Warstwowiec jogurtowy to taki rodzaj sernika na zimno. Zrobiłam go jedynie z jogurtów i galaretek. Moje dzieci uwielbiają takie ciasta i ciągle upominają się o galaretki. Z resztą nie tylko dzieci, inni domownicy też wolą ciasta na zimno od tych tradycyjnych pieczonych. Dzieci dodatkowo ciągle pytają, czy będziemy robić jakieś ciasto, bo lubią pomagać. Ostatnio więc goszczą
Waniliowe ImprowizacjeSernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest
Kuchnia MagdaLenyU mnie śniadanie zazwyczaj na słodko. Z czasem nudzą się tradycyjne pomysłu typu owsianka, placuszki czy kanapki. Mam prawdziwie niebanalny sposób na pyszne śniadanie - czekoladowy ryż
Kuchnia ŁukaszaPyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą
Kuchnia ŁukaszaChurrosy z sosem czekoladowym. Churros to małe, słodkie przekąski przygotowane z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju, obtoczone w cukrze pudrze i cynamonie. Warto wspomnieć, że jest to tradycyjny hiszpański wypiek przygotowywany na Tłusty Czwartek. Taką przekąskę możecie jeść samodzielnie lub podać z sosem czekoladowym. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2016/02/churros-z-sosem-czekoladowym.html 4. Domowe pączki nadziane masą krówkową - przepyszne w smaku! Miękkie, pulchne(...)smaku przypominają pieczony sernik. Placki najlepiej smakują podane na ciepło. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2020/02/syrniki-placki-twarogowe.html 8. Drożdżowe racuchy na bazie jogurtu greckiego z kawałkami jabłka. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2019/10/racuchy-na-jogurcie-greckim.html 9. Tradycyjne rauchy z kawałkami jabłka. Idealnie
Ugotowaćswoje typowe potrawy i dania . My przedstawiamy Wam nasze najpopularniejsze dania, z których sami możecie skomponować swoje 12 potraw wigilijnych! Wigilia zaczyna się u nas od podania zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami ale w innych regionach jada się zupę grzybową, zupę rybą lub zupę migdałową Jako przystawki ważne miejsce pośród(...)Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie od tradycji którą każdy z nas wynosi z domu i od rejonu, z którego pochodzi. My autorzy Bloga straga.pl proponujemy Wam oprócz 12 tradycyjnych potraw wigilijnych przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchni to nic niezwykłego. Proponowałam Wam już placek z nadzieniem ziemniaczanym, sernik z ziemniakami, a niedawno oładki ziemniaczane, czyli słodkie smażone placuszki z rodzynkami i żurawiną. Tym razem zapraszam na pączki ziemniaczane z marmoladą. Są to niewielkie pączki, które w wyglądzie, strukturze ciasta, zapachu i smaku przypominają tradycyjne drożdżowe pączki. Jednak przygotowuje się je z mąki pszennej i ugotowanych
Trzeci talerzTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami... Macie już kulinarne plany na ten słodki dzień ? Lubicie tradycyjne przepisy, czyli rożnego rodzaju pączki, oponki czy faworki ? Czy wolicie
Kulinarne przygody GatityCzekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową
Kuchnia MagdaLenychęć na sernik a że miałam tylko w wiaderku to i tak go upiekłam :) Wyszedł bardzo pyszny i puszysty, wprost rozpływał się w ustach. Ja upiekłam go w dużej blaszce i mi wyszed ł niski ale Wam proponuję upiec np: w kwadratowej tortownicy . Żeby było bardziej ciekawie pokroiłam go w koła a nie tradycyjnie w trójkąty(...)łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i następnie ściśle obok siebie herbatniki. Wykładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 60 minut. W moim piekarniku sernik się tyle piekł a Wasz może troszkę dłużej lub krócej.Jeśli wierzch jest ładnie przypieczony to znaczy że się upiekł. Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik
Sama słodycz i szczypta chilialbo gotową pulpę z mango (jak w tym przepisie na sernik stracciatella ) albo owoce mango świeże lub w puszce, które należy bardzo dokładnie zblendować na gładką masę. Do przygotowania ciasta potrzebna Wam będzie foremka tzw. keksówka, lub okrągła tortownica. Ja korzystam z formy silikonowej, ale możecie użyć tradycyjnej metalowej formy, którą należy wyłożyć folią przed wylaniem masy. Lubię ciasto
Gotujemywdomu.plwięcej herbatników) Składniki na masę serową: 300g serka śmietankowego do sernika (może być np. z Wielunia, mascarpone albo inny) 50g śmietany 30% lub 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 40g cukru pudru szczypta soli 2 jajka Składniki na mus malinowy: 200g malin 4 łyżki syropu z agawy Wykonanie tradycyjne: Spód: Do blendera włożyć wszystkie składniki na spód i zmiksować
Mania WypiekaniaTort to inna bajka. A co podać oprócz torcika? Wiadomo sernik, faworki... Pyszności słodkości, ale wiem, że są tacy, którzy chcieliby trochę na wytrawnie. Szybka sałatka Z TEGO PRZEPISU , to kwestia kilku chwil i parę godzin w lodówce celem przegryzienia. A do sałatki? Deski. A na deskach TRADYCYJNE JADŁO Pyszne, bez niespodzianek w środku, bez ściemy, bez chemii
Z Kuchni Do KuchniKarmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo. Ciasto: biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu Masa Serowa: 1 kg serka naturalnego 1 - 1,5 szklanki cukru 200 g masła 250 g margaryny mlecznej 1 opakowanie (50g) żelatyny(...)opakowanie (460g) masy krówkowej o smaku tradycyjnym 1 szklanka mleka 2 opakowania herbatników np. Szkolnych Do dekoracji: 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody. Wymieszać, odstawić na kilka minut. Gdy żelatyna napęcznieje zalać ją gorącym mlekiem, rozpuścić, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser, a następnie rozpuszczoną w mleku
Praktyczna pl