serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:184/428)

Tort orzechowo-karmelowy 138

jajek 8 łyżek mąki pszennej  1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny  szczypta sody oczyszczonej na kremy: 3 serki mascarpone 2 śmietany 36% lub 30% 500-550g orzechów włoskich  4 łyżki cukru brązowego 1 szklanka białego cukru 100g roztopionego masła 1 śmietanka 36% do nasączenia ciasta(...)garście orzechów włoskich i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Resztę orzechów trzeba zblendować na bardzo drobny miał. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru, do sztywnej śmietany dodajemy serki mascarpone i łączymy wszystko w gładki krem. Rozdzielamy krem na dwie równe części do jednej dodajemy zblendowane orzechy i połowę porcji orzechów z karmelem i mieszamy aż wszystkie składniki się

Kuba Gotuje
Kostka czekoladowa z cappuccino 391

cukru 125 g masła 82% 125 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 listki żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki kawy cappuccino –z magnezem lub orzechowa 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka gęstej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słodzonego naparu z kawy(...)zimnej wodzie tak jak w przepisie na opakowaniu, następnie odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli   wodnej do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera, ubijamy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kawę, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy. Krem śmietankowy: Smietankę prosto z lodówki ubijamy na krem

Wanilia i Kardamon
Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia 274

kokosem, polecam… Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia Składniki: Spód: 220g kakaowych, podwójnych markiz Mafijnych Black dr Gerard 100g roztopionego, ostygniętego masła 1 łyżeczka kakao bez cukru Krem: 250g serka mascarpone 450ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 puszka ananasa w plastrach 15g żelatyny(...)około 30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić. 4. Ananasa osączyć i pokroić na kawałeczki. 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie w 3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać dokładnie mikserem. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. 6. Około 1/3 gotowego kremu wyłożyć na spód

Mała Cukierenka
Tort Bakaliowa straciatella 167

ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem do przełożenia: 0,75l słodkiej śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone (250ml każde) 0.5 szklanki cukru pudru 2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 10dkg wiórek kokosowych 1 czekolada deserowa Polewa: 2 czekolady deserowe 2 łyżki masła Kulki kokosowe(...)czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do żelatyny, mieszając żeby się rozpuściła. Studzimy w zimnej kąpieli wodnej. Ma być zimna ale nie zastygnięta. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serki mascarpone. Mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę z żelatyną. Masę dzielimy na 3 części: 2 większe i jedną mniejszą- by wystarczyło do posmarowania boków tortu. Do jednej większej części dodajemy kokos

Kuchnia w czekoladzie
Tiramisu pana Pawła 265

Składniki na krem:9 żółtek240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do dekoracji1/2 szklanki wody Składniki na poncz kawowy:250 ml espresso 60 ml amaretto 90 g cukruPonieważ sposób przygotowania tego tiramisu jest dla mnie innowacyjny, i niezwykle rzadko spotykany na innych blogach, pozwoliłam sobie na nazwanie go imieniem cukiernika, od którego pochodzi(...)puszystą masę. która powinna conajmniej podwoić swoją objętość. Do drugiej miski przekładamy sam serek macarpone i lekko mieszamy, tak aby był gładki i równomierny. Następnie do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone (fot.2). Mieszamy całość. Uwaga! Jeżeli korzystamy z miksera, ustawiamy go na bardzo wolne obroty.Przygotowujemy teraz naczynie żaroodporne lub blaszkę o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm. Na dnie

Świat Ciasta
Tort czekoladowo - chałwowy z Whisky 616

kakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz 80 ml wody cukier wanilinowy 12 łyżeczek cukru 300 ml Whisky  masa 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 czekolady białe śmietan fix łyżka mleka  dodatki 200 g chałwy kakaowej 2 opakowania biszkoptów podłużnych kakao do posypania ok  4 duże łyżki czekoladowe pałeczki(...)wanilinowym tak aby powstał syrop, jak ostygnie łączymy z whisky. Poncz dzielimy na 3 części aby nasączyć starannie każdy biszkopt. Masa: Ubijamy śmietanę na sztywno dodajemy śmietan fix i serek mascarpone. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżka mleka, na średnik ogniu aby czekolada się delikatnie rozpuszczała i była płynna (pamiętajmy, że jak ogień będzie

Niezły Młynek
Ciasto jabłecznik stracciatella 676

margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 0,5 szkl cukru pudru 100 g płatków czekoladowych 5 łyżeczek żelatyny ale-raj 1/3 szkl wody Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, margarynę(...)wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Krem stracciatella:  Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną

Ala piecze i gotuje
Biszkopt z kremem i musem truskawkowym 1010

Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju Krem z białą czekoladą: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 350 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 700 g truskawek ( u mnie mrożone ) 2 galaretki truskawkowe 2 łyżeczki żelatyny  Wykonanie: Mąkę(...)odstawić do ostygnięcia. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i pozostawić, aż czekolada się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszać. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i dobrze całość zmiksować. NA koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Ostygnięty biszkopt umieścić w formie/blasze do pieczenia. Na biszkopt

kolorowotorcikowo
LANDRYNKOWE PTYSIE 119

masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)  ½ szklanki mąki pszennej  łyżeczka cukru  szczypta soli  2 jajka SKŁADNIKI NA KREM:  200 ml śmietanki min. 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru  ŚmietanFix  cukier puder do posypania  różowy barwnik aromat landrynkowy A jak to zrobić:   PTYSIE: Mąkę wymieszać z cukrem i solą(...)ptysie "odpoczęły". Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Krem: Do lekko ubitej śmietanki dodać śmietanfix i ubijać na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Mój krem urozmaiciłam barwnikiem i aromatem stąd ich lekko landrynkowy wygląd i smak. Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, przykryć  połówkami

Kuchnia w opałach
Rolada z Malinami 216

cukru drobnego do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej *ok 2 łyżki kakao - jeśli chcemy zrobic wzorki Krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny 1 łyżka kakao 1/2 szklanki Musu z Malin <- z tego przepisu Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy(...)cukierniczego i wycisnąc wzorek na papierze do pieczenia, na koniec wykładamy masę biszkoptową, wyrównujemy i pieczemy. Krem Śmietankowy: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i serek mascarpone.  Całośc: Roladę delikatnie rozwijamy. Cały biszkopt smarujemy musem z malin, wykładamy krem śmietankowy i rozsmarowujemy po całości, krem posypujemy gorzkim kakao, na końcu układamy maliny, ja ułożyłam jedna

Blondynka Gotuje
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 177

śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 500g borówki amerykańskiej - 1 galaretka no smaku leśnych owoców - 350 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretki) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche(...)nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy galaretkę – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych obrotach robota. Na wystudzony spód (nie wyjmujemy go z formy) nakładamy cienką warstwę konfitury jagodowej

mojewypiekiinietylko
PYSZNE CIASTO Z MASĄ Z SOKU I PIANKĄ 243

soku: * 900 ml soku * 2 budynie waniliowe bez cukru (na 500 ml mleka) * 1 galaretka (użyłam wiśniowej) Składniki na piankę: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 1 galaretka (u mnie cytrynowa) * 1 szklanka wody * cukier puder do smaku Wykonanie: Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać(...)szklance wrzącej wody. Odstawić by zaczęła tężeć (bardzo często przestudzoną galaretkę wstawiam do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć). Śmietanę kremówkę ubijać za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany, wymieszać. Piankę wylać na sztywną masę z soku. Ponownie wstawić ciasto lodówki, aby pianka zastygła. Wierzch ciasta

Zrób to smacznie
EKLERKI Z TRUSKAWKAMI 105

masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu)  ½ szklanki mąki pszennej  łyżeczka cukru  szczypta soli  2 jajka SKŁADNIKI NA KREM:  200 ml śmietanki min. 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru  ŚmietanFix   truskawki A jak to zrobić:   EKLERKI: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło(...)ptysie "odpoczęły". Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Krem: Do lekko ubitej śmietanki dodać śmietanfix i ubijać na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć  połówkami ciastek. Gotowe eklerki można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą

Kuchnia w opałach
Tort czekoladowy 220

średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej).6. Robimy krem: Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać nutellę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Krem podzielić na 3 części (dwie będą potrzebne do przełożenia tortu, a jedna

Kuchnia domowa Ani
Tort słonecznikowy z kajmakiem 186

gęstej śmietany 18% Chrupiący słonecznik: 200 g łuskanego słonecznika 70 g margaryny lub masła 3 łyżki mleka 5 łyżek cukru Krem śmietanowo kajmakowy: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 400 g masy kajmakowej 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki masy kajmakowej Dodatkowo: 2 łyżki masy kajmakowej 40 g gorzkiej czekolady Biszkopt: W garnuszku rozpuszczamy margarynę oraz gorzką(...)zarumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Gdy słonecznik ostygnie całkowicie łamiemy go na małe kawałki. Krem kajmakowo śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Złożenia ciasta: Na dnie tortownicy układamy jeden biszkopt. Smarujemy go 2 łyżkami masy kajmakowej. Następnie rozsypujemy połowę łuskanego słonecznika. Kolejno wykładamy

VioletoweKucharzenie