Tort- mak / migdały / róża 174sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny, cukier, 1 łyżka wody różanej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, do nasączenia: herbata czarna, nalewka różana, Biszkopt migdałowy: Migdały zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać ocet, sok z cytryny i skórką(...)smaku. Gotować do zagęszczenia. Wlać wodę różaną, zamieszać i odstawić do ostudzenia. Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przecier różany, wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Do nasączenia: Zaparzyć mocną herbatę, dodać do smaku nalewkę różaną i ewentualnie cukier. Złożyć tort: Biszkopty lekko nasączyć naparem z herbaty. Jeden biszkopt posmarować
królestwo garów
Rolada biszkoptowa z masą truskawkową i czekoladową polewą. 215ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 450 g truskawek (dałam mrożone) 150 ml serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru mleczna czekolada Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Gdy piana jest(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Truskawki (mrożone wcześniej rozmrażamy na sitku) z serkiem mascarpone miksujemy na gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy, wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko
Symfonia smakowa
Wiśniowa chmurka z amaretto 256masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem straciatella: 400 ml śmietanki 30%-36% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 listki /łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady Galaretka z wiśniami: 1/2kg świeżych wiśni 3 łyżki cukru 50 ml likieru amaretto 3 galaretki wiśniowe Dr.Oetker(...)całkowitego wystygnięcia. Tężejącą masę wylać na zimny kruchy spód. Wstawić do lodówki na czas robienia kremu. Krem straciatella: Dobrze schłodzoną kremówkę wlać do miski,połączyć z serkiem mascarpone, ubić na gęsty krem dodając pod koniec cukier puder, żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu a następnie odcisnąć i rozpuścić
Wanilia i Kardamon
Makaroniki malinowe 364białek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) + odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu lub proszku Składniki na krem: 2-3 łyżki serka mascarpone mała garść świeżych malin Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć(...)żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu: umyte maliny miksujemy na gładką masę, dajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Różowe makaroniki nie powinny właściwie ani trochę zrumienić się z góry
Ciastkozercy
Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą 339140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka starta z 1 cytryny 2 jajka 160ml maślanki 2 łyżki soku z cytryny Krem: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1-2 krople aromatu śmietankowego (polecam dr. Oetker) 1 fix do śmietany niebieski barwnik spożywczy Dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury truskawkowej biały(...)muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 6. W środek każdej babeczki włożyć 1 łyżeczkę konfitury. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 7. Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, aromatem i fixem (na początku radzę ubijać na niskich obrotach, ponieważ może chlapać). 8. Do kremu dodajemy niebieski barwnik spożywczy, mieszamy (radzę dodać niewielką ilość, jeśli
Mała Cukierenka
Tiramisu na biszkopcie 269smaku czekoladowym 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g ) Nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru(...)szklanej lub metalowej misce. Miskę umieścić nad parą ( tzw. kąpiel wodna ) i ubić mikserem lub rózgą kuchenną do otrzymania jasnej, puszystej masy jajecznej. Zdjąć z kąpieli wodnej, przestudzić. Serek mascarpone przełożyć do naczynia, dodać przestudzoną masę żółtkową oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę postawić
Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 187pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ(...)ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Robić to powoli i starannie, by wyciąć równe kawałki. PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt
Calzonella.com
Ciasteczka grzybki 159szklanki mąki 200g masła (lub margaryny) 150g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół) 3-4 łyżki mleka czekoladowa posypka do ciast *** Z podanych składników zagniatamy jednolite(...)maczamy je w posypce czekoladowej, która będzie imitacją ziemi *** *** Gotowe nóżki odkładamy na blaszkę lub talerz aby czekolada stężała *** *** Następnie przygotowujemy krem: śmietankę miksujemy, aż zacznie tężeć. Dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy razem aby powstał jednolity krem. Gotowym kremem wypełniamy kapelusze grzybków *** *** Krem dociskamy spodem z dziurką. Całość wkładamy na około pół godziny do lodówki, aby krem
Blog z Apetytem
Tort Mojito 266mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 140 g cukru Krem śmietankowo - limonkowy: 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 500 g serka mascarpone, schłodzonego 5 - 6 łyżek cukru pudru skórka otarta z 2 limonek, wyszorowanych i sparzonych świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki opcjonalnie - 1 opakowanie "śmietan - fixu" Nasączenie: 50 ml likieru miętowego(...)całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem śmietankowo - limonkowy: Schłodzoną śmietankę oraz schłodzony serek mascarpone umieścić w naczyniu wraz z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki. Wszystkie składniki ubić razem do otrzymania sztywnego kremu ( krem nie powinien spływać z łyżki ). Nie ubijać zbyt
Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowo - malinowy 330miseczce w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/4 masy przełożyć do osobnej miseczki.Maliny należy zmiksować na gładka masę. przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą
Serce zamknięte w formie pyszności
Babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym 216łyżeczka proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki soli Mus truskawkowy: 260 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 40 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 3 - 4 łyżki cukru pudru ( lub więcej, do smaku ) mus truskawkowy z powyższego przepisu - około 3 łyżki Wykonanie: Babeczki: Wszystkie składniki powinny(...)krem na babeczki, jest to tylka marki Wilton o numerze 1M. Otworki można także wydrążyć łyżeczką. W każdy z otworków nałożyć po 1 małej łyżeczce truskawkowego musu. Krem truskawkowy: Serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać resztę musu truskawkowego ( powinny być to mniej więcej 3 pełne łyżki ) i delikatnie
Opowieści z piekarnika
Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia 1019www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kinder bueno bez pieczenia Składniki: Ciasto: około 300g herbatników 6 kopiastych łyżek nutelli – około 300g 550ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru 3 płaskie łyżki masła 2 szklanki mleka w proszku 100g orzechów laskowych około 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Wierzch: 100g(...)delikatnie nasączyć. 4. Ostygnięte orzechy przez chwilę rolować w dłoni, żeby usunąć skórkę, 100g zmiksować jak najdrobniej (ja użyłam do tego młynka do kawy). 5. Do miski przełożyć serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać do niego w 3 partiach ostygnięty mleczny budyń, przy 3 partii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. 6. Pozostałą śmietankę
Mała Cukierenka
Biszkoptowe mini roladki z jeżynami 224mniejsze. BISZKOPTOWE MINI ROLADKI Z JEŻYNAMI Składniki: (na 4 porcje) biszkopt: 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 jajka 1/4 szkl wody masa: 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/4 szkl śmietany 30% wypełnienie: galaretka rubinowa wieloowocowa jeżyny mrożone Hortex 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżki żelatyny dodatkowo: płatki migdałowe biała czekolada Przygotowanie: biszkopt(...)pasy o szerokości pasów biszkoptowych, ale krótsze od nich o 1-1,5 cm,ponieważ na końcu zwijania biszkopt musimy "zlepić" (docisnąć do siebie dwa brzegi biszkoptu) . masa: Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Wykonanie: Wystudzone pasy z biszkoptu rozwijamy, smarujemy cienką warstwą masy mascarpone (około 1/3 masy zostawiamy do dekoracji) , a na niej układamy galaretkowe wypełnienie
Bon appetit mon amie
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 283rozpuszczamy w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietany kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/2 zostawiamy w misce, a drugą połowę masy dzielimy na dwie równe części i przekładamy do osobnych
Serce zamknięte w formie pyszności
Rolada biszkoptowa z mascarpone i owocami 383letnimi owocami – kwintesencja lata zamknięta w letnim, prostym wypieku. Składniki (na dużą blachę piekarnikową): 5 jajek 150g mąki 100g cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli Nadzienie: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 250g świeżych malin (można też użyć truskawek, jagód, wiśni) 200g dżemu malinowego – używamy takiego smaku jak użyliśmy owoców Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta oraz(...)ciasto ostygnie, delikatnie odwijamy je ze ścierki. Od środka smarujemy roladę równomiernie dżemem malinowym. Robimy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Nie przestając ubijać, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia na jednolity, gęsty krem. Krem rozkładamy równomiernie na posmarowaną dżemem roladę. Na krem rozkładamy równomiernie całe maliny. Delikatnie dociskając, zwijamy roladę. Przy końcu rolady krem
Smaczna Strona