Śnieżny puch to ekspresowy, puszysty, lekki, szybki deser na zimno, bez pieczenia. To tak proste ciasto z twarogu, w zasadzie sernik na zimno, że składniki zapamiętasz w chwilę a wykonanie to jedynie zmiksowanie składników, połączenie i wstawienie do lodówki. Dopełnieniem jest posypka z masła, cukru i wiórków kokosowych – wspaniale się komponuje, chrupie i pięknie zdobi ciasto. Do Śnieżnego(...)łyżki masła 3 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych Składniki mam w temp. pokojowej (oprócz śmietanki 30%, ta ma być mocno schłodzona, można ją przed użyciem na kilka minut włożyć do zamrażalnika). Szklanka ma pojemność 250 ml. Forma o wymiarach: 28 x 24 cm. Można użyć plus minus większej lub mniejszej. PRZYGOTOWANIE: 500 ml wody zagotowuję i odstawiam na blat
Zasmakuj Kuchnijakiego słonecznika-jest to słonecznik BIO Polskie Młyny. Polecam Wam go bardzo gorąco, smakuje wspaniale, ma piękne, duże ziarna i cudowny aromat :) Jest to produkt bardzo wysokiej jakości. Sernik składa się z kilku świetnie współgrających warstw-lekkiego biszkoptu, masy serowej z dodatkiem czekoladowej kawy Cappuccino, bananów,warstwy śmietanowo-kakaowej oraz z korony prażonego słonecznika :) Wszystko smakuje cudownie, gorąco(...)błyszczącą pianę, następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę-miksujemy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy. SŁONECZNIK Do garnka dajemy masło, cukier oraz mleko-podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy. Wsypujemy słonecznik, mieszamy. Wszystko przekładamy na dużą blachę piekarnikową
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOryginalny, smaczny, orzeźwiający i lekki torcik owocowy. Biała warstwa sernika na zimno, arbuzowy mus galaretkowy i delikatny biszkopt. W sam raz na upalne dni:) Jeśli użyjemy gotowych biszkoptów też będzie smacznie i jeszcze szybciej. Pomysł zaczerpnięty ze starego numeru gazetki "Przyślij przepis". Użyłam pół na pół serka waniliowego i naturalnego, ciasto było mniej słodkie. Arbuzowy mus potrzebuje dość dużo czasu(...)cukrem na puch. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 25 minut. wyjąć, wystudzić, delikatnie zdjąć obręcz, odkleić papier z boków i spodu biszkoptu, ponownie umieścić całość w blaszce. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Arbuza pokroić w ok 1 cm kostkę (pestki
6nieboZiemniaki są coraz popularniejszym dodatkiem, już nie tylko do obiadu ale także do pieczywa a nawet deserów. Znamy pączki z ziemniakami, kluski z ziemniakami a nawet sernik z ziemniakami. A ja dzisiaj przedstawiam przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków. Popularny był on w dawnych czasach w moim regionie- na Żywiecczyźnie. Wtedy dodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano(...)uformować bochenek, oprószyć odrobiną mąki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odczekać jeszcze pół godziny a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć grzanie do 180*C i piec jeszcze około 20 minut. Chleb będzie upieczony kiedy skórka od spodu będzie twarda
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto, które nie wymaga mielenia sera, a jest równie smaczne. Upiekłam go na imieniny męża, bardzo się starałam i na szczęście nie opadł tak jak to zwykle bywa z sernikami :) Do masy śmietanowej dodałam brzoskwinie z puszki, ale można dodać inne owoce lub owoce suszone: rodzynki, czy żurawinę. Ciasto wychodzi nie za słodkie, ale smaczne. Warto dodać owoce, które(...)krótko zagniatać. Podzielić na 2 części. Jedną zafoliować i wstawić do lodówki, drugą cienko rozwałkować. Ciasto przełożyć do blaszki i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić. W tym czasie przygotować masę. Składniki na masę: 3 opakowania śmietany 18% ( op.400 g.) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe łyżeczka proszku
Niebieski kubek z kawadorzuciłam margarynę i również podgrzałam. Następnie dorzucam mielone orzechy i mieszam razem z żółtkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim ciasto. Piec ok 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjąć i odstawić całą blaszkę na kratkę studzącą. Jogurty miksujemy razem z żółtkami, dynią i cukrem. Następnie kolejno dodajemy budyń w proszku i pozostałe(...)już zacznie gęstnieć i matowieć, dolewamy odrobinę śmietanki, by sos był płynny. Trudno określić ilość. Mieszamy i gotujemy dopóki nie z ciemnieje do koloru toffi. Ciepłym polewamy nasz sernik i gotowe
Karczma Honoriettyjeszcze bowiem dzielnie trzymają się na krzaczkach. W ostateczności można śmiało wspomóc się owocami mrożonymi, truskawkami na przykład, które do poziomek zbliżone są chyba najbardziej. I jeszcze jedno - sernik jest malutki; tak jak wspomniałam, zużyć chciałam ostatnie zapasy. Polecam więc od razu podwoić ilość składników i upiec w większej formie - jest tak pyszny, że taki malutki tylko rozbudzi apetyty(...)najniższych obrotach. Na końcu partiami wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C. przez 15 minut. W tym czasie zmiksować serek, kremówkę, cukier, jajko, ekstrakt i mąkę na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć poziomki. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny przepis wypróbowany z bloga Dorotki - Daktyle W Czekoladzie . Sama autorka pisze: "Jeden z najlepszych serników jakie dotychczas jadłam" a ja całkowicie się z nią zgadzam :) "Na miękkim, półkruchym cieście wylana jest warstwa budyniu zrobionego na bazie soku marchwiowego typu "Kubuś". Serowy wierzch jest bardzo delikatny, puszysty i równy jak stół :) Całość jest... po prostu pyszna!" Od siebie dodam tylko(...)proszek do pieczenia, zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm, posypując wierzch mąką, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut. 2. Do rondelka wlać 2 szklanki (500 ml) Kubusia, wsypać cukier, zagotować. Do kubka wlać 200 ml soku Kubuś, wsypać oba budynie, wymieszać. Zagotowany sok zestawić z palnika, mieszając wlać
Na Ciasteczkowych Papierachprzepyszne!!! Czego dowodem jest to, że już go nie ma! Polecam każdemu spróbować to lekkie, delikatne kremowe ciasto, być może zakochacie się w nim tak jak ja? Składniki na sernik jogurtowy pieczony na tortownicę o średnicy 28 cm. CIASTO: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g cukru 1 łyżka startej skórki cytrynowej(...)Jedną częścią wykładamy blaszkę (ja najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Po około 30 minutach zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Białka ubijamy z solą na sztywna masę. Do sporej miski przekładamy kolejno jogurt, śmietanę, mąkę, cukry
Rozpustne gotowaniezdecydować czy bardziej mam ochotę na czekoladę, czy na sernik dlatego postanowiłam połączyć jedno z drugim. Tym sposobem uzyskałam mufinki z czekoladowym spodem z kaszy gryczanej i warstwą sernika na wierzchu. Ze zgrozą muszę przyznać, że ponad połowę pochłonęłam sama, takie były pyszne. Składniki na ok 12 babeczek Warstwa czekoladowa 1/2 szkl kaszy gryczanej 1 szkl. wody 1/2 tabliczki(...)mąką ziemniaczaną i aromatem waniliowym. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na warstwę kaszy i pieczemy w 180 st. C ok 35 minut do tzw suchego patyczka. Smacznego
Cynamonowe szczęścieCiasto bardzo dobre, wilgotne. Bardzo długo świeże. Przygotowanie ciasta ciemnego – jajka z cukrem brązowym i waniliowym ubić na puch. Do garnka dodać margarynę i pokruszoną
Kuchnia PokoleńTyle smaku w jednym kawałku ciasta i to takiego bez pieczenia. Chrupiący czekoladowy spód, kremowa warstwa sernikowa i kropka nad i - wiśniowa frużelina. Pyszne i
Cynamonowe szczęścieSkładniki : Masa serowa: 1 kg twarogu kostka masła kubek śmietany 5 żółtek kubek cukru pudru laska wanilii rodzynki Maliny lub wiśnie 2 opakowania galaretki wiśniowej
Luźna Kuchniaciasto chociaż wygląda jak sernik nie jest nim. Masa "sernikowa" nie zawiera wcale sera ale różne rodzaje nabiału, które akurat miałam w lodówce. Zrobiłam eksperyment, jak się okazało całkiem smaczny. Z delikatną masą dobrze współgra chrupiąca orzechowa kruszonka. Pycha! *foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na kruszonkę: 300 g mąki 200 g zimnego masła 200 g cukru(...)wyjąć z lodówki, podzielić na połowę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę kruszonki, lekko wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez 10 minut. Wylać masę sernikową na spód i posypać resztą kruszonki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około godziny w 180*C. Po upieczeniu pozostawić w otwartym piekarniku aż do wystygnięcia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamyśleć gdy za oknem ściska mróz i jest biało ? Na przekór zimowej pogodzie upiekłam już pastelowe beziki , które u mnie są nieodłącznym elementem do dekoracji mazurków i pieczonych serników. Odgrywają doskonałą rolę dekoracyjną i są kropką nad i wśród świątecznych wypieków. Wykonanie ich wcale nie jest trudne. To co, skusicie się na upieczenie ? Składniki: 1 szklanka białek(...)zestawu piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym zachowując niewielkie odstępy (beziki trochę urosną) Włożyć do nagrzanego piekarnika do 100*c na termoobiegu i suszyć bezy 90-100 minut. Po wysuszeniu zostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szklanym słoiku, lub pudełku na ciasteczka. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonJedliście ciasto truskawkowe z dodatkiem kaszy jaglanej? Słodki truskawkowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy jaglanej gotowanej na mleku sojowym. Wszystko to na delikatnym biszkopcie. Alternatywa dla osób nietolerujących laktozy. Biszkopt: 4 jaja 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500g truskawek ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka(...)podzielić na 2 części. Żelatynę zalać ¼ szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie. Na gotujące mleko sojowe wsypujemy kaszę pozostawiamy tak na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy. W malakserze blendujemy truskawki, cukier puder, ugotowaną kaszę i twaróg. Tak długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę. Śmietankę ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy truskawkowej
Słodki ZakątekPrzygotowuję z nich nie tylko fantastyczne przetwory, kompoty, placuszki, desery, ale również ciasta! Jednym z tych ulubionych jest Sernikobrownie z czereśniami ( bo jak wiecie jestem ogromną wielbicielką wszelkiego rodzaju serników! ) I już siedząc na plaży w Grecji myślałam tylko o tym, by odpalić piekarnik zaraz po powrocie! Zrobiłam zakupy przez internet, a już po powrocie do Polski mogłam cieszyć się(...)użyłam sera „wiaderkowego” – zawsze wybieram ten dobrej jakości, bardzo gęsty, droższy – warto! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: WARSTWA SEROWA: Wszystkie składniki miksujemy na najniższych obrotach przez ok. 3 minuty – powinny być w temperaturze pokojowej . WARSTWA CZEKOLADOWA: W kąpieli wodnej roztapiamy masło z czekoladą i cukrem, lekko studzimy. Do masy dodajemy jajko, mąkę i kakao – dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ
Ostra na SłodkoIdealne ciasto na specjalne okazje. Możecie zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z truskawkami i gruszkami, które bardzo lubię. Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę. Następnie
Kuchnia PokoleńTradycyjny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem konfitury. Polecam także przepisy na inne SERNIKI Składniki na ciasto półkruche: 20 dag mąki 8 dag tłuszczu 8 dag cukru pudru 1 jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 torebki proszku do pieczenia 1 słoiczek konfitury z płatków róży ( do smarowania) Składniki na masę serową: 75 dag twarogu 30 dag cukru(...)białek, oraz kilka kropli aromatu. Masę wymieszać i wylać na przygotowany, podpieczony spód z konfiturą. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 50 minut
Tradycyjna KuchniaDziś naszła mnie ochota na sernik, dawno nie robiłam, ani nie jadłam sernika więc póki jeszcze miałam okazję i czas zabrałam się za pieczenie. Sernik intensywnie bananowy, niski, ponieważ zrobiłam go w formie na tartę, która jest przeogromna ;p Wypiek przetestowany przez moją mamę ;) hmm... co nowego u mnie? za tydzień o tej porze będę ostatecznie pakować(...)kilka kropel aromatu bananowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na spód rozsmarowujemy masę w formie wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 10 minut w temp. 180 stopni w tym czasie przygotowujemy masę serową białka ubijamy z fruktozą na sztywną pianę banana rozduszamy widelce, dodajemy ser, skrobię, wiórki, żółtka, aromat i miksujemy na koniec
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszny, kremowy i różowy sernik na zimno z masą twarogową i truskawkową. Do poniższego ciasta możecie wykorzystać mrożone truskawki (tylko wcześniej należy je odmrozić). Sernik idealny na gorące dni :) Składniki: (na białą masę) 1 kostka twarogu (250 g) 250 g jogurtu bałkańskiego 3 łyżki serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanka wrzącej wody(...)wrzącej wodzie i gdy przestygnie powoli wlać ją do masy twarogowej. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną białą masę wylać na spód ciasteczkowy i wstawić na 30 minut do lodówki. 3. W międzyczasie przygotować masę truskawkową - najpierw zmiksować truskawki i lekko je zagotować. Gdy masa będzie lekko gorąca wlać do niej rozpuszczoną żelatynę i wszystko ze sobą połączyć
UgotowaćI kolejny fantastyczny przepis dla wielbicieli serników , brownie czy też innych ciast czekoladowych.Delikatne czekoladowe ciasto ala murzynek , połączone z obłędną serową masą i soczystymi brzoskwiniami.Fantastyczna całość
Ostra na Słodko