śledzie na 3 sposoby - 500 przepisów (strona:21/34)

Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 155

oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek

Smaki Ewy
Ziemniaki pieczone po szwedzku 315

szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi. Ale o tym – nastepnym razem. Smacznego. Ps. Podczas pieczenia nie ma potrzeby obracania ziemniaków

mojewypiekiinietylko
całkiem inny śledź po cygańsku 124

śledzie w cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu(...)ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy

Miód i pieprz
marnowane śledzie w sosie tatarskim 154

śledzie w tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele zachodu. Dlatego warto by jak najczęściej gościły na naszych stołach. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1/2 pęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4-5 kapeluszy marynowanych grzybów(...)ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie

Miód i pieprz
Śledź z czerwoną fasolą i jogurtem a'la gzik z pyrami 110

Właściwie nie wiem czy ta nazwa nie jest profanacją tradycyjnego gzika z pyrami, czyli twarożku z ziemniakami. Nazwalam tę potrawę w taki sposób, bo nic innego nie przychodziło mi do głowy. Twarogu nie ma ani grama, jest za to naturalny jogurt. Proszę zatem nie krzyczeć na mnie w komentarzach czy mailach, dobrze? ;) Proponuję, abyście sami wymyślili nazwę dla tej potrawy(...)pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki około 8-10 łyżek płatków owsianych  Cebulę obrać i posiekać drobno. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić aż się zeszkli (puści sok.) Odsączoną fasolę, śledzia i jogurt zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
śledź w pomidorowej zalewie 168

śledź w pomidorowej zalewie Jest to moja ulubiona potrawa, wykonana ze śledzi.  Połączenie smaku, lekko wytrawnej pomidorowej zalewy z osoloną  rybą, daje efekt powodujący, że przyrządzam to danie nie tylko z okazji świąt. składniki  1 cebula 2 łyżki cukru 4 licie laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 150 g koncentratu pomidorowego 60 ml octu spirytusowego 1/2 l wody(...)oleju 4-5 filetów śledziowych, najlepiej matiasów szczypta soli i pieprzu sposób przygotowania  Do garnka wsypujemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy wodą, całość zagotowujemy, dokładamy koncentrat pomidorowy, oraz ocet, delikatnie solimy i pieprzymy. Zawartość garnka gotujemy przez pięć minut, na niewielkim ogniu. Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, oraz olej, gotujemy jeszcze minutę,  zdejmujemy

Miód i pieprz
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 189

jarzynową czy pomidory z cebulą zna prawdopodobnie każdy z was. Nie sposób nie spotkać takich przekąsek na imprezowym stole. Szybkie do wykonania, dające się przyrządzić dzień wcześniej przed zaproszeniem gości spokojnie poczekają na nich w lodóweczce. Oprócz oczywiście takich standardów znajdziemy w tym rozdziale różnego rodzaju ciekawostki. Śledź na konfiturze z czerwonej cebuli, koktajlowe kulki, burak z kozim serem(...)PhotoHeaven . Fotografie pana Piotra są w mojej opinii po prostu rewelacyjne. Czyste, schludne, niezbyt nachalne, świetnie skomponowane i zaaranżowane, nie odwracają uwagi od treści książki a jedynie w świetny sposób ją dopełniają. Mistrzostwo, do którego trzeba dążyć. Nie tylko więc książka i przepisy są dla mnie inspiracją, ale także fotografie z których przyznam szczerze prawdopodobnie nie raz będę czerpał pomysły

Mr. Taste
Sałatka śledziowa 301

Chyba ulubiona sałatka mojego taty. Prosta w wykonaniu, ale bardzo smaczna. Nie sposób nie zapamiętać tak krótkiej ilości składników. Składniki: 3 dużych ugotowanych ziemniaków 6 filetów śledziowych w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego 3 średnie ogórki kiszonych sól, pieprz majonez Wykonanie: Śledzie odsączone z oleju, ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki

Pasja Smaku
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 480

dorsze, tuńczyki i miruny . Jest mnóstwo sposobów na to, by urozmaicać dania z rybami – jednym z nich są owoce morza . Dodatek krewetek sprawi, że zapiekankę ziemniaczaną podasz także podczas uroczystego posiłku. Jeśli jednak delikatny, słodkawy smak warzyw chcesz przełamywać bardziej wyrazistymi dodatkami, świetnym wyborem będą ryby wędzone, np. łosoś, a także marynowane śledzie. Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Zapiekanka ziemniaczana(...)się je z dodatkiem boczku, grzybów, mielonego mięsa, albo po prostu obficie doprawia się je ziołami. Miękki środek i chrupiąca skórka na zewnątrz – babki z ziemniaków to naprawdę dobry sposób na zapiekankę. Szukasz jeszcze innych inspiracji? Weź więc pod uwagę tartę ziemniaczaną, w której rolę spodów spełniają puszyste placki, albo roladę z masy ziemniaczanej. Nadziać ją można dowolnie, np. duszoną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledź po polsku 169

kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 cebule białe garść suszonych borowików(...)podgrzybków 2-3 suszone śliwki łyżka pasty pomidorowej 3-4 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz do smaku mleko do wymoczenia śledziowe olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Suszone grzyby zalać minimalna ilością wody i ugotować

Pyry na Gaz
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 184

Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w pikantnej salsie 166

łyżki octu* 1 łyżka cukru* 1 łyżeczka miodu * 1 łyżeczka słodkiej papryki* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne* 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego* 1/3 szklanki wody Sposób wykonania Cebulę obrać pokroić w piórka, paprykę  umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grube paski, ogórki pokroić w kostkę.Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulkę, dodać(...)poddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać ocet, przyprawy, cukier, miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać ogórki pokrojone w kostkę, śledzie pokrojone w paski, całość wymieszać, przełożyć do pojemnika lub salaterki i włożyć do lodówki na kilka ok. 12 godzin, aby się przegryzły

Mix smaku
Śledzie po sułtańsku 99

wielkości cebule 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (dobrej jakości) olej pieprz Sposób Rodzynki zalać gorącą wodą na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać odsączone rodzynki oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy oraz 1/4 szkl. wody, zagotować i ostudzić. Śledzie pokroić w grubą kostkę, bądź paseczki. W naczyniu układać kolejno warstwami

Kuchenne aromaty
Sałatka śledziowa z papryką 213

łyżeczka soku z cytryny " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ogórki i jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Filety pozbywamy skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Warzywa i owoce mieszamy z sosem (śmietana, cukier, łyżeczka soku z cytryny i sos do sałatek knorr). Śledzie układamy w misce na dnie

CoolinarniePL
aromatyczne korzenne śledzie 161

śledzie w korzennej zalewie Śledzie w rozmaitych zalewach, możemy  kupić praktycznie w każdym sklepie.  Ale wykonane własnoręcznie, przyprawione korzennymi przyprawami, mają w sobie te niepowtarzalne coś. składniki  1 cebula 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 strąki kardamonu szczypta cynamonu kawałek korzenia imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki octu spirytusowego pół cytryny kieliszek(...)koniaku  2/3 szklanki oleju 1 łyżka domowego maggi 5-6 filetów śledziowych, najlepiej matiasów sposób przygotowania  Do niewielkiego garnka wsypujemy zmiażdżone nożem ziarna ziela angielskiego, posiekane strąki kardamonu, pokruszone liście laurowe, ziarna gorczycy, cynamon, oraz drobno posiekany korzeń imbiru.  Całość zalewamy olejem i zagotowujemy, dodajemy maggi, oraz ocet i  na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania