szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa karmelowa: - 50g masła - 1/3 szklanki cukru - 1/3 szklanki wody - 200g serka mascarpone - 1/2 szklanki śmietanki kremówki - 200g mleka w proszku - 100g solonych orzeszków ziemnych * polewa karmelowa: - 50g masła - 100g cukru - 1/2 szklanki śmietany kremówki Przed przygotowaniem ciasta zapoznaj się z moimi miarkami(...)cukru (ok.10 minut). Następnie dodać wodę (uwaga może kipieć!) i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Zestawić z ognia. Do ciepłej karmelu dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Dodać serek mascarpone i śmietankę kremówkę, i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodać orzeszki ziemne. Polewa karmelowa: Masło rozpuścić dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się cukru
CookYourselfMonika Szeffler Przez Ogródek . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bezy Tiramisu MINI PAVLOVA Składniki: Beza: 6 białek 330g cukru Krem: 250g serka mascarpone 320ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sos karmelowo – kawowy: 250ml mocnej kawy 200ml likieru Kahlúa + 2 łyżki 160g cukru Dodatkowo: kakao do posypania Beza(...)minut i dodać 1-2 łyżki likieru, wymieszać. Sos karmelowo – kawowy jak ostygnie to trochę zgęstnieje. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić (można z fixem). 7. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. 8. Bezy poukładać na talerzykach. Na każdą bezę wyłożyć 2 spore łyżki kremu, następnie polać sosem karmelowym i posypać kakao ( patrz
Mała Cukierenkamakowo-kokosowy 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórek kokosowych 100 g maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 400 ml kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30 % 100 -150 g czekolady (w zależności jak gęsta ma być polewa) Poncz: 100 ml wódki 100 ml wody Dodatkowo(...)blaty były jednakowej wielkości. Pieczemy przez 40 minut w temp. 160*C Kremówkę na krem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy dalej miksując na mniejszych obrotach cukier puder, a następnie serek mascarpone. Pierwszy blat nasączamy ponczem (woda + alkohol). Smarujemy biszkopt dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy wszystko blatem makowo-kokosowym, nasączamy ponownie ponczem, wykładamy kremem, dociskamy biszkoptami jeden obok drugiego
W Moim Magicznym Domuorzechów włoskich, 2 łyżki powideł śliwkowych, 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy, 1/3 łyżeczki posiekanego tymianku, szczypta cynamonu. Krem z batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyża suszonego czosnku(...)drobną kostkę (ok. 8 mm), obsmażyć na tłuszczu po polędwiczce, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz, dusić do miękkości ok. 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować razem z serkiem mascarpone, jajkami i przyprawami. Do masy dodać odciśnięty jarmuż i połowę sera Cheddar, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć na patelnię posmarowaną niewielką ilością oliwy
SzczyptaSmaQłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 łyżki kakao 1 szklanka maślanki czerwony barwnik spożywczy Składniki kremu 500 g serka mascarpone 500 g śmietany 30% lub 36% (kremówka) 3/4 szklanki cukru pudru Dodatkowo bezy do dekoracji ( z tego przepisu ) Jak przyrządzić? Rozgrzewam piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Miękkie masło(...)trzy biszkopty. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Następnie dodaję stopniowo cukier puder, miksując po każdego dodanej porcji, aby cukier się rozpuścił. Po zużyciu całego cukru dodaję porcjami także serek mascarpone i łączę w gładki, jednolity krem. Schładzam go w lodówce przez około 1-2 godziny. Kiedy krem nieco stężeje w lodówce, przekładam nim ciasto. Dekoruję boki oraz wierzch
W kuchni Karmel-itkiPizza pełnoziarnista składniki : ( 4 porcje ) 200 gram mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850 100 ml letniej wody ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Ok. 7 gram drożdży 500 gram szparagów 100 ml serka mascarpone 50 gram sera mozzarella 2 małe cebule 1 ząbek czosnku Rozmaryn Tymianek Oliwa z oliwek Pizza pełnoziarnista. Zawsze, gdy przyrządzam taką pizzę to mam nadzieję, że dzięki zastosowaniu mąki(...)obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dokładamy przetartą cebulkę, dokładamy czosnek i podsmażamy aż cebula uzyska lekko żółty kolor. Wylewamy na patelnię serek mascarpone i dokładamy rozmaryn i tymianek ( ilość wg uznania ) odrobinę solimy, całość mieszamy i ustawiamy na niewielkim ogniu, przykrywamy i dusimy ok. 5 min. Szparagi gotujemy na parze więc oczyszczamy
Markowy smakPizza pełnoziarnista składniki : ( 4 porcje ) 200 gram mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850 100 ml letniej wody ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Ok. 7 gram drożdży 500 gram szparagów 100 ml serka mascarpone 50 gram sera mozzarella 2 małe cebule 1 ząbek czosnku Rozmaryn Tymianek Oliwa z oliwek Pizza pełnoziarnista. Zawsze, gdy przyrządzam taką pizzę to mam nadzieję, że dzięki zastosowaniu mąki(...)obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dokładamy przetartą cebulkę, dokładamy czosnek i podsmażamy aż cebula uzyska lekko żółty kolor. Wylewamy na patelnię serek mascarpone i dokładamy rozmaryn i tymianek ( ilość wg uznania ) odrobinę solimy, całość mieszamy i ustawiamy na niewielkim ogniu, przykrywamy i dusimy ok. 5 min. Szparagi gotujemy na parze więc oczyszczamy
Markowy smaknadzienie: 400 g zielonych szparagów, oliwa, sól, cukier, sok z cytryny, 200 g serka mascarpone, 100 pstrąga łososiowego lub łososia wędzonego, ciasto: 125 ml wody, 40 g masła, sól, 90 g mąki pszennej, 2 - 3 jajka, Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto(...)oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut, aż szparagi będą miękkie. Przełożyć do miski, zmiksować, przetrzeć przez sito. Odstawić do ostudzenia. Do szparagów dodać serek mascarpone, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Każde ciastko przekroić w poprzek na pół napełnić farszem i dodać kawałek ryby wędzonej. zastawa
królestwo garówsilami powstał swojski, domowy torcik urodzinowy. Kto szuka inspiracji do domowych wypieków okazjonalnych serdecznie zapraszam do lektury. Składniki: biszkopt (przepis znajdziecie również u mnie) 400ml śmietany 30% 400 gram serka mascarpone 1 miseczka gęstego kisielu wiśniowego z całymi owocami (również mojej produkcji) 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady dobrego gatunku sok wiśniowy (50 ml) esencja rumowa Przygotowanie: Biszkopt przygotowujemy i pieczemy(...)owocami. Na kisiel rozprowadzamy równomiernie krem. Krem przygotowujemy w następujący sposób : schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i waniliowy do smaku. Na koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone. Ubijamy jeszcze chwilę na wolnych obrotach i krem gotowy. Ja preferuję kremy mało słodkie. Po nasączeniu i przełożeniu kremem wszystkich warstw tort gotowy. Wierzch dekorujemy wedle upodobań - u nas: warstwa
Kuchnia po mojemułyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy na 3/4 l mąka, tyle aby dopełnić szklankę KREM: 400 g śmietanka 36 % 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 200 g orzechów ziemnych niesolonych DODATKOWO: ok 100 g orzechów ziemnych niesolonych 3 - 4 łyżki dżemu wiśniowego do posmarowania biszkopta kieliszek orzechówki lub innego alkoholu do nasączenia BISZKOPT(...)przecinamy na dwie części. Nasączamy alkoholem rozcieńczonym z wodą. KREM: Orzechy ziemne rozdrabniamy w moździerzu lub maszynce do mielenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i utrwalamy cukrem pudrem. Dodajemy porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Na końcu wsypujemy partiami orzechy i mieszamy. Jedną część biszkoptu smarujmy wiśniowym dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki
Kuchnia od dwojgapierwsza rocznica mojego bloga. Składniki na spód (tortownica 24cm): - 150g herbatników digestives- 1 i ½ łyżki kakao- 2 łyżki cukru pudru- 110g miękkiego masłaSkładniki na masę serową:- 500g twarogu- 500g serka mascarpone- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru- 4 duże jajka- 1/3 szklanki śmietany 30%- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 200g czekolady deserowej- oraz 2 szklanki wiśni(...)Czekoladę do masy serowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia (musi być chłodna, ale płynna). Twaróg ucieramy mikserem cały czas na najniższych obrotach (nie napowietrzamy sera), dodajemy serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną. Do gładkiego sera porcjami dodajemu cukier, a następnie – po 1 jajku (każde dodane delikatnie, ale dokładnie miksujemy przed dodaniem kolejnego). Do masy dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy
mojewypiekiinietylkoczęści6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakaomasa:2 opakowanie budyniu waniliowego2,5 szklanki mleka4 łyżki cukru1 kostka margaryny 250 g4 łyżki cukru pudruaromat waniliowydodatkowo;serek mascarpone 250gkolorowe cukrowe perełkiszklanka wiórek kokosowychowoce na wierzch : u mnie 2 kiwi, koszyczek truskawek, 2 plastry cytrynyponcz: 1,5 szklanki przegotowanej wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukruWykonanie:biszkopt(...)części. Kazdy placek nasączamy.Masę budyniowa dzielimy na 3 części, po 1 części wykładamy na placek biszkoptu, przykrywamy drugim, kolejna porcja masy itdOzdabianie:Boki i wierzch torta smarujemy serkiem mascarpone dość cienko. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, przyczepiamy kolorowe perełki. Na wierzch układamy rząd pokrojonych w plastry kiwi,następnie truskawek i tak na zmianę do środka. Na środku kładziemy 3 całe
Z Majeczką w kuchniCiasto kruche: 2,5 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść migdałów Galaretka truskawkowa: 500 g truskawek 4 galaretki(...)Rozpuszczoną galaretkę mieszamy z truskawkami. Gdy całość będzie tężeć wylewamy na kruchy spód ciasta. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier, oraz cukier wanilinowy. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml wrzącej wody i dodajemy do masy. Gotowy krem przekładamy na stężałą galaretkę. Na wierzch delikatnie przekładamy ciasto z bezą - bezą do góry
Pani domowaSkładniki na cisto: - 250g mąki pszennej - 150g masła (zimnego) - 30g cukru pudru - 20ml zimnej wody - 20g mielonych orzechów - jajko Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 135ml śmietany 36% - 180g białej czekolady (2 tabliczki) - owoce na krem: truskawki, maliny Przygotowanie ciasta: 1. Przesiewamy mąkę i cukier puder, robimy kopczyk, kroimy zimne masło w kostkę i zagniatamy, następnie dodajemy jajko cały czas(...)przez kolejne 15min. 4. Ciasto wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie kremu: 1. Czekoladę rozpuszczamy na parze wodnej. Pozostawimy do wystygnięcia. 2 . Ubijamy śmietanę na sztywno a następnie dodajmy serek mascarpone cały czas ubijając. 3. Na koniec dodajemy upłynnioną czekoladę i mieszamy łyżką aż dokładnie połączy się z masą. 4. Masę wykładamy na ciasto i układamy owoce. 5. Tak gotowe
Coś z niczegomnie mrożone) + 150 ml wody 180 g cukru 100 g mąki ziemniaczanej + 150 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Na bitą śmietanę 400 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix Na polewę czekoladową 100 g czekolady gorzkiej (można dać część mlecznej) 100 ml śmietany 36% 1 płaska łyżeczka(...)czym wyłączyć palnik i dodać żelatynę, wymieszać. Bita śmietana: Zimną ś mietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować do zgęstnienia masy. Polewa czekoladowa: Do garnuszka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na wolnym ogniu
Passions hobbies life