pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Ciasteczka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 żółtko Krem: 25 dag serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny spożywczej kilka łyżek gorącej wody ( tak około 3 ) przyprawa do piernika według uznania ( dałam 2 łyżeczki ) Dodatkowo(...)zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 3. Krem: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, na koniec wlewamy żelatynę i ubijamy do połączenia się składników. 4. Przekładanie: Krążki biszkoptowe przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki
Izabelawkuchniowocowa: niecały kilogram czereśni, cukier do smaku, trochę wody, ok. 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Masa śmietanowa: mały kubek śmietany 30% lub 36%, zagęstnik do śmietany o smaku truskawkowym, opakowanie serka mascarpone, cukier puder do smaku. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Jajka sparz i oddziel żółtka od białek(...)odstaw do przestygnięcia. Do wysokiego garnka wlej śmietanę. Dodaj do niej zagęstnik do śmietany i cukier puder do smaku. Całość ubij. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodaj do niej serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj. Wystudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na pół, tak aby powstały dwa blaty. Blachę ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Na dno połóż jeden
blog.moje-pasje.infojajek 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny szczypta sody oczyszczonej na kremy: 3 serki mascarpone 2 śmietany 36% lub 30% 500-550g orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego 1 szklanka białego cukru 100g roztopionego masła 1 śmietanka 36% do nasączenia ciasta(...)garście orzechów włoskich i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Resztę orzechów trzeba zblendować na bardzo drobny miał. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru, do sztywnej śmietany dodajemy serki mascarpone i łączymy wszystko w gładki krem. Rozdzielamy krem na dwie równe części do jednej dodajemy zblendowane orzechy i połowę porcji orzechów z karmelem i mieszamy aż wszystkie składniki się
Kuba Gotujeschłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: - ok. 920 g twarogu tłustego (nie z wiaderka) - 500 g serka mascarpone - 200 g masła - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią - 5 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 180 ml zimnego mleka(...)formie, do ostudzenia. Gdy blaty ciasta wystygną szykujemy masę serową. Twaróg miksujemy w blenderze z jajkami i żółtkami na gładką masę (najlepiej zrobić to porcjami), na samym końcu dodając serki mascarpone. W międzyczasie w garnku z podwójnym dnem roztapiamy masło z dodatkiem cukru i cukru z wanilią. Gdy cukier się rozpuści dodajemy masę serową, esencję migdałową, ziarenka z laski wanilii
mojewypiekiinietylkojajek 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny szczypta sody oczyszczonej na kremy: 3 serki mascarpone 2 śmietany 36% lub 30% 500-550g orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego 1 szklanka białego cukru 100g roztopionego masła 1 śmietanka 36% do nasączenia ciasta(...)garście orzechów włoskich i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Resztę orzechów trzeba zblendować na bardzo drobny miał. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru, do sztywnej śmietany dodajemy serki mascarpone i łączymy wszystko w gładki krem. Rozdzielamy krem na dwie równe części do jednej dodajemy zblendowane orzechy i połowę porcji orzechów z karmelem i mieszamy aż wszystkie składniki się
Kuba Gotujecukru 125 g masła 82% 125 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 listki żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki kawy cappuccino –z magnezem lub orzechowa 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka gęstej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słodzonego naparu z kawy(...)zimnej wodzie tak jak w przepisie na opakowaniu, następnie odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera, ubijamy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kawę, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy. Krem śmietankowy: Smietankę prosto z lodówki ubijamy na krem
Wanilia i Kardamonkokosem, polecam… Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia Składniki: Spód: 220g kakaowych, podwójnych markiz Mafijnych Black dr Gerard 100g roztopionego, ostygniętego masła 1 łyżeczka kakao bez cukru Krem: 250g serka mascarpone 450ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 puszka ananasa w plastrach 15g żelatyny(...)około 30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić. 4. Ananasa osączyć i pokroić na kawałeczki. 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie w 3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać dokładnie mikserem. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. 6. Około 1/3 gotowego kremu wyłożyć na spód
Mała Cukierenkaziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem do przełożenia: 0,75l słodkiej śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone (250ml każde) 0.5 szklanki cukru pudru 2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 10dkg wiórek kokosowych 1 czekolada deserowa Polewa: 2 czekolady deserowe 2 łyżki masła Kulki kokosowe(...)czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do żelatyny, mieszając żeby się rozpuściła. Studzimy w zimnej kąpieli wodnej. Ma być zimna ale nie zastygnięta. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serki mascarpone. Mieszamy. Powoli dodajemy czekoladę z żelatyną. Masę dzielimy na 3 części: 2 większe i jedną mniejszą- by wystarczyło do posmarowania boków tortu. Do jednej większej części dodajemy kokos
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na krem:9 żółtek240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do dekoracji1/2 szklanki wody Składniki na poncz kawowy:250 ml espresso 60 ml amaretto 90 g cukruPonieważ sposób przygotowania tego tiramisu jest dla mnie innowacyjny, i niezwykle rzadko spotykany na innych blogach, pozwoliłam sobie na nazwanie go imieniem cukiernika, od którego pochodzi(...)puszystą masę. która powinna conajmniej podwoić swoją objętość. Do drugiej miski przekładamy sam serek macarpone i lekko mieszamy, tak aby był gładki i równomierny. Następnie do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone (fot.2). Mieszamy całość. Uwaga! Jeżeli korzystamy z miksera, ustawiamy go na bardzo wolne obroty.Przygotowujemy teraz naczynie żaroodporne lub blaszkę o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm. Na dnie
Świat Ciastakakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz 80 ml wody cukier wanilinowy 12 łyżeczek cukru 300 ml Whisky masa 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 czekolady białe śmietan fix łyżka mleka dodatki 200 g chałwy kakaowej 2 opakowania biszkoptów podłużnych kakao do posypania ok 4 duże łyżki czekoladowe pałeczki(...)wanilinowym tak aby powstał syrop, jak ostygnie łączymy z whisky. Poncz dzielimy na 3 części aby nasączyć starannie każdy biszkopt. Masa: Ubijamy śmietanę na sztywno dodajemy śmietan fix i serek mascarpone. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżka mleka, na średnik ogniu aby czekolada się delikatnie rozpuszczała i była płynna (pamiętajmy, że jak ogień będzie
Niezły Młynekmargaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 0,5 szkl cukru pudru 100 g płatków czekoladowych 5 łyżeczek żelatyny ale-raj 1/3 szkl wody Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, margarynę(...)wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Krem stracciatella: Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną
Ala piecze i gotujeBiszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju Krem z białą czekoladą: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 350 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 700 g truskawek ( u mnie mrożone ) 2 galaretki truskawkowe 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Mąkę(...)odstawić do ostygnięcia. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i pozostawić, aż czekolada się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszać. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i dobrze całość zmiksować. NA koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Ostygnięty biszkopt umieścić w formie/blasze do pieczenia. Na biszkopt
kolorowotorcikowomasła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu) ½ szklanki mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli 2 jajka SKŁADNIKI NA KREM: 200 ml śmietanki min. 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ŚmietanFix cukier puder do posypania różowy barwnik aromat landrynkowy A jak to zrobić: PTYSIE: Mąkę wymieszać z cukrem i solą(...)ptysie "odpoczęły". Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Krem: Do lekko ubitej śmietanki dodać śmietanfix i ubijać na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Mój krem urozmaiciłam barwnikiem i aromatem stąd ich lekko landrynkowy wygląd i smak. Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, przykryć połówkami
Kuchnia w opałachcukru drobnego do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej *ok 2 łyżki kakao - jeśli chcemy zrobic wzorki Krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny 1 łyżka kakao 1/2 szklanki Musu z Malin <- z tego przepisu Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy(...)cukierniczego i wycisnąc wzorek na papierze do pieczenia, na koniec wykładamy masę biszkoptową, wyrównujemy i pieczemy. Krem Śmietankowy: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Całośc: Roladę delikatnie rozwijamy. Cały biszkopt smarujemy musem z malin, wykładamy krem śmietankowy i rozsmarowujemy po całości, krem posypujemy gorzkim kakao, na końcu układamy maliny, ja ułożyłam jedna
Blondynka Gotujeśmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 500g borówki amerykańskiej - 1 galaretka no smaku leśnych owoców - 350 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretki) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche(...)nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy galaretkę – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie, ale zaostrzy smak kremu) – łączymy masę na najniższych obrotach robota. Na wystudzony spód (nie wyjmujemy go z formy) nakładamy cienką warstwę konfitury jagodowej
mojewypiekiinietylkosoku: * 900 ml soku * 2 budynie waniliowe bez cukru (na 500 ml mleka) * 1 galaretka (użyłam wiśniowej) Składniki na piankę: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 1 galaretka (u mnie cytrynowa) * 1 szklanka wody * cukier puder do smaku Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać(...)szklance wrzącej wody. Odstawić by zaczęła tężeć (bardzo często przestudzoną galaretkę wstawiam do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć). Śmietanę kremówkę ubijać za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany, wymieszać. Piankę wylać na sztywną masę z soku. Ponownie wstawić ciasto lodówki, aby pianka zastygła. Wierzch ciasta
Zrób to smaczniemasła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu) ½ szklanki mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli 2 jajka SKŁADNIKI NA KREM: 200 ml śmietanki min. 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru ŚmietanFix truskawki A jak to zrobić: EKLERKI: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło(...)ptysie "odpoczęły". Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Krem: Do lekko ubitej śmietanki dodać śmietanfix i ubijać na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć połówkami ciastek. Gotowe eklerki można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą
Kuchnia w opałach