Śledzie po kaszubsku to mój ulubiony sposób na te pyszne rybki, którymi raczę się cały rok, bo je po prostu uwielbiam. Być może to moje przekonanie do kwaśnego smaku powoduje, że tak je uwielbiam. Poznajcie mój przepis na najlepsze śledzie. Potrzebujemy: 400 g filetów śledziowych solonych a'la matjas SEKO mleko 2 cebule 100 ml keczupu 50 ml oliwy
MamaOskarkaRolada buraczkowa ze śledziami to moje tegoroczne odkrycie. Połączenie buraków i śledzi jest bardzo popularne dlaczego więc nie zestawić tego w nieco inny, bardziej elegancki sposób? Być może zachęcę Was tym przepisem na śledzie w innej odsłonie i będzie to wasza JEDNA Z DWUNASTU potraw na wigilijnym stole? Ja wiem jedno-rolada buraczkowa ze śledziami, na moim stole wigilijnym znajdzie
Pieguskowa Kuchniaksiążki mam zamiar wypróbować, bo naprawdę zapowiadają się świetnie. Ponieważ jednak już wkrótce Wigilia, a ja należę do śledziożerców - postawiłam w pierwszej kolejności na ten. Śledzie w towarzystwie grzybów w ten sposób przyrządzone są wyśmienite. Spróbujcie :) SKŁADNIKI 500 g płatów śledziowych sól pieprz 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 300 g suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków) oliwa
Moje Kuchenne RewelacjePołowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać na mnóstwo sposobów. Mam kilka swoich ulubionych przepisów, a jednym z nich jest sałatka śledziowa po sułtańsku, którą robię od kilku lat. Na początku wydawało mi się, że takie połączenie nie będzie mi smakować
UgotujmyTo.plsobie zrobić od razu może być dla niektórych kłopot z kupieniem creme fraiche bo tej chyba w polskich sklepach nie ma. Ale i na to jest sposób więc nie ma wymówek - robimy śledzie w sosie śmietowo-musztardowym! Dobry śledź jest zawsze dobry a ten przepis przypasował mi bardzo więc i Was zachęcam do wypróbowania. Myślę, że sprawdzi się nie tylko
Smaczna PyzaŚledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM”, organizowanym przez Kuchnię+ .Składniki
SzczyptaSmaQświęta i podczas karnawału, na naszych stołach często goszczą śledzie. Jedne z moich ulubionych, to śledzie z suszonymi pomidorami. Mam dla Was prosty sposób na ich przygotowanie. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 6 pomidorów suszonych 2 średnie cebule pieprz czarny olej Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki 1cm - 2 cm. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pomidory suszone drobno
Smak mojego domuŚledź z pomarańczami i porem brzmiał dla mnie tak absurdalnie, że to się musiało udać. Połączenie genialne i idealne na święta. Moja miłość do śledzi w okresie Bożego Narodzenia jest zaspokajana w każdy możliwy sposób. Dla mnie wigilijny stół mógłby się składać tylko i wyłącznie z miseczek ze śledziami i kapusty z grochem. Śledź to dla mnie mroczny obiekt pożądania
ladykitchenWigilijne śledzie Śledzie są jednym z dań które tradycyjnie goszczą na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dziś polecam przepis na pyszne, aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne! Składniki: 500g śledzi typu Matias 1 duża marchewka (lub dwie mniejsze) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki
Blog z Apetytemupieczonych sztuk, które wykorzystuję na różne sposoby. Tym razem znalazły zastosowanie w popularnej sałatce śledziowej znanej pod nazwą szuba. Jest to sałatka wielowarstwowa przyrządzana na wiele sposobów. Zawsze jednak są w niej śledź, cebula, gotowane ziemniaki, buraczki, jajka i majonez, a także w zależności od upodobań niektórzy dodają gotowaną marchewkę lub kiszone ogórki. Ja zostałam przy wersji podstawowej. Nie ścieram
Wiem co jemostudzić.Śledzie zalać marynatą .Marynować przynajmniej 24 h.Wyjąć z zalewy ,pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać oliwką z limonką.Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni.W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia.2 filety matiasów w marynacie1 jabłko100ml kremówki50ml
Kulinarny karnet Christopherakomentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Jajka faszerowane pastą śledziową . Składniki : jajka gotowane, śledzie matiasy lub konserwowe, majonez sól,pieprz, papryka czerwona, Sposób przygotowania : Ugotowane jajka przecinamy na pół , wydrążamy żółtka i wkładamy do miskUgotoi. Do żółtek wkładamy bardzo drobno pokrojone śledzie, majonez , sól i pieprz. Wszystko razem
Pysznosci Babci BasiJutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać się pączkami. Za tydzień natomiast ostatki, czyli popularny śledzik. Jak zauważyliście, śledzie bardzo lubię i przygotowuję je na wiele sposobów. Przy okazji ostatków przygotowałam nowe dwa przepisy. Dzisiaj sałatka z cebulą i suszonymi pomidorami. Dość intensywna w smaku, ale jeśli ktoś lubi suszone pomidory i śledzie, to przekona się, że to bardzo smaczne połączenie
Codzienna kuchnia niecodziennakalendarzu chrześcijańskim rozpoczyna 40-dniowy okres Wielkiego Postu. Po szaleństwie kalorycznych potraw karnawałowych z przyjemnością zjemy coś lżejszego. Moja propozycja to śledzie z rodzynkami, znane i robione na wiele sposobów. Może nie są bardzo postne, bo w niektórych domach majonez i rodzynki by nie przeszły, ale zawsze trzeba szukać złotego
To co kochamwiększość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie winnym. Udało mi się dobrać składniki w taki sposób, że żaden z nich nie dominuje. Lekko słone śledzie, kwaskowa cebula i słodka żurawina pasują do siebie wyśmienicie. Dodatek różowego, młotkowanego pieprzu dodaje ciekawy efekt - osoby, które jadły śledzie zachwycały się jego smakiem
Codziennik Kuchenny