sernik tradycyjny - 1656 przepisów (strona:59/111)

Sernik z brzoskwiniami 134

W piątek otrzymałam paczkę od firmy Tarka i miarka Otrzymałam od nich cudowny, fioletowy kubek . Jego pojemność to aż 600 ml! Idealny dla kawoholików lub wielbicieli

PatiGotuje
Top 5 najlepszych przepisów na paschę – pascha wielkanocna 186

niedocenionych i najpyszniejszych przepisów świątecznych. A przecież każdy fan sernika pokocha też paschę. Danie pochodzi z kuchni wschodniej. Składniki paschy miały symbolizować nadejście wiosny (nabiał, jajka) i obfitość (bakalie). Tradycyjnie pascha miała kształt piramidy, bo przygotowywano ją w specjalnych formach do paschy. Dziś są odsączamy je po prostu w durszlaku lub na sitku. Najlepsze jest to, że zawsze robi wrażenie(...)się to nadrobić! Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła pół szklanki cukru pudru 7 żółtek opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g) 500 g sera twarogowego (takiego jak na sernik) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i kardamonu 4 czubate łyżki kakao 200 g wędzonych śliwek bez pestek (można zostawić trochę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki lub muślin

Ugotowane pozamiatane
Mini serniczki z mango (na zimno) 134

ilość i przygotować je w tradycyjnej tortownicy. Najlepsze z dodatkiem świeżych owoców.   Składniki: masa serowa: 400g serka naturalnego 2 łyżki fruktozy/cukru ½ dojrzałego mango 1 1/2 łyżki żelatyny mus: ½ dojrzałego mango 1 łyżka fruktozy/cukru 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo: świeże owoce (mango, maliny, borówki, porzeczki) Sposób przygotowania: Serek wyciągamy z lodówki 2h przed przygotowaniem sernika aby osiągnął temperaturę otoczenia. Serek mieszamy(...)cukier miksujemy na gładko. Rozpuszczamy w minimalnej ilości wrzątku żelatynę, mieszamy i studzimy do temperatury pokojowej. Do małych kokilek/miseczek wlewamy najpierw mus a następnie masę serową. Jeśli przygotowujemy sernik w normalnej tortownicy kolejność jest odwrotna czyli najpierw masa serowa a potem mus. Sernik umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Mini serniczki wyciągamy z pojemniczków. Przed podaniem dekorujemy świeżymi

Pyry na Gaz
Sernik z borówkami 274

Przepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto – tradycyjne, domowe i pyszne :) U mnie w nieco innej formie – jako małe serowe tarteletki (te śliczne foremki dostałam na urodziny i dotąd nie miałam okazji, żeby coś w nich upiec). Z podanych(...)margaryny 30 g masła 40 g cukru 1 żółtko 1 łyżka gęstej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik (ja wykorzystałam ten z wiaderka) 3 jajka 100 g cukru 100 g margaryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego + borówki Borówki myjemy

Ciastkozercy
Sernik na zimno! 180

Deser! Mniammmm! Zimny i mocno truskawkowy sernik. Idealny na upalne dni. Serniki na zimno dość często robię w domu, z kilku powodów, po pierwsze są dużo bardziej mniej kaloryczne od tych tradycyjnych pieczonych, mogę je przygotować maxymalnie w 20 minut, Ponadto idealnie sprawdzają się w upalne dni, niczym jak lody, wyciągam z lodówki i deser gotowy ;-). Smacznego! SKŁADNIKI(...)suszej żelatyny rozpuść we wrzątku ( w jak najmniejszej ilości wody) Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Wylej na wierzch. Całość trzymaj w lodówce minimum 3 godziny. Po tym czasie sernik będzie już gotowy. Jeżeli używasz świeżych owoców, pozostaw masę na minimum 5 godzin w lodówce. Sernik można przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Sernik czekoladowy z granatem 154

zresztą. Były babki wszelakie i serniki pieczone, z rodzynkami. Później Mama robiła boski sernik na zimno - najlepszy, jaki w życiu jadłam. Będę się musiała uśmiechnąć o przepis - sernik był pełen bakalii, z polewą czekoladową... Czysta rozkosz. Na samą myśl głodna się robię.Wracając jednak do meritum - pasch się u nas ani nie robiło, ani nie jadło. Dlatego(...)słodkie, i niby chciałam spróbować znowu, ale jakoś tak... Nie wyszło... Widziałam jednak mnóstwo przepisów na niestandardowe czy też nietradycyjne mazurki, i może pójdę w tym kierunku...? Nie wiem jeszcze, zobaczymy.Dzisiaj jednak chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sernik, którego żaden świąteczny stół się nie powstydzi. Jest obłędny, cudownie intensywny, jeden kawałek zabiera nas w cudowną podróż pełną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik z kremem grysikowym 155

Pierniki to obok serników i makowców to najczęściej pieczone ciasta na święta Bożego Narodzenia. Mój dzisiejszy piernik jest trochę inny od tradycyjnego, ponieważ jest przełożony kremem grysikowym i masą galaretkową na bazie dżemu porzeczkowego. Lekko kwaskowy smak czarnych porzeczek świetnie komponuje się ze słodką masą grysikową. Całość polana jest polewą czekoladową, ale możecie taki piernik udekorować według własnego uznania. Ciasto

Danka Pichci
15 pysznych przepisów na piknik 131

brać talerzyków, nic Wam się nie wyleje, bo słoiczki są zakręcone. Do słoiczków możecie zapakować różne desery - ciasta ucierane czy sernik na zimno. A spośród znajdujących się na blogu przepisów możecie skusić się na panna cottę - w wersji tradycyjnej, śmietankowo - waniliowej na żelatynie, lub wegańskiej z mlekiem kokosowym i agarem . * Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu

Chilli Czosnek i Oliwa
Sprawdzone przepisy na Wielkanoc 86

Nie masz pomysłu na potrawy Wielkanocne? Zapraszam do przejrzenia moich przepisów. Jajeczne Słodkości Wielkanocne a w tym szczególnie: Makowce Serniki Zupy Inne

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z wiśniami 174

Ciasto to piekłam dawno temu, a dopiero teraz postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Sernik jest łatwy i szybki do przygotowania, a przy tym wspaniale

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik warzony 123

Dziś mam dla was przepis na sernik o tajemniczej nazwie "sernik warzony". Jest to stary przepis, o którym zapomniałam na długie lata. Kiedyś dość często go robiłam, bo jest bardzo smaczny, choć jest przy nim troszkę roboty. Ale czasem warto. A mowa o serniku na zimno, który robi się z własnoręcznie przygotowanego/uwarzonego sera z mleka, jajek i śmietany(...)cukrem. Taki sernik na zimno smakuje zupełnie inaczej niż serniki z sera z wiaderka czy serków homogenizowanych. Jest zbity, ciężki, lekko maślany w smaku. Świetnie się kroi i ładnie wygląda. Z powodzeniem mógłby udawać sernik pieczony ze względu na swoją konsystencję. Taki ser nadaje się również jako masa do innych ciast. Ja dziś zrobiłam tradycyjną wersję

Waniliowe Improwizacje
Pascha wielkanocna 203

czasu, jak dorwałam się do kuchni - pojawia się. Pascha to tradycyjna rosyjska lub ukraińska słodkość, przygotowywana z twarogu, śmietany, masła, miodu, jajek, wanilii i bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę jada się na Wielkanoc i w zasadzie można powiedzieć, że to po prostu miodowy sernik na zimno :) Przepis na paschę jest lekko oszukany. Najlepsza pascha wychodzi z robionego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Moje wypieki i desery - Dorota Świątkowska 188

zawiera najpopularniejsze przepisy zebrane przez ponad sześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami. Wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika pysznych słodkości! Tytuł: Moje(...)pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie

Tetiisheri
Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie 687

odrywamy powoli od papieru do pieczenia i kroimy na 2 blaty. Sernik: Oba serki i śmietanę przekładamy do miski i miksujemy z cukrem do połączenia, następnie dodajemy jajko i 2 łyżki mąki, razem miksujemy i masę przekładamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dno wykładam "tradycyjnie" zamykając papier obręczą, następnie rozpinam obręcz, wkładam paski papieru i ponownie

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania