Mazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale też proste do przygotowania. Dzisiaj przygotowałam mazurek z masłem orzechowym , lekko posiekanymi fistaszkami, suszonymi daktylami i polewą czekoladową. Pycha! Po inne wielkanocne przepisy zapraszam tutaj Składniki: Kruche ciasto
Oryginalny smakpoczątkiem grudnia i pierwszym śniegiem czuć coraz bliżej nadchodzące święta. Czas zacząć wstępnie planować co pojawi się na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych dań musi być też deser. Pieczemy pierniki, serniki i ciasta z makiem, a ja proponuję w tym roku dla lekkiego przełamania tradycji ( #OlejKonwenanse ) pachnący świętami tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową. A jeśli szukacie
Bon appetit mon amiechutney do mięs . Tym razem proponuję go w tradycyjnej, słodkiej odsłonie, jako pieczony dodatek do kremowego sernika z chrupiącą imbirową kruszonką z migdałami i szybką podstawą z herbatników. Jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a na pewno zachwyci podniebienia całej rodziny. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką
karmelowypamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam, i szukałam. Grunt, że znalazłam!!! Receptura pochodzi z blog I Adore Cynamon i jest tradycyjnym wypiekiem rumuńskim. Delikatne ciasto drożdżowe i pyszny sernik po środku czyli połączenie idealne :) Chalka z twarogiem czyli Pasca ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej 3 jajka 30 g roztopionego masła
Dzieje kuchennej WiewióryRating: Wersji placków ziemniaczanych jest zapewne tyle ile wersji na super sernik. Każdy z Nas ma swoją ulubioną wersję na sernik jak i na placki ziemniaczane. Nazwałam je tradycyjne, gdyż w moja mama zawsze przygotowywała według tego samego przepisu i dla mnie są tradycją. Jeżeli nie macie swoich tradycyjnych placków ziemniaczanych proponuję przetestowanie mojej wersji […] The post
Magiczny Garnekraczej od święta i najczęściej w formie tradycyjnej, na kruchym cieście i z rodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam do sernika sezamowego. Sernik wyszedł naprawdę kremowy i pyszny (chyba,że ktoś
Bon appetit mon amiewyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam! Składniki (na blaszkę 24x36 cm): ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej) 85 g masła / margaryny 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy ser: 1,25 kg sera białego (zmielić
Kuchnia domowa Aniserników twaróg w wiaderku Piątnica, który nie ma niepotrzebnych dodatków ani nadmiaru serwatki, jest odpowiednio gęsty i gładki. Jeśli wolicie kupić tradycyjny ser w kostce, niech to będzie dobrej jakości twaróg półtłusty lub tłusty. Sernik najlepiej jest przygotować na 1-2 dni przed podaniem, po upieczeniu schłodzony całą dobę w lodówce, nabierze odpowiedniej konsystencji. Przepis można wykorzystać w tortownicy
Smakołyki BerenikiSeromak, makoser, seromakowiec, makosernik, czyli tak naprawdę sernik i makowiec w jednym. Na blogu jest już tradycyjny seromak , tym razem powstało ciasto, które wyszło przypadkiem, choć tych podobno nie ma... Córka z rozpędu pomyliła proporcje, gdy piekła swój keto seromak... Masa wyszła bardzo rzadka, ale dzięki temu efekt końcowy był zaskakujący. Do tego ciasto wyszło pyszne w smaku(...)mnie do stworzenia nowego, zaskakującego wyglądem, a zarazem pysznego w smaku makosernika. To idealna propozycja dla zabieganych, a także dla tych, którzy nie mogą się zdecydować czy lepiej upiec sernik czy makowiec i kto to wszystko potem pozjada. A tak mamy 2w1. Polecam :-) Piekłam w ciemnej blaszce , o wym. 33x23cm Składniki: * kruche ciasto: - 220g mąki orkiszowej tortowej
Smaczne Zdroweczas spędzony w gronie najbliższych. Przygotowania jak zawsze zaczynam dużo wcześniej. Tradycyjne dania, ozdoby świąteczne i oczywiście wypieki. Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć przede wszystkim sernika i mazurka. Co roku staram się zaskoczyć rodzinę nową, pyszną wersją sernika. W tym roku postawiłam na czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) . Abyście i Wy mogli przygotować go dla najbliższych już(...)się cieszyć prawdziwym mazurkiem. Podobnie jak do mazurka, tak też do mojego czekoladowo waniliowego sernika wykorzystałam wyjątkowy cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem od Kamis. Polecam Wam produkty Kamis na święta. Niech i na Waszym stole nie zabraknie smaku i aromatów. Czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) Polecam produkty Kamis na święta Składniki: (na tortownicę 26 cm) 1 kg sera
Słodkie okruszkiNa ciepłe dni taki sernik jest idealny! wykonanie ekspresowe, a efekt pyszny! Składniki: 1 kg białego sera, 15 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2
Tradycyjna KuchniaSmaczny, zdrowszy, szybki wykonaniu sernik- na bazie mąki kukurydzianej. Składniki: 1 kg twarogu, 3 jajka, 25 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat pomarańczowy
Tradycyjna Kuchnia125ml wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wydrążony miąższ z marakui, mieszamy. Wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Sernik z marakują upiekłam, w zasadzie, „na winie”. Nie na tradycyjnym sernikowym twarogu lecz z wykorzystaniem serków mascarpone, jogurtu i śmietany, bo akurat takie składniki miałam. Jest delikatny, lekki niczym chmurka, puszysty jak pianka
mojewypiekiinietylkobyły trochę odmienne i spędzone w dużo mniejszym gronie, ale mimo wszystko tradycję trzeba było zachować. Ponieważ za każdym razem staram się przygotowywać tradycyjne, popularne ciasta w nieco inny sposób, to tym razem postanowiłam zrobić sernik łaciaty. Zdecydowałam się na taki sernik ponieważ miałam ogromną ochotę na coś czekoladowego. Chodziło mi po głowie żeby nawet zrobić cały sernik
Waniliowe Improwizacje