wysokości zadania, a więc trzeba zrobić coś do kawy. Tylko po okresie świąteczno - noworocznym, po wielkim przesycie nie tak łatwo czymś zabłysnąć. 😏 Postanowiłam zrobić coś innego, stanęło na gotowanym serniku. I wszystko fajnie, ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała i to nie z potrzeby, ale z czystego lenistwa. 😔 Moim skromnym zdaniem, są w niektórych przepisach zabiegi, które są zbyteczne(...)średnim palniku i podgrzewamy, doprowadzając do zagotowania cały czas mieszając. Warto spróbować czy masa jest dostatecznie słodka, należy jednak pamiętać o słodkich herbatnikach. Gdy się pogotuje ze dwie minuty, wylewamy połowę na ciastka, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Później idzie reszta masy i znów ciasteczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do rondla dajemy płynne składniki na polewę, następnie
Dieta moja pasjaJeden z najstarszych przepisów na sernik i jedno z pierwszych serowych ciast jakie jadłam... smak dzieciństwa, piękne wspomnienia... trochę więcej pracy ale nie jest trudny, warto choć raz go upiec a jak już raz się upiecze to będzie stałą pozycją na świątecznym stole. Składniki na blaszkę 35x25cm Spód i wierzch: - 500g mąki pszennej - 200g(...)części układamy spód, odrywamy po kawałku ciasta i wykładamy na blaszkę, nie musi być równo a nawet nie powinno :) piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy spód przez 15 minut. Wyciągamy podpieczony spód i robimy masę serową. Masło ucieramy z cukrem do "białości", dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy, dodajemy po łyżce sera na przemian z budyniem, białka
Wypieki Reneprostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził, że to jedne z najlepszych ciast(...)wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru 50 ml czerwonego wina Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Cukier skarmelizować, dodać rabarbar, poddusić. Zalać winem, gotować 5-10 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Ostudzić. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem wiórków kokosowych: Sernik królewski Styropian (ciasto) Czekoladowy styropian Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną Ciasto kokosowo-truskawkowe(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy miksując. Następnie dodajemy ostudzoną masę kokosową, żółtka, mąkę pszenną i jogurt, szybko mieszamy mikserem. Masę przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem. Studzimy i kroimy na pół. Masa śmietanowa: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, studzimy, 1/3 galaretki odlewamy do innego naczynia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMuszę się na wstępie przyznać - uwielbiam serniki. To w zasadzie jedne z niewielu ciast, które jadam ;) Składniki Spód: ok. 200 g kruchych ciastek (ja użyłam owsianych ciastek z orzechami - postaram się żeby przepis też się kiedyś tu pojawił) 70 g masła Ciastka drobno pokruszyć - ja ostatnio najnormalniej w świecie ścieram je na drobnej tarce. Dodać do nich roztopione(...)dokładnie wymieszać. Do masy dodać rozdrobnione blenderem jagody oraz garść nie zmielonych jagód i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto wylać na spód. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni - wierzch musi być ścięty. Po ostudzeniu w włożyć na parę godzin bądź na noc do lodówki. Smacznego :) Jako, że wyszło mi za dużo masy, postanowiłam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sernika? Chyba jedynie wszelkiego rodzaju babki. Osobiście wolę ciasto z serem, szczególnie z przyjemną, cytrynowa nutą. Jeżeli szukacie przepisu na delikatny, aksamitny sernik, to zapraszam tu. Ten sernik, jest typem tych konkretnych, który uszczęśliwia już po jednym kawałku. Składniki:5 białek5 żółtek120 g cukru400 g twarogu150 g serka waniliowego2 łyżki śmietany2,5 łyżki mąki ziemniaczanej70 g mąki(...)mieszamy.Do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C. Pieczemy 55 - 60 minut.(Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych pęcherzyków powietrza - dzięki temu ciasto nie powinno po upieczeniu zbytnio opaść)Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy schłodzony.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościNaprawdę dawno mnie tu nie było. Od połowy lata skupiłem się bardziej na sobie, a od września jestem w nieustannym poznawaniu tajemniczego świata gastronomii (studiuję
Kuchnia ŁukaszaDziś zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na
Rozpustne gotowaniemojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis naNa powitanie wiosny, na pierwsze śniadania i podwieczorki w ogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za
Apetyczna babeczkablogu jest serników wiele tradycyjny , kokosowy , czekoladowy , z morelami , z brzoskwiniami , a nawet ze śliwkami ale z jagodami jeszcze nie było. Dlatego dziś mam dla Was pyszny, kremowy sernik z dodatkiem jagód, na dodatek bardzo prosty i szybki do wykonania, bez ubijania, ucierania i innych z pozoru skomplikowanych czynności. Zatem zachęcam do upieczenia, bo jagody za chwilę się skończą(...)umieszczamy w misce i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników, nie ubijamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy, a na wierzchu równomierną warstwą rozsypujemy jagody. Pieczemy ok 55 minut w 170 st. C. Studzimy i możemy się cieszyć pysznym ciastem var widgetParams = "{ 'Id':'41ec0d91-bb81-4b5b-921b-f8519fa5b600','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com
Cynamonowe szczęściePiernik, sernik i oczywiście makowiec...to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem nakazuje...piecz mniej, przecież wszystkiego nie przejemy ;) Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie makowiec to podstawa :) Makowa gwiaza to nie tylko świąteczny wypiek, to również ozdoba świątecznego stołu. I co ważne - wbrew(...)miski. Na środku zrobić dołek i pokruszyć do środka drożdże, zasypując je cukrem. Całość zalać delikatnie podgrzanym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrytą ściereczką miskę na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Pamiętajcie, aby do wypieku uzyważ drożdży z jak najodleglejszą datą przydatności. Wtedy będziemy mieli pewność, że są one świeże, a czas oczekiwania na wyrośnięcie znacznie się skróci
ChilliJemyZawsze lubiłam zapach lawendy, dlatego w tym roku często eksperymentuję z jej…smakiem! Dodaję ją do deserów, moich serników, często używam lawendowego miodu, a ostatnio z dodatkiem lawendy kręcę domowe kremy i masła do ciała. Tym razem ze sklepowej półki zdjęłam brzoskwiniowy dżem z lawendą firmy Łowicz. Lawenda jest wyczuwalna w konfiturze, lecz nie dominuje smakowo. Pomyślałam, że drożdżóki(...)ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo
Raj dla Podniebienia