mnie ostatnio znowu królują śledzie. Ostatnio były na grillu , a dziś proponuję lekko ostre, chrzanowe z rodzynkami. Polecam. Takie śledziki to doskonała propozycja na zakrapiane imprezy ale nie tylko. Mocno wyraziste w smaku, łatwe w wykonaniu, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się połączą :) Składniki - 0.5 kg płatów śledziowych typu matjas - 2 jajka - 3 łyżki rodzynek sułtańskich HELIO(...)moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi, kroję w większą kostkę, przekładam do miski. Do śledzi dodaję rodzynki, poszatkowaną cebulkę i drobniutko pokrojone ugotowane na twardo jajka. W małej miseczce mieszam śmietanę z sosem chrzanowym i majonezem. Powstałym sosem zalewam śledzie. Delikatnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam
Kuchnia z widokiem na ogródskładniki* 50 dag filetów śledziowych małosolnych * 200 ml gęstej śmietany 18%* 3 ogórki konserwowe* 6-7 pieczarek marynowanych* 1 cebulka* pieprzSposób wykonaniaŚledzie wypłukać, ewentualnie chwilę
Mix smakuwygrania jest aż 5 książek . Może biorąc udział w pierwszym pokażecie mi jak wyglądały Wasze przekąski sylwestrowe :) Składniki: (na około 16 sztuk) 2 kajzerki 4-5 matiasów (śledzi) w oleju z cebulką około 1/3 łyżki masła 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Kajzerki kroimy na 4 części, a każdą z części na pół. Tworząc(...)małych kromeczek. Kromeczki opiekamy w tosterze. Lekko przestudzone kromeczki smarujemy cienko masłem i posypujemy delikatnie ostrą czerwoną papryką i odrobiną czarnego pieprzu. Śledzie kroimy na kawałki wielkości kromeczek. Układamy każdy kawałek na chrupiącej bułce, na wierzch dając cebulkę. W tak przygotowaną przekąskę można również wbić małe patyczki do szaszłyków, aby lepiej utrzymać całość. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkitarce słoik majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy i odsączamy, a następnie kroimy je w mniejsze paseczki. W szklanej misce układamy warstwami: ziemniaki, marchew, majonez, buraczki, śledzie, majonez, groszek, cebulka, ogórki, majonez, żółtka, białka, sól, pieprz i jeszcze raz majonez. Sałatkę schładzamy przez przynajmniej godzinę w lodówce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Mama smaka na buraka
Życie ze smakiemgrecku Słodkości: Makowiec Piernik Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach z węglowodanów. Odczekujemy np. 2 godziny i raczymy się tym co zawiera białko. Dania białkowe: Śledzik z cebulką w oleju Śledź w pomidorach Karp z chrzanem (lub inna ryba) Karp w galarecie Ryba po grecku Sałatka jarzynowa z jajkiem lub czerwoną fasolą Godzinowo może wyglądać to tak: 18:00 - początek
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezawsze mam problem znaleźć czas na przygotowanie własnego przepisu na bloga, bo znika nim się obejrzę :-) Odkąd sięgam pamięcią, w dni postne stawał na naszym stole chłodnik ze śledzia, podkreślony świeżą cebulką, do którego obowiązkowo musiały się pojawić ziemniaki w mundurkach. I tak jest do dziś. I tak będzie jeszcze przez wiele lat, bo tak najbardziej lubimy zajadać solone filety
Poezja Smaków - blog kulinarnyśledziowe kroimy na nieduże kawałki, takie na jeden raz. Ogórki i szalotkę siekamy w drobną kostkę. Musztardę łączymy z majonezem, śmietaną i octem ryżowym. Łączymy ze śledziami, ogórkami i cebulką, odstawiamy na 2-3 h aby smaki się przegryzły
DefinicjaSmakuMimo, że to świąteczny stół nie może się obejść bez... Artykuł ŚLEDZIE Z OCTEM, CEBULKĄ I PIKLAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEMimo, że to świąteczny stół nie może się obejść bez... Artykuł ŚLEDZIE Z OCTEM, CEBULKĄ I PIKLAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEburaczki zawsze piekę przy okazji,jak mam w piekarniku ciasto,lub chleb czy mięso -zawsze to jakaś oszczędność prądu! Do tej sałatki można również zamiast czosnku dodać cebulkę i płat śledzia i będzie pyszna sałatka świąteczna
Swojskie jedzonkoRolmopsy- szybka przekąska z filetów śledziowych. Wystarczą dobre filety ze śledzia , ogórek, papryka, cebulka, szczypiorek oraz pomidorki. Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych z oliwkami i kaparami Seko , 1 ogórek konserwowy, 1 kawałek papryki konserwowej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 mała cebula, kilka pomidorków śliwkowych. Przygotowanie: Filety odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Na każdym filecie kładziemy kawałek ogórka
Aga w kuchnibłyskawiczne sałatki. Moja jest śledziowa, idealna na Sylwestra Składniki filety śledziowe w oleju czerwona cebula grzyby marynowane olej np.rzepakowy tłoczony na zimno Pokrój śledzia w paski, cebulkę posiekaj drobno, grzyby również. Wszystkie składniki włóż do salaterki, przemieszaj, dodaj oleju ,dosmacz solą i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipokroić w kosteczkę, dodać rodzynki i cukier i zalać wszystko wrzącą wodą, odstawić na 10 minut i odcedzić. Śledzie wypłukać i wymoczyć, pokroić na małe kawałki.Do śledzi dodać sparzoną cebulkę z rodzynkami i majonez, wymieszać. Na koniec dodać chrzan do smaku ( ja dałam cały słoiczek ). Do smaku można posolić i popieprzyć
In my kitchenśledziowych w oleju kilka papryk konserwowych, mały słoiczek grzybków marynowanych mała cebulka pół jabłka łyżeczka musztardy pieprz, 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Śledzie ,grzybki, paprykę,jabłko i cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę,można ułożyć warstwowo-ale ja wszystko wymieszałam i doprawiłam razem musztardą,pieprzem i sokiem z cytryny,podawać najlepiej po 1-2 godz żeby
Swojskie jedzonko