Rozpływający się w ustach , aksamitny i pyszny - taki właśnie jest klasyczny sernik . Doskonały na podwieczorek a nawet na zwieńczenie przyjęcia . Z talerza znika w oka mgnieniu i ciągle chce się go więcej i więcej ... składniki na 4 porcje ciasto 20 dag mąki pszennej 7 dag cukru 10 dag masła 1 jajko(...)starannie ucieramy mikserem . Do masy żółtkowej dodajemy porcjami zmielony twaróg , olej, budyń a na końcu mleko i sól . Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy na kruche ciasto . Pieczemy 45 minut w temp 170-175 st.C. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i przykrywamy warstwą piany ubitej z białek i cukru, i ponownie wstawiamy
Smakowite DaniaPozycja obowiązkowa na święta!Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie.Składniki:200 g kaszy jaglanej 0,5 l mleka roślinnego100 g margaryny PALMA firmy Bielmar1/2 puszki mleka kokosowego1 szkl. skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej1/3 szkl. stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego2 łyżki kakao naturalnego2(...)jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej. Ostygniętą masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami. Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane lub posypane czekoladą, wysmarowane masłem orzechowym lub posypane cukrem pudrem.Dzieląc ciasto
Czarnawisienkamojprzepisna.pl | Biszkopt kakaowy Biszkopt upiekłam na potrzeby tortu z okazji naszej rocznicy ślubu. Jeżeli tort mi wyjdzie, podzielę się z Wami przepisem. Zaletą tego biszkoptu jest
moj przepis naDrożdżowe racuchy to nasza propozycja słodkości na karnawał. Racuchy robi się bardzo szybko i ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta. Ciasto wymieszacie przy pomocy łyżki. Szybkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!No uwielbiam omlety, nie lubię nudy! Cały czas wymyślam, jakby tu inaczej podać mój kochany przysmak. Ostatnio zakochałam się w mące kukurydzianej. Uwielbiam jej smak i
fitolarun.blogspot.comWitajcie! A kto by nie chciał czekoladki do kawki, która ma zaledwie 30 kcal? Czasami chwilka przyjemności znaczy więcej niż tysiąc słów. Moja chwila przyjemności skończyła
fitolarun.blogspot.comSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 800 ml jogurt wiśniowy gęsty, 2 opakowania budyń śmietankowy, 200 gram biszkopty, 1 tabliczka czekolada gorzka, - ile potrzeba cukier
W Mojej Kuchni LubięCiasto, które zauroczyło mnie swoim wyglądem. Moje co prawda nie wyszło aż tak piękne* jak to (klik), które mnie zainspirowało do tego by szybko
Smaczne Zdroweciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki kukurydzianej pół szklanki cukru pudru 15 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 1 jajko Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 2 jajka pół szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)mąkę kukurydzianą, ser i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. 4. Do pieczenia: Tartaletki napełniamy masą serową. 5. Pieczenie: Następnie pieczemy je w temperaturze 160 stopni przez około 50-55 minut do ładnego zrumienienia się. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek. Ciasteczka piekłam 10 minut w temperaturze 180 stopni. 6. Podanie: Gotowe podajemy. Smakują i ciepłe i zimne. Można udekorować ciasteczkami. Smacznego
IzabelawkuchniZdecydowanie nie dla dzieci ;) Z kawałkami czekolady, smakuje po prostu dobrze a może nawet i lepiej ;) Łatwy do zrobienia, żałuję, że nie mogę pokazać Wam zdjęcia w przekroju, ale sernik brałam ze sobą na spotkanie u przyjaciół, tam też wszystkim smakował ;) Spróbujcie i Wy, polecam! Składniki na spód: 190 g ciastek pełnoziarnistych 60 g roztopionego masła Ciastka i masło(...)długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 - 75 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymówią "do trzech razy sztuka" i za trzecim wyszło idealnie. Śmiało może konkurować z sernikiem, tylko biały kolor trochę go zdradza, bo smakowo jest jak sernik. Na pewno jest lżejszy i mniej kaloryczny. Jak dla mnie mógł być ciut bardziej słodki ale znowu mąż twierdzi że taki jest lepszy. Słodkość to jak wiadomo kwestia gustu:) *foremka25(...)Delikatnie wmieszać pianę z białek. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez 10 minut. Wyjąć z pieca, rozsmarować konfiturę na cieście i wylać masę jogurtową. Na wierzchu ułożyć maliny (mrożonych nie rozmrażać) i zetrzeć resztę ciasta. Piec w 180*C około godziny. Po wystudzeniu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, dlatego proponuję do kawy sernik na spodzie kakaowym z wiśniami, jagodami i bezą :) Spód: - 300 g mąki pszennej - 4 żółtka (białka zostawić do bezy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g masła - 2 łyżki śmietany - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję cukier puder, kakao oraz proszek(...)cytryny - wiśnie mrożone - jagody mrożone Na początku mielę ser dwa razy wraz z masłem (dodaję na przemian ser i masło). Do miski dodaję żółtka oraz cukier i miksuję parę minut. Następnie mieszam zmielony ser i masło z ubitymi żółtkami wraz z cukrem. w małej miseczce mieszkam proszek do pieczenia, mąkę raz budyń. Delikatnie wsypuję proszki przez sitko i mieszam drewnianą
Receptura smakumalin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce(...)Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie
mojewypiekiinietylkoliście moich słabości (nie będę udawać, że jest inaczej) ;) Jakże mogłoby ich zabraknąć w tym przepisie? Natomiast kruchy spód jest absolutnie genialny i polecam go również do serników i innych bezglutenowych ciast. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 40 gram blanszowanych migdałów 1 małe ziarno tonki (opcjonalnie) 1 łyżka oleju migdałowego tłoczonego na zimno (ewentualnie można zastąpić innym orzechowym) 1 łyżka(...)foremki (4 małe o średnicy 9 cm) zarówno dno, jak i ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem (na płaskiej powierzchni dna), wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i wyciągamy spody z foremek. W międzyczasie przygotowujemy krem - mielimy migdały i bób tonka w młynku na mąkę, a następnie mieszamy z quinoą i pozostałymi składnikami
Quinoa Raz!znudzą i pasują na każdą okazję - sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka(...)średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewninym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń Delecta 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka
FitKot