bardzo prostym i iście wiosennym ciastem o dźwięcznej nazwie Kryształek :-) Ciasto ślicznie wygląda w przekroju, jest kolorowe, lekkie i szybkie w przygotowaniu.Połączenie ptasiego mleczka z sernikiem na zimno. Polecam :-) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -6 jajek -5 łyżek cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA -1 kubeczek śmietanki 30% czyli 330g(...)stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Biszkopt studzimy kroimy na dwa blaty. MASA Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Studzimy-żelatyna musi być płynna ale zimna
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJogurtowiec z leśnymi owocami to pyszny deser bez pieczenia. Wystarczą pokruszone ciastka na spód, spora porcja greckiego jogurtu, galaretka i owoce. Jogurtowiec to orzeźwiające ciasto przypominające sernik na zimno . Często zamiast jogurtu używam zwykłego twarogu jak np. w tym przepisie na tort serowy . Jeśli już się zdecyduję przygotować jogurtowiec to zawsze używam gęstego jogurtu. Robię również domową galaretkę owocową(...)rozpuszczonym masłem. Wylep masą spody foremek, przykryte papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. W między czasie przygotuj masę jogurtową. Zalej żelatynę wodą i odstaw do napęcznienia na 15 minut. Zagotuj śmietankę lub mleko z cukrem. Zestaw z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj aż żelatyna się rozpuści, a następnie ostudź. Zmiksuj jogurt z wanilią i sokiem z cytryny. Miksuj dalej
codojedzeniaPyszny, rozpływający się w ustach waniliowy sernik z jagodami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o śr. 25 cm: 5 jajek 200 g cukru 1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka aromatu waniliowego ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)formy, układamy jagody i lekko dociskamy, żeby jagody delikatnie zatopiły się w cieście. Wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 70 minut, aż boki będą lekko zarumienione a środek sprężysty. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schładzamy w lodówce przez klika godzin (a najlepiej przez całą noc). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
My Culinary Arttakich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm) Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 25 dkg miękkiego masła - 1 łyżka(...)pianę, dodać śmietanę i pozostałe składniki, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia. Ciasto najlepiej smakuje całkiem schłodzone. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródCiasto to miało być zwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe(...)jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić, odkleić od papieru, ułożyć na paterze i zapiąć obręczą tortownicy. Truskawki i jagody umieścić w osobnych rondelkach, zasypać cukrem i dusić kilka minut. Następnie zmiksować. Galaretki truskawkowe do masy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJestem wielką miłośniczką kruchego ciasta. Wszystko co jest przygotowane z tego wypieku jest cudowne. Szarlotka, kruchy spód do sernika, kruche babeczki czy ciasteczka. Jest to również ulubione ciasto moich małych kucharzy uczestniczących na warsztaty kulinarne. Zresztą będąc dzieckiem lubiłam to ciasto równie mocno. Prawdopodobnie za jego prostotę, konsystencje i uniwersalność. Dzisiejszy przepis jest dokładni taki sam! Prosty i uniwersalny(...)momentu utworzenia się okruszków.Na lekko ostudzone ciasto wrzucamy pokrojone nektarynki, a na nie wysypujemy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 180`C i pieczemy około 25 minut - Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, choć dużo lepiej smakuje z lodami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościbardzo.Razem ze mną pyszności na Dzień Taty przygotowały Siankoo, Martynosia i Justinka. Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie pyszności przygotowały.Malinowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej100 g cukru1/4 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkododatkowo:1 jajko2 łyżki mleka10 g cukrumasa serowa(...)Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem.Piec w 200 st. C. przez 7-8 minut, aż się zrumienią.Zdjąć z blachy, ostudzić.Galaretkę wymieszać z cukrem, rozpuścić we wrzątku, ostudzić.Serek zmiksować, powoli wlewać całkowicie ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny serniczek do kawy z kropelkami złotej rosy. Fajna wersja serniczka, nie potrzeba tak dużo sera jak do normalnego sernika.Sernik złota rosa SKŁADNIKI:CIASTO:margaryna - 3/4
Kuchnia DanusiNie ukrywam, że makaron carbonara to moja słabość. Już publikowałem przepis na klasyczną carbonarę , ale tym razem, to będzie makaron z wiosennym twistem - kremowa carbonara ze
Kuchnia ŁukaszaSerniczek na zimno z kiwi oraz galaretką cytrynowy, bez pieczenia, szybko i łatwo się przygotowuje. Delikatnie kwaskowy orzeźwiający idealny na lato. Do przygotowania kremu posłużył
RAROSSAPanująca za oknem szarość potęguje u mnie tęsknotę za wiosną i latem, dlatego też postanowiłam zrobić iście letnie ciacho w środku zimy. Tak na przekór
Cynamonowe szczęścieKocham maliny. Z niecierpliwością czekam na sezon malinowy i kiedy już nastąpi, mogę jeść te małe, niepozorne owoce na śniadanie, obiad i kolację. W zanadrzu mam
Cakes By KejtPyszne ciasto składające się z miękkich miodowych blatów i masy serowej, uwieńczone rozpuszczoną czekoladą, czego można chcieć więcej. Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny2
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól
Kuchnia Łukaszaroku, tak i w tym obiecywałam sobie, że nie będę dużo piec ;) Ale nie byłabym sobą, więc do podstawowych dwóch ciast- sernika i snikersa, na pewno dołączy makowiec. O ile w mak mielony się zaopatrzyłam, tak o skórce pomarańczowej nie pomyślałam. Nie planowałam już żadnych zakupów większych, więc postanowiłam, że skoro 2 kg pomarańczy jest w domu(...)kilka godzin. Następnie każdą z osobna szorujemy i osuszamy. Obieramy dość cienko, tak by pozbyć się białej skórki (albedo). Skórki przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 5 minut. Obgotowane skórki kroimy w kostkę i ponownie zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut. Odcedzamy na sicie. Cukier łączymy z ¼ szklanki wody i sokiem pomarańczowym. Stawiamy na małym palniku, dodajemy skórkę
Kuchnia w czekoladzie