CZEKOLADOWE z MALINAMI Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa czekoladowa: 250g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 150 g czekolady gorzkiej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru(...)rozrobionym z wodą. masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Serek mascarpone miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ostudzonej czekolady, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną. masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy
Bon appetit mon amiemąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku(...)wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę
Pyszności Słodkościtylko od nas) Ciasto ptysiowe: 200g mąki 250ml wody szczypta soli 100g masła 5 jajek Bita śmietana: 1/2l śmietany słodkiej 30% (u mnie łaciata) 5 łyżek cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) Dodatkowo: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wodę gotujemy wraz z masłem i szczyptą soli. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i mieszamy cały(...)nagrzanego do 200st C piekarnika na 20 minut (grzałka górna i dolna). Studzimy. 3. W czasie studzenia eklerków przygotowujemy krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Przekładamy do szprycy z założoną długą, a cienką końcówką i wbijając w środek eklerka nadziewamy je do pełna. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Eklerki najlepiej nadziewać tuż przed podaniem. Nie namokną
Kuchnia w czekoladziebiszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany 30% - 250 g serka mascarpone - 70 g cukru pudru - 20 dag truskawek - 1 fix śmietan Składniki na wierzch: - 1 galaretka truskawkowa - 30 dag truskawek Przygotowanie tortu rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Najpierw oddzielamy białka(...)będzie gotowy można było ją wylać na wierzch. Gdy biszkopt mamy upieczony pozostawiamy go do wystygnięcia i zaczynamy robić masę truskawkową. Najpierw ubijamy śmietanę a później dodajemy cukier i serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy drobno pokrojone truskawki i jeszcze chwilę miksujemy. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy masą. Część masy pozostawiamy
Kuchenne Wariacjedziełem. Ja przygotowałam "smaki", Mąż zajął się zadaniami precyzyjnymi jak krojenie biszkopta czy układanie warstw tortu. Oto inspiracja dla innych rodziców w naszym wykonaniu Składniki na krem: 500 gram serka mascarpone 400 ml śmietany 30-36% ok 2 łyżki cukru pudru 1/2 cukru waniliowego Składniki na malinowe nadzienie: 200 gram świeżych malin 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru trzcinowego(...)Kroimy ostrym, dużym nożem na trzy równe części. Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy do smaku. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach - do uzyskania jednolitej masy. Ilość cukru wg uznania. My zrobiliśmy krem niezbyt słodki. Ponch Syrop z brzoskwiń mieszamy z wodą w takiej proporcji
Kuchnia po mojemumąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny(...)czasu do czasu mieszając. Gdy wiórki wchłoną całe mleko dodajemy likier kokosowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy w celu rozpuszczenia czekolady i schładzamy w lodówce. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę kokosową. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki. 15 truskawek , sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem miksujemy blenderem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy
Salonik smakówśrednicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej).5. Robimy krem - śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone. 1/3 masy odkładamy do dekoracji, a do pozostałej części kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.6. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty.7. Przekładamy tort od dołu:biszkopt nasączony ponczemcienka warstwa dżemu morelowego1/3
Kuchnia domowa Animleka 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów ) 1 płaska łyżeczka żelatyny szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone Wykonanie: 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić(...)orzechowego - dokładnie wymieszać składniki. Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. 3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia. Serek mascarpone zmiksować. Dodać płynną czekoladę - połączyć składniki. Krem czekoladowy wyłożyć na krem orzechowy. 4 . Tartę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. RADA: jeśli chcecie urozmaicić smak tarty, na krem
kolorowotorcikowoteraz przepis. Potrzebujemy: 1 kg karkówki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula kilka plastrów żółtego sera kilka łyżeczek ajvaru sól, pieprz do smaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego Mięso kroimy w plastry grubości 1.5 cm do 2 cm. Następnie solimy i pieprzymy. Z każdej strony mięso traktujemy(...)razie rolady trzeba zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczkami. Smażymy pod przykryciem. W razie konieczności dolać wody. Kiedy już mięsko dojdzie i będzie miękkie, wyjmujemy rolady i dodajemy do powstałego płynu serek mascarpone i 2 łyżeczki ajvaru. Dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wkładamy rolady z powrotem na patelnię. Podajemy np z kaszą pęczak i dowolną surówką. Skomentuj
MamaOskarkadodamy kawę dzień będzie rozkoszny. Składniki: bezy 4 białka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody 180 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej krem 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 100 g cukru 2 łyżki wody 1 jajko 2 łyżki likieru kawowego Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: bezy Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Białka(...)drzwiczki, aby bezy się ostudziły. Krem Cukier z wodą zagotowujemy, aż powstanie karmel, następnie dodajemy śmietanę i pozostawiamy do wystygnięcia. W naczyniu miksującym ubijamy jajko, dodając serek mascarpone i likier kawowy, następnie dodajemy ostudzony karmel, cały czas ubijając. Krem chłodzimy ok 1h. Bezy idealnie zgrywają się z kremem, wystarczy je delikatnie zanurzyć. Smacznego
Niezły Młynekmięs i serów) Masa kawowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej 1 łyżka żelatyny 6 łyżek likieru amaretto (można pominąć w wersji bezalkoholowej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru Polewa: 130 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dekoracja: 30 g suszonej żurawiny 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody(...)ognia i dodać cały likier, wymieszać i całkowicie ostudzić nie dopuszczając do stężenia żelatyny, w razie potrzeby można podgrzać. Do miski włożyć połowę (200 ml) śmietanki kremówki oraz serek mascarpone, miksować przez około minutę na wyższych obrotach do czasu aż otrzymamy gęstą masę. Dodać ostudzoną, płynną żelatynę i zmiksować do połączenia się składników. Oddzielnie ubić resztę kremówki razem z cukrem
wcinaj tociasto: - 1 szklanka mąki tortowej * - 250 ml wody - 125 g masła - 4 jaja - szczypta soli Składniki na masę: - 250 ml mocno schłodzonej śmietany 36% (u mnie double cream) - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego(...)czasie piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru. Po wyjęciu upieczone ciastka studzimy na kratce. Gdy ciastka wystygną ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna sztywnieć zminiejszamy obroty robota, dodajemy cukier puder, następnie serek mascarpone. Gotową masą napełniamy od spodu, przy użyciu strzykawki cukierniczej z długą końcówką ostudzone ciastka. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. „Z podstawowego ciasta ptysiowego można stworzyć mnóstwo klasycznych deserów o bardzo
mojewypiekiinietylkoWarstwa wiśniowa: 3 galaretki wiśniowe, 500 g wiśni z kompotu (wydrylowanych), 300 ml gorącej wody, 700 ml soku z wiśni, Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 30%, 250 g serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta(...)ostygnie wkładamy do lodówki, aż stężeje. Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce. Na ciasto wylewamy mocno stężałą galaretkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Gotową masę układamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto dokładnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Passion of Cookingdecquoise. Łasuchów zachęcam oczywiście do pieczenia. Składniki: 100 ml białek(zimnych) szczypta soli 150 g cukru 1 łyżka cukru brązowego 0,5 łyżeczki octu Krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 150 g dżemu z jagód leśnych Nasza Chata borówki amerykańskie Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać(...)później zmniejszyć temperaturę na 90 st i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Piekarnik wyłączyć i zostawić bezy w piekarniku najlepiej przez całą noc. Krem: Serek mascarpone rozmieszać. Dodawać po łyżce dżemu i mieszać do momentu połączenia się składników. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszając połączyć składniki. Krem
Ala piecze i gotujenagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (wszystkie blaty jednocześnie). Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.W wysokim naczyniu miksujemy serek mascarpone z nutellą, do otrzymania gładkiej masy.Dodajemy czekoladę i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy orzechy oraz pokrojone w drobną kosteczkę pralinki. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Krem schładzamy w lodówce przez
Mania Gotowaniarurek. Oto one: 500 g mąki pszennej 250 g masła 250 g śmietany 18% szczypta soli A na krem śmietanowy potrzeba będzie: 500 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Masło, mąkę, śmietanę i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką zagniatamy nasze ciasto chwilę. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy(...)rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 C, aż się zarumienią na złoto. Zostawiamy na kratce do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy. Z wystudzonych ciastek wyjmujemy foremki do rurek. […] Artykuł Rurki z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokidługo, to efekt jest wart czekania. Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory upiekłam. Składniki: Na masę: 60 dag sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego, 25 dag serka mascarpone, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu, 2 łyżki mąki pszennej, ½ cukru waniliowego, 1/3 szklanki śmietany kremówki 36 %, 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy(...)ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę, kawę, jajko i zmiksować. Przelać masę do tortownicy i odstawić na czas przygotowywania masy serowej. Przygotować masę. Ser, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę, zmiksować. Na koniec dodać oprószoną
Nie tylko w kuchnipodczas imprezy urodzinowej w niekorzystnym świetlne. Zapraszam;) Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 czekolady gorzkie 500 g serka mascarpone 500 ml kremówki 36% słoiczek powideł śliwkowych Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Do otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki Wykonanie(...)stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder
Krakowskie smaki Aniwzięłam ze strony kotlet.tv Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 100g rozpuszczonej czekolady Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Ubijać białka na sztywną pianę. Pod sam koniec wsypać cukier(...)dodać 4 łyżki śmietanki 30%. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na bok by przestygła. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną. W oddzielnej misce wymieszać serek mascarpone z cukrem, dodać kakao i przekładać partiami do ubitej śmietany, wymieszać. Na sam koniec przelać ostygniętą czekoladę i wymieszać łyżką. Roladę rozwinąć z ściereczki, posypać równomiernie kakao, wyłożyć krem
pink envelope