była piękna. Jeżdżąc często do Jastrzębiej Góry, mamy już swoje drogi na skróty i ulubione miejsca na uboczu, gdzie kupujemy ryby w sklepie, w którym pachnie! rybami. Kupuję tam śledzie po kaszubsku w pomidorach, ryby wędzone oraz coś na obiad. Jako, że z bałtyckimi dorszami sprawa nie ma się najlepiej, kupiłam dorsza atlantyckiego, z którego zrobiłam pyszne kotlety rybne mielone(...)dobrze wyrobić - najlepiej ręką. Masę formować jak mielone kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Ja smażę w ten sposób, że jak jedna strona jest już zarumieniona, przewracam na drugą stronę, zmniejszam trochę moc palnika i przykrywam pokrywką, ew. dolewam kapkę wody, aby kotlety się nie przypaliły i dosmażam na złoty
Posadzone i zjedzonenajpyszniejsza jest na 2 dzień to na marginesie, bo rzadko tego "drugiego dnia" doczeka. Sałatka wyszła genialnie, ale nie ma w tym nic dziwnego - jest śledź (a to już połowa sukcesu) i jest baza podchodząca delikatnie pod sos tatarski (a to już wróży miejsce na podium smaków). Co prawda nie użyłyśmy grzybków marynowanych, jak w przypadku naszego ukochanego sałatkowego(...)mamy swoje, bo jak na zakochane w kuchni (+ nietolerujące wielu produktów) przystało mamy swój niewielki ogródek zapełniony naturalnymi owocami matki ziemi. Każdego roku liczba słoiczków ogórkowych wykonanych na różne sposoby jest imponująca. I co z tego skoro kończą się one szybciej niż przewidujemy. Do ogórków "sklepowych" podchodzimy z dystansem. Wiele razy kupione smakołyki lądowały w koszu bo... jednak
Wypisz WymalujDomowy popcorn z masłem i serem, papryką i czekoladą | 3 rodzaje Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Paluchy z pesto bazyliowym i parmezanem Jajka faszerowane na dwa sposoby – ze szczypiorkiem oraz suszonymi pomidorami Na ciepło Pieczone udka z kurczaka Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla(...)zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pomidory z majonezem, serem i szczypiorkiem Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sosy Sos tzatziki – do mięs, na grilla Chimmichurri – ostry sos do mięs Sos czosnkowy z ziołami Polecam Wam także zajrzeć na bloga Karoliny i Dominiki, czynnikipierwsze.com
Kuchnia Bazyliipoczątek pracowitej soboty. Ciasto na pierniczki dojrzewa na balkonie od pewnego czasu, keks właśnie się piecze (przepis wkrótce), a trzeba jeszcze upiec piernik (być może na herbacie ) i przygotować śledzie (być może po sułtańsku albo po kaszubsku ), by się przegryzły do Wigilii. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti lub linguine pół wędzonej makreli (najlepiej część od ogona(...)pierwszym tomem serii "Wszystkie smaki życia" Agnieszki Olejnik . Dziś czas na drugi tom "Miłość z nutą imbiru" . Relacje Ewy i jej córki Klaudii układają się pomyślnie. Nadal podtrzymują dawny sposób odżywiania, dzięki któremu obie schudły. Klaudia intensywnie uprawia różne sporty i marzy o zostaniu dietetyczką. W przerwach od nauki (za pół roku matura) prowadzi swój blog, w których zwierza się
Weekendy w domu i ogrodziepolskiej kuchni mamy się czym pochwalić. A że ja wciąż jestem wygłodniała po pobycie w Londynie, więc wczoraj na piątkowy obiad zaserwowałam kluski z kaszy jaglanej uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej jajko średnia cebula 6 cząstek suszonych pomidorów(...)wyjmując je na durszlak. Zeszklić cebulę i pomidory na niewielkiej ilości oleju. Nie rumienić. Dodać płaty śledziowe. Podgrzać je z cebulą i pomidorami. Wyłożyć na talerz kluski i śledzie. Rozłożyć na nich cebulę i pomidory. Posypać porawnymi listkami bazylii. Na koniec jeszcze trochę fotek z Londynu. Miasto jest piękne, ale strasznie brudne i zaniedbane. Rośliny i drzewa więdną
Weekendy w domu i ogrodziewagi. Maksymalna wielkość dorsza bałtyckiego może jednak dojść aż do 1,3 m. Dorsze żywią się mniejszymi rybami głównie makrelami, małymi śledziami i narybkiem. Jest to jedna z najłatwiej dostępnych ryb w naszym kraju. Jej połowem zajmuje się bowiem większość nadbałtyckich kutrów. Dorsz – sprawdź w Makro.pl Jakie właściwości ma mięso z dorsza? Jedzenie mięsa z dorsza to dobra(...)równie ważne, szczególnie dla osób, które dbają o linię, mięso z dorsza jest mięsem niskokalorycznym. W 100 g znajduje się bowiem jedynie ok. 80 kalorii. Ryba na wiele sposobów Chcąc wprowadzić dorsza do diety swojej i swojej rodziny zastanawiamy się często w jaki sposób możemy podawać tą rybę by była smakowita i zdrowa. Jedno jest pewne – sposobów jest mnóstwo
CodogaraNie wszyscy są zwolennikami tatara. Ja przekonałem się do niego dopiero po pewnym czasie, jednak teraz jest to jedno z dań, które bardzo lubię. Najlepszy tatar
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!będą tu dobrze schłodzone wina musujące. I nie musi to być wcale szampan. Dobrą alternatywą ( również finansową) będzie wino musujące typu Crémant lub Cava.Dobre prosecco również pozwoli spojrzeć na śledzia inaczej. I nie muszą być to wcale wina wytrawne. Ostatnio okazję spróbować dwóch win, które bardzo dobrze sprawdzą się z potrawami z karpia, tradycyjną kapustą z grzybami czy pierogami również(...)Należy pamiętać, że Riesliga jak i Gewurztraminera podajemy dobrze schłodzonego do około 10-12 stopni. Jeśli chcemy by wyjątkowa chwila, jaką niewątpliwie jest Wigilia była uczczona w sposób naprawdę wyjątkowy, to otwórzmy butelkę wina polskiego. Tak, tak czasy, gdy zastanawialiśmy się czy w Polsce można zrobić sensowne wino dawno już za nami. Teraz możemy przebierać w coraz to ciekawszych pozycjach
królestwo garówKardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego wina. Kardamon nadaje ciekawą nutę smakową tureckiej kawie. Prze podaniem nasion do potrawy należy je podsmażyć, albo wymieszać z innymi przyprawami. Strąki powinny być przechowywane w całości, do całkowitego(...)Całe liście wykorzystywane są do gotowania, zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw
Ciastka - domowe słodkościryby? Przyznam, że u mnie jest z tym różnie, pomimo że cała rodzina je uwielbia. To chyba przyzwyczajenie: obiad = mięso... Jednakże staram się, aby ryby były przygotowywane na rozmaite sposoby i gościły w wielu potrawach, np. w omletach, sałatkach, czy chociażby jako przekąska z domowym chlebem. Wiem, że nie wszyscy zdają sobie sprawę - z obecności ryb w swojej diecie, dlatego(...)wcale nie jest trudne, ponieważ wystarczy zjadać porcję ryby zaledwie 2 razy w tygodniu. Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, makrela, sardynka, szprot oraz śledź. Oprócz tego ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka , które jest podobne do białka zwierzęcego, ale nasz organizm łatwiej je przyswaja. Dodatkowo ryby są niskokaloryczne (oczywiście bez smażenia
Di gotujeetapach sposobem przygotowania, liczbą porcji oraz czasem przygotowania. Podoba mi się również, że wszystkie receptury zostały zilustrowane zdjęciami, których proste piękno wyjątkowo przypadło mi do gustu. Dodatkowo, przy sposobie przygotowania, zamieszczono malutkie ilustracje ułatwiające zrozumienie kolejnych kroków przygotowania przepisu.Na końcu książki znajdziemy także indeks przepisów oraz propozycje śródziemnomorskiego menu na różne okazje i dla różnej liczby gości. Jak już(...)gotowaniu - myślę, że poradzą sobie z polecanymi przez Caudię Roden recepturami.Łatwa kuchnia śródziemnomorska, Claudia RodenOficyna IMBIROprawa twarda, 128 stron2006Tłumaczenie: Monika Skowyra ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaśledziami Sałatki bezmięsne : Sałatka pieczarkowa z jajkami i porem (z jajkami) Żółta sałatka (z jajkami) Sałatka jarzynowa (z jajkami) Sałatka ziemniaczana pieczarkami Sałatki z rybami (innymi niż śledzie) : Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Sałata z wędzoną makrelą i pomidorkami Sałatka z ciecierzycy Sałatka z łososiem i awokado "Lato miłości" Wiliama Trevora leżało u mnie od kilku(...)domu dziecka przez restrykcyjne zakonnice, ślepo im poddana nawet po kilku latach od wyjścia za mąż. On, Florian - syn artystów, którzy przepuścili majątek i zamiast go w jakikolwiek sposób ratować, umyka za granicę. Więcej ikry ma małżonek, który stracił pierwszą żonę i dziecko w wypadku na farmie, a potem próbuje się pozbierać i utrzymać posiadłość, wpada w nałóg pracy
Weekendy w domu i ogrodzieśmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550 – 30 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – pół łyżeczki soli – 100 ml wody o temperaturze(...)okręgu, ja do tego celu wykorzystałam wąski kieliszek. Na okręgach połóż odrobinę farszu i zwiń ciasto jak pieroga. Na sam koniec sklej ze sobą końcówki pierożka, uzyskując e ten sposób uszko. Uszka gotuj we wrzątku do czasu wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem, zachęcam aby skorzystać z mojego przepisu na barszcz czerwony wigilijny . SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas
nietylkopasta.plsię kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się z Prowansji pieczone pomidory z okruchami chlebowymi doprawionymi czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich darzą chleb dużym szacunkiem, znają milion sposobów na sprytne wykorzystanie każdego okruszka, który ostał się w kuchni, zatem warto sięgać do ich tradycji kulinarnych, gdy zostało Wam trochę niepotrzebnego pieczywa.Według mnie pieczone pomidory mają w sobie(...)połówkach pomidorów. Piecz przez 20-30 min - pomidory powinny zmięknąć, ale mają utrzymywać kształt. Podawaj od razu na przystawkę, albo danie główne. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa