kukurydzą, śledziem odsączonym z nadmiaru oleju wraz z cebulką, świeżym ogórkiem i kukurydzą. Zajadamy na gorąco. Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO
Ostra na Słodkowykonaniu raczej prosta i szybka, na pewno mniej praco i czasochłonna niż sałatka jarzynowa. W smaku - fajna mieszanka lekko słodkiego groszku, mączystych ziemniaków, śledzi, kwaśnych ogórków kiszonych i ostrawej cebulki. Polecam. Robię ją regularnie w okresie zimowo-wiosennym. Składniki: 2 filety śledziowe matjas 2 niewielkie ziemniaki 2 średnie ogórki kiszone 1 mała cebula - ja użyłam szalotki(...)majonezu i 1 łyżki jogurtu greckiego ewentualnie sól, pieprz Matjasy wymoczyć: zalać zimną wodą, wstawić do lodówki na noc żeby woda wyciągnęła sól. Dla mnie to najważniejsza część obróbki śledzi - słabo wymoczone będą potwornie słone a to zabije pozostałe smaki. Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać i pokroić na kostkę ok 1 cm. Śledzie odsączyć z wody
Ze smakiem bez glutenuŚledzie po włosku Pyszna i lekka przekąska śledziowa z iście śródziemnomorską kompozycją dodatków. Coś pysznego. Polecam! Składniki: 4 filety śledziowe matiasy 4 suszone pomidory w oleju 8 czarnych oliwek 8 zielonych oliwek 1 ogórek kiszony pół czerwonej papryki pół czerwonej cebulki pół białej(...)cebulki 1 łyżka kaparów garść rukoli kilka listków bazylii opcjonalnie: ogórek kiszony, kilka marynowanych pieczarek olej rzepakowy lub słonecznikowy *** Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin) i kroimy na 2 centymetrowe kawałki *** *** Cebulki kroimy w półplasterki, ogórka w kostkę, a paprykę i suszone pomidory w wąskie paseczki *** *** W słoiku układamy na zmianę śledzie
Blog z Apetytemznacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Następnego dnia płuczemy śledzie pod bieżącą wodą, osuszamy na papierowych ręcznikach i kroimy filety wzdłuż, na wąskie paski. Paski śledzi rolujemy i spinamy drewnianymi wykałaczkami. Cebulki obieramy i kroimy w piórka. W rondelku zagotowujemy wodę – wrzucamy na chwilę (20-30 sekund) pokrojoną cebulę i odławiamy ją z wrzątku łyżką cedzakową – sparzona cebula nie stanie(...)rondelek i gotujemy zalewę na małym ogniu przez 2-3 minuty. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy zalewę. Kiszony ogórek kroimy na grube zapałki. W słoiku układamy zrolowane śledzie na zmianę z kawałkami sparzonej cebuli i ogórka – dla koloru. Całość zalewamy ostudzoną zalewą, słoik zamykamy i wstawiamy do lodówki albo w inne chłodne miejsce. Te śledzie zdecydowanie najlepiej smakują
Karo in the Kitchenwymyśliłam ją z tego co było akurat w lodówce, ciecierzycę, zamoczyłam dzień wcześniej, ale można użyć konserwowej. Wyszło świetnie. Smaki doskonale się komponują. Śledzie, ciecierzyca, marynowane buraczki i marchew, jeszcze jajka , cebulka, majonez, pieprz i mamy pyszną, sytą sałatkę. Jako dodatek, proponuję świeże pieczywo :) (KLIK) Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem 6 filetów śledziowych marynowanych
Takie tam pichcenieoleju rzepakowego rozmaryn, zioła prowansalskie Śledzie najpierw moczymy (ok. 4 godzin, w zależności jak bardzo są słone). Kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do śledzi. Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, olej, ocet balsamiczny, sok z buraków i dokładnie mieszamy. Dodajemy do śledzi. Na koniec dodajemy przyprawy: rozmaryn i zioła prowansalskie. Ilość
tojestpyszne.blogspot.comŚLEDZIE W ŚMIETANIE Pyszny śledź idealny z ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach Składniki: 3 płaty śledziowe 1 mała cebulka(...)dużej 1 male jabłko 3-4 łyżki śmietany pieprz ocet Przygotowanie: 1. Platy śledziowe obmywamy z oleju, suszymy ręcznikiem i kroimy w kostkę. 2. Cebulkę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi. 3. Jabłko obieramy ze skorki, ścieramy na tarce, dodajemy do naszej miseczki ze śledziem. 4. Dodajemy śmietanę. 5. wszystko razem mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem
Kulinarnie z Polką na Kresachręku ;) Konsekwencją wspólnego gotowania była pyszna sałatka Trzepiemy zalewę do boczniakowych "śledzi", trzepiemy! Mamy i nasze mamy na warsztatach! Hmmm, czyżby jeszcze dosiekać cebulki? A po intensywnej pracy - wreszcie wyżerka!!! Korzenne boczniaki a'la śledzie Pasztet z zielonej soczewicy z suszoną śliwką i majerankiem Kutia z kaszą jaglaną Witariańskie kuleczki piernikowe Smalec z białej fasoli Sałatka ziemniaczana z wegańskim majonezem
Grunt to przepis!cebula 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki majonezu 1/2 szkl. śmietany kwaśnej 1 łyżka musztardy 1 łyżka sosu Worcestershire Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w 2 cm paseczki. Cebulkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszaj ze śmietaną, musztardą i Worcestershire .Sos dodać do śledzi i wymieszać.Odstawić do lodówki , aby smaki się przegryzły
Moje domowe kucharzenieCześć Dziś szósty dzień Adwentu. Do świąt zostały 22 dni. Dziś będzie kolejny przepis na śledzie. Także w oleju, ale z innymi dodatkami - cebulką, porem i marynowanymi pieczarkami. W smaku wyszły bardzie delikatne, bardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia
blog.moje-pasje.infoCześć Dziś szósty dzień Adwentu. Do świąt zostały 22 dni. Dziś będzie kolejny przepis na śledzie. Także w oleju, ale z innymi dodatkami - cebulką, porem i marynowanymi pieczarkami. W smaku wyszły bardzie delikatne, bardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia
blog.moje-pasje.info