serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:180/428)

Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady 181

Kieliszek likieru kokosowego np.Malibu     Krem kokosowy: ·       250 ml śmietany kremówki ·       150 g serka mascarpone ·       100 g białej czekolady ·       1/2 szklanki wiórków kokosowych ·       1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona(...)Przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić aby przestygła. Wodę zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Również odstawić do przestygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubić. Dodać do niej serek mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać. Następnie cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo czekoladę. Uwaga: czekolada nie może być za ciepła!! Kiedy wszystko się połączy dodać wiórki kokosowe

Mania Gotowania
Kawowy torcik Dalgona. Nowość! 126

SZKLANKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA ROZPUSZCZALNEJ KAWY 3 ŁYŻKI KAKAO SZCZYPTA SOLI CZUBATA ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO 1/4 SZKLANKI OLEJU 3/4 SZKLANKI MLEKA KREM: 150 G SERKA MASCARPONE 1/4 SZKLANKI CUKRU 5 ŁYŻECZEK KAWY ROZPUSZCZALNEJ 1/4 SZKLANKI WRZĄTKU 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU 300 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 -36 % ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: CIASTO: DO MISKI(...)TRZEPACZKA. KIEDY KAWA ZACZNIE SIĘ PIENIĆ, ZA POMOCĄ MIKSERA UBIĆ JA NA SZTYWNA PIANE. TAK JAK UBIJAMY BIAŁKA NA BEZE. W OSOBNEJ MISCE UBIĆ ŚMIETANĘ WRAZ CUKREM PUDREM I SERKIEM MASCARPONE. OBA KREMY ZE SOBA POŁĄCZYĆ I DOBRZE WYMIESZAĆ. MOŻNA ODŁOŻYĆ TROCHĘ UBITEJ NA SZTYWNO KAWY DO OZDOBY CIASTA. GOTOWYM KREMEM PRZEŁOŻYĆ BLATY CIASTA. CIASTO POSMAROWAĆ RÓWNIEŻ KREMEM Z WIERZCHU

Pani M - kuchnia smakowita
Malinowy obłoczek z chrupką praliną 494

mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Chrupiąca pralinka: 400 g masy kajmakowej o smaku kakaowym 150 g sucharków Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 120 g białej czekolady 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Wierzch: 2 opakowania galaretek malinowych lub truskawkowych 2,5 szklanki wrzątku 250 g malin Biszkopt brownie: W garnku rozpuszczamy(...)śmietanie białą czekoladę. Ja podgrzewałam w małym rondelku, często mieszając. Nie gotujemy! Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie chłodzimy przez całą noc w lodówce. Następnego dnia śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone.  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do masy śmietanowej. Ponownie miksujemy (tylko do połączenia się składników). Gotowy krem wykładamy na chrupiącą pralinkę. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki

VioletoweKucharzenie
Tort truskawkowo- kokosowy na białkach 180

20ml wody przegotowanej 80g cukru pudru 50g mleka w proszku Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 250ml słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 małe opakowanie śmietan-fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier cały czas miksując, a następnie olej. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia(...)pierwszy płat biszkopta pozostawiając ok 6 łyżek musu. Przykładamy drugim blatem i chłodzimy. 4. Masa kokosowa: Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixu. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Dzielimy na dwie części. Kokos zalewamy likierem, dobrze mieszamy i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Łączymy delikatnie i wykładamy na drugi blat biszkopta. Przykładamy kolejnym- trzecim.  5. Masa truskawkowa

Kuchnia w czekoladzie
Zapowiadany tort 195

swojej śmietanie, to może się przydać) 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w bardzo małej ilości wody (u mnie było to mniej niż 1/4 szklanki) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: wiśnie w żelu (do przełożenia tortu i do dekoracji) 100 ml wiśniówki rozcieńczonej z 0,5 szklanki soku wiśniowego lub ewentualnie wody wiórki czekoladowe, posypka(...)krążki. Krem śmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam w lodówce. Czekoladowe ganache także nie jest trudne, ale za to jakie pyszne. Można je przygotowywać z białej

Ratunku obiad
Rolada kawowa z masą kawową 165

jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Masa kawowa: 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 350 gr serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jak przygotować roladę kawową z masą kawową . Ciasto: do miski włożyć białka, dodać szczyptę soli po czym ubić całość na sztywno. Do ubitych białek małymi porcjami(...)mieszając rozpuścić ją w śmietanie. Wystudzić. Do miski wlać pozostałą, zimną śmietanę kremówkę i ubić ją na pół-sztywno. Do tak ubitej śmietany dodać kawę, cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijać przez chwilę do momentu, w którym masa dość dobrze zgęstnieje. Złożenie ciasta: wystudzone ciasto kawowe rozwinąć, wysmarować dokładnie masą po czym ponownie zwinąć. Schłodzić w lodówce. Rolada kawowa Smacznego

mecooks
Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 465

mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego  owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny  Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody  sok z cytryny(...)dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami  250 g zimnego serka  mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Nasączenie:Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.  Tort.:Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy

Malinowe Pocałunki
Truskawkowe niebo 132

Masa truskawkowa: 1/2 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (po 40g) + 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone herbatniki – około 20 sztuk Polewa: 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru       *** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo(...)duże możemy je zdusić tłuczkiem do ziemniaków *** *** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki aby masa stężała *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła). Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto *** *** Na masie śmietankowej układamy warstwę herbatników *** *** Gęsty jogurt naturalny

Blog z Apetytem
Tęczowy tort 441

łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem: 400-500 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFix + woda z cytryną na poncz lub dowolna herbata owocowa, kolorowe cukierki do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko(...)jest w piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serek mascarpone. Po upieczeniu odstawiamy blaty ciasta do całkowitego ostudzenia. Ostrym nożem z ząbkami wyrównujemy blaty ciasta i obcinamy przypieczone brzegi. Na paterze układamy pierwszy spód ciasta w fioletowym kolorze

Ciastkozercy
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 183

Tort kokosowo- truskawkowy z przepisu Dorotki z MW z lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę(...)piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych 2 łyżki likieru kokosowego Wszystkie te składniki powinny być zimne . Wieczór wcześniej do lodówki wstawić

Malinowe Pocałunki
Mazurek różany 145

łyżka sypkiego cukru różanego Żelka malinowa: 150g malin 1 galaretka malinowa 250 ml wody Krem różany: 120ml śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka różanego cukru pudru 125g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru różanego Dodatkowo: Świeże owoce lub kwiaty do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy, a następnie owijamy folią i chłodzimy w zamrażarce przez 45 minut(...)następnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odbieramy do kieliszka dosłownie 2 łyżki i rozpuszczamy w niej cukier różany. Pozostałą śmietankę chłodzimy, a następnie ubijamy z różanym cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Wylewamy na zastygłą żelkę. Robimy kleksy z pozostawionej różanej śmietanki i wykałaczką nadajemy nieregularne kształty. Schłodzonego mazurka dekorujemy żywymi kwiatami, owocami, cukrem różanym i np. czekoladowymi jajkami

Kuchnia w czekoladzie
Bezglutenowa malinowa chmurka 736

przepisu lub bezglutenowe ciastka typu petitki Warstwa malinowa: 600 g malin 3 galaretki malinowe 700 g wrzącej wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru  nasionka z 1 laski wanilii Warstwa bezowa: 3 białka 160 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych Warstwa bezowa: Białka(...)wrzątku, przestudź i wymieszaj z malinami. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia i następnie wylej galaretkę z owocami na kruchy spód. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa śmietankowa: Serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i nasionka wanilii umieść w misie miksera i miksuj aż do momentu otrzymania gęstego kremu. Krem wyłóż na dobrze stężoną warstwę malinową i wyrównaj powierzchnię

Kuchnia bezglutenowa
Tort tiramisu 219

podniebienie, bo jest po prostu przepyszny !  A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (36%) 100 g cukru pudru Nasączenie biszkoptu: 100 ml likieru amaretto filiżanka mocnej kawy Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce o drobnych oczkach(...)ostygnięciu przekrajamy na 3 równe blaty ciasta. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie powoli dodajemy po jednym opakowaniu serka serka mascarpone (dodajemy delikatnie po to, by nie zważyć śmietany i aby nie zrobiły się grudki). Całość miksować do połączenia składników, ale też nie za długo bo zrobi się masło

Gotuj z Mąką
Ciasto Michaszek wg Aleex 144

szklanki cukru • 2/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa: • 500 ml śmietanki 30% lub 36% • 500 g serka mascarpone • 3 łyżki nutelli • 250 g cukierków Michałków Bita śmietana: • 500 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki • 1/2 szklanki(...)blaszce do całkowitego wystudzenia. 9. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. 10. Schłodzoną śmietankę wlać do miski i ubijać mikserem. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodać w kilku porcjach serek mascarpone i nutellę, zmiksować do połączenia składników. 11. Na koniec wmieszać do masy starte na tarce cukierki Michałki. 12. Przygotować bitą śmietanę: żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzić

W mojej kuchni
TRUSKAWKOWA CHMURKA 377

octu szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Składniki na warstwę truskawkową: 3 truskawkowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych truskawek Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy(...)lekkiego stężenia, połączyć z pokrojonymi na pół truskawkami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie.  Wykonanie kremu:  Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłozyć migdałową bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce

Słodki Zakątek