śledzie z cebulka - 606 przepisów (strona:21/41)

Śledzie w aromatycznym sosie 111

Zwolenników śledzi jest wielu. Śledzik w oleju z cebulką jest chyba najbardziej popularny, potem prym wiodą rolmopsy, a później sałatki. Z ryby tej można zrobić również dania gorące, przekąski, przyrządzić farsz do warzyw. Dziś proponuję śledzika w aromatycznym sosie 😊 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)kwaśnej śmietany -łyżeczka cukru -pieprz -sól Filety zalać w całości mlekiem na 3 godziny, po czym odcedzić i zalać świeżym, odstawić jeszcze na godzinę. Po tym czasie dobrze odsączyć śledzie i pokroić w dzwonka. Ułożyć w półmisku. Cebulę pokroić w kostkę i przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Obraną pomarańczę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, połączyć z wystudzoną

Kulinarne przemyslenia
Śledzie w śmietanie z chrzanem 404

przyniósł coś do jedzenia, koleżanka przyniosła śledzie z chrzanem, a ja po prostu oszalałam na ich punkcie. Śmietana, chrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu matjas 1 cebula 1 duże jabłko 1 czubata łyżka chrzanu 1 szklanka śmietany sól pieprz

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka śledziowa z jajkiem 541

solanki to musicie je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie – najlepiej kilka godzin. Ja swoją sałatkę zrobiłam z jajkiem, cebulką, ogórkami kiszonymi, jabłkiem i groszkiem. Dzięki tak różnorodnym składnikom śledzie nabrały fajnego, lekko kwaśnego i wyraźnego smaku. Co tu dużo się rozpisywać sałatka smakowała wyśmienicie! Post Sałatka śledziowa z jajkiem pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Śledź z suszonymi pomidorami 198

inteligencji i urody! Nie będę ponownie pisał o śledziach i ich cudownym wpływie na nasz mózg, poprawę jego działania, czy też omawiał jak śledzie podnoszą inteligencje. Już o tym wspominałem w poście:  Śledzik z cebulką  oraz wiele informacji na ten temat znaleźć można w internecie. Cenną uwagą jest to, że te śledzie, wg tego przepisu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Śledzik pod pierzynką -inaczej 789

kroimy w kawałki ,zalewamy pozostałym olejem i sokiem z cytryny.Wykładamy na spód salaterki,oprószamy pieprzem.Jajka gotujemy na twardo ,obieramy i kroimy w kostkę,cebulkę również kroimy w kostkę i wykładamy na śledzie ,na to pokrojone jajka,lekko solimy,polewamy majonezem wymieszanym z musztardą.na to ścieramy żółty ser na drobnej tarce ,wierzch posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Swojskie jedzonko
Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju 185

nowym smakiem. Wymieszałam, namieszałam i .... wyszło pysznie. No i co? I już ich nie ma. Jutro zrobię nowe, a Wam zostawiam przepis na pyszne śledzie w musztardzie z nutą zielonego pieprzu   z cebulką nasączoną octem jabłkowym...         Składniki: 9 szt. płatów śledziowych matiasów bez skóry 7 – 8 szt. cebul średniej wielkości 200 ml octu jabłkowego

Kuchnia u Krysi
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 179

mocno kciuki! http://www.sekosa.pl/ Koniecznie!   SKŁADNIKI: ( 3 mini tarty ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula(...)KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, cebulkę, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy ok. 20 minut/180C TATAR: Śledzie, jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz zioła. Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo

Ostra na Słodko
Świąteczno-sylwestrowy śledzik w oleju z pieczarkami 201

zależności od upodobań i potrzeb) słoik ogórków konserwowych słoik pieczarek marynowanych (u mnie 420 g po odsączeniu) 1 duża cebula czerwona Śledzie moczymy w czystej wodzie około 1,5 godziny, zmieniając raz wodę. Następnie odsączamy i odkładamy. Cebulkę, pieczarki  ogórki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy razem. Na spód salaterki sypiemy odrobinę powstałej mieszanki. Każdy filet kroimy(...)części, smarujemy z obu stron musztardą i kładziemy warstwowo : warzywa w kostkę - śledzie w musztardzie, warzywa w kostkę .. i tak do wykorzystana składników. Wierzchnią warstwę powinny stanowić pokrojone ogórki pieczarki i cebulka.  Całość lekko dociskamy d dna i powoli zalewamy olejem SemCo . Należy to robić powoli, czekając aż olej spłynie na dno, ponieważ może się okazać, iż wlaliśmy

CynamonemPoOczach
Świąteczno-sylwestrowy śledzik w oleju z pieczarkami 200

zależności od upodobań i potrzeb) słoik ogórków konserwowych słoik pieczarek marynowanych (u mnie 420 g po odsączeniu) 1 duża cebula czerwona Śledzie moczymy w czystej wodzie około 1,5 godziny, zmieniając raz wodę. Następnie odsączamy i odkładamy. Cebulkę, pieczarki  ogórki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy razem. Na spód salaterki sypiemy odrobinę powstałej mieszanki. Każdy filet kroimy(...)części, smarujemy z obu stron musztardą i kładziemy warstwowo : warzywa w kostkę - śledzie w musztardzie, warzywa w kostkę .. i tak do wykorzystana składników. Wierzchnią warstwę powinny stanowić pokrojone ogórki pieczarki i cebulka.  Całość lekko dociskamy d dna i powoli zalewamy olejem SemCo . Należy to robić powoli, czekając aż olej spłynie na dno, ponieważ może się okazać, iż wlaliśmy

CynamonemPoOczach
Śledzie z czosnkiem i koperkiem 120

święta to śledzie...tym razem zestawienie koperku z czosnkiem i cebulką 😃😀😄 Składniki: 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 1 mały pęczek kopru 1 mała cebula 8 filetów śledziowych z zalewy octowej sól,pieprz do smaku Przygotowanie: Na kilka dni wcześniej przygotowujemy solone filety śledziowe w zalewie octowej. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie w sosie jogurtowym 117

Zapraszam na smaczne filety z matiasa z suszoną żurawiną, czerwoną cebulką i korniszonami. Takie połączenie smakuje świetnie. Śledzie w sosie jogurtowym mogą być pyszną przystawką lub kolacją. Składniki: 2 płaty śledziowe 200 ml jogurtu naturalnego 10 mini korniszonów garść czerwonej żurawiny 1 czerwona cebula Przygotowanie: Śledzie przekładamy do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Wigilia Świętego Mikołaja 120

których w Finlandii nie brakuje, bo wszak to kraj 80 000 jezior!!! (tak, to nie pomyłka!). Do tego oczywiście świeżo smażone bliny i kwaśna śmietana z cebulką. Kolejnym ważnym punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany

Cztery Fajery
ANDRZEJKOWY ŚLEDZIK 174

duża cebula drobno pokrojona i sparzona wrzątkiem 4 jajka ugotowane 4 duże ogórki kiszone Pół puszki kukurydzy Pół puszki groszku 300ml śmietany Sól, pieprz Śledzie pokroić w  paski, jajka, ogórki i cebulkę w kostkę. Sałatkę układać warstwowo, na wierzchu polać śmietaną i odstawić do lodówki, żeby się przegryzła. Przed podaniem wymieszać. Smacznego

Anioły w kuchni
ANDRZEJKOWY ŚLEDZIK 321

duża cebula drobno pokrojona i sparzona wrzątkiem 4 jajka ugotowane 4 duże ogórki kiszone Pół puszki kukurydzy Pół puszki groszku 300ml śmietany Sól, pieprz Śledzie pokroić w  paski, jajka, ogórki i cebulkę w kostkę. Sałatkę układać warstwowo, na wierzchu polać śmietaną i odstawić do lodówki, żeby się przegryzła. Przed podaniem wymieszać. Smacznego! Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 443

Śledzie już gościły na moim blogu. W oleju z cebulką (przepis TU )  Dzisiaj proponuję   sałatkę śledziową. Składniki: 3-4 szt. płatów śledziowych 1 jabłko łyżka musztardy francuskiej 1 szt.cebuli 2 łyżki śmietany (ewentualnie 1 łyżka majonezu) pieprz rodzynki (ja nie dodałam) Śledzie namoczyłam w celu pozbycia się ich słonego smaku   Nadmiar wody odsączyłam w ręcznik papierowy

potrawyregionalne