malin łyżka miodu z aronii (bądź innego miodu) łyżka whisky bądź rumu 3 gożdźiki szczypta pieprzu świeżo mielonego kilka kropel soku z cytryny szczypta imbiru szczypta cynamonu 150 g serka mascarpone 4 łyżki kefiru 1 garść łuskanych orzechów laskowych cukier w krysztale: 5 łyżek Przygotowanie: Do garnuszka wkładamy maliny, zalewamy alkoholem i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy aż maliny zmiękną(...)sosu, jeśli coś szybko wyparowuje, zmniejsz ogień i podlej troszkę wody. Nie gotuj sosu a podgrzewaj, cały czas na małym ogniu. sos malinowy: Gdy jabłka się robią, Zmieszaj serek mascarpone z kefirem i połóż poduszeczkę na talerzu. Pora na karmelizowane orzeszki: Na patelnie połóż cukier, podgrzewaj na małym ogniu, poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Momentalnie dodaj
KreatywnePinygramów masła 82% 3/4 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kardamonu szczypta soli Składniki na wierzch: 1 opakowanie serka mascarpone (250 gramów) 150 gramów śmietany kremówki 36% 1 cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii i odrobina cukru pudru 6-8 fig 1 małe opakowanie pistacji płynny miód Absolutną miłością(...)trakcie pieczenia powstała "górka" - zetnij ją nożem i wyrównaj wierzch ciasta. Ubij kremówkę, dodaj do niej wanilię z cukrem pudrem lub cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wymieszaj następnie z serkiem mascarpone, tylko do połączenia się składników. W moździerzu rozgnieć pistacje. Pokrój figi na półksiężyce. Na wierzch ciasta wyłóż krem, na nim ułóż figi. Posyp je pokruszonymi pistacjami, polej
Garniec Magalieciasta ucierane, kruche, babki, serniki itp. Składniki 3 duże opakowania herbatników 3 budynie śmietankowe z cukrem 1 l mleka 1,5 puszki kajmaku 600 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 250 g masła 3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 150 g płatków migdałowych Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć warstwę herbatników(...)puszkę kajmaku wyłożyć na ciastka i rozsmarować równo na całej powierzchni i ponownie ułożyć warstwę ciastek. Śmietanę ubić z trzema łyżkami czubatymi cukru pudru na sztywno. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Dodać 1/2 puszki kajmaku i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać, ale nie zagotować. Wystudzić i cienkim strumieniem wlewać
O kuchni z uczuciemoleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego) Krem: ok. 200 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 opakowanie śmietan-fix Dodatkowo: pestki granatu Rozmrożony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i odłożyć do miseczki. W dużej misce zmiksować całe jajka z cukrem na puszystą jasną masę(...)minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto zupełnie ostudzić. Śmietankę ubić, aż zacznie sztywnieć. Nie przestając miksować dodać do niej cukier puder, następnie serek mascarpone a na końcu śmietan fix. Wierzch ciasta odkroić i pokruszyć do miseczki. Na spód wyłożyć krem, przykryć go pokruszonym wierzchem a na górze rozsypać ziarenka granatu. Przed podanie
Simply Foodcukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 60 ml oleju 50 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej typu 450 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki cukru 3 garście truskawek (dwie do kremu, jedna do dekoracji) Przepis 1 Szpinak miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy(...)ciasta z piekarnika i ostygnięciu, wyjmujemy je z formy i odwracamy do góry dnem, aby widoczne było wgłębienie w cieście. 5 Dwie garście truskawek blendujemy z dwoma łyżkami cukru. Serek mascarpone miksujemy i stopniowo dodajemy do niego truskawkowy mus. Miksujemy do połączenia się składników. 6 Krem wyjdzie bardzo delikatny, mało zwarty. Jeżeli planujecie tartę postawić na stole w upały, polecam
Kuchnia BazyliiPolski 4 jajka mała łyżeczka proszku do pieczenia mała łyżeczka cukru waniliowego cynamon 1 łyżeczka Dodatkowo: żurawina 3 garście orzeszki ziemne 300 g Krem: 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru( zmielony ksylitol) 600 ml śmietany 30 % Krok 1 Do misy wbijamy jaja o temperaturze pokojowej, wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania puszystej(...)marchewkowe. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy blat w poprzek na połowę. Krok 4 Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy środek ciasta kremem, a wierzch i boki smarujemy dookoła pozostałością kremu. Można udekorować według uznania, ja użyłam do tego rękaw cukierniczy. Krok 5 Orzeszki
Różowa kuchniadzień czekolady i truskawek. Zrobiłam nietypowe, bo z samej czekolady, babeczki z truskawkową niespodzianką w środku. CZEKOLADOWE BABECZKI Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka truskawkowa 150 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy. Truskawki rozdrabniamy blenderem,a potem dodajemy(...)silikonowe foremki wywijając je zdecydowanym ruchem na zewnątrz i do dołu. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie nie przerywając miksowania dodajemy cukier waniliowy oraz po 1 łyżce serka mascarpone. Gotowe foremki czekoladowe napełniamy masą śmietanową w środek wkładamy mus truskawkowy,wierzch babeczki posypujemy startą czekoladą
Bon appetit mon amiejajka 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao krem czekoladowy 200 g śmietany kremówki 30% 1 mały serek mascarpone 2 łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny(...)ciasto wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy
kgwjanczewoSkładniki: Na bezowe serduszka: 3 białka, 170 g cukru, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2-3 krople octu winnego Na krem: 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 100 g serka mascarpone, skórka otarta z połowy cytryny, sok z połowy cytryny Dodatkowo: ulubione owoce, cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na papierze do pieczenia narysować serduszka. Wysmarować blachę do pieczenia(...)minutach zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy bezy przez około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem: serek homogenizowany dokładnie łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Napełniamy kremem bezowe serduszka, układamy na nich owoce i posypujemy cukrem pudrem. Rozkosznych Walentynek
Nie tylko w kuchniziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy parzonej Masa: 1 op. śmietanki 30% (łaciata 500ml) 2 serki mascarpone (250ml każdy) 3 łyżki cukru pudru Słoiczek wiśni drylowanych (0.4l.) Ciasteczka w mlecznej czekoladzie (ok. 15 dkg) Tabliczka czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy(...)dolną jeśli mamy taką możliwość. Biszkopt po upieczeniu przewracamy do góry dnem. Ostudzony przekrawamy na 3 części. 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mieszamy. Na końcu dodajemy serki mascarpone i chwilkę mieszamy. 1/3 masy przekładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy i przekładamy tort 2 razy. Wierzch i boki smarujemy czystą masą. Ozdabiamy ciasteczkami
Kuchnia w czekoladziekawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji : posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango wiśnie z kompotu starta czekolada deserowa 200 g serka mascarpone Wykonanie : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1.Ciastka i masło wrzucamy do malaksera i ,miksujemy do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. 2. Tortownicę(...)powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy sprawdzeniu suchym patyczkiem. W razie konieczności można lekko wydłużyć czas pieczenia. 7. Po wystudzenia dekorujemy sernik. Do szprycy cukierniczej przekładamy serek mascarpone i wyciskamy zgrabne rozetki. Posypujemy wierzch startą czekoladą a brzegi dekorujemy odsączonymi wiśniami z kompotu
vaniliowoczekoladowaścinamy górę ciasta, tak żeby go wyrównać (ciasto kruszymy i zostawiamy) oraz przekrawamy na dwa blaty. Mus truskawkowy: około 500 g mrożonych truskawek 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 50 g cukru 6 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: świeże truskawki kwiatuszki cukrowe do ozdoby (niekoniecznie) 1. Żelatynę dajemy do miseczki i zalewamy wodą (tylko do przykrycia). odstawiamy do napęcznienia(...)rozpuści. Gorące przecieramy przez sitko. Do przetartych, ciepłych truskawek (musu) dodajemy żelatynę, całość mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. 3. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, miksujemy tylko do połączenia się składników i dodajemy dobrze wystudzony mus truskawkowy z żelatyną. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby masa troszkę zgęstniała (pamiętajmy
kruche babeczkiSkładniki na spód: 150 g herbatników użyłam Petit Beurre 80 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka cynamonu Masa serowa: 600 g twarogu (użyłam „Mój ulubiony”) 250 g serka mascarpone 350 g puree z dyni 3 jajka 140 g cukru 30 g (2 kopiate łyżki) mleka w proszku (nie granulowane) Mleczny lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mleka(...)masłem i cynamonem. Spód tortownicy (średn. 24 cm) wylepiłam utworzoną masą miasteczkową. Uklepałam powierzchnię i wstawiłam do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C Do misy przełożyłam twaróg i serek mascarpone, wsypałam cukier i mleko w proszku. Utarłam mikserem na gładką masę. Do masy wbijałam kolejno jajka. Każde następne wbiłam, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Na koniec dodałam puree
Kuchnia u KrysiWAŻNE: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masa serowo-dyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) purée z dyni 0,75 wiaderka (750 g) twarogu dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (200 g) drobnego cukru 5 jajek 1 łyżka (15 g) kaszy manny 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej(...)blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i równomiernie ugnieść, delikatnie nachodząc na boki formy. 3) Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, następnie cały czas mieszając dodać cukier, jajka, budyń, kaszę manną oraz przyprawę korzenną. 5) Na koniec dodać partiami purée z dyni i ponownie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa
Fitsweet.meSkładniki: masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1/2 szklanki, żółtka 3 sztuki "L", dżem 500 ml/jabłkowo-śliwkowy, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, serek mascarpone 250 gram, banan 2 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki zimną margarynę posiekać z mąką, żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut użyłam swój domowy dżem jabłkowo(...)dżem z kisielem z pozostawionego ciasta na wierzch zrobić dekorację, piec w 180 C około 45 minut, tartę dobrze wystudzić dojrzałe mocno banany pokrojone w lasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować do lodówki na kilka godzin - tarta jest smacznie chrupiąca i z kwaskowato-słodkim dżemem, bananowym kremem smakuje
W Mojej Kuchni Lubię