początek karnawału :). Bardzo polecam. Spód: opakowanie okrągłych biszkoptów ( około 150 g ) 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 szklanka wody ( 250 ml ) 80 ml likieru Amaretto Masa serowa: 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej 1 szklanka jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej 130 g cukru pudru 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1 łyżka likieru Amaretto 10 g żelatyny(...)podgrzewać do całkowitego jej rozpuszczenia ( nie dopuścić do zagotowania, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące ). Żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę odstawić do przestudzenia. W naczyniu umieścić serek mascarpone, jogurt, cukier puder oraz likier i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać jedną łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć
Opowieści z piekarnikaszklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu. Składniki na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 30%, 2 czekolady deserowe, 1 łyżeczka cukru pudru, 250g serka mascarpone. Składniki na poncz: 1,5 szklanki wrzątku, 3 łyżki cukru, sok z cytryny. Ponadto: 500g czereśni, 2 galaretki wiśniowe. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier(...)czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby śmietana była mocno schłodzona. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszysty krem. Poncz : cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dolną część biszkoptu sączymy połową ponczu. Wykładamy mus czekoladowy, przykrywamy pozostałą
Słodki ZakątekCześć. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z nasionami chia i mango. SKLADNIKI : MASA : - śmietana kremówka 30% (600 ml) - nasiona chia (45 g) - serek mascarpone (500 g) - żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml) - cukier puder (4 łyżki) SPÓD : - masło (100 g) - ciastka oreo (350 g) MUS : - mango dojrzałe (600 g miąższu) - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki) - żelatyna(...)rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. - do misy miksera wlewamy 300 ml śmietanki kremówki 30% i ubijamy. Stopniowo dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, nasz schłodzony już puding chia i ostudzoną żelatynę. - ostudzoną masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. - 6 łyżek żelatyny rozpuszczamy
RITA food channelbiałka z jajek eko 150 g cukru pudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Krem i owoce: 80 g serka mascarpone 60 ml śmietanki 42% lub 30 % 1/2 łyżeczka cukru pudru jeżyny (mogą być mrożone) pestki granatu listki mięty Przygotowanie: Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem(...)stopni. Bezę piec 30 minut, gdy wierzch jest już suchy (sprawdzić drewnianym patyczkiem) wyłączyć piekarnik i pozostawić lekko uchylone drzwi piekarnika, aby beza wystygła. Schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder ubić na krem. Na wystudzony wianuszek bezowy nakładać niewielką ilość kremu i udekorować owocami i listkami mięty. Smacznego
Codziennik Kuchennymasła 3000 g cukierków krówek mlecznych 2 łyżeczki kakaa 50 g mlecznej czekolady 200 g deserowej czekolady Składniki na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Składniki na karmelizowaną posypkę: 20 g masła 100 g płatków owsianych błyskawicznych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru Ciasteczkowy spód: Płatki owsiane(...)wiórki kokosowe, cały czas mieszamy, aby całość się nie przypaliła. Posypujemy cukrem i dalej smażymy do skarmelizowania cukru. Odstawić do wystudzenia. Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Na schłodzoną masę wykładamy śmietanę . Wierzch ciasta posypać posypką. Całość kolejny raz chłodzić. Wiesz jak łatwo można pokroić ciasto? #beko
Słodki Zakątekcukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 80 ml wody * 45 ml oleju * 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu) Składniki na masę śmietanową: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 2-3 łyżki cukru pudru * 2 banany Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i wodę, wymieszać mikserem. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę(...)Ponownie odwrócić ciasto wzorem do dołu i pozostawiając na gorze ścierkę, ciasto zwinąć w roladę. Odłożyć do wystudzenia. W tym czasie ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Roladę rozwinąć. Wysmarować śmietaną, pozostawiając wolny kawałek około 3-4 cm od brzegu. Wzdłuż drugiego brzegu, gdzie jest śmietana ułożyć banany. Ciasto ściśle zwijać
Zrób to smacznieokoło 18- 20 podłużnych biszkoptów * 3 malinowe galaretki * około 600 g malin (użyłam mrożonych) * 3 i 1/2 szklanki wody * 500 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 4 łyżki cukru pudru * 3 białka jaja * 3 łyżki cukru * 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * garść płatków migdałów Wykonanie: Białka jaja ubić na pianę, dodając stopniowo cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną(...)malinowe, odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej maliny, wymieszać i wylać galaretkę na biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Śmietanę wyłożyć równomiernie na galaretkę z malinami. Na wierzchu położyć przygotowaną wcześniej bezę. Ciasto trzymać w lodówce. Do ciasta wykorzystałam mrożone maliny, które wcześniej pomroziłam
Zrób to smaczniesmażenia krem budyniowy: 1 budyń do ciast i kremów Winiary waniliowy 500 ml mleka 100 g masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 1 łyżka cukru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 30 % polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 4 łyżki śmietany kremówki 30 % dekoracja: truskawki kiwi pomarańczo mięta naleśnik starta czekolada Do pojemnika wysokiego wsypuję mąkę(...)powstawaniu kożucha i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie smażę naleśniki na odrobinie oleju. Usmażyłam po 10 sztuk jasnych i czekoladowych naleśników o średnicy 19 cm. Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i mieszam delikatnie mikserem na wolnych obrotach. dodaję stopniowo budyń i dalej ucieram ale wolno. Nie chcemy żeby z kremu zrobiło się masło. Naleśniki smaruję na przemian
wesoła kuchniagustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny Wykonanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder cały czas ubijając, do momentu(...)piankowa w środku. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywna masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone delikatnie łącząc ze sobą składniki. Pierwszy wieniec bezowy który będzie naszym spodem, kładziemy na paterę, smarujemy 3/4 części masy śmietanowej przykrywamy drugim wieńcem bezowym. Pozostałą masą śmietanową
kgwjanczewooleju roślinnego 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szklanki pasternaku startego na tarce z drobnymi oczkami 0,5 szklanki orzechów włoskich Na masę 1 opakowanie serka mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% ok. 80-100 ml nalewki z pigwy 8-10 łyżek galaretki z pigwy 4 łyżki kandyzowanej pigwy Piekarnik nagrzewamy do temperatury(...)całkowitego wystudzenia, a następnie przy pomocy ostrego noża dzielimy na 3 lub 4 blaty. Każdy z blatów nasączamy nalewką z pigwy. Kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem mascarpone mieszając delikatnie, aby powstała gładka masa. Mieszając dodajemy stopniowo kandyzowaną pigwę oraz galaretkę z pigwy zostawiając część do posmarowania blatów. Blaty tortu smarujemy najpierw delikatnie galaretką z pigwy
KUCHARNIApołowa podanego na opakowaniu budyniu) 4 łyżki wiórków kokosowych 1 kieliszek likieru kokosowego aromat kokosowy Krem: 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej 3-4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe ozdoby Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy do powstanie gładkiej masy. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując. Na końcu dodajemy wiórki, aromat oraz barwnik. Wszystko dokładnie miksujemy. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem. Czekolad rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki szprycy cukierniczej
Mania Gotowaniaskładniki* podlużne biszkopty (najlepiej typu wloskiego)masa truskawkowa* 500 ml zmiksowanych truskawek* 250 g serka mascarpone* 200 ml śmietany kremówki* 8 łyżeczek zelatyny* 6 łyzek cukrusos truskawkowy* 250 ml zmiksowanych truskawek* 2 łyżki cukru* 1 lyżka mąki ziemniaczanejgalaretka truskawkowa* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny* 250 ml zmiksowanych truskawek* 2 lyżki cukruSposób wykonaniaTortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami. (można również(...)dodać jeszcze przed miksowaniem.Namoczone 8 łyżeczek żelatyny rozpuscić w kąpieli wodnej.Do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać z żelatyną, wlać do reszty truskawek i dokładnie wymieszać. Dodać do truskawek serek mascarpone i lekko ubić, aby masa dobrze się połączyła.Ubić kremówkę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą truskawkową.½ masy wlać do tortownicy, wyrownać i wstawić do zamrażarki
Mix smakuszklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Masa bananowo-cytrynowa: 6 bananów 2 galaretki cytrynowe 2,5 szklanki wrzącej wody Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone 60g mlecznej czekolady *** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksując dokładamy po kolei po jednym żółtku(...)połówki i układamy na cieście *** *** Na banany wykładamy tężejącą galaretkę i całość wkładamy do lodówki *** *** Gdy galaretka już całkowicie stężeje przygotowujemy masę śmietankową. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła) *** *** Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto *** *** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce mleczną czekoladę. Całość
Blog z Apetytemłyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wody 5 łyżek oleju Poncz: 350 ml mocnego lekko osłodzonego naparu z rozpuszczalnej kawy 150 ml amaretto Krem krówkowy: ½ kg serka mascarpone 40 dag masy krówkowej (kajmaku) Krem kawowy: ½ litra śmietany kremówki 3 listki żelatyny 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej(...)papiera i ponownie na pergaminie ułożyć w blaszce. Nasączyć wystudzonym naparem kawowym wymieszanym z amaretto (około 15 łyżek). Po nasączeniu posmarować konfiturą wiśniową. Krem krówkowy: Zimny serek mascarpone prosto z lodówki połączyć z kajmakiem , ucierać mikserem około 3 minuty na wysokich obrotach, do uzyskania gęstego kremu, wyłożyć na ciasto posmarowane konfiturą , następnie ułożyć na całości biszkopciki skropione
Wanilia i Kardamonfiliżanką kawy, polecam na słodki poczęstunek również na świąteczny czas. Znika szybko. Foremka 23/29 cm lub podobna SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY: 450 ml śmietanki kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 5 łyżek cukru 3 łyżki masła 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) 2 łyżki masła orzechowego (niesolonego) DODATKOWO: 2 opakowania herbatników, maślanych ok. 20 dag 4 czubate(...)dodajemy przesiane mleko w proszku i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną tak aby nie było żadnych grudek. Powinna powstać gęsta mleczna masa przypominająca budyń. Odstawiamy, aż do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone prosto z lodówki , łączymy ze 200 ml kremówki i miksujemy aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy masło orzechowe oraz po łyżce dobrze wystudzonej masy mlecznej. Gotowy krem wykładamy
Wanilia i Kardamoncukru wanilinowego (duże opakowanie) 100 g margaryny mlecznej 1 jajko 5 ml aromatu arakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki szczypta wiórek kokosowych Przygotowanie: Suche składniki wymieszać, dodać zimną margarynę pokrojoną w kostki i rozgnieść widelcem. Następnie(...)minut. Ostudzić. Aby zrobić karmel, należy wsypać cukier i zalać go wodą, a następnie gotować, aż zbrązowieje. Gdy to się stanie, ściągamy na chwilę z palnika i dodajemy serek mascarpone (można użyć śmietany, ale ja miałam do zużycia mascarponiaka) i mieszamy do połączenia. Następnie znów gotujemy, tak z 2-3 minuty. Wyłączamy płomień i dodajemy masło i sól. Mieszamy
Karczma Honoriettyłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM: 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 4 nieduże dojrzałe banany 1 galaretka o smaku mojito 1 galaretka o smaku pinacolada czekoladowe kropelki masło i bułka tarta do formy Wykonanie: Tortownicę o średnicy(...)rozpuściła (nie gotowałam!). Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec dodałam cukier puder. Nie przerywając miksowania wlałam strużką (bezpośrednio na łopatki miksera) przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę wymieszałam z serkiem mascarpone. Banany umyłam. 3 z nich obrałam i pokroiłam w niezbyt grube ukośne plasterki. Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa blaty. Dolny blat ułożyłam na paterze, rozsmarowałam na nim około
Kuchenne zapiski Edytyuzyskać ferie barw na talerzu. Na przygotowanie 2 porcji potrzebujemy: 1 galaretka Winiary o smaku jagodowym 1 szklanka borówek (lub jagód) 1 szklanka śmietanki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru listki mięty dodatkowo ok. 30 słomek bez kolanka, strzykawka. 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy galaretka(...)ciepłej, gdyż rozpuści się dno z galaretki w szklance i wstrzykiwana galaretka wypłynie. Gotowe napełnione galaretką słomki wkładamy do lodówki. 3. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i serek mascarpone. Masę wykładamy na talerzyk na to wysypujemy borówki. 4. Na płaskie naczynie nieco dłuższe od słomek wylewamy gorącą wodę. Słomki pojedynczo zanurzamy w gorącej wodzie na dosłownie 1 sekundę
Jadło i czytadło