które są zapiekane. Zapiekane, nie znaczy niezdrowe! Dziś razem z marką SEKO przygotowałam dla Was przepyszne sandwiche zapiekane ze śledziem i świeżymi, chrupiącymi warzywami. Pełnoziarniste pieczywo z ulubionej piekarni, śledzie w sosie chili, świeża, chrupiąca rukola i grillowane papryki – składniki, które komponują się idealnie i razem tworzą pyszną całość, której nikt się nie oprze! Ps. na takie kanapki mogą(...)rukola * papryka czerwona, żółta, zielona * oliwa z oliwek najlepszej jakości * czerwona cebula – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Papryki i cebulkę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na odrobinie oliwy na patelni grillowej. Na kromce układamy świeżą rukolę, grillowane papryki i kawałki śledzia, przykrywamy. Zapiekamy na rumiano. Podajemy na gorąco! Smacznego! Ps. jeśli ma to być imprezowe danie możemy zrobić do nich
Ostra na Słodkocałkiem niezły ;) Oczywiście znalezienie śledzi z przyzwoitym składem i bez tzw. śladowych ilości glutenu, graniczy z cudem, ale udało mi się takie namierzyć ;) chociaż na początku kupowałam surowe śledzie i sama je ładowałam do solanki. O warstwowej sałatce dowiedziałam się od domownika, bo jego mama taką robi na święta. Przejrzałam Internet, żeby zobaczyć jak to wygląda(...)wiśni 200 ml ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny 1 cebulka 2 łyżki octu jabłkowego olej lniany natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól Wykonanie: Dzień wcześniej należy przygotować śledzie (w razie potrzeby, jeśli są zbyt słone, moczymy kilka godzin zmieniając wodę co jakiś czas), kroimy
Quinoa Raz!paski, ogórki pokroić w kostkę.Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulkę, dodać do niej paprykę, chwilę smażyć, dodać wodę, delikatnie poddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać ocet, przyprawy, cukier, miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać ogórki pokrojone w kostkę, śledzie pokrojone w paski, całość wymieszać, przełożyć do pojemnika lub salaterki
Mix smakuCzasami wystarczy chwila, jeden gest. I oto sałatka ze śledziem, jest ;) Składniki: 4 duże ziemniaki 4 ogórki kiszone 1 cebula 3 filety śledziowe w oleju z cebulką 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy al’ dente. Kroimy w kostkę tak, jak ogórki i cebulę. Filety kroimy w paski. Składniki mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiając
R'n'G KitchenCebulę kroimy w paski, smażymy na oleju na złoty kolor. Paprykę kroimy w kostkę przekładamy do podsmażonej cebulki. Dokładamy koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażamy całość ok 5 minut. Doprawiamy do smaku ew.solą lub pieprzem. Studzimy.Zimną zalewę mieszamy z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy na 1h do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków
Walijskie Pichceniełyżeczki oregano - 1/2 łyżeczki bazylii - odrobina soli - łyżka masła Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie ok. 3 godzin. Następnie kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy pomidorki ze szczyptą cukru, oregano i bazylią. Podsmażamy ok. 10 minut. Miksujemy na gładką masę. Cebulkę drobno kroimy. Czosnek bardzo drobno siekamy. Na innej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czosnek(...)cebulką. Dodajemy zmiksowane pomidory, koncentrat, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Doprawiamy sosem Worcesterhire, Mad Dog Chipotle BBQ, słodką, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy pokrojone kurki i wlewamy ocet sherry. Całość mieszamy i studzimy. Śledzie umieszczamy w zimnej zalewie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum
DominikaDolcicienki plaster imbiru Imbir siekamy najdrobniej, jak się da - nie używaj tego w proszku. Cebulkę siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju, nie może zbrązowieć. Dodajemy rodzynki i koncentrat pomidorowy, dodajemy 80 -100 ml wody i gotujemy sos, doprawiamy solą i pieperzem. Sos całkowicie studzimy. Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski z wodą i odstawiamy
SMYKWKUCHNIdodają ostrości. Korniszony to chrupki i octowy element całości, a dodatek ziół wnosi powiew świeżości do ciężkiego sosu. Jeśli chcecie śledzie podać na stół nie w formie kanapek, rozłóżcie sałatkę na półmisku, obłóżcie ją plasterkami jajek, posypcie krążkami cebulki, korniszonami i ziołami – tak, żeby przy nabieraniu sałatki goście mieli na swojej porcji wszystkiego po trochu. I koniecznie podajcie ciemny, ziarnisty
Karo in the KitchenSałatka śledziowa z bakaliami to typowo świąteczna propozycja podania śledzia. Składniki (proporcje) : 2 płaty śledziowe łyżka majonezu łyżeczka jogurtu łyżeczka musztardy łyżka rodzynek łyżka łuskanych orzechów włoskich cebulka szalotka natka pietruszki Przygotowanie : Wymoczone płaty śledziowe pokrój skośnie w nieduże kawałki (takie na jeden kęs), przełóż je do misy i dodaj majonez, musztardę, jogurt, drobno pokrojoną szalotkę oraz moczone
Mechanik w kuchnijajka na twardo (8 minut do zimnej wody). Obrać i posiekać w drobną kostkę cebulę Układać pocięte w skośne paski śledzie w salaterce (lub foremkach) na dnie, następnie posmarować majonezem i oprószyć pieprzem. Przykryć posiekaną w drobną kostkę cebulką, majonezem, pieprzem, posiekanymi jajkami, majonezem, pieprzem, startym serem i delikatnie ucisnąć. Na noc wstawić do lodówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już swoją słoność (możemy spróbować). Ocieramy je na ręczniku papierowym. Do słoika wlewamy olej, wrzucamy liście , pieprz i ziele.. Śledzie kroimy na kawałki , z jednego płata trzy. Układamy warstwami w słoiku, Każdą warstwę posypujemy skrojoną w kostkę cebulką. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Baza po kilku godzinach gotowa. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewypolecam - sałatka zawsze szybko znika w towarzystwie świeżych bagietek i masełka czosnkowego (lub ziołowego). W powstałym pysznym sosie " z charakterem " można maczać bułeczki. Przekąska idealna! Składniki: 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w skośne dowolnej grubości paski 1 duża cebula przekrojona na pół i pokrojona w cienkie piórka 100 g suszonych śliwek pokrojonych(...)pokrojoną cebulkę posypujemy szczyptą soli i dokładnie mieszamy, cebula zmięknie i będzie łagodniejsza w smaku; do cebulki dodajemy musztardę, sok z grejpfruta i skórkę z pomarańczy (łyżeczkę) oraz drobno posiekana natka pietruszki, mieszamy; na koniec dodajemy śliwki, jajka, olej i śledzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania, składniki przejdą swoimi smakami, smacznego
Zasmakuj Kuchnidodać... a później poszło jak z płatka! Wyszło nam to!!! - że tak (nie)skromnie powiemy. SKŁADNIKI: Śledzie solone, marynowane, 6 sporych filetów, Ogórki po żydowsku ORZECH , 6-10 ogórków, Oliwki czarne, 1/3 słoiczka, Oliwski zielone, 1/3 słoiczka, Jajka, 3 kurze/6 przepiórczych, Cebulka czerwona, 1,5-2 spore, Majonez, 2-3 łyżki (najlepiej domowy), Oregano, do smaku Domowa przyprawa typu(...)vegeta, do smaku Pieprz czarny, do smaku, Oliwa z oliwek, łyżka WYKONANIE: Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę i dusimy ją widelcem z przyprawami i oliwą. Dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki i jajka oraz oliwki - pokrojone w pierścienie. Śledzika kroimy w większą kostkę. Mieszamy wszystko z majonezem. Najlepiej smakuje jeśli chwilkę postoi i smaki się "przeżrą
Wypisz Wymalujwymoczenia w wodzie śledzi – robimy to ok. 2-3 godziny zmieniając wodę co godzinę. Następnie śledzie odsączamy od wody i kroimy w ok. 1 cm kawałki. Skrapiamy je sokiem z limonki. Zabieramy się za nasz sos słodko kwaśny od krojenia w kostkę cebulki i papryki. Do rondla wlewamy olej i gdy ten się rozgrzeje dodajemy cebulkę. Gdy ta się(...)koniec dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy nasz sos ok. 20 minut na niedużym ogniu – do momentu aż papryka będzie miękka. Sos zostawiamy do ostygnięcia. Wracamy do śledzi, które układamy na dnie półmiska, a na nie rozkładamy nasz już zimny sos. I tak układamy kolejną warstwę. Nie mieszamy dokładnie naszych śledzi. Uwaga! Śledzie muszą się nieco przegryźć
Kuchennyviral.plPo świątecznym szaleństwie pora na sylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna
Magiczna kuchnia Darii