głowę tradycyjne pączki drożdżowe. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Szybciej ich się robi niż zjada. Ser powinien być bez grudek taki do smarowania. Użyłam sera jednej z firm, który pokazał się już jakiś czas temu w małych paczuszkach po 350-400g w moim osiedlowym sklepiku. To ser ze Strzałkowa. Jest rewelacyjny nawet do serników. Ekstrakt pomarańczowy robiłam
Leśny ZakątekPreferujecie obrusy tradycyjne białe czy wzorzyste? A może królują u was haftowane serwety lub modne ostatnio filcowe podkładki ? 5. Rzeżucha kojarzy mi się z dzieciństwem :) Wówczas sadziliśmy ją w skorupkach po jajkach, tworząc zabawne ludziki :) Pięknie wygląda również w kolorowych doniczkach, tworząc wiosenny akcent świątecznej dekoracji stołu. 6. Ciasta! czyli to co uwielbiam najbardziej :) Zarówno babki, serniki, szarlotki
Tradycyjna Kuchniatradycyjnego przepisu na to ciasto. I mam… Babka piaskowa z tego przepisu smakuje zupełnie jak tak mojej babci. Przepis pochodzi z książki „Dobra kuchnia. Ciasta z blachy” , którą recenzowałam Wam na początku sierpnia (recenzja tutaj ). Moim zdaniem książka jest idealna dla każdego wielbiciela wypieków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki
Słodkie okruszkitradycyjne wypieki. Mniejsza z tym. Kiedyś zdarzyło mi się spróbować mazurka - obłędnie słodkiego, w wersji mini, który mnie totalnie zauroczył. Cudnie udekorowany, wyglądał jak małe dzieło sztuki. Zachęcona, spróbowałam zrobić swój - wyszedł niezbyt ładny i mega słodki. Nie był zły, ale... To zdecydowanie nie było to. Temat odpuściłam, skupiłam się na innych wielkanocnych pysznościach: babkach, sernikach, paschach, które mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLula kebab, czyli siekane mięso pieczone na grillu z dużą ilością przypraw i zieleniny. U nas na Litwie i w Polsce te danie jest bardzo
Kuchnia Łukaszaobok sernika i makowca regularnie pojawia się na naszych stołach, zarówno tych codziennych, jak i świątecznych. Podobnie jak inne ciasta szarlotkę można zrobić na różne sposoby. Na moim blogu znajdziecie już sporo przepisów na różnego rodzaju szarlotki i szczerze mówiąc, myślałam, że już innej nie da się zrobić, a jednak... Jest to szarlotka nieco inna od takiej tradycyjnej, ponieważ jest
Waniliowe Improwizacjedzisiaj. I nic dziwnego, bo te kluski są naprawdę pyszne. Dlatego pomyślałam, że by pokazać Wam jak można urozmaicić ich smak dodając bakalie charakterystyczne dla serników. Dla łasuchów to będzie wspaniałe danie :) Składniki: około 200 g twarogu , 1 jajko , mąka pszenna , szczypta soli , 1 łyżka cukru waniliowego >klik!< , 1 łyżka rodzynek - użyłam rodzynek(...)łyżka skórki pomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Kresto . Twaróg pokruszyć do miski, dodać jajko, sól i cukier. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąkę w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję tradycyjnych klusek kładzionych. Ciasto powinno dawać się nabierać łyżeczką tworząc kluseczki. Na końcu dołożyć do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Kluseczki nakładać małą łyżeczką
Codzienna kuchnia niecodziennaSernik musi poczekać, może w końcu go upiekę rankiem, a ja zabrałam się za obiecany wpis dla Was. No bo jak mi się spacer nie należy, to Wam przynajmniej należy się nowy przepis! Zwłaszcza na śniadanie! Nie będę ukrywać, że obwarzanki są pyszne, zwłaszcza jeszcze cieplutkie, kiedy skórka jest chrupiąca, ale też nie będę porównywać do tych tradycyjnych krakowskich
Kuchnia w czekoladzieDziś, w drugi piątek adwentu, jak i w przeszły, kiedy przedstawiałem Wam przepis na rybę w cieście naleśnikowym , jest przepis na rybę! Zwłaszcza rybę po
Kuchnia Łukaszaczekolady i borówkami. Połączenie wyszukane w smaku i mogące zadowolić wymagające podniebienia. Wybuchowy sernik No i moja ulubiona część degustacji, czyli deser. Na talerzu dostajemy kawałek kremowego sernika z lekko kwaśnym sosem z rokitnika i cudownymi lodami o smaku solonego karmelu. Przez chwilę myślimy: klasyka (choć jakże dobra!), jednak po chwili wszyscy słyszymy strzelanie dobiegające z ust biesiadników(...)przy odrobinie wina sprawiła, że dorośli ludzie cieszyli się, jak dzieci. Taką jesień to my lubimy! Szef kuchni — Piotr Kaszubski kreując nowe menu, kierował się sezonowymi lokalnymi produktami i tradycyjnymi smakami dodając im spory element zaskoczenia. Menu w sposób nieoczywisty jest pełne jesiennych smaków. VIVIAN po raz kolejny udowodniło, że jest restauracją na wysokim poziomie (o mojej pierwszej wizycie możecie
Food Squaredomowa, mleczko kokosowe, jogurt roślinny sklepowe zamienniki śmietany MAJONEZ Istnieje kilka możliwości – ja polecam Wam przetestowany majonez z kaszy jaglanej Uprzedzam że wegański majonez smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego, przez co wciąga jak mało co. Taki majonez może być bazą do sosu koperkowego, czosnkowego czy chrzanowego (warto go jeszcze wymieszać z jogurtem sojowym, bo to jednak wciąż spora ilość(...)parmezan z migdałów i płatków drożdżowych – np. do posypania makaronu ser z…ziemniaka. Nie próbowałam, ale wygląda zachęcająco i dość intrygująco DO SERNIKA – tofu (powstanie słynny tofurnik do złudzenia przypominający klasyczny sernik Twarożek z nerkowców Twarożek z tofu Szczypiorek Olej rzepakowy – 1,5 łyżki Sok z cytryny – 2 łyżki Mleko sojowe naturalne
Powiedz dietom niemojprzepisna.pl | Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z Nowoczesna i zdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą
moj przepis nakokosowy "sernik na zimno" z jogurtu z malinami (w środku), podany z resztą malin, domowym dżemem truskawkowym (2014r.) i masłem orzechowym~ Dzisiaj jestem już bardziej wypoczęta niż wczoraj, więc mogę coś napisać :) Najpierw chciałabym napisać ogólnie, że cały wyjazd bardzo mi się podobał, Słowacja bardzo mi się podobała - piękny kraj! Góry to po prostu cud...Mogłabym tam mieszkać(...)lody z Eis-Greissler , pychaaaa! Mają też i tradycyjne, z wegańskich są przede wszystkim owocowe (smakują bardziej jak sorbet niż "lody") oraz czekoladowe (te na samej górze) i o smaku orzecha włoskiego (kremowe pod czekoladowymi). Oprócz dwóch ostatnich smaków wzięłam też truskawkę i morelę. Mama powiedziała, że były lepsze niż tradycyjne, które kilka minut wcześniej jadła z tatą w innej
breakfast of dreamsNasz ulubiony sernik gotowany , tym razem w świątecznej odsłonie. Moje dziecko uwielbia wszystko co ma smak i zapach cynamonowy, piernikowy, itp. Te ciacha, to jej ulubione. Tak mnie naszło po ich otwarciu, by przygotować z ich dodatkiem ciasto. Padło na sernik gotowany- jest pyszny, kremowy i dość szybki do przygotowania. Te ciacha nadają mu niesamowitego aromatu i smaku(...)26cm Składniki: - ciastka korzenne (u mnie Lotus, ale można użyć dowolnych) do wyłożenia spodu i góry ciasta - 1kg twarogu dwukrotnie mielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie tradycyjnie Juliko) - 250g masła - 4 jajka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40g) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego - 1 szklanka cukru lub ksylitolu dodatkowo: - kilka łyżeczek pudru - kilka kropli
Smaczne Zdrowetradycyjnych połączeń przepis. Z całego serca polecam dorsza zapiekanego z boczkiem i musem jabłkowym! Przepis przetestowałam na mojej rodzinie, więc spokojnie mogę i Was zachęcić do jego przygotowania, wyszło pysznie! Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik
Kulinarne przygody Gatityprzekonana, że się nawet nie domyślą, że jedzą ciasto z kaszą :) Jako ciekawostkę podam, że możecie spotkać się z kilkoma nazwami tego ciasta: kaszak, kasznik, stefania, a nawet oszukany sernik. Ciasto proponuję przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej na najwyższej półce w lodówce (na niższych, gdzie jest zimniej, kaszak może się zrobić gumiasty). Podawać drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną(...)Ciasto jasne: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki kaszy manny 1 kostka masła lub margaryny Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao Dodatkowo: 8 paczek herbatników petit beurre Polewa: wg tego przepisu, z tymże zamiast barwnika dodać 3 łyżki kakao Przygotowanie: Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami. Ciasto jasne
Domowa Cookierenka Agi