serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:189/428)

Tort szpinakowy z owocami 161

pieczenia Biszkopt zwykły: 2 jajka 50g mąki tortowej 50g mąki kukurydzianej 60g cukru Warstwa truskawkowa: 400g truskawek (użyłam mrożonych) 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Krem: 400ml śmietanki 36% 250g serka mascarpone ½ szklanki cukru pudru 100g jagód Krem maślany: 200g masła 1 jajko ¾ szklanki cukru pudru Sok z ⅓ cytryny Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej Sposób przygotowania Biszkopt szpinakowy: Spód tortownicy(...)Rozdrobnioną warstwę truskawkową pozostawiamy do lekkiego stężenia, ale koniecznie musimy pilnować, by w momencie przekładania tortu pozostała nadal lejąca. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Do kremu dodajemy połowę jagód rozdrobnionych np. widelcem i połowę w całości. Łączymy delikatnie. Masa maślana: Żółtko ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy, a następnie do sztywnej piany

Kuchnia w czekoladzie
Tort Bezowy z Malinami i Kawą 256

jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (użyłam kawy bez granulek) Krem: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% lub 30% 250g schłodzonego serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku, ja kremu już nie słodziłam) 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu (ja użyłam pasty waniliowej(...)bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą bezę z wgłębieniem położyć na paterze. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić z fixem, wanilią i cukrem pudrem. Dodać do niej serek mascarpone, kawę, likier i wymieszać mikserem. Krem wymieszać jeszcze szpatułką, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. 7. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do większej ilości kremu

Mała Cukierenka
,,CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE’’ 182

skórka starta z 2 pomarańczy 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 1 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie. Gotowanie: Dynię kroimy na kawałki(...)formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Pozostałe puree z dyni podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Na wierzch

Podróż w kulinaria
Poro - tort 195

śmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami * truskawki * jagody * maliny * morele * galaretka cytrynowa spód * mieszanka owoców * galaretka agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa * 2 sztuki toffifee * 2 patyczki do szaszłyków * 1  baton bounty Sposób wykonania   Zanim(...)Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie wyjąć na paterę. Do naczynia przełożyć serek mascarpone, dodać 2 łyżki cukru pudru i lekko zmiksować, następnie wlać śmietanę i całość ubijać, aż masa zrobi się sztywna. Masą pokryć całą półkulę, przy pomocy łyżki zrobić nierówności

Mix smaku
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 182

dużych jajek  3/4 szkl mąki pszennej   1/4 szk kakao  1/2 szkl cukru  Masa:  ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni bez pestek  cukier do smaku   kardamon  100 ml wina(...)biały kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier i połowę opakowania cukru waniliowego. Następnie delikatnie mieszamy ją z połową serka mascarpone. Na nasączonym biszkopcie kładziemy warstwę bitej śmietany, układamy na niej połowę wiśni w winie. I przykrywamy drugą częścią białego biszkoptu. Zimny ciemny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Tort- mak / migdały / róża 119

sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny, cukier,   1 łyżka wody różanej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, do nasączenia: herbata czarna, nalewka różana, Biszkopt migdałowy: Migdały zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać ocet, sok z cytryny i skórką(...)smaku. Gotować do zagęszczenia. Wlać wodę różaną, zamieszać i odstawić do ostudzenia. Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przecier różany, wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Do nasączenia: Zaparzyć mocną herbatę, dodać do smaku nalewkę różaną i ewentualnie cukier. Złożyć tort: Biszkopty lekko nasączyć naparem z herbaty. Jeden biszkopt posmarować

królestwo garów
Rolada biszkoptowa z masą truskawkową i czekoladową polewą. 146

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 450 g truskawek (dałam mrożone)   150 ml serka mascarpone   2 łyżki żelatyny   1/4 szklanki cukru pudru  mleczna czekolada    Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Gdy piana jest(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Truskawki (mrożone wcześniej rozmrażamy na sitku) z serkiem mascarpone miksujemy na gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy, wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko

Symfonia smakowa
Wiśniowa chmurka z amaretto 198

masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru   waniliowego Krem   straciatella: 400 ml   śmietanki 30%-36% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 listki /łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady Galaretka z wiśniami: 1/2kg świeżych wiśni 3 łyżki cukru 50 ml likieru amaretto 3 galaretki wiśniowe Dr.Oetker(...)całkowitego wystygnięcia. Tężejącą masę wylać  na   zimny kruchy spód. Wstawić do lodówki na czas robienia kremu. Krem straciatella: Dobrze schłodzoną kremówkę wlać do miski,połączyć z serkiem mascarpone,   ubić na gęsty krem dodając pod koniec cukier puder,   żelatynę w listkach namoczyć   w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu a następnie odcisnąć i   rozpuścić

Wanilia i Kardamon
Makaroniki malinowe 278

białek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) + odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu lub proszku Składniki na krem: 2-3 łyżki serka mascarpone mała garść świeżych malin Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć(...)żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu: umyte maliny miksujemy na gładką masę, dajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Różowe makaroniki nie powinny właściwie ani trochę zrumienić się z góry

Ciastkozercy
Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą 254

140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka starta z 1 cytryny 2 jajka 160ml maślanki 2 łyżki soku z cytryny Krem: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1-2 krople aromatu śmietankowego (polecam dr. Oetker) 1 fix do śmietany niebieski barwnik spożywczy Dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury truskawkowej biały(...)muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 6. W środek każdej babeczki włożyć 1 łyżeczkę konfitury. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 7. Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, aromatem i fixem (na początku radzę ubijać na niskich obrotach, ponieważ może chlapać). 8. Do kremu dodajemy niebieski barwnik spożywczy, mieszamy (radzę dodać niewielką ilość, jeśli

Mała Cukierenka
Tiramisu na biszkopcie 220

smaku czekoladowym 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g ) Nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru(...)szklanej lub metalowej misce. Miskę umieścić nad parą ( tzw. kąpiel wodna ) i ubić mikserem lub rózgą kuchenną do otrzymania jasnej, puszystej masy jajecznej. Zdjąć z kąpieli wodnej, przestudzić. Serek mascarpone przełożyć do naczynia, dodać przestudzoną masę żółtkową oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę postawić

Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 130

pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ(...)ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Robić to powoli i starannie, by wyciąć równe kawałki. PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt

Calzonella.com
Ciasteczka grzybki 112

szklanki mąki 200g masła (lub margaryny) 150g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół) 3-4 łyżki mleka czekoladowa posypka do ciast       *** Z podanych składników zagniatamy jednolite(...)maczamy je w posypce czekoladowej, która będzie imitacją ziemi *** *** Gotowe nóżki odkładamy na blaszkę lub talerz aby czekolada stężała *** *** Następnie przygotowujemy krem: śmietankę miksujemy, aż zacznie tężeć. Dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy razem aby powstał jednolity krem. Gotowym kremem wypełniamy kapelusze grzybków *** *** Krem dociskamy spodem z dziurką. Całość wkładamy na około pół godziny do lodówki, aby krem

Blog z Apetytem
Tort Mojito 202

mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 140 g cukru Krem śmietankowo - limonkowy: 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 500 g serka mascarpone, schłodzonego 5 - 6 łyżek cukru pudru skórka otarta z 2 limonek, wyszorowanych i sparzonych świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki  opcjonalnie - 1 opakowanie "śmietan - fixu" Nasączenie: 50 ml likieru miętowego(...)całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem śmietankowo - limonkowy: Schłodzoną śmietankę oraz schłodzony serek mascarpone umieścić w naczyniu wraz z cukrem pudrem, sokiem i skórką z limonki. Wszystkie składniki ubić razem do otrzymania sztywnego kremu ( krem nie powinien spływać z łyżki ). Nie ubijać zbyt

Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowo - malinowy 272

miseczce w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/4 masy przełożyć do osobnej miseczki.Maliny należy zmiksować na gładka masę. przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą

Serce zamknięte w formie pyszności

Proponowane wyszukiwania