którzy unikają cukru,bo chcą się zdrowo odżywiać lub z innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier,a nie chcą pozbawiać się przyjemności jedzenia słodyczy.Tak jak w serniku,który z ksylitolem smakował wyśmienicie,dziś kolej na kruche ciasto z tym najsmaczniejszym zamiennikiem cukru.Kruche ciasto upieczone z dodatkiem ksylitolu idealnie zachowuje chrupiącą strukturę i absolutnie nie zmienia jego smaku.Jedyna(...)szklanki wody 2 garście żurawiny garść orzechów włoskich +2 łyżki ksylitolu Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść.2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut,resztę do zamrażarki jabłka obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,natępnie pociąć w plasterki.W rondlu jabłka zasypać ksylitolem i podprażyć około 5 minut,aż puszczą maksymalą ilość soku.Budy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Święta coraz bliżej, dlatego na blogach zaczęła się przedświąteczna gorączka. Macie już zaplanowane tegoroczne wypieki? Co planujecie w tym roku zaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy. Aby przełamać(...)przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościcieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość.Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję(...)szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać cukier, wyskrobane nasiona i laskę wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 5 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarto wcześniej zrobić sobie plan i działać według niego, dlatego już dziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie, pachnące pierniczki, które nie mają prawa nie wyjść. Sprawdź przepis na Kremowy sernik z lemon curd Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 500g mąki pszennej typ 450 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g miodu 2 jajka rozmiar(...)połączone i elastycznej. Rozwałkuj na średniej grubości placek, a następnie za pomocą foremek wycinaj kształty, gotowe pierniczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz prze 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni góra dół. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Sposób przygotowania lukru: Cukier puder należy przesiać, aby był gładki i bez grudek, a następnie dodać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się oprzeć. To ciasto wielkanocne, dość słodkie które jednak znika ze stołu najszybciej. Aby tę słodycz przełamać można go zrobić np. z konfiturą pomarańczową. Oprócz jajek faszerowanych oraz sernika i paschy zawsze ląduje na moim świątecznym stole. Mazurek kajmakowy – czego potrzebujemy do jego zrobienia? -4 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -300g masła -3 żółtka -cukier waniliowy(...)Wykładamy na natłuszczoną blaszkę (24x36cm), formując również rant, a całość na koniec nakłuwając. Rant smarujemy białkiem. Pieczemy w temp 180′ C na złoty kolor przez około 15 minut. Masa kajmakowa: Mleko skondensowane przekładamy do rondla (najlepiej takiego z grubym dnem). Dodajemy do tego 3 łyżki masła. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, mieszając dość często by gęstniejąca
Arbuziakinależą do najlżejszych deserów. Jem je zazwyczaj od święta albo przy jakichś specjalnych okazjach (i wtedy dopiero smakują wyjątkowo), a jeżeli tak nagle najdzie mnie ochota na sernik to przygotowuje wersję mini w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. Tym razem padło na serniczki kokosowe z dodatkiem pysznych malin. W przepisie użyłam mąki ryżowej, myślę, że świetnie sprawdziłby się także(...)gładką masę. Dodać mąkę ryżową, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości) i udekorować malinami. Piec 35-40 minut w 1 70ºC. Po upieczeniu zostawić na kilka minut w wyłączonym piekarniku, później uchylić drzwiczki i ponownie zostawić na około 15 minut. Po tym czasie wyjąć serniczki i zostawić
Healthy food explorerTaki Murzynek piekłam w latach 80 tych ,kiedy żywność była na kartki a za kawą trzeba było stać w potwornych kolejkach. Dziś zrobiłam go po
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPyszny deser w wersji FIT? Mam na to mnóstwo pomysłów! Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję na serniczki jagodowe. Spód z płatków owsianych i mąki kokosowej, góra
Mój pomysł napłaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki oleju 1-2 krople aromatu waniliowego 2 średnie marchewki, obrane, utarte na tarce Sernik: 500 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę 2/3 szklanki cukru pudru 2 jajka 1-2 krople aromatu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 36% CZAS PRZYGOTOWANIA(...)ciasta marchewkowego, wyrównujemy. Teraz wykładamy 1/2 masy serowej, wyrównujemy. Wykładamy resztę ciasta marchewkowego oraz resztę masy serowej, wyrównujemy. 5. Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut , aż boki się zarumienią, a środek stanie się sprężysty. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy
My Culinary ArtLekki chłodzący deser, nie wymagający stania w kuchni, z dodatkiem młodego jęczmienia (do zastąpienia herbatą matcha), nasion chia i kwiatów czernego bzu dla tych, którzy tak
SzczyptaSmaQTruskawki w pełni więc wykorzystajmy je godnie. Dzisiaj przepis na bardzo fajny sernik z roladą i truskawkami. Taki tort gościł na naszym stole z okazji Dnia Mamy ale to nie znaczy, że nie możecie go przygotować z innej okazji. Składniki: rolada 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka płaska proszku(...)Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Gotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć ściereczką. Jak rolada ostygnie delikatnie ją rozwiń i napełnij masą truskawkową, znowu zwiń roladę
Niezły MłynekZapewne w tym gorącym przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone(...)sobą, rozwałkować i przełożyć na blachę. Obsypać bułką tartą. Na podkładzie ułożyć owoce wraz z siekanymi orzechami. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 'C przez ok 40 minut. Po wystygnięciu można dodatkowo polać lukrem bądź czekoladą. Kruszonka: do miseczki włożyć masło, cukier i mąkę. Rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga
kawawszklanceLekkie, delikatnie orzeźwiające ciasto z dodatkiem bananów. Pomijając biszkopt to można by powiedzieć, że to sernik bez pieczenia. Jeśli nie chcemy piec biszkoptu, można na spód dać biszkopty lub zrobić spód z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka(...)masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa serowa: Dwie galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody
Ala piecze i gotuje