śledzi po kaszubsku mam szczególny sentyment. Przegrywają tylko ze śledziami po sułtańsku . Śledzie przyrządzane na różne sposoby to dość wdzięczny (jeśli oczywiście ktoś lubi śledzie) pomysł na stół wigilijny, bo można je przygotować dużo wcześniej (nawet tydzień przed serwowaniem). Dobrze się przechowują i nabierają lepszego smaku, gdy trochę postoją (smaki się przegryzą). Serdecznie pozdrawiam Pana, który w sklepie wybrał
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki - 4 płaty śledzi matiasów - 5 oliwek zielonych - 4 płaty papryki konserwowej - 4 jajka - pęczek szczypiorku - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli Ogórki ,paprykę konserwową ,oliwki ,pokroić w kostkę odsączyć na sicie 2. Śledzie pokroić w kostkę Do śledzi dodać odsączone warzywa pokrojony
W królestwie smaków BeatySkładniki - 6 płatów śledzi - 1 cebula sos - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - duży pęczek ziół pietruszka ,koper ,szczypiorek oregano bazylia - pieprz - przyprawa do ryb w młynku Sposób przygotowania 1. - Śledzie wymoczyć w wodzie osuszyć pokroić na mniejsze kawałki 2. - Cebulę pokroić w kostkę zagotować wodę sparzyć cebulę na sitku zostawić do ostygnięcia 3. Sos - Wymieszać majonez z śmietaną
W królestwie smaków Beatymleko do wymoczenia śledzi 3 cebule30 dag pieczarekkilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)koncentrat pomidorowy1 łyżeczka mielonej paprykisól, pieprzodrobina cukruolej do smażenia1 łyżka octu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.2. Cebulę obieramy
Kuchnia domowa Anizalewa • 3 cebule • 1 łyżka pieprzu kolorowego • 1/2 szklanki octu • 1/2 l wody • 4 łyżki cukru • 2 liście laurowe • 4 kulki ziela angielskiego • duży kubek śmietany 18% Sposób przygotowania 1. • Śledzie włożyć na kilka godzin do zimnej wody aby usunąć nadmiar soli 2. • Cebule pokroić w pióra Zagotować wodę dodać cukier ocet przyprawy cebulę gotować ok 5 minut zostawić
W królestwie smaków Beatybiałe - 2- 3 ogórki kiszone - wykałaczki zalewa - 2 szklanki wody - 0,5 szklanki octu - 3 łyżki cukru - 5 ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka pieprzu kolorowego Sposób przygotowania 1. - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić na ćwiartki i po dwie ćwiartki położyć na filecie zwinąć ruloniki i spiąć wykałaczką zaczynając zwijać od szerszej
W królestwie smaków BeatyPasta śledziowa z jajkiem - tylko dwa składniki i pyszna pasta na kanapki gotowa. Prosta, tania i do zrobienia w ekspresowym tempie. Możesz ją przygotować na dwa sposoby, drobniutko posiekać śledzia i ugotowane na twardo jajka lub oba składniki po prostu zmiksować. Na małych kromeczkach pumpernikla super mini przekąska. Z kromką domowego chleba pyszna kolacja. Składniki: 2 śledzie 2 jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie ten przepis to zaskoczenie roku. Moskaliki wydawały mi się zawsze bardzo pospolite i nie spodziewałam się, że można je podać w tak wykwintny sposób. Te małe śledzie przygotowane z jabłkiem, żurawiną i dużą ilością szczypiorku, doprawione słodko - kwaśną śmietaną smakują i wyglądają znakomicie. Uwierzcie, naprawdę warto ich spróbować :-) składniki: 300 g moskalików sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki cukru
babka w formiemoje przepisy powstają bardzo często w taki własnie sposób. Coś bym zjadła, sama nie wiem co, więc przeglądam szafki i lodówkę. Czasami powstają pyszności! Dzisiejsze śledzie powstały też w taki sposób. Miały być w klasycznej śmietanie, a wyszły troszkę inaczej. Składniki: 500 g solonych filetów śledzi 1 większa cebula 5 średnich ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy (około
Codzienna kuchnia niecodziennaburaczków marynowanych 2 cebule 3 łyżki majonezu z czosnkiem KIELECKI sól morska do smaku pieprz czarny gruboziarnisty do smaku natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych pieczarek marynowanych Sposób przygotowania 1. Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Cebulę i osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo
Wanilia i Kardamonzawiedziecie. Składniki: • 3 filety śledziowe solone • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach • 1 słoiczek ogórków konserwowych • 1 cebulka • 2 pęczek szczypiorku • 4-5 łyżeczek groszku z puszki • majonez • pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie namoczyć przez ½ godziny, pokroić w kostkę. Jeśli kupujemy filety zapakowane w sklepie – nie moczymy ich. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. 3. Cebulkę
W mojej kuchnijest możliwe, że różne kraje mają dostęp do tego samego morza, i jedne państwa słynną na cały świat z tego że można w całym kraju zjeść dobrego śledzia na milion sposobów, a u Nas się nie da? Nasze polskie dorsze trafiają na stoły Europy zachodniej, a my sprowadzamy dorsze z wątpliwie czystego Atlantyku ;-(. No cóż, na rybołówstwo wpływu nie mamy
SMYKWKUCHNIpisałam jakiś czas temu marynowane śledzie są bazą wyjściową dla różnych sposobów na przygotowanie tej pysznej ryby. Śledzie remoulade z selerem przygotowywaliśmy jakiś czas temu w trakcie warsztatów kulinarnych w Sopocie według przepisu Dominiki Wójciak. Bardzo mi wtedy posmakowały i postanowiłam się zainspirować tym przepisem. Oczywiście do ich przygotowania możecie wykorzystać
Kulinarne przygody GatityWyśmienity sposób na wigilijnego śledzia Przepis na tego śledzia zapożyczyłam z książki "Polskie Jabłka" autorstwa Joanny Tołłoczko wydanej przez Wydawnictwo REA-SJ . Zainteresowanych bardziej detaliczną opinią odsyłam do mojego wcześniejszego posta: Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta . Oryginalna receptura przewiduje użycie 6 filetów śledziowych, ale ja wolę zwykle mieć na świątecznym stole kilka
Grunt to przepis!marchewek • 10 cebul • ziarna kopru • ziarna kminku • ok 25 -30 dag soli • worek do kiszenia kapusty • gaza lub tetra • beczka dobrze sprawdzają się wiaderka plastikowe np po śledziach z przykrywką Sposób przygotowania 1. • Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w paski • Przygotować beczkę do kiszenia kapusty ja wykładam workiem • Na przemian układać kapustę troszkę marchewki
W królestwie smaków BeatyDomowy sposób na pyszne śledzie. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych 3 jabłka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 szklanki octu ½ łyżeczki przypraw korzennych cukier do smaku Wykonanie: Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać przecier i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać, smarować wewnętrzną stronę polówek śledzi, spinać wykałaczkami . Gotowe śledzie ułożyć w słoiku
Tradycyjna Kuchniaroku staram się przygotować świąteczne śledzie na dwa sposoby z nowych przepisów. Tych nie miałam w planie, ale kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że muszę je zrobić. Łączą w sobie wszystkie tradycyjne świąteczne składniki i smaki, które bardzo lubię. Czytaj więcej
bistro mama