śledzie na 3 sposoby - 500 przepisów (strona:22/34)

Koreczki bosmana 160

łagodniejsze a la matias) jak i konserwowe zielone oliwki to jednak wytrawne smaki. Pomidory i żółty ser mają tu więc na celu również pewne złagodzenie bardzo wyrazistych smaków śledzia i oliwek. Z jednej strony jest to „zestaw imprezowy” i nadaje się jako zakąska do alkoholu. Jednak jego potencjał zastosowania jest znacznie szerszy. Jeśli bowiem podamy takie koreczki z dodatkiem lekkiego(...)porze dnia. Zwłaszcza że są bardzo łatwe do przygotowania z raptem kilku składników, z których zdobyciem nie powinno być większych problemów choćby i w środku nocy. W zależności od sposobu pokrojenia składników koreczki mogą być nieco większe lub mniejsze. Te z przepisu i zdjęć są w nieco większej odmianie, gdyż pomidory, wprawdzie dość małe, kroimy tylko na 4 części

Kulinarna Pokusa
Makaron w kremowym sosie z wędzonym łososiem i chrupiącą marchewką 148

lodówce i szafkach znaleźć można ryby świeże, wędzone, w puszkach. Śledzia w oleju, tuńczyka w wodzie, makrelę w pomidorach albo i rybnego paprykarza. Teraz właśnie nastał ten czas, więc możecie spodziewać się sporej ilości przepisów z jakimś rybiszczem w roli głównej. Poza tym wierzę, że organizm w ten sposób sygnalizuje nam czego potrzebuje, a ja staram się słuchać natury. Dzisiaj

Pichceniomania
Nie jedz tego, to jest na święta 153

ładne.ŁazankiCiut więcej z nimi zabawy niż z pierniczkami, ale sposób przechowywania równie prosty. Zamrożenie łazanek do świąt to połowa sukcesu w wigilijny dzień.ŚledzieOsobiście za nimi nie przepadam, a wprost ich nie cierpię. Ale kolacja wigilijna nie jest tylko dla mnie, więc ten smakołyk przygotowuje dla Misia. Śledzie w occie spokojnie można przyrządzić 1-2 dni wcześniej.Ciasto

bastalena
Sałatka śledziowa z domowym majonezem 217

łyżeczki cukru ¼ łyżeczki soli Dekoracja: natka pietruszki Sposób wykonania: Ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, tak samo czerwoną cebulę, fasolkę osączyć z zalewy, wszystkie czerwone warzywa oprószyć solą i pieprzem do smaku, wymieszać w miseczce. Jajka obrać ze skorupek, pokroić, ser cheddar zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, śledzie osączyć z zalewy pokroić  w cienkie

Wanilia i Kardamon
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 125

setki” i do później starości cieszą się dobrym zdrowiem, energią i życiowym „powerem”. Jak to możliwe? Zobaczcie w czym tkwi cały sekret! Przed Wami 5 sposób z zagranicy na długowieczność! JAPONIA Japończycy zdecydowanie należą do ścisłej czołówki najzdrowszych i najdłużej żyjących ludzi świata. W Japoni otyłość dotyka tylko 5% społeczeństwa (dla porównania: w Wielkiej Brytanii(...)diety nordyckiej leżą tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela, spożywane trzy-cztery razy w tygodniu. Ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie. Zapobiegaja one nowotworom i zwalczają już istniejące komórki rakowe, działają przeciwzakrzepowo oraz wpływają na prawidłową pracę mózgu. INDIE Sposób jedzenia mieszkańców Indii jest pod wpływem ajurwedy

Ostra na Słodko
Dorsz panierowany w sezamie 135

Dziś przepis na rybę panierowaną troszeczkę inaczej niż tradycyjnie,  bo panierowana w ziarenkach sezamu. W ten sposób można panierować  każdą rybę, ja wybrałam dorsza

magiczna kuchnia Kasi
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 192

ułożyć na półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin do lodówki.Udekorowac plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego!.  Kilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE Z FIGAMI I ŻURAWINĄ MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS JAK ZROBIC DOMOWYM SPOSOBEM MARCEPAN SCHAB ZE ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
śledzie z suszonymi grzybami 132

matiasów 2 garści suszonych podgrzybków 3 cebule sól, pieprz, olej Sposób wykonania: Suszone grzyby moczyłam przez całą noc, odcedziłam. Matiasy moczyłam przez 3-4 godziny. Cebulkę obrałam, pokroiłam w piórka, zeszkliłam na oleju, ściągnęłam z patelni.Grzybki pokroiłam w paseczki, podsmażyłam na oleju. Dodałam co cebulki, wymieszałam, pozostawiłam do wystygnięcia. Śledzie pokroiłam w kawałki. Do słoja naprzemiennie, warstwami wkładałam śledzie przesypując

Darcia w kuchni
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 568

stole niebanalną dekorację. Przygotowując przystawki na Sylwestra, warto pomyśleć o połączeniu tradycji z nowoczesnością . Takie rozwiązanie, pozwala na zaprezentowanie znanych już dań w zupełnie nowej odsłonie. W ten sposób można też zaprezentować najnowsze trendy kulinarne i dać gościom szansę na poznanie nowych smaków. Biorąc pod uwagę gust kulinarny wszystkich gości i najnowsze trendy żywieniowe, warto też pomyśleć o sylwestrowych przekąskach(...)oscypkiem i migdałami w wodorostach norii, podawany w formie roladki pokrojonej w plastry, sałatka ze sfermentowanego kimchi (to propozycja tradycyjnej, koreańskiej przystawki z kiszonych warzyw), antipasti warzywne z ricottą, śledź podany na purée buraczanym, z dodatkiem ziemniaków i marchwi, jako wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kasza jaglana na śniadanie, z jabłkiem tartym, siemieniem lnianym i granatem 164

muszę już nikomu chyba mówić, kto mnie śledzi to wie, że ostatnio mam pociąg szczery do jaglanki. Niedawno w sumie, a szkoda, odkryłam jej wspaniałe właściwości, oswoiłam ją i tak już na stałe zadomowiła się w naszej kuchni. Jest królową kasz nie bez powodu. Ugotowana we właściwy sposób, jest bardzo zdrowa i właściwie ma lekko orzechowy smak,  nie jest

Z Kuchni Do Kuchni
Cebulki marynowane 126

małe cebulki marynowane są doskonałym dodatkiem do różnych sałatek, śledzi i wielu innych dań. Do marynowania wykorzystuję cebulki ze swojej działki, mam ich duża ilość. Składniki: 1,5-2 kilogramy małej cebulki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 0,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy, myjemy. Składniki zalewy umieszczamy większym garnku, zagotowujemy

Bajeczna Kuchnia
Jesienne menu w VIVIAN 131

było właśnie w VIVIAN, gdy po raz pierwszy miałem okazję spróbować nowej jesiennej karty. Karty, w której dania nie są przesycone typowymi produktami przedzimia, ale mimo tego w sposób nienachalny smakującej jesienią. Produkty są jak najbardziej sezonowe, ale nie królują tutaj dynie, czy korzenne smaki. Dania są wyważone, ogrzewają zmysły i rozweselają, gdy za oknem szaro. Do schrupania Nigdy(...)Rozkosznie chrupiąca i słodka skóra wprowadziła mnie w błogostan. Nie wiem, jak mam to wytłumaczyć, bo tego trzeba po prostu spróbować! Śledzik nie tylko na zagrychę Na myśl o śledziach niektórzy dostają gęsiej skórki, a innym cieknie ślina. Ja znajduję się gdzieś pomiędzy. Nie przepadam za nachalnym śledziowym smakiem, ale jeśli jest fajnie skomponowany z dodatkami, to potrafi mnie

Food Square
Sos tatarski- tartar sauce 227

tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój :Zaczynamy Składniki

Smaki Edyty
Maślaki marynowane 156

bardzo smacznym dodatkiem do wielu sałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę. Składniki: 2 kilogramy maślaków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy  Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki, dokładnie myjemy

Bajeczna Kuchnia
Potrawy i zwyczaje wielkanocne. 232

jeszcze raz ciasta. Serniki, mazurki, babki na milion sposobów. Dlaczego warto mieć? Zawsze stoły świąteczne są zastawione sprawdzonymi potrawami, które pojawiają się na nich dwa razy do roku. Każdy ma swoją sałatkę jarzynową i żadna inna nie będzie tak dobra jak ta domowa. Każdy ma swoją szynkę w galarecie, ulubionego śledzia, itd. Ja zawsze do świątecznych klasyków lubię dodać jedną

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania