serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:188/428)

Brzoskwiniowa chmurka. 173

szklanki cukru 1 pełna łyżka maki ziemniaczanej Galaretka z owocami: 1 puszka brzoskwiń 3 galaretki brzoskwiniowe 3,5 szklanki wody Masa śmietanowa: 500 ml. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki ciepłej wody Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać i dodać margarynę, posiekać nożem, na koniec wbić żółtka i wszystko(...)ułożyć ciasto kruche, następnie wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Przygotować masę śmietanową. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Łyżkę masy dodać do żelatyny i dobrze wymieszać. Następnie żelatynę dodawać stopniowo do ubitej śmietany i cały czas ubijać, tak żeby żelatyna dobrze połączyła się

Agusiowe smakołyki
Ciasto bananowiec 349

cukru pudru Dodatkowo: -pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki -1 kg bananów -sok z 1/2 cytryny -3 łyżki gorzkiego kakao -500 ml śmietanki kremówki 30 % (b. zimnej) -250 g serka mascarpone -2-3 łyżki cukru pudru -60-80 g czekolady gorzkiej Przygotowanie --> Spód kawowy: --> Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem(...)połówki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykrywamy kremem kawowym. Posypujemy przez sitko kakao. --> Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i serek mascarpone. Układamy na kremie i posypujemy startą czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ocieplić w temp. pokojowej. --> Smacznego Post Ciasto bananowiec pojawił

Marta Gotuje
SERNIK Z CIASTECZKAMI I CZEKOLADĄ 90

waniliowy (1 łyżeczka) mąka pszenna (200 g) mąka ziemniaczana (1 płaska łyżeczka) soda oczyszczona (3/4 łyżeczki) sól (1/4 łyżeczki) łezki czekoladowe (160 g) lub posiekana czekolada deserowa Masa serowa: Serek mascarpone (500 g) temp.pokojowa cukier puder (2 łyżki) ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki) biała czekolada (200 g)  +  śmietanka kremówka 30%  (4 łyżki = 60 ml.) śmietanka kremówka 35 % dobrze(...)piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160 ° C ~ 9 min. 2.) Masa serowa : Białą czekoladę i śmietankę kremówkę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy dodając cukier puder, ekstrakt waniliowy i ostudzoną białą czekoladę.  W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę 35% na sztywno. Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie

RITA food channel
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 436

jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 torebka budyniu czekoladowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2  łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo: ok. 30 sztuk herbatników zwykłych 5-10 dkg białej czekolady do dekoracji 1. Obrane, oczyszczone gruszki(...)rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Cukierki pokruszyć lub drobno pokroić. Serek rozetrzeć z łyżką cukru pudru. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce serek mascarpone ( ma to trwać nie za długo- dosłownie chwilkę, bo masa może się ściąć). Na koniec wlać cieniutkim strumieniem przestudzoną ale jeszcze płynną żelatynę i szybko połączyć

Maślane ciasteczko
Jogurtowe babeczki z truskawkami 120

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru + 250 g truskawek, gorzka czekolada Jak zrobić jogurtowe babeczki z truskawkami? Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Odkładamy 12 najładniejszych sztuk(...)cukrem pudrem (można wcześniej schłodzić ją przez chwilę w zamrażarce). Żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie, po około 5 minutach mieszamy dokładnie, aż zupełnie się rozpuści. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Do żelatyny dodajemy łyżkę kremu i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Całość wlewamy do reszty kremu i miksujemy na wysokich obrotach. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Krem

Ciastkozercy
Ciasto Arbuz 32304

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego Mus arbuzowy: 1,5 kg miąższu z arbuza (ćwiartka dużego arbuza) 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe 2 warstwy śmietankowe: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wrzątku Ciasto Arbuz Zaczynamy od musu arbuzowego, ponieważ zanim zacznie się ścinać, ciasto zdąży się upiec(...)rozdrobnienia. Wydłubujemy z niego palcami ciasto w taki sposób, by nie było w nim ciemniejszej skórki. Lekko rozdrabniamy placami. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku. 250 g serka mascarpone i 100 ml śmietany miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Na końcu dodajemy żelatynę i krótko miksujemy. Na szpinakowy blat wykładamy masę śmietankową i wyrównujemy ją. Na masę śmietankową

Trzeci talerz
Kawowy deser Lusette 161

gorącej wody mus czekoladowy: 300 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl gorącej wody mus wafelk owa straciatella : 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy cappuccino (proszek) 2 wafelki kawowe Lusette 1,5 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl gorącej wody Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem(...)łatwiej było z niego wyciąć kółka można go na 15-20 minut wstawić do zamrażalnika. mus wafelk owa straciatella : Wafelki siekamy bardzo drobno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Serki mascarpone ubijamy na puszystą masę z cukrem oraz kawą cappuccino (proszek). Do masy dodajemy posiekane wafelki, ostudzoną żelatynę a na koniec odłożoną wcześniej ubitą śmietanę (3 łyżki które zostawiliśmy

Bon appetit mon amie
Tort brzoskwiniowy 170

blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa na boki i wierzch tortu 300ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Duża puszka brzoskwiń (około 400g) Dzień wcześniej: Do garnuszka wlewamy 660ml śmietany kremówki. Batoniki Milky Way kroimy w kostkę i dorzucamy do śmietany. Garnek stawiamy(...)wyciągamy z lodówki i ubijamy mikserem pod koniec dodając żelatynę. Powinien powstać gęsty krem. Odstawiamy go do lodówki. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy na niskich obrotach do osiągnięcia jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki. Brzoskwinie wyciągamy z puszki zostawiając sok. Dzielimy je na dwie części. Jedną połowę kroimy w kostkę, a drugą

Kolizje Smaków
Ciasto bez pieczenia Filadelfia 143

Składniki na spód opakowanie sucharków bez cukru 350 gram kremu czekoladowego np. kremu Nutella Składniki na masę serową 500 ml śmietanki kremówki 36% 400 gram twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 100 gram cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżeczki żelatyny 75 mililitrów wrzątku Składniki na galaretkę owocową 2 opakowania galaretki wiśniowej słoik wiśni z kompotu bądź syropu(...)ponieważ powstaną grudki. Do miski wrzucić dobrze schłodzoną śmietankę i ubić na sztywno. No sztywnej masy dodać cukier wanilinowy oraz cukier puder. Następnie dodawaj po łyżce twaróg sernikowy i serek mascarpone. Miksować do połączenia składników. Do żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i dodaj do miski, wymieszaj delikatnie tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód, wyrównać

To Musisz Wiedzieć
Babeczki hamburgery 230

szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 100 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego zielony i czerwony barwnik spożywczy + rozpuszczalne gumy do żucia dla dzieci w listkach o smaku pomarańczowym lub cytrynowym (ja wykorzystałam Fritt kupione(...)część nakładamy nieco kremu czekoladowego. Na dolną część babeczki nakładamy krążek z brownie, potem kilka kawałków gumy rozpuszczalnej dla dzieci i przykrywamy wierzchnią częścią. Krem przygotowujemy mieszając ze sobą serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa), do mniejszej części dodajemy czerwony barwnik spożywczy do większej zielony i dokładnie mieszamy. Kremy przekładamy

Ciastkozercy
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 142

też.  TORT BEZOWY RABARBAROWO-RÓŻANY /pomysł własny/  6 białek 300 g cukru 1,5 łyżeczki białego octu winnego 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej(...)rabarbar delikatnie zmięknie. Zdjąć z ognia, przestudzić.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji, resztę przełożyć do miski i wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone. Dodać 1/3 sosu rabarbarowo-różanego oraz kilka najbardziej miękkich kawałków rabarbaru. Całość wymieszać i jeśli trzeba dodać jeszcze do smaku sos lub kawałki rabarbaru. Przełożyć do lodówki

KUCHARNIA
Polenta na słodko z mascarpone i owocami 111

stanie zabawić się choćby z bratem, siostrą czy kolegą lub koleżanką. Dałam dzieciom książkę, zachęciłam szczególnie do zabaw grupowych i poszłam czynić polentę! Składniki kaszka kukurydziana  Kupiec opakowanie serka mascarpone trochę likieru amaretto cukier puder do smaku i do dekoracji mus malinowy (przygotowanie poniżej) borówka borówka amerykańska świeża mięta opcjonalnie rozmaryn Jak przygotować polentę? Polentę gotujemy w wysokim naczyniu(...)polenta zastygnie, wykrawamy literatką krążki . Międzyczasie przygotowujemy patelnię grillową i kładziemy na niej krążki . Grillujemy. Grillowanie spowoduje , że krążki nie będą się "lepić" tylko będą suche. Przygotowane krążki chłodzimy. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy, wlewamy trochę amaretto. Przekładamy do szprycy i nakładamy na krążki. Teraz kolejno owoce, mus, miętę i cukier puder. Gotowe! Polenta

Z Kuchni Do Kuchni
Tort szpinakowy z owocami 163

pieczenia Biszkopt zwykły: 2 jajka 50g mąki tortowej 50g mąki kukurydzianej 60g cukru Warstwa truskawkowa: 400g truskawek (użyłam mrożonych) 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Krem: 400ml śmietanki 36% 250g serka mascarpone ½ szklanki cukru pudru 100g jagód Krem maślany: 200g masła 1 jajko ¾ szklanki cukru pudru Sok z ⅓ cytryny Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej Sposób przygotowania Biszkopt szpinakowy: Spód tortownicy(...)Rozdrobnioną warstwę truskawkową pozostawiamy do lekkiego stężenia, ale koniecznie musimy pilnować, by w momencie przekładania tortu pozostała nadal lejąca. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Do kremu dodajemy połowę jagód rozdrobnionych np. widelcem i połowę w całości. Łączymy delikatnie. Masa maślana: Żółtko ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy, a następnie do sztywnej piany

Kuchnia w czekoladzie
Tort Bezowy z Malinami i Kawą 256

jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (użyłam kawy bez granulek) Krem: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% lub 30% 250g schłodzonego serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku, ja kremu już nie słodziłam) 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu (ja użyłam pasty waniliowej(...)bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą bezę z wgłębieniem położyć na paterze. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić z fixem, wanilią i cukrem pudrem. Dodać do niej serek mascarpone, kawę, likier i wymieszać mikserem. Krem wymieszać jeszcze szpatułką, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. 7. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do większej ilości kremu

Mała Cukierenka
,,CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE’’ 183

skórka starta z 2 pomarańczy 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 1 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie. Gotowanie: Dynię kroimy na kawałki(...)formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Pozostałe puree z dyni podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Na wierzch

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania