ciasto z malinami, które spisałam i teraz przepis przekażę Wam życząc smacznego!. Składniki na dużą blachę 40x25 cm. Na spód potrzebujemy ok. 4 paczek herbatników. Biała masa: - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 1/2 litra śmietany kremówki 30% - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny(...)wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy w 140 C przez 50-60 minut. 3. Żelatynę łączymy z gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubijamy, dodajemy serek mascarpone, wanilię i cukier, gdy wszystko jest połączone wlewamy wystudzoną żelatynę i ponownie miksujemy. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód układamy warstwę herbatników, następnie na herbatniki wykładamy
Apetyczna babeczkaktoś woli mniej słodkie może dać gorzką. Ciasto jest proste i przepyszne, po prostu rozpływa się w ustach. składniki: masa serowo-czekoladowa 750 g zmielonego sera 250 g serka mascarpone 100 g ciemnej czekolady, dałam gorzką 4 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 6 niedużych bananów masa śmietankowa na wierzch 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1/3 szklanki(...)wystudzenia. Czekoladę połamać i przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. W międzyczasie jak czekolada i żelatyna stygną do drugiej miski przełożyć zmielony ser oraz serek mascarpone. Dodać cukier i dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną zimną czekoladę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać zimna płynną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować
Monia miesza i gotujeprzyjęcia. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, krem: 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć), 3 pełne łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 200 g czekolady deserowej, maliny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-15 minut. Migdały mają się lekko „przypalić” - powinny przybrać niezbyt(...)Pokruszoną czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Uważać, aby miska nie była zbyt gorąca. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, dalej ubijając dodać serek mascarpone, a następnie czekoladę. (W przypadku gdyby coś nam nie wyszło i zrobiły się grudki czekolady... można krem przetrzeć przez sito). Krem odstawić w chłodne miejsce na kilka minut
królestwo garówSkładniki na makaroniki białka jajek, 100g (około 3-4 sztuki) migdały mielone, 100g cukier puder, 200g cukier drobny, 50g barwnik, opcjonalnie Składniki na krem serek mascarpone, 100g nutella, 2 łyżki Przygotowanie Białka do makaroników nie mogą być świeże. Powinny stać w pojemniku bez przykrycia co najmniej 36 godzin w temperaturze pokojowej. Cukier puder przesiewamy przez gęste sitko wraz z mielonymi(...)suszymy przez 6-7 minut. Wyciągamy blachę i zwiększamy temperaturę do 170st. Po rozgrzaniu ponownie wkładamy blachę i pieczemy 7 minut. Wyciągamy , studzimy i delikatnie odrywamy od papieru. Serek mascarpone mieszamy dokładnie z nutellą na jednolitą masę. Szprycą nakładamy na makaronik, przykrywamy drugim, delikatnie dociskamy
Gotowanie moimi oczamiboku 24cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem borówkowy: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 1 szklanka cukru pudru 250g borówki amerykańskiej 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Dodatkowo: 4 duże lub 5 mniejszych bananów ok 10 śliwek (morelek) 2 galaretki agrestowe 1/2 łyżki margaryny(...)wiśniową w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ok 750ml wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a następnie zblendowane borówki. Do gotowej masy dolewamy zimną, a nawet tężejącą już galaretkę jagodową lub wiśniową. Schładzamy w lodówce. 3. Przełożenie: Pierwszy płat biszkoptu włożyć z powrotem
Kuchnia w czekoladzie140g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na warstwę malinową: 3 malinowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych lub mrożonych malin Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy(...)wrzątku. Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z malinami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłożyć bezę. Chłodzić kilka godzin
Słodki Zakątekbiszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy jajka, cukier(...)dajemy połamaną na kawałki czekoladę i śmetanę. Rozpuszczamy czas 4 min/temp.80/obr.4 . Na ok 30 s przed końcem czasu dodajemy cynamon. Masę studzimy. Kiedy masa będzie zimna zakładamy motylek, dodajemy serek mascarpone i miksujemy czas 1 min/obr.3 Rozwijamy rulon. Biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem nakładmy krem cynamonowy. Kilka łyżek kremu możemy zostawić do dekoracji rolady. Dżemu i masy
Themo przepisyjajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru pudru 1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki PONCZ DO NASĄCZENIA: 1 szklanka naparu z czarnej herbaty 4 łyżeczki brązowego(...)Masa czekoladowa: Kremówkę przelać do rondelka, podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać do połączenia. Odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu
Wanilia i KardamonPolski Cukier 4 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy: 250 ml śmietany kremówki 30 % 400 g serka mascarpone 200 g czekolady gorzkiej pianka porzeczkowa: 500 g porzeczki czerwonej 200 g cukier biały Polski Cukier 5 białek wielkość M 2 łyżki żelatyny 4 łyżki wody zimnej dekoracja: śmietana(...)Śmietanę kremówkę przelewam do garnka, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu zagotowuję. Zdejmuję z ognia i mieszam łyżką aż czekolada się rozpuści. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Serek mascarpone rozcieram mikserem, dodaję masę czekoladową i mieszam aż się połączą. Pianka : Porzeczki myję, obieram i miksuję blenderem. Przecieram przez sito pozbawiając się pestek i skórek. Białka, przelewam do miski
wesoła kuchniaMłyny Stoisław . Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 2/3 szklanki mąki tortowej * 1/3 szklanki kakao Dodatkowo: * 750 ml śmietany kremówki 36 % * 1 serek mascarpone * cukier puder (ilość według uznania) * świeże maliny do dekoracji * płatki migdałowe do dekoracji boku tortu Najpierw zajmiemy się upieczeniem biszkoptu. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając pracy miksera dodawać stopniowo po łyżce cukru(...)pół (potrzebowałam tylko dwa płaty ciasta). Teraz trzeba ubić śmietanę kremówkę na sztywno (aby śmietana się dobrze ubiła musi być mocno schłodzona), pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku. Pierwszy płat ciasta ułożyć na talerzu do tortu, lekko go nasączyć (ja do nasączenia użyłam pół szklanki przegotowanej wody wymieszanej z łyżeczką cukru). Część śmietany
Zrób to smaczniemąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 600 ml śmietany 30 % Dodatkowo: puszka brzoskwiń 50 g wiórek kokosowych płatki migdałów Skworcu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać(...)papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki. 3. Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Krem podzielić na pięć części. 4. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Przełożenie: biszkopt jasny - 1/5 kremu
Na Ciasteczkowych Papierachtortowej 250 gramów zimnego masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka M Na krem (trochę kremu zostało ale ja wolę zrobić ciut więcej) 800 ml śmietanki kremówki 400 gramów serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 4 łyżki cukru pudru Do dekoracji użyłam Świeże owoce Świeże kwiaty owoce bezy makaroniki Dodatkowo potrzebujemy szablony cyferek Blaty można upiec dzień wcześniej(...)dwoma kawałkami ciasta. Ja piekłam każdą cyfrę osobno ponieważ dwie nie mieściły się na blaszce. Śmietankę ubijamy na gęsty krem wraz z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym stopniowo dodajemy serek mascarpone. Pierwsze blaty układamy bezpośrednio na tacy na której będziemy podawać tort ponieważ ciężko będzie przenieś przełożone kremem cyfry ( po prostu się połamią ) Za pomocą rękawa cukierniczego
Andzia Pichcizapraszam na instastory ). Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z limonki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix dowolny aromat do ciasta u mnie jaśminowy + granat i limonka do dekoracji Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się(...)sztuk. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez godzinę. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany. Na koniec dodajemy odrobinę ulubionego aromatu (można pominąć lub zastąpić np. pesteczkami
CiastkozercyTort urodzinowy z owocami i kremową masą z bitej śmietany i serka mascarpone. Klasyczny, tort z dwóch warstw biszkoptu i dużej ilości sezonowych owoców (borówek amerykańskich i poziomek) jest prosty do przygotowania. Idealny na urodziny zarówno dla dzieci i dorosłych! Mój tata w lipcu skończył 79 lat. Ta szczególna rocznica nie mogła się obyć bez pysznego urodzinowego tortu, takiego tradycyjnego(...)otwartych drzwiczkach piekarnika. Jak przygotować krem do urodzinowego tortu? Zimną śmietankę do deserów ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi ruchami silikonowej szpatułki mieszamy ją z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Upieczony biszkopt wyjmujemy kroimy na 2 blaty. Dolny krążek zostaje na szklanym spodzie od tortownicy, lub układamy go na paterze, smarujemy go połową kremu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiekarniku. A więc do dzieła :) składniki beza: 5 białek jajka m/l szczypta soli 250 g cukru drobnoziarnistego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego krem: 125 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki śmietany 30% 0,5 szklanki malin (ja użyłam mrożonych, często mrożę owoce w całości aby móc je wykorzystać w zimę(...)następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h. Krem: Do miksera włóż maliny i zblęduj je na gładką masę, dodaj serek mascarpone i mieszaj razem, dodaj cukier i śmietanę wszystko razem mieszaj przez 1-2 minuty masa wtedy zgęstnieje. Aby masa była gęsta do dekoracji dodaj rozpuszczoną żelatynę :) Na tortownicy
Niezły Młynek