olej do smażenia Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1 kopiasta łyżka kakao 250 g śmietany kremówki 30% 100 g serka mascarpone Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: kostki czekolady, pokrojone wafelki czekoladowe itp. do dekoracji(...)Czekoladę połamać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej . Odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości i jasności, dodając pod koniec cukier puder, kakao, ostudzoną czekoladę oraz serek mascarpone. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmieszać ją do kremu czekoladowego i krótko zmiksować do połączenia składników. Polewa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia
Nastoletnie Wypiekaniejajko, szczypta soli, masa: ok. 1 kg dyni piżmowej, 1 batat, ok. 0,5 kg, 250 ml wody, 1 łyżka cukru brązowego, szczypta soli, 2 jajka, 250 g serka mascarpone, ok. 4 łyżki cukru brązowego, 1 budyń z cukrem waniliowy smak Winiary, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: cukier brązowy, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę łączymy z pokrojoną margaryną, dodajemy(...)Warzywa miksujemy na puree. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Dodajemy śmietankę, budyń, krótko mieszamy. Następnie całość łączymy z puree warzywnym, na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch. Tarte pieczemy w temperaturze 170°C, ok. 1 godz. Po przestudzeniu
Moniki Smakołykijajka 80 g mąki pszennej 10 g kakao 132 g cukru 38 g mąki ziemniaczanej Składniki na krem Oreo (do przełożenia tortu): 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 14 sztuk ciastek Oreo 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasączenie: pół szklanki przegotowanej wody łyżka soku z cytryny łyżka cukru Składniki na krem Oreo (do obłożenia tortu(...)być schłodzone. Z ciastek Oreo zdejmujemy krem. Oczyszczone ciastka miksujemy na pył. Dobrze schłodzoną śmietanę, chwilę ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone oraz pokruszonymi ciastkami. Wstawiamy do lodówki. Składanie tortu Pierwszy blat biszkoptowy kładziemy na paterze, nasączamy 1/4 ponczu. Wykładamy 1/3 kremu Oreo, blat biszkoptowy, 1/4 ponczu
Słodkości na talerzutortowej 15 dag mielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego sok z cytryny do smaku KREM: 50 dag serka mascarpone 25 dag masy kajmakowej z puszki 200 ml dobrze schłodzonej kremówki opakowanie zagęstnika do śmietany łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO: słoiczek 340 ml domowej konfitury z czarnej porzeczki(...)drobne pestki. Wszystkie składniki ponczu połączyć ze sobą. Posiekane orzechy wymieszać z płatkami migdałowymi. Ja orzechy wyłuskałam, uprażyłam na suchej patelni, otarłam ze skórki ściereczką i posiekałam. KREM: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęstnikiem, następnie delikatnie wymieszać z masą serowo kajmakową. SKŁADANIE TORTU: Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową konfitury
Kuchenne zapiski EdytySkładniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej tortowej - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g drobnego cukru - 6 dużych jajek - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia ( 10 g) Masa - 500 g serka mascarpone - 600 ml śmietanki kremówki 30 % - 6 żółtek - 200 g drobnego cukru Dodatki - 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji - szklanka mocnej kawy - 50 ml wódki lub jak ktoś woli(...)podłogę w celu usunięcia nadmiaru powietrza . Jak biszkopt ostygnie kroimy go na 3 równe blaty. Masa Żółtka ubijamy z cukrem na parze aż powstanie biała masa ,do miski wykładamy serek mascarpone i dodajemy ubitą masę jajeczną ,delikatnie mieszając łączymy składniki , ubijamy kremówkę i ubitą dodajemy do masy jajeczno- serowej , mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników . Kawę mieszamy
Wypieki Renemalin 4,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2/3 szklanki gorącej wody szklanka cukru 3 łyżeczki soku z cytryny 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 720g serka mascarpone Składniki na polewę malinową: 200g dżemu malinowego (najlepiej bezpestkowy) 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody 150-350g malin do dekoracji (ilość zależna od tego(...)niej odrobinę sosu malinowego). Całość odstaw do schłodzenia, a gdy wystygnie włóż do lodówki na kilka godzin (nawet 4-6). Po wyjęciu frużeliny z lodówki wymieszaj ją z serkiem mascarpone za pomocą miksera. Wykonanie polewy malinowej: Dżem malinowy podgrzej w garnuszku. Doprowadź do zagotowania. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj, by nie było grudek. Przestudź, a następnie
Mania Wypiekaniapłaska łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 500g startej marchewki na drobnych oczkach 100g posiekanych orzechów włoskich 100g wiórków kokosowych 50g rodzynek Krem: 300ml schłodzonej śmietanki 36% 250 serka mascarpone (z lodówki) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 50g wiórków kokosowych 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Ciasto: 1. Piekarnik nastawić(...)przekroić tylko raz, ciasto troszkę się kruszy). Jeden krążek ciasta położyć na paterze. Krem: 7. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy, fix i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać mikserem. Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać szpatułką. 8. Około 1/3 kremu wyłożyć na pierwszy krążek
Mała Cukierenkażółtka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 500 g malin mrożonych Hortex lub świeżych 2 galaretki malinowe Krem: 500 ml śmietanki 30 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej płatki migdałowe do posypania Przygotowanie bezy: Białka ubijać(...)ilości zimnej wody (w metalowej miseczce), tak żeby była przykryta wodą. Odstawić na 10 minut. Zimną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Żelatynę upłynnić nad parą, dodać do kremu i energicznie wymieszać mikserem. Wstawić do lodówki. Przełożenie ciasta: Blachę wyłożyć folią streczową, na spód włożyć upieczone ciasto, wylać
Słodka Strefaproszku do pieczenia 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki czekolady 1 jajko +ciemna czekolada do zrobienia dekoracji Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 1/2 tabliczki ciemnej czekolady 1/4 tabliczki jasnej czekolady Wszystkie suche składniki z wyjątkiem kakao mieszamy razem w misce. Czekoladę rozpuszczamy w misce z 1/3 ilości mleka i kakao. Można(...)kratce, żeby ostygły. Znacznie łatwiej odkleić je wtedy od papierowych papilotek. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Topimy ciemną i białą czekoladę. Dzielimy serek mascarpone na dwie części – większą i mniejszą. Większą część łączymy z ciemną czekoladą energicznie mieszając, mniejszą z białą. Obydwa kremu przekładamy do worka cukierniczego. Jak to zrobić? Można zobaczyć
Ciastkozercykawy 60ml likieru migdałowego lub kawowego lub pomarańczowego (w wersji bez alkoholu dać więcej kawy i posłodzić ją 2 łyżeczkami cukru pudru) Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera około 20-30g gorzkiej czekolady startej na małych oczkach Do dekoracji(...)tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu). Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć pierwszy biszkopt. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach na jednolity krem. 7. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać łyżką. Wierzch posypać troszkę startą czekoladą, patrz FILM . Na wierzchu ułożyć
Mała Cukierenkapieczenia 2 łyżki wody Na frużelinę porzeczkową 700 g mrożonej czerwonej porzeczki 160 g cukru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Na śmietanę 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy Na polewę czekoladową 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 25 g masła 100 ml śmietanki 30% WYKONANIE Biszkopt(...)zgęstnieje, to wyłączyć palnik i zostawić do ostygnięcia. Masa śmietanowa : Zimną ś mietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować do zgęstnienia masy. Polewa czekoladowa: Do garnuszka dodać masło, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i część śmietanki
Passions hobbies lifeczekolady deserowej Beza • 4 białka • 200 g drobnego cukru do wypieków • 1 czubata łyżka kakao • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu Krem • 500 g śmietanki 36 % • 500 g serka mascarpone • 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo • 1 większy słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (ok. 400 g) • poncz (3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 6 łyżek likieru z czarnej porzeczki Cassis(...)stopni C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić. 12. Przygotować krem: dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić w misie miksera. Dodać z cukier puder. Ubijać do uzyskania konsystencji kremu. 13. Przygotować poncz: w szklance wymieszać wszystkie składniki. 14. Złożyć całość ciasta: biszkopt dokładnie nasączyć
W mojej kuchniłyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju 100 ml wody Krem agrestowy: ¾ litra czerwonego agrestu ½ szklanki wody ¾ szklanki cukru 700 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub wiśni Dodatkowo: Słoiczek konfitury malinowej Maliny do dekoracji(...)dodać do gorącego musu agrestowego, wymieszać, aby się rozpuściła. Schłodzoną galaretkę wstawić na cała noc do lodówki. Następnego dnia zmiksować mikserem. Wtedy też robimy cały krem: Śmietanę umieścić z serkiem mascarpone i cukrem w misie miksera zmiksować na gładko ale nie na całkiem sztywno, dodać galaretkę agrestową i ubijamy do momentu aż zrobi się jednolity krem. Poncz: Schłodzony napar
Wanilia i Kardamonspożywcze (w żelu, paście lub proszku): fioletowy, niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty Krem śmietanowo-serowy z cytryną: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku) świeżo otarta skórka z 1 cytryny Cytrynowy poncz: sok wyciśnięty z 1-2 cytryn 1/2 szklanki wody Dodatkowo (do ozdobienia tortu(...)formy (uprzednio oddzielając jego boki nożem). W taki sam sposób pieczemy pozostałe 5 blatów (używając oczywiście do każdego innego koloru barwnika). Krem śmietanowo-serowy z cytryną: Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny . Poncz cytrynowy: Sok z cytryn wlewamy do szklanki i dopełniamy wodą do otrzymania
MyCookBook.plszklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej(...)dodać do wcześniej odłożonej szklanki zmiksowanych truskawek, wymieszać). Włożyć do lodówki żeby szybko stężało. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Niecałą połowę kremu umieścić w innej misce, wlać zmiksowane truskawki wraz z odrobiną galaretki i zmiksować do połączenia
Passions hobbies life