sztuk) 100 g czekolady mokka 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki likieru amaretto 300 g mąki (+ do podsypywania) Krem: 200 g białej czekolady 6 łyżek serka mascarpone Poza tym: kakao i cukier puder do posypania 1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać z mąką, cukrem, żółtkiem, amaretto i mąką, zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią(...)wyłożone papierem do pieczenia i piec 10 minut na średniej wysokości piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z papierem z blachy i wystudzić. 4. Rozpuścić białą czekoladę, schłodzić i zmiksować z serkiem mascarpone, następnie całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Nakładać warstwą na kawowe kółko, przykrywać drugim i lekko dociskać - nadmiar kremu ściągać zaokrąglonym brzegiem łyżeczki. 5. Ułożyć z powrotem na papierze
Kuchnia Prezydentowejpieczenia Do nasączenia: woda z cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, ja dziś nasączyłam wodą z dodatkiem syropu limonka z miętą Krem i reszta składników: 250 g serka mascarpone 200 ml zimnej śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru około 1 łyżki soku z cytryny 1 opakowanie mrożonych owoców – u mnie Mieszanki owocowej Hortex jadalne płatki róż(...)wsypujemy do miski i odstawiamy, aby owoce zaczęły się odmrażać. Szklankę owoców podgrzewamy (w garnuszku lub mikrofali – u mnie dziś ta opcja, wystarczyła minuta). Do miski przekładamy cały serek mascarpone, dodajemy nasze podgrzane owoce i cukier puder (najpierw możecie dodać 4 łyżki). Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny, krótko miksujemy i próbujemy. Pamiętajcie, że krem
Słodkie okruszkiprysznica i wanny. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże/6 małych,- jajka, 4 kurze / 8 przepiórczych,- mąka owsiana bezglutenowa, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło orzechowe (najlepiej domowe), 6 dużych łyżek,- Ziarenka "Cynamonowy Raj"- masło, 1/4 kostki- cynamon,TAK - JEST MĄKA OWSIANA BEZGLUTENOWA! :) Poczytasz(...)wymagać będą mniej mąki. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. Następnie dodajemy masło orzechowe.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki" czyli Ziarenka, przyprawy.5. Osobno ubijamy
Wypisz Wymalujmąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z nutellą: 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek Nutelli 250 g serka mascarpone Przygotowanie: Masło rozpuszczamy razem z posiekaną czekoladą. Mieszamy aby składniki się połączyły. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą(...)studzimy ciasto. Dokładnie tak samo postępujemy z częścią z białej czekolady. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce Nutelli, cały czas miksując. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem. Ciemny blat przekładamy warstwą kremu. Przykrywamy jasnym blatem. Wierzch i boki również smarujemy kremem. Schładzam w lodówce przez około 2 godziny
Mania Gotowaniaprzełamują słodycz bezowych blatów. Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Ponadto: 2 duże pomarańcze 6 kiwi 1 nektarynka Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się(...)temperaturę na 100 o C i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę nakładamy na bezę,a na nią kładziemy pokrojone w krostę owoce. Przykrywamy drugim blatem bezowym, na to masa oraz
Słodki ZakątekMotywacją do przygotowania poniższego sernika było to, że w lodówce znalazłam napoczęty serek mascarpone oraz twaróg . Postanowiłam połączyć obydwa te produkty wraz z przepysznym musem kokosowym oraz nowością dla mnie, czyli cukrem z agawy . Do tej pory napotykałam tylko syrop z agawy. Wspomniany cukier występuje w formie bardzo sproszkowanej, przypominającej puder, dzięki czemu wykazuje lepszą rozpuszczalność, jest też bardzo słodki(...)amarantusa ekspandowanego . Całość dobrze razem współgra i tworzy smaczny pomysł na deser. Spód: 100 g daktyli (Look Food) 20 g amarantusa ekspandowanego (Look Food) Masa serowa: 100 g serka mascarpone 100 g twarogu półtłustego 50 g musu kokosowego (Look Food) 30 g cukru z agawy (Look Food) 100 ml mleka + 2 łyżeczki agaru w proszku garść
Zdrowie na języku :Pporcje) 1/2 szkl płatków migdałowych lemon curd: 2 jajka 2 żółtka 2 cytryny 150 g cukru 80 g masła masa serowa: 1 szkl jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1 szkl śmietany 30% 1/2 szkl cukru pudru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody frużelina malinowa: 200 g malin (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru(...)dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz masło. Gotujemy mieszając, aż do momentu zgęstnienia płynu do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. masa serowa: Jogurt grecki miksujemy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i skórką oraz sokiem z połówki cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i lekko studzimy, następnie łączymy z masą serową. Śmietanę ubijamy w oddzielnym naczyniu
Bon appetit mon amieczasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkie szaleństwo. Zapraszam :) Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: 1 słoiczek konfitury truskawkowej ( użyłam od Łowicz ) kilka listków melisy do dekoracji ( niekoniecznie ) Wykonanie: 1. Beza: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy(...)termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia, następnie zimną zdejmujemy z papieru. 3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i ubijamy do połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. 4. Przekładanie: Na dobrze wystudzoną bezę nakładamy krem, tak żeby lekko spływał na boki, następnie nakładamy
Izabelawkuchniużyłam w polewie czekoladowej „Pryncypałki”) 120 g stopionego i przestudzonego masła lub bardzo miękkiego Składniki na krem 250-330 ml. schłodzonej kremówki 30% 250 g schłodzonego serka mascarpone 1 tabliczka gorzkiej czekolady – 90% kakao 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: cukierki czekoladowe trufle sztuk kilka Przygotowanie Wafelki rozdrabniamy na pył/mąkę (ja robię to za pomocą(...)roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Kremówkę ubijamy mikserem na niskich obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Następnie delikatnie łączymy kremówkę z serkiem mascarpone. Do kremu dodajemy czekoladę. Mieszamy. Tak przygotowany krem przełożyć na schłodzony wafelkowy spód i dekorujemy pralinkami. Dodatkowo można w miseczce po gorzkiej czekoladzie rozpuścić 3 kostki słodkiej czekolady
Kocham Czekoladęustach! Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier(...)przekrawamy na dwa krążki. 2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Połowę masę wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu kakaowego, przykrywamy drugim krążkiem i wylewamy pozostałą część
Na Ciasteczkowych Papierachprzyjemnie. Zjada się... szybko, łatwo i przyjemnie. Chce się więcej i chce się częściej. Lepiej chyba być nie może? Tym razem nasza wariacja to nietypowy sernik (z sera, serka mascarpone i śmietany) na zimno, posypany owocami kandyzowanymi, schowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami biszkopta bezglutenowego i oblany genialną, czekoladową polewą. Jest pyszny. Przepis czeka na Ciebie tutaj(...)łyżeczki proszku do pieczenia,- 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego,SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:- 330 ml śmietany 30%,- 300 g sera mielonego (z wiaderka),- 200 g serka mascarpone,- 3 łyżeczki żelatyny,- pół opakowania cukru wanilinowego,- cukier puder 250-300 cukru pudru,- 100 ml wody,SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:- 130 ml śmietany 30%,- tabliczka czekolady mlecznej
Wypisz WymalujJeśli lubicie deser Tiramisu, to te babeczki z pewnością przypadną Wam do gustu. Delikatnie kawowe, o wyczuwalnym aromacie likieru Amaretto. Krem możecie wykonać zarówno z bitej śmietany, jak i serka mascarpone, dzięki któremu babeczki będą jeszcze bardziej w smaku przypominały oryginalny deser. Tiramisu Cupcake Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 110 g mąki pszennej pół łyżeczki(...)suchego patyczka. Studzimy. Przygotowujemy krem. W wersji z bitą śmietaną, zaczynamy od jej ubicia. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, ekstrakt oraz fix. Jeśli wybieramy opcję z serkiem mascarpone, do po prostu łączymy wszystkie składniki i ucieramy mikserem przez około 30 sekund, do momentu połączenia się składników. Krem schładzamy przez około 30 minut w lodówce. Babeczki ozdabiamy kremem, za pomocą
Mania Gotowaniaczekoladową roladę: 5 jajek 150 g cukru 150 g mąki pszennej 3 płaskie łyżki naturalnego kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem do rolady: 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 szklanka wody cukier puder do oprószenia rolady Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Wylewamy(...)dłuższego boku). Pozostawiamy je tak do czasu aż ostygnie. Przygotowujemy krem do rolady. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując na mniejszych obrotach dodajemy stopniowo serek mascarpone. Delikatnie odwijamy roladę ze ścierki. Smarujemy ją naszym kremem, zostawiając około 2cm wolnego od brzegu, który będzie zawijany do spodu – krem wtedy nie ucieknie nam pod ciasto. Na wierzch
Słodkie okruszkiSkładniki na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady Składniki na dżem ananasowy: 500 g świeżego ananasa 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny woda lub: 500 g ananasa z puszki razem(...)bajecznie prosty w przygotowaniu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (jeśli pomimo mieszania jest gęsta i dalej ma grudki dodajemy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego). Wlewamy rozpuszczoną czekoladę do serka mascarpone i miksujemy całość na wysokich obrotach. Czas poskładać całość :) Spód i dżem ananasowy powinny być dobrze wystudzone. Dżem ananasowy nakładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Całość wkładamy do zamrażarki
Ciastkozercyłyżka mąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód Krem jagodowy: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym(...)będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki. 17. Schłodzony żel jagodowy przełożyć do misy miksera i rozmiksować. 18. Następnie dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy. 19. Na koniec dodać ubitą śmietanę, ponownie zmiksować. 20. Przygotować worek cukierniczy z tylką 1M i udekorować babeczki. Źródło/ Inspiracja: jestemwkuchnizarazwracam.blogspot.com (krem
Domowa Cookierenka Agi