serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:192/428)

Tort Bezowy z Figami 151

pieczenia delikatnie popękać. Polecam! Tort Bezowy z Figami Składniki: Beza: 6 białek z dużych jajek o wadze 225g 420g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g Krem: 250g serka mascarpone 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 180g jogurtu typu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 fix do śmietany – niekoniecznie jeśli deser podamy(...)przez około 2 godziny i 30 minut. Po upieczeniu bezy można zostawić do ostygnięcia w piekarniku (ja tak zrobiłam). Krem: 6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać jogurt, skórkę z pomarańczy i wymieszać krótko mikserem. Bezę z małym wgłębieniem położyć na paterze i wyłożyć na nią połowę kremu, wyrównać

Mała Cukierenka
Tort orzechowy z kawą i whisky 450

mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 140g orzechów laskowych Do nasączenia: 130ml zaparzonej kawy 4-5 łyżek whisky Środek: koło 180g dżemu morelowego (lub konfitury) 250g serka mascarpone 300ml śmietanki kremówki 36% 1 fix do śmietany 4-5 łyżek whisky 2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach 3-4 łyżki cukru pudru kropla pasty waniliowej lub cukier(...)nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt na podstawce. Następnie biszkopt posmarować dżemem morelowym. Środek: 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem, cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Następnie przetrzeć kawę w granulkach, wlać whisky i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. 8. Połowę gotowego kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu położyć

Mała Cukierenka
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 386

płaskich łyżek bułki tartej 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru duża szczypta proszku do pieczenia mała szczypta soli Krem z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki (36%) 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)czasie przygotować krem z białej czekolady. Przygotowanie kremu: Bazę do kremu przygotowaną dzień wcześniej przełożyć do miski, dodać cukier puder i miksować aż zamieni się w puszysty krem. Dodać serek mascarpone i jeszcze raz dobrze zmiksować. 1/3 kremu przełożyć na wystudzoną masę jabłkową. Dla ułatwienia krem można wycisnąć pasami z worka cukierniczego. Łatwiej będzie go rozsmarować bez mieszania z jabłkami

Trzeci talerz
Ciasteczka i orzeszki bananowe 145

Ciasteczka bananowe, ale nie za sprawą nadzienia, a z dodatkiem świeżego, zmiksowanego banana w cieście :) do tego nadzienie z serka mascarpone z odrobiną śmietany - niebo w gębie :) delikatny dodatek świeżych borówek i już nic więcej do szczęścia (i do kawy) nie trzeba :) Patelnia do orzeszków leżała sobie w szafie około 30 lat... Nieużywana! Dowiedziałam się o niej dopiero(...)Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej luksusowej 2 całe jajka 1/2 kostki margaryny 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 125g serka mascarpone 1/3 szkl. śmietany 30% 3 łyżeczki cukru 1 czubata łyżeczka żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: borówki amerykańskie/jagody/porzeczka Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i proszek

Kolorowy Przepisownik
Tort TRUSKAWKOWY z kremem jogurtowym i DRIP CAKE 1018

łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 220ml wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 5-6 łyżek cukru pudru 250g serka mascarpone 250g naturalnego jogurtu 400g umytych truskawek bez szypułek 12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wierzch i boki: 800-850ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 80-90 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić. 9. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać jogurt i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach. 10. Następnie w trzech partiach wlać rozpuszczoną żelatynę

Mała Cukierenka
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 225

aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g(...)łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając

Mała Cukierenka
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 574

aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g(...)łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając

Mała Cukierenka
Leśny mech z malinami 172

galaretki malinowej ( opakowanie na 500 ml wody ) 550 ml gorącej wody 400 g malin, świeżych lub mrożonych Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 - 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny ( 4 g ) + 50 ml zimnej wody Wykonanie: Ciasto: Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Szpinak należy przełożyć na sito i zostawić(...)być zbyt płynna gdyż wsiąknie w ciasto ). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić do otrzymania gęstego kremu.  Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np.w mikrofalówce, uważając by się nie zagotowała gdyż straci swoje właściwości żelujące. Lekko

Opowieści z piekarnika
Tort motocyklisty 205

element. Nad dekoracją tego tortu pracowałam ponad sześć godzin. O smaku również nie zapomniałam, gdyż jest to bardzo ważny element każdego tortu. Pod mnóstwem czekolady, wafelków, orzechów i delikatnego serka mascarpone kryje się wspaniały, nieziemski smak. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 6 hr Czas gotowania 1 hr 20 min Czas całkowity 7 hr 20 min Czas przygotowania(...)kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu i mieszamy do połączenia się składników. Nasączenie Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i spirytus. Mieszamy i odstawiamy na bok. Na paterze

Wędrówki po kuchni
Rolada ze wzorkiem 327

ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.Rozwijamy roladę, nakładamy krem i mandarynki z puszki.Zwijamy roladę

Ciastkozercy
Rolada truflowa z rodzynkami 176

jajka 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem truflowy z rodzynkami: 200 g cukierków trufli 80 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30 % 150 g serka mascarpone, schłodzonego 80 g rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie: 3 - 4 łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków(...)godziny. Po tym czasie rodzynki odcedzić na sitku i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Wyjąć masę truflową z lodówki, przełożyć ją do naczynia, dodać schłodzony serek mascarpone i ubić razem na wolnych obrotach miksera, do otrzymania gładkiego, sztywnego kremu ( ubijanie nie trwa długo, krem szybko gęstnieje ). Do gotowego kremu wmieszać rodzynki. Roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć przygotowanym ponczem

Opowieści z piekarnika
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 824

pilnując jednak, by nie zaczął się zbyt mocno ścinać)- gdy mus osiągnie wymaganą gęstość, zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz zimny, lekko rozmiksowany serek mascarpone- do masy delikatnie dodać lekko gęstniejący mus pomarańczowy oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii, wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach- gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać

Smakołyki Bereniki
Malinowa chmurka 11401

się nie kochać ;) Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) ) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku sprawdzą się maliny mrożone. Malinowa chmurka jest nieco(...)malinami: 800 g malin (świeżych lub mrożonych) 4 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 1 litr wrzącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny 50ml gorącej wody Składniki na bezę z migdałami: 4 białka z jajek klasy M, w temperaturze pokojowej szczypta soli

Kulinarne Przeboje
Tort z Wiśniami i Advokatem 242

łyżki wody 30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki cukru Krem: 15g żelatyny + około 110ml ziemnej wody 400ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 200ml likieru Krupnik Advokat Premium Do nasączenia: 180ml wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: około(...)napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia. 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem, fixem. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać połowę likieru advokat, wymieszać. 10. Do rozpuszczonej żelatyny wlać pozostały advokat i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę stopniowo wlewać do śmietanowej masy, cały czas mieszając

Mała Cukierenka
Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą 391

Krem Chałwowy: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 150g masła w temperaturze pokojowej 220g chałwy Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Dodatkowo: 50g płatków migdałowych około 300g konfitury malinowej Biszkopt: 1. Piekarnik(...)biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć i posmarować konfiturą. Wierzch: 10. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem, nie na bardzo sztywno tak na 3/4. Dodać ekstrakt waniliowy, serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 11. Śmietanowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki

Mała Cukierenka