To co dobre szybko się kończy! i tak skończył się właśnie mój urlop i cudowna domowa sielanka, jutro czeka mnie nerwówka, tydzień pełen wyzwań, obym go
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćniesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która bardzo mi do gustu przypadła - a było to moje pierwsze z nim w kuchni spotkanie. Gdzieś mam zapisany przepis na szafranowy sernik - koniecznie muszę go w końcu wypróbować...Siankoo, Mirabelka, Siaśka i Maggie również postanowiły uczcić świętej Łucji w prawdziwie skandynawski sposób. Koniecznie obejrzyjcie ich lussekatter. Szafranowe bułeczki świętej ŁucjiSkładniki(...)ciasto podzielić na 12 równych część. Z każdej uformować wałeczek, a następnie zawinąć w kształt litery S. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie na końcach wcisnąć po dobrze odciśniętym rodzynku - dość mocno, żeby nie wyskoczyły w trakcie pieczenia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec 20 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 200 gram herbatniki pomielone, 1/2 kostki masło lub margaryna miękkie, 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 800 ml jogurt naturalny gęsty, 1/2 szklanki olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięŚwiąteczny, szybki w przygotowaniu, puszysty waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami to doskonała propozycja Wielkanocnego ciasta. Składniki: Masa serowa waniliowa: 1kg sera z wiaderka 1 laska wanilii 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny 125ml mleka 3 łyżki cukru pudru 300ml śmietany 30% 500ml wrzątku wody Dodatkowo: 180g biszkoptów 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki przezroczyste 500ml wrzątku Wykonanie: 1. Spód(...)waniliowe z żelatyną, bitą śmietaną i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę serowo-waniliową wylać do tortownicy na wyłożone biszkopty i wstawić do lodówki na około 40 minut. 4. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, a galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. Połówki brzoskwiń ułożyć na wierzchu masy serowo waniliowej i wylać tężejące galaretki. Następnie
Szalona Kuchnia EwelinyWygląda na to, że w grudniu nieświadomie jedziemy z ciastową klasyczną trójką: b ył „oszukany” sernik, był piernik - pozostała szarlotka : ) Kruche ciasto przyjemnie rozsypujące się w ustach, słodka masa jabłkowa o przyjemnej konsystencji- ciasto klasyk, a każdy ma swój przepis. Ja przybliżę Wam mój sposób na tę jabłkową damę- sprawdźcie, a nie pożałujecie ; ) Przepis na standardową blachę(...)tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem. Posypujemy cukrem i cynamonem ( wedle Waszego uznania) ścieramy na tarce drugą częścią ciasta kruchego Pieczemy ok. 1 godzinę (+/-) 8 minut w 180st. ( bez termoobiegu) i posypujemy obficie cukrem pudrem Smacznego
Domowe ciastakolejne słodkości! Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki ( na blogu macie ich mnóstwo! ) i to właśnie je najczęściej i najchętniej przygotowuję w kuchni. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho czekoladowe z pepsi i masą serową. Nazwałam je Mozaika, gdyż połączenie dwóch mas – serowej i czekoladowej tworzy taką dwukolorową mozaikę, która kusi wszystkich łasuchów. Ciasto smakuje genialnie(...)wyłożoną papirem do pieczenia. MASA SEROWA: Ser ucieramy z budyniem oraz cukrem, przekładamy do szprycy ( worka cukierniczego ) i wyciskamy ozdobne „maziaje” na ciasto czekoladowe. Pieczemy ok 40 minut / 180C. Smacznego
Ostra na SłodkoPyszny, bardzo kremowy sernik z dodatkiem czekośliwki. Bez jajek, więc mogą go jeść osoby, właśnie na jajka, uczulone. Trochę jest mniej puszysty niż tradycyjny sernik, wynagradza to jednak jego delikatność i kremowa konsystencja. Cieszę się, że dodałam do niego czekośliwkę - wspaniale się wkomponowała w masę serową, dodała ciastu ciekawego smaku. Spód wykonałam z cynamonowych ciasteczek, które również(...)średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy. Piec około 10 minut, w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Składniki na masę serową: 650 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 150 g miękkiego masła 175 g brązowego cukru 125 ml gęstej śmietany 12% 4 łyżki mąki
Domowa cukiernia Ewyochotę na sernik i makowca zarazem? 😁 Dzisiaj zachęcam do upieczenia seromakowca na kruchym cieście. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale w każdym kolejnym dniu - o wiele lepiej smakuje. Spód możecie przygotować dzień wcześniej. Składniki na formę 20 x 40 cm: kruchy spód 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła (150 g) 1 żółtko + 1 całe jajko(...)wbić jajko, dodać żółtko, śmietanę, wsypać proszek do pieczenia i cukier. Szybko wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie przełożyć rozwałkowane ciasto. Całość nakłuć widelcem i piec 10 minut w 200ºC. W międzyczasie przygotować masę makową : mak przesypać do rondelka, zalać wodą (tak, aby była ponad mak) i gotować około 30 minut na małym ogniu. Mak ostudzić. Następnie dwukrotnie
Ugotowaćletniego popołudnia Ideą tego bloga jest przedstawianie przepisów prostych i pysznych :-) I właśnie dziś kolejny taki przepis chcę Wam przedstawić. Ciasto myślę, ze znane każdemu, ale raczej w formie sernika-szachownica. Moja szachownica jest inna, niezwykle lekka i smakuje pawie jak wuzetka. Składa się z lekkiego biszkopta, warstwy powideł, oraz bitej śmietany 36%. Wygląda bardzo efektownie i jest szybka(...)pieczenia oraz kakao-miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza. Cieniutką część wkładamy do blaszki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujesień dopiero pukała do naszych drzwi, jednak październik wydawał mi się najodpowiedniejszym miesiącem na podzielenie się nim z Wami :) Jeśli lubicie gładkie masy, to zamiast twarogu użyjcie serka na sernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej. Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz. Przepis znajdziecie(...)pieczenia oraz skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut (aż do suchego patyczka). Twaróg utrzeć z cukrem waniliowym i cynamonem. Wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. Na mleku z cukrem ugotować budyń. Dodać galaretkę, zagotować mieszając. Dodawać partiami do masy
My simple kitchenJeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany . Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś(...)pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych. Ewentualnie dodaj jeszcze kilka łyżek wody. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut do 1 godziny
Corner With Recipessernik to istne cudo. Po prostu poezja smaku... Polecam, wszak sezon jagodowy w pełni... jagód co prawda w tym roku niewiele, ale na sernik się znajdą, w ostateczności można się poratować mrożonymi. Moje najmłodsze Dziecię po degustacji, podchodzi i mówi: "Mamo, to nie jest dobre...(ups, no cóż, nie każdemu musi przecież smakować)... To jest przepyszne(...)dodać mąkę (i), ksylitol i zagnieść kruche ciasto. Gotowym ciastem wykleić dokładnie dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kilka razy nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok.15 minut. Schłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec ok.20 minut , do lekkiego przyrumienienia. Piekłam na programie góra-dół, bez termoobiegu. W misie miksera umieścić twaróg
Smaczne Zdroweniż z papieru- jeśli papier przywrze do karmelków, należy włożyć je pod ciepłą bieżącą wodę- papier wtedy odchodzi idealnie) 6. Masę zostawić na od 2 do około 5-6 minut, po czym nożykiem podzielić ją na batoniki. Ponieważ masa zrobiona jest z cukru- karmelki szybko zastygają 7. Gdy karmelki całkowicie stwardnieją. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka której używamy musi(...)zareagowała na temperaturę. Niestety jeśli chcesz by batoniki nie splatały ci figla, pozostaw je na noc w temperaturze pokojowej :) Smacznego :) Zobacz także: Profiteroles z advocatem Sernik Snickers Lava Cake z karmelem Batonik Snickers
KreatywnePinyPyszne ciasto miodowe z serem to idealny deser dla osób, które lubią smak miodu. Łatwe do wykonania, po upieczeniu niezbyt słodkie i przyjemnie wilgotne od sera
Kuchcik gotujeBardzo smaczne i proste w wykonaniu serniczki. Znakomicie sprawdzą się na ciepłe śniadanie, podwieczorek, a po wystudzeniu możemy je zabrać do szkoły lub pracy. Przepis
Przepisy Mikołaja