sernik tradycyjny - 1656 przepisów (strona:56/111)

Krem z sera a`la pascha 80

Pyszny krem z białego z sera z bakaliami , sernik na zimno . Można podać go również na wielkanocny stół zamiast paschy. Pascha to tradycyjna potrawa (deser) wielkanocna pochodzenia rosyjskiego. W Polsce podawana przeważnie w rejonach wschodnich. 500 g sera białego półtłustego, 250 ml słodkiej śmietanki 18%, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 10 g żelatyny, 100 g płatków migdałów

królestwo garów
Tradycyjna brytfanka do pieczenia 173

blaty, które później będą przekładane kremem. Dobrze wypieczona karpatka będzie miała wygląd pola pokrytego pagórkami, a jej kolor będzie brązowo złocisty. Kształt tradycyjnej karpatki to właśnie prostokąt z brytfanki. Brytfanka nadaje się również jako forma do sernika na zimno, przy czym należy pamiętać, że serwowanie tej słodkości będzie wymagało do samego końca korzystania z tej formy, gdyż wyciągnięcie sernika

Trochę smaku
Pomarańczowe babeczki z masą serową 107

Mamy maj i już niedługo Dzień Matki. Są takie potrawy, które nierozłącznie kojarzą mi się z kuchnią mojej mamy. Pierwsze skojarzenia to tradycyjne polskie dania, gołąbki, roladki wołowe, zimne nóżki, a ze słodkości babka cytrynowa i sernik z brzoskwiniami

Przepisy Kulinarne
Ciasteczka twarogowe... 149

prosto, a zreszt ą  niewiele osób tak naprawdę zachwyciłoby się typowym polskim ciastem, jak makowiec, ciężki przekładaniec, czy pieczony sernik. Dlatego stanęło na sałatce wielowarzywnej i ciasteczkach twarogowych. Bo chyba już nic bardziej  tradycyjnego po prostu nie ma...   Ciasteczka okazały się hitem i szałem u dzieci. Nie mogli przestać ich jeść! I racja

Lejdi of the house
Świąteczna ściąga przepisów 135

Przedstawiam Wam kilka sprawdzonych przepisów na  świateczne dania.  Zupa grzybowa Śledź po kaszubsku Śledź w oleju Rolada szpinakowa z łososiem Tradycyjna sałatka jarzynowa Ryba po grecku Pieczona ryba z cebulą pomidorową Wilgotny piernik ekspresowy Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik bez sera Ciasto mandarynkowe Polecam! Natalia

Smaki Natalii
Naleśniki 'red velvet', Zwierzyniec 2018 163

Podobne do tradycyjnego ciasta, ale o wiele od niego zdrowsze. Ciasto z kakao, nadzienie: ser na sernik+miód, sos malinowy (ze zblendowanych malin). / Similar to the traditional cake but much healthier. The pancake batter includes cocoa powder, the inside: ready to eat cheesecake filling+honey, raspberry sauce (blended fruit). Fotorelacja ze Zwierzyńca, 2018 Zwierzyńczyk browar pijalnia piwa bardzo smaczny

Qlinarnie i Qlinarnie
Mini pascha z migdałami i morelami 166

Mini pascha z migdałami i morelami to taka wielkanocna odsłona innej wersji sernika na zimno, tylko że bez dodatku żelatyny. Moja mini pascha to uproszczona wersja tradycyjnej paschy, po pierwsze każdy dostaje dla siebie porcję, gdyż przygotowałam paschy w małych, ozdobnych foremkach. Po drugie pascha jest przygotowana bez masła, bez mleka i śmietany. Można powiedzieć, że jest to pascha

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem 543

Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale powinien pozostać płynny). Sosem polać wystudzony sernik i posypać go orzeszkami ziemnymi. Zamiast domowego sosu można ewentualnie wykorzystać masę kajmakową z puszki.  Wykonanie tradycyjne: Wykonanie spodu: Ciasteczka i masło zmiksować w blenderze. Tortownicę o średnicy ok. 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko(...)tarce. Najlepiej zmielić sobie wcześniej ser w maszynce. Dodać resztę składników i zmiksować na wysokich obrotach, by masa była gładka i kremowa. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik zabezpieczyć folią aluminiową tak by nic nie wyciekało i piec w kąpieli wodnej* przez 80 minut w temp. 160 stopni. Po tym czasie sernik powinien być ścięty  - można

Mania Wypiekania
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4169

Sernik gotowany na kruchym cieście makowym to kolejna propozycja ciasta świątecznego, które łączy w sobie dwa ulubione przeze mnie składniki: mak i ser. Nie jest to tradycyjny seromak (który pojawi się niedługo na blogu), więc jeśli szukacie nowych ciast, do tego w świątecznych smakach i oprawie, serdecznie polecam poniższy przepis.Na blogu znajduje się już przepis na sernik

Smakołyki Bereniki
Sernik czekoladowy. 133

Dawno nie robiłam sernika. Tym razem czekoladowy, bo miałam ochotę na coś innego.  Powiem szczerze, że najbardziej lubię tradycyjny, ale ten też jest całkiem smaczny.  Na spód zrobiłam cienki biszkopt kakaowy, który bardzo fajnie się komponuje  z czekoladową masą serową. Wierzch udekorowałam czekoladą mleczną. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Mój syn stwierdził, że dla niego(...)masę serową, wyłożyć na przestudzony biszkopt. Wyrównać powierzchnię.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, około 1 godzinę. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia. Ja zostawiam na godzinę w zamkniętym piekarniku, następnie delikatnie go uchylam  i zostawiam sernik do wystudzenia.  Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.  Pamiętajcie

Agusiowe smakołyki
Oszukany sernik z jogurtu 192

liczymy kalorie, które najszybciej gubi Piotrek (schudł już 12 kg) to postanowiłam upiec coś lekkiego i w mniejszej ilości niż tradycyjna blacha, (aby nie miał wyrzutów sumienia) i bez kruchego spodu. Przygotowałam coś pysznego a’ la jego ulubiony sernik. Oszukany sernik z jogurtu greckiego, który smakuje jak sernik, ale jest bardziej puszysty, a swoją strukturą przypomina ptasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik "Snickers" 206

Bardzo puszysty sernik z kawałkami orzechów laskowych, masy kajmakowej i zatopionymi kawałkami batoników snickers. Z pewnością nie jest tradycyjny ale za to bardzo smaczny. Przepis z gazety "Ciasta na Stół" autorstwa M. Tabarczyk po małych modyfikacjach. Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm) 200g ciasteczek Petit Beurre 100g roztopionego masła Czubata łyżka kakao 800g twarogu sernikowego 250g serka mascarpone 150g(...)orzechowe oraz śmietankę. Masę serową wylać na przygotowany spód. Batoniki pokroić w małe kawałki i pozatapiać równomiernie w masie serowej. Podobnie zrobić z masą kajmakową nakładaną małą łyżeczką.  Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut a następnie skręcić temperaturę do 145 stopni C i piec jeszcze przez godzinę. Sernik sprawdzić wykałaczką

Pyry na Gaz