Robiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis naNazwa robocza: Bananowy jest … Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową
moj przepis naOd dawna miałam ochotę na coś z bananem i dziś nadszedł dzień w którym spełniłam swoją kulinarną zachciankę ;) przy wykonaniu przepisu potrzebne będą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćminut sprawdzałam zwracając uwagę, aby się zawartość nie zagotowała. Podgrzewamy do chwili, aż zacznie się rozwarstwiać, oddzieli się serwatka i powstaną grudki twarogu (nie mieszamy – trwa to ok. 50 minut). Garnek z zawartoscią odstawiamy do ostudzenia. Sito wykładamy gazą lub tetrą, delikatnie wybieramy łyżką cedzakową twaróg, przekładamy na gazę i odcedzamy serwatkę. Gazę zawiązujemy i wieszamy na kranie, aby jeszcze(...)potrzeba już dodatku śmietany, czy jogurtu). Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :) Wydrukuj przepis The post Twaróg
mojewypiekiinietylkoGdy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Smak powala...rewelacja . Składniki; Dżem wiśniowy własnej roboty lub wiśnie w syropie, bądź
Anioły w kuchniSkładniki: 1kg sera 5 jajek 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2
Luźna Kuchniaprostokątnej blaszce (jest wtedy niższy, ale jest go więcej), czasami w okrągłej tortownicy albo w formie tzw. keksówce - wtedy jest najwyższy. Musimy jednak pamiętać, że jeśli chcemy, aby nasz sernik był wysoki, musimy piec go na pewno trochę dłużej - wtedy mamy gwarancję, że się przepiecze. Dla upewnienia się czy ciasto jest przepieczone zawsze sprawdzam stan cienkim, drewnianym patyczkiem(...)pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Ciemne ciasto chłodzone w lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na spód (lub wykleić nią spód), drugą
Walijskie PichcenieTrzy smakowite warstwy ciasta i dwie warstwy sera w polewie czekoladowej z kokosem...można się skusić na małe co nie co :) A po piękne i klimatyczne
Apetyczna babeczkamojprzepisna.pl | Biszkopt kakaowy Biszkopt upiekłam na potrzeby tortu z okazji naszej rocznicy ślubu. Jeżeli tort mi wyjdzie, podzielę się z Wami przepisem. Zaletą tego biszkoptu jest
moj przepis namiksera ręcznego Vintage Cuisin e. Mam go już ponad rok, a w maju przeszedł testy życia – 20 ciast (nie byle jakich bo były to biszkopty, bezy, szarlotki i przeróżne serniki) w 10 dni i jak widać nadal mi służy. Mam wersję kremową i taka kolorystyka zdecydowanie pasuje mi i mojej kuchni J Mikser łatwo się myje, jest mały więc(...)miski. Dodajemy kakao, jajka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy masę do foremek. Babeczki pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok do miski. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Polewamy lukrem babeczki. Układamy oczy z drażetek czekoladowych. Wpis powstał we współpracy z marką Vintage Cuisine
Czarnawisienkamąkę i proszek do pieczenia. - Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra - dół w 170*C - 25 minut. - Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. 2.) Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. 3.) Krem kokosowy : - Czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)kremu, wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi. 5.) Ciasto dekorujemy białymi rurkami waflowymi. Uwagi: Ciasto przechowujemy w lodówce. Podajemy dobrze schłodzone. Proponuję Wam też zobaczyć, jak zrobiłam pyszny sernik coca cola . A po inne fajne przepisy na ciasta i desery zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI . Ciasto kokosek Przepis autorski od Rita creative POZDRAWIAM SERDECZNIE I ŻYCZĘ
RITA food channelTrochę dość miałam ostatnio serników, pierników i innych -ików. Nie piekłam ciast dobrych kilka tygodni, ale w końcu trzeba było coś zrobić. A ponieważ nie mam za bardzo siły, potrzebowałam szybkiego ciacha, najlepiej takiego, które zrobi się niemal samo Żadnego tam bicia piany i zmywania kilku mich. Nie musiało być też wodotryskiem, ot dobrym ciachem do kawy. Padło na babkę(...)można upiec samemu i to bez większego wysiłku, bo też jego robienie wyglądało tak, że wrzuciłam coś do misy miksera, mikser mieszał a ja robiłam inne reczy. Po kilku minutach dorzuciłam resztę składników i znów mikser odwalił całą robotę. puszysta babka piaskowa Ciacho powędrowało do piekarnika i potem grzecznie do naszych brzuszków. Ja wycisnęłam ręcznie sok z pomarańczy, ale jeśli
Mieszam w GarnkuTrochę dość miałam ostatnio serników, pierników i innych -ików. Nie piekłam ciast dobrych kilka tygodni, ale w końcu trzeba było coś zrobić. A ponieważ nie mam za bardzo siły, potrzebowałam szybkiego ciacha, najlepiej takiego, które zrobi się niemal samo Żadnego tam bicia piany i zmywania kilku mich. Nie musiało być też wodotryskiem, ot dobrym ciachem do kawy. Padło na babkę(...)można upiec samemu i to bez większego wysiłku, bo też jego robienie wyglądało tak, że wrzuciłam coś do misy miksera, mikser mieszał a ja robiłam inne reczy. Po kilku minutach dorzuciłam resztę składników i znów mikser odwalił całą robotę. puszysta babka piaskowa Ciacho powędrowało do piekarnika i potem grzecznie do naszych brzuszków. Ja wycisnęłam ręcznie sok z pomarańczy, ale jeśli
Mieszam w GarnkuFrużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek(...)zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie całość podgrzewam, do chwili aż owoce zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści (zajmuje to około 40 minut). Dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut. Metoda dla użytkowników wolnowarów Uwaga: do wolnowaru Crock-pot o pojemności
Cztery FajeryJeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do gustu naszym gościom. Spód mini-serniczków: 100 g ciastek Petit Beurre 5-6 łyżek roztopionego masła 20 g wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka ricotta 2/3 szklanki cukru(...)się składników. Tak przygotowaną masę, wyłożyć na spody ciasteczkowe, do wysokości papilotki (fot.3) . Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 15 minut, tylko do momentu ścięcia masy. Wyjąć z piekarnika (nie wyciągać z formy!) i wystudzić. Masę kajmakową przełożyć do kubeczka. Wymieszać łyżką, żeby nie było żadnych grudek i przełożyć do szprycy
Świat Ciasta