śledzie na 3 sposoby - 500 przepisów (strona:6/34)

Korzenne śledzie z bakaliami 157

Kilka orzechów włoskich 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki mielonych goździków od  Skworcu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki cynamonu Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki, wlewamy

Bajeczna Kuchnia
Śledzie po grecku 145

gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie  2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli są bardzo słone to zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę aby się lekko wymoczyły.Marchew gotujemy nie obierając jej,powinna być lekko twarda.Ostudzoną obieramy i ścieramy

Bajeczna Kuchnia
śledź od "zielonego" do rolmopsa 176

wody 1 szklanka octu 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 4-6 liści laurowych 4-6 ziaren pieprzu 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 cebula sposób przygotowania Śledzie myjemy( jeżeli mamy całe śledzie, to je patroszymy i pozbawiamy głów), przekładamy do kamionkowego naczynia ( lub wykonanego ze stali nierdzewnej), zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu

Miód i pieprz
Śledzie z suszonymi śliwkami i z cynamonem 181

śledziowych 2 cebule 200 gram śliwek suszonych 1/2 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki octu 2 liście laurowe pieprz,cukier Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę.Cebulę kroimy w pióra,smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista .Śliwki kroimy na mniejsze kawałki,dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym

Bajeczna Kuchnia
Forszmak ze śledzi 281

jabłka kwaśno-słodkie i twarde (np. Gloster) 4 kromki pszennej bułki bez skórki 2 łyżki śmietany 18% 2/3 kubka jogurtu greckiego 4 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania Śledzie wymoczyć przez noc w mleku i wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru słonego smaku. Śledzie i bułkę grubo pokroić i wrzucić do miski. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę

W kuchni wieczorem
Śledzie z marynowanymi opieńkami 145

mały słoik opieniek marynowanych 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1/4 szklanki oleju lnianego 1/3 szklanki zalewy z grzybów 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu Pół pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 3 godziny, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, ogórki kroimy w pół plasterki, grzyby odcedzamy z zalewy

Bajeczna Kuchnia
Śledzie z suszonymi pomidorami 84

ostry 4 suszone pomidory zalane oliwą przyprawy – pieprz, papryka słodka nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki 1/2 łyżeczki cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania:   Śledzie wymoczyć w wodzie około godziny. Cebule pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek

Pobite gary Barbary
Śledzie matiasy z żurawiną i cebulą w oleju babci Basi 243

Polecam znów śledzie matias. Mój organizm domaga się śledzia solonego! Dawno nie gościł na naszym stole , więc postanowiłam go podać tym razem z żurawiną , którą bardzo lubię i która bardzo dobrze wpływa na pracę nerek . Składniki : 7-8 sztuk matiasów(...)większa cebula lub 2 mniejsze. 5 dag żurawina suszona, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, olej rzepakowy Kujawski – ile potrzeba. Sposób przygotowania : Śledzie wymoczyć 2 razy w mleku po 30 min ( jeżeli są bardzo słone to dłużej !,( UWAGA : są 2 gatunki matiasów- jedne łagodniejsze, a drugie dość słone ). Trzeba samemu ocenić stopień

Pysznosci Babci Basi
Śledzie z papryką i ogórkami kiszonymi 207

ogórki kiszone 1 papryka czerwona 5 szalotek 1 pęczek koperku 4 łyżki octu jabłkowego 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego w proszku 1 szklanka oleju roślinnego Sposób wykonania: Śledzie zalewamy zimną wodą, moczymy około 1 godziny. Następnie filety kroimy w paski, wkładamy do dużego słoika bądź miski i zalewamy octem. Odstawiamy na 30 minut. Paprykę i ogórki kroimy

Qchnia po prostu
Śledzie w sosie meksykańskim 160

Śledzie w takim sosie przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, mają ostro-słodki smak. Na pewno przygotuję je na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: 5 filetów śledziowych 0,5 szklanki(...)sosu meksykańskiego Fanex 0,5 szklanki ketchupu 2 czerwone papryki 2 cebule Puszka fasoli czerwonej  Słodka i ostra papryka Sól do smaku Płatki chili Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę oczyszczamy

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w sosie tatarskim 188

łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżeczki kaparów 2 ogórki konserwowe 5 sztuk pieczarek konserwowych 2 wiązki szczypiorku świeżo mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek szatkujemy.  Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. Doprawiamy szczyptą soli. Śledzie kroimy w dzwonki, układamy

Qchnia po prostu
Warstwowa sałatka śledziowa – szuba. Śledzie pod pierzyną 232

świąt bez śledzia. Nie ma spotkania przy wódce bez śledzia. Śledź jest lekiem na całe zło (no, prawie, bo na kaca nie działa ). Ta warstwowa sałatka ze śledzi to jedna z tych potraw, których przygotowanie niemiłosiernie się ciągnie – ciągną się rzeczy porozkładane na blacie a w zlewie rośnie górka naczyń do mycia. Więcej jest chętnych do jedzenia niż do robienia(...)szybko. Zapisz To jeden z tych śledziowych przepisów, który u mnie na stole gości nie tylko od święta, ale i zupełnie bez okazji – od lat to nasz ulubiony sposób na śledzia. Prosty, wyrazisty i niestety czasochłonny – ale wart każdej minuty spędzonej przy kuchennym blacie.   Dzień przed robieniem sałatki kupujemy śledzie – grube i jasne filety. Płuczemy filety w zimnej bieżącej

Karo in the Kitchen
Śledzie po sułtańsku 178

uwagi na przyczyny osobiste, mało ostatnio publikuję i wiele zdjęć potraw czeka na swój opis. Dzisiejszy wpis będzie z Wielkanocy, śledzie te przygotowałyśmy z Mamą na Wielki piątek, ale nadaja się one na każdą okoliczność. Uwielbiam takie śledziki, bo to moje klimaty. Przełamane słodycza rodzynek, z wyrażnym posmakiem pomidorów, cebuli i przypraw, tworzą rewelacyjne danie. Najlepiej smakują następnego dnia(...)matiasów 3 duże cebule 100 g rodzynek 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz i cukier do smaku 3-4 łyżki  oleju do smażenia 1/2 szklanki mleka  Sposób przygotowania: Śledzie umyć, przełozyć do miski zalać mleliem i szklanką zimnej wody. Przykryć i odstawić do wymoczenia na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjać, osuszyć ręcznikiem i pokroić na dwucetymetrowe

Gosia gotuje
Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami 142

pytajcie mnie o smak tej sałatki , bo śledzi nie jadam, ale mąż i część mojej rodzinki je lubi, więc mąż pomógł mi przy jej przygotowaniu.Troszkę ją zmodyfikowaliśmy, tzn. dodaliśmy ogóreczki kiszone i zwiększyliśmy ilość płatów śledziowych i jajek. Powiem jedno - sałatka wygląda cudownie. Warstwy przedstawiają się cudownie i dodatkowego ślicznego efektu daje warstwa buraczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu(...)śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz biały Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw ) Jajka ugotować na twardo. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy

Różne smaki w kuchni
Domowe śledziki z korzenną nutą 143

śledzi przekonywałam się powoli, choć sukcesywnie. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni, tym bardziej moja Mama, która wręcz je uwielbia pod każdą postacią. Dzisiaj proponuję wersje w sumie klasyczną, choć lekko wzbogaconą smakami korzennych przypraw. Serdecznie polecam... Składniki: 0,5 kg  matiasów 1 duża cebula sok z jednej cytryny 1/2 szklanki oleju 1  łyżeczka miodu(...)jałowca 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego w całości 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku Dodatkowo; 0,5 szklanki mleka zimna woda przegotowana Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie osuszamy i  kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy  grubo zmielone

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania