wspomóc się suplementami diety typu espumisan. A tymczasem zobaczcie przepis na pyszną, ale odchudzoną i odcukrzoną paschę. Będzie tradycyjnie i nowocześnie z nutą kokosowo-migdałową. Składniki na paschę kokosowo-migdałową kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżka amaretto lub innego likieru/syropu migdałowego 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki
Ugotowane pozamiataneŚwięta Bożego Narodzenia obok sernika nie może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto
Kuchnia MagdaLenyDziś na stole sałatka grecka ale nie taka tradycyjna tylko z gruszką i serem Manouri. Jest to ser wytwarzany z owczej i koziej śmietanki. Ma łagodny, mleczny smak i konsystencję lekkiego sernika. Dziś wylądował w mojej sałatce, zapraszam do wypróbowania. Sałatka grecka z serem Manouri. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezimno. Do jego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik, ani zbyt duża liczba składników. W smaku przypomina sernik na zimno, chociaż w składzie nie ma w ogóle sera. Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika vol 2 . Jeśli macie tradycyjną tortownicę - to proponuje podwoić ilość składników. Składniki na okrągłą formę o średnicy 18 cm: 440 jogurtu greckiego
Ugotowaćprzepisów na Wielkanocne babki :) Przpisy dostępne są po kliknięciu w nazwę lub zdjęcie. Po przepisy na Wielkanocne Serniki zapraszam tutaj :) Polecam również przygotowanie domowego Advocata :) 1. Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 2. Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 3. Zebra tradycyjna 4. Keks z bakaliami 5. Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady
Smakowy Rajroku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia... Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie
Czerwień i błękitdzień. Więc do jego świątecznego pieczenia piernika należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca i miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka szczypta soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędeciderete di prepararlo. Non posso quindi che consigliarVelo di cuore 😘 Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) Babka czekoladowo-bananowa
La grande e la piccola cuocaSernik Pleśniowy Sernik Pleśniowy, cóż to takiego ❓ Zacznę od początku i powiem krótko, kocham sernik, a jeszcze bardziej wymyślać i co najważniejsze później realizować swoje pomysły, które często zmieniają się w trakcie prac nad sernikiem. Pomysł na ten sernik pleśniowy, zrodził się w mojej szalonej głowie jakiś czas temu, kiedy na FB i IG szalał sernik(...)wiem, co mówię, sernik robiłem trzy razy, bo źle mieszałem. 😉 Na koniec pierwszej fazy, przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na dokładnie 90 minut. Po tym czasie wyłącz temperaturę, uchyl do połowy drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego ostygnięcie. I już na sam koniec, schowaj sernik
RafalCookpolecam przygotować na święta. Zwłaszcza na Boże Narodzenie, ponieważ są pełne zimowych aromatów i smaków . Cynamon i inne korzenne przyprawy, marchewka, twaróg (bo przecież w każdym domu musi być sernik, choćby najmniejszy kawałek) czy nawet dynia, która jest symbolem jesieni, jednak zimą daje piękny kolor potrawom. Na co dzień odżywiam się zdrowo, choć jak każdy mam kilka odstępstw (pysznego(...)pokryte bitą śmietaną i czekoladą. Ogólnie bardzo prosty sernik, który nie ma prawa opaść, bo ser nie ląduje w piekarniku. 8. Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym Wilgotne korzenne ciasto z marchewką, przełożone waniliowym kremem twarogowym. Proste, pyszne i idealnie świąteczne. 9. Ciasto Blondie z białą czekoladą i cynamonem Mniej tradycyjna odsłona świąt to blondie z kawałkami białej czekolady przełożone
Słodkie Gotowaniebyłam dzieckiem i dość często bywałam u babci. Babcia kucharką była dość tradycyjną, mając w repertuarze dosłownie kilkanaście dań. Ale to co jemy w dzieciństwie zapamiętujemy najlepiej, a dodatkowo u babci zawsze smakowało lepiej niż w domu rodzinnym. Pamiętam kilka rzeczy, babcine drożdżowe ciasto, pasztet czy sernik. Ale jedna rzecz była niespotykana, babcia pomidory pokrojone na talerzu posypywała dodatkowo(...)innej słodyczy. W moim dzisiejszym daniu nie dodałam jednak jednak białego cukru, a dużo lepiej pasujące do niego maliny. Trochę słodkiego, trochę kwaśnego. Smaki gdzieś powtórzone z pomidora, dlatego tradycyjne dodatki w postaci czerwonej cebuli lub szalotki skomponują się idealnie. Tym razem zamiast szczypioru do sałatki zaproponuję listki mięty! Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także
nietylkopasta.plcoś nowego. Wbrew pozorom słodkie wypieki bez cukru nie tracą na wartościach smakowych. Cukiernia bez cukru stosuje do słodzenia ciasta erytrytol – doskonały zamiennik. Wygląda on i smakuje zupełnie jak tradycyjny cukier, jest tylko trochę mniej słodki – trzeba używać go o około20-30% więcej niż cukru, ale co najważniejsze jego wartość kaloryczna jest aż dziesięciokrotnie niższa ! Jest całkowicie bezpieczny, a najważniejsze(...)jest to znacznie trudniejsze niż tradycyjne ciasto, którego głównym składnikiem jest mąka pszenna. Ciasta bezglutenowe wymaga specjalnych zabiegów, trudniej rośnie niż tradycyjne i trzeba dużej wiedzy i profesjonalnego doświadczenia aby zrobić ciasto bez cukru i bez glutenu, kóre zasmakuje jak przysłowiowa babcina szarlotka. W niejestemzcukru.pl można zamówić tak popularne i lubiane ciasta jak sernik, szarlotka, ciasta owocowe, czekoladowe
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMakaroniki to pomysł na wykorzystanie białek jajek, które w okresie przedświątecznym zostają po pieczeniu bab lub serników. Te delikatne francuskie ciasteczka z białek, migdałów i cukru pudru z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Wymagają nieco większego nakładu pracy niż tradycyjne bezy, ale smak z pewnością to zrekompensuje. Są wprost idealne do popołudniowej kawy, a jeśli dodamy do masy kolorowe
niecodziennikparyJesteś miłośnikiem serników i akurat naszła Cię ochota na to pyszne ciasto, jednak masz zbyt mało czasu na jego przygotowanie? Dziś przedstawię Ci alternatywną wersję sernika
PysiaGotuje.plKarnawał to czas kiedy na stołach rządzą pączki, tarty, serniki, makowce czy faworki. Każdego roku wymyślamy pączki z twarogu, z serka czy z maślanki. Dodajemy ulubione przyprawy aby pączek czy faworek nie był tradycyjnym chrustem. Mąż lubi faworki (aż dziwię się, że nie oczekuje ode mnie przygotowania faworków o smaku schabowym)... ja lubię faworki... rodzice lubią faworki... przyjaciele
Kuchnia w oparach