zawiedziecie. Składniki: • 3 filety śledziowe solone • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach • 1 słoiczek ogórków konserwowych • 1 cebulka • 2 pęczek szczypiorku • 4-5 łyżeczek groszku z puszki • majonez • pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie namoczyć przez ½ godziny, pokroić w kostkę. Jeśli kupujemy filety zapakowane w sklepie – nie moczymy ich. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. 3. Cebulkę
W mojej kuchnijest możliwe, że różne kraje mają dostęp do tego samego morza, i jedne państwa słynną na cały świat z tego że można w całym kraju zjeść dobrego śledzia na milion sposobów, a u Nas się nie da? Nasze polskie dorsze trafiają na stoły Europy zachodniej, a my sprowadzamy dorsze z wątpliwie czystego Atlantyku ;-(. No cóż, na rybołówstwo wpływu nie mamy
SMYKWKUCHNIpisałam jakiś czas temu marynowane śledzie są bazą wyjściową dla różnych sposobów na przygotowanie tej pysznej ryby. Śledzie remoulade z selerem przygotowywaliśmy jakiś czas temu w trakcie warsztatów kulinarnych w Sopocie według przepisu Dominiki Wójciak. Bardzo mi wtedy posmakowały i postanowiłam się zainspirować tym przepisem. Oczywiście do ich przygotowania możecie wykorzystać
Kulinarne przygody GatityWyśmienity sposób na wigilijnego śledzia Przepis na tego śledzia zapożyczyłam z książki "Polskie Jabłka" autorstwa Joanny Tołłoczko wydanej przez Wydawnictwo REA-SJ . Zainteresowanych bardziej detaliczną opinią odsyłam do mojego wcześniejszego posta: Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta . Oryginalna receptura przewiduje użycie 6 filetów śledziowych, ale ja wolę zwykle mieć na świątecznym stole kilka
Grunt to przepis!marchewek • 10 cebul • ziarna kopru • ziarna kminku • ok 25 -30 dag soli • worek do kiszenia kapusty • gaza lub tetra • beczka dobrze sprawdzają się wiaderka plastikowe np po śledziach z przykrywką Sposób przygotowania 1. • Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w paski • Przygotować beczkę do kiszenia kapusty ja wykładam workiem • Na przemian układać kapustę troszkę marchewki
W królestwie smaków BeatyDomowy sposób na pyszne śledzie. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych 3 jabłka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 szklanki octu ½ łyżeczki przypraw korzennych cukier do smaku Wykonanie: Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać przecier i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać, smarować wewnętrzną stronę polówek śledzi, spinać wykałaczkami . Gotowe śledzie ułożyć w słoiku
Tradycyjna Kuchniaroku staram się przygotować świąteczne śledzie na dwa sposoby z nowych przepisów. Tych nie miałam w planie, ale kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że muszę je zrobić. Łączą w sobie wszystkie tradycyjne świąteczne składniki i smaki, które bardzo lubię. Czytaj więcej
bistro mamadomu pachnie środkami czystości,gdzieniegdzie choinką, a także pierwszymi przygotowaniami kulinarnymi.Na każdej kolacji Wigilijnej i w dzień Wigilii w który tez obowiązuje post ważna rolę odgrywa śledź. Ile kucharek, tyle sposobów jego przygotowania. Każda z Nas ma swoje ,czasem z pokolenia na pokolenie przekazywane sposoby na tę rybkę. Dziś chcę Wam pokazać jak smacznie i szybko można te śledzie
Z Majeczką w kuchniOkres przedświąteczny sprawia,że sięgamy do dań, które doskonale smakują na Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam. SKŁADNIKI:1 kg. śledzi -matiasy4 cebule- duże 20 dag.dag rodzynekmały słoiczek koncentratu pomidorowego2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka oleju do smażeniaDodatkowo
W kuchennym oknie Ewytego typu wyprawom są znacznie droższe i trudniej dostępne. Najważniejsze łowiska dalekomorskie to: Morze Ochockie, wybrzeża Peru i Nowej Zelandii, Morze Beringa. Gatunki ryb uzyskiwane w ten sposób to głównie szproty, śledzie i ryby dorszowate. Łosoś bałtycki Ryby bałtyckie dość trudno kupić w marketach. Nawet popularny na polskich stołach łosoś najczęściej pochodzi z hodowli norweskich. Przed wojną łosoś bałtycki występował(...)celu zwiększenie liczebności populacji dorsza, którego głównym pożywieniem jest śledź, stada śledzi bałtyckich nie są zagrożone. Warto zatem sięgać po ten właśnie gatunek. Rybołówstwo zawsze oddziałuje na środowisko naturalne. Wartość odżywcza ryb i ich walory smakowe są jednak nie do przecenienia. Wystarczy zatem zwracać uwagę na sposób odławiania oraz pochodzenie poszczególnych ryb, by móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się wszelkimi
upichconateż w większości polskich domów. Przecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej: Śledź remoulade z selerem Śledź w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem
Kulinarne przygody GatityŚledzie przyrządzone w ten sposób są smaczne i bardzo aromatyczne, możemy je przyrządzić dużo wcześniej, im dłużej stoją tym są lepsze. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 słoik suszonych pomidorów 4 łyżki marynowanych kaparów 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 1 szklanka oleju Sposób przygotowania: Filety śledziowe przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny
Bajeczna Kuchniaprzekonana, że będą mi smakować, gdyż nie przepadam za solonymi śledziami. Te uwielbia Piotrek. Co innego śledzie marynowane, te uwielbiam ja i mogę je jeść na różne sposoby. Nasze przepisy na Wigilijne śledzie znajdziecie TUTAJ . Przeczytałam przepis, w składnikach znalazłam miód, ocet winny, skórkę pomarańczową, rodzynki i zero przypraw, okazało się, że dobierać przyprawy mam sama. Czym doprawiłam tego śledzia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolekcja moich przepisów na śledzia na Wigilię z roku na rok się powiększa ! W domu grudzień zawsze ogłaszamy miesiącem śledzia i eksperymentujemy na różne sposoby. Na końcu natomiast wpisu czeka na Was mała niespodzianka, zajrzyjcie koniecznie ! Zapraszam na śledzika, może i Wy znajdziecie u mnie inspirację na tę pyszną rybę ? 💗 Przepisy na śledzia na Wigilię Piernikowy śledź(...)rolmopsy z papryką Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Na zakończanie obiecana wyżej niespodzianka w postaci rewelacyjnego przepisu na łososia. Ryba podana w ten sposób jest hitem wszystkich spotkań i uroczystości. Jest też jednym najbladziej popularnych przepisów na moim blogu. Koniecznie zerknijcie na przepis
Kulinarne przygody Gatityuniknąć niepotrzebnej dyskusji, czy dzisiejsza potrawa to tatar, czy sałatka – moja nazwa to po prostu śledzik. Tym razem bardziej niż sposobem przygotowania postaram się Was zachęcić sposobem… podania. Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony(...)łyżkach. Oczywiście to tylko trzy z wielu sposobów. Nazwa „śledzik” prawdopodobnie wywodzi się z dawnego zwyczaju, zgodnie z którym o północy na ostatnią karnawałową zabawę wkraczał przebieraniec w kożuchu odwróconym na lewą stronę, przystrojony kolorowymi wstążkami i świerkowymi gałęziami. W ręku gość ten trzymał sznur, do którego wolnego końca przywiązany był śledź. Tym swoistym „biczem” obrywali ci, którzy nadal się
mojewypiekiinietylkoŚledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Dla mnie jednak marynata w wersji oryginalnej jest zbyt słodka, dlatego skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych. To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki zwykłej musztardy polecam chrzanową 1/2 łyżeczki curry mówię o orginalnym trochę kurkumy kilkanaście ziarenek 1/2 łyżki octu spirytusowego 10% Sposób: Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w zimnej wodzie, ok. 1 - 3 godziny. Jeśli kupiliśmy słone płaty śledziowe.Jeśli w zalewie troszkę krócej. wodę wymienić musimy kilka krotnie,ponieważ musimy wypłukać ze śledzi
Viola cooks with passionŚledzie to dla mnie najsmaczniejsza ryba zaraz po łososiu. Można je przygotować na wiele sposobów. Moja ulubiona wersja to śledzie w musztardzie , lecz w tym roku ich nie będzie...za to będą śledzie curry! Lekko orientalne, niesamowicie aromatyczne i pyszne. Składniki 1 słoik śledzi w occie 1/3 szkl. oleju lnianego SemCo 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu
CzarnawisienkaŚwięta kojarzą mi się między innymi ze śledziami podawanymi na różne sposoby. Dzisiaj "śledzik pod pierzynką" poleca się na spotkania rodzinne. Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 2 marchewki 3 jajka średnia cebula kilka łyżek majonezu pieprz Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach (w osolonej wodzie). Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy
Smak mojego domuWigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki(...)ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ. Składniki: około 450 g filetów śledziowych matjasów 125 ml octu winnego z białego wina 150 ml wody 1 płaska łyżka cukru 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 duża cebula 1 mała czerwona papryka Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnych