myśl. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml. śmietanki 30% 250 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody Galaretka: 3 galaretki wiśniowe 4 szklanki gorącej wody 1 duży słoik wiśni w komplecie Dodatkowo: 1 tabliczka(...)wiśniami. Wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy, a następnie serek mascarpone. Jeszcze chwilę ubijać. Na koniec, dodać wystudzoną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników.Gotową masę śmietanową, wyłożyć na ciasto z galaretką. Wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać utartą czekoladą. Wstawić ponownie do lodówki
Agusiowe smakołykitakie bezy z kremem to koniecznie upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na bezy: 4 białka 1 szklanka cukru Na krem: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 125 g serka mascarpone cukier do smaku ( 1-2 łyżeczki ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatkowo: cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznych bez: 1. Bezy: Białka ( ja używam zimnych prosto z lodówki ) ubijamy(...)Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. 3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i przyprawę do piernika, ubijamy do połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 4. Dekoracja i podanie: Krem wyciskamy do dobrze wystudzonych bez, staramy się
Izabelawkuchnipieczenia 1/2 łyżeczki cukier puder 4 łyżki szczypta soli masło ok. 80 g. śmietana kwaśna 1 łyżka Masa serowa twaróg z wiaderka 1 kg. lub trzykrotnie zmielony serek mascarpone 250 g. jaja 3 szt. cukier wanilinowy 1 op. mąka pszenna 3 łyżki cukier puder 4-5 łyżek ( lub do smaku ) Dodatkowo maliny świeże(...)wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut, aż będzie złociste ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Masa serowa: Ser umieścić w misie malaksera. Dodać jaja, serek mascarpone, cukry i mąkę. Zmiksować do połączenia się składników. Wylać na ostygnięty spód. Dodatkowo: Maliny oprószyć mąką ziemniaczaną. Ułożyć na serniku. Drugą część ciasta zetrzeć nad sernikiem
Kuchnia Paulettesszklanki cukru Biszkopt II (pieczony w małej blaszce) - 4 jajka - 3/4 szklanki maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Masa truskawkowa - 200g śmietanki kremówki 36% - 250g serka mascarpone - 1/2 szklanki cukru pudru - 20 dag truskawek - 2 śmietanfixy - 4g żelatyny rozpuszczonej we wrzątku Krem maślany - 200g masła w temperaturze pokojowej - 3/4 szklanki cukru pudru - sok z 1/2 cytryny(...)poprzek. W ten sam sposób pieczemy biszkopt II. Z niego będziemy wycinać kółka. Masa truskawkowa . Truskawki myjemy i miksujemy na gładka masę. Serek mascarpone miksujemy z cukrem i musem truskawkowym. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy. Ubitą śmietanę dodajemy do masy truskawkowej. Delikatnie miksujemy. Do rozpuszczonej żelatyny
Pan i Pani Smith w kuchnimoje popisowe rustykalne tartaletki, ale trochę inne bo tartaletki z musem czekoladowymi i orzechami, wyglądające podobnie jak z tego przepisu nadziewane musem czekoladowym. Jako masę na mus postanowiłam wykorzystać serek mascarpone,, śmietankę 36 %, mleczną i gorzką czekoladę oraz orzechy ziemne i żurawinę. Nie wygadałam się przed gośćmi, że tartaletki były przygotowane z gotowej mieszanki, a oni się nie poznali(...)każdą tartaletke nakłuwamy widelcem.. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C bez termoobiegu i pieczemy 15 minut. Studzimy. Mus przygotowujemy z mieszanki 150 ml śmietany 36 % z 3 łyżkami serka mascarpone (ubijamy) i rozpuszczonej czekolady (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady). Mus nakładamy do środka tartaletek. Tartaletki posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi i kawałeczkami suszonej żurawiny. Zalecam schłodzić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 600 g śmietany kremówki 36% 400 g serka mascarpone 4 łyżki syropu klonowego Solony karmel: 110 g białego cukru 45 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 60 g śmietany kremówki 36% 1/2 łyżeczki soli Ponadto: 35 g płatków migdałowych(...)rondel jeszcze na 30 sekund na palniku cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, dodać sól, wymieszać i wystudzić do temperatury pokojowej. Wykonanie kremu: Składniki powinny być schłodzone. Śmietankę i serek mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno, pod koniec dodając syrop klonowy. Wykończenie ciasta: Ciasto przekroić na trzy równe blaty i przełożyć kremem. Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym
maniapieczeniaklarowanego 2 utarte ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka: cynamonu, słodkiej papryki i kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2-3 łyżek serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem(...)minut, od czasu do czasu mieszając. Do tak przygotowanego sosu dodać podsmażone kawałki kurczaka. Całość gotować przez około 15-20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać serek mascarpone. Dokładnie wymieszać i posypać świeżymi liśćmi tymianku lub kolendry. Podawać z ryżem lub z dodatkiem pieczywa. Nie zawsze potrawy dają się estetycznie fotografować. Za to ich smak wynagradza wszystko
Moja Mama Gotujezielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek 150 ml przecieru pomidorowego (lub gęstego soku) 3 łyżki serka mascarpone lub ricotty lub twarożku śmietankowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii czarny i ziołowy pieprz, sól do smaku masło do wysmarowania formy dowolny ser do posypania - u mnie(...)posklejał. Wyłożyć do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. 3 . Piekarnik nagrzać do 190°C. Oliwki pokroić na połówki, dodać do mięsa i warzyw, następnie wszystko połączyć z serkiem mascarpone i 3-ma łyżkami przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołami. 4. Nadziewać muszle makaronowe farszem, niezbyt ściśle układać w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, podlać muszle przecierem
Kuchnia Prezydentowejpierwszy :) Zaczynami... Pavlova SKŁADNIKI: ( na bezę) - 4 jajka rozmiar L lub XL- 250 g cukru- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka octu winnegoNA KREM:- 250 gr serka mascarpone- 400 gr śmietany kremówki 36%- 3 łyżki cukru pudru- 2 opakowania śmietan fixu- 2 łyżki wiśniówki lub zwykłego alkoholu - sok ze świeżych malin PRZYGOTOWANIE: Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)Wyjmujemy naszą bezę z piekarnika i studzimy. Jeśli popękała, to nie mamy co się martwic, normalne zjawisko. Teraz zaczynamy robić krem. W misce ucieramy serek mascarpone z częścią cukru pudru, następnie dodajemy śmietanę, sok z malin przetartych przez sitko i resztę cukru pudru. Na sam koniec dodajemy śmietan fix i alkohol. Gdy mamy już
Zainspiruj się kuchniąmoja Córeczka zjadła całą porcję, co mnie bardzo ucieszyło :) Szkoda, że świeżych truskawek już nie ma... Składniki: 450g filetów z dorsza atlantyckiego (może być też inna ryba) 3 łyżki serka mascarpone 1,5 szkl. truskawek (większych ciut więcej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki cukru pieprz cytrynowy sól ziołowa wiórki masła Kluseczki kładzione: 2 jajka(...)myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje. Kluseczki kładzione szpinakowe: Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę i rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim
Kolorowy Przepisownikdużych jaj 3/4 szkl. mąki 3 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietany 30-36% 500g serka mascarpone 3/4 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2 łyżki kakao Poncz: 2/3 szkl. ciepłej wody sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka wybijamy do osobnej miski(...)minut w 170 stopniach. Z tortownicy wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu - odkrawamy delikatnie od brzegów i rozpinamy rant. Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i kakao - dokładnie mieszamy składniki. Wykonanie: Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy ponczem i wykładamy 1/3 masy, przykrywamy środkowym blatem i powtarzamy czynności (ponczowanie i masa
Kolorowy Przepisownikłyżeczki proszku do pieczenia · 1/2łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego Krem: · 250g serka mascarpone · 60 g cukru pudru · 70 g bardzo miękkiego masła · aromat orzechowy (można użyć dowolnego np. bardzo(...)przełożyć do nich masę. Piec około 20 min do suchego patyczka. W międzyczasie przygotować krem. W misce zmiksować masło, dodać cukier puder. Miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać serek mascarpone i aromat. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przełożyć krem do szprycy i ozdobić ostudzone babeczki. Posypać posypką
Mania Gotowaniamąki tortowej 1 żółtko 1 łyżka śmietany 80g masła 35g cukru pudru Szczypta soli Krem: 120ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka oryginalnej zielonej herbaty matcha 125g serka mascarpone 1 galaretka agrestowa Ewentualnie szczypta zielonego barwnika w proszku Dodatkowo: Świeże truskawki, pestki granatu i białe pokruszone bezy do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy ze sobą(...)gotujemy. Do gorącej wkładamy białą czekoladę, łyżkę herbaty i przykrywamy. Po ok 3 minutach intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru. Studzimy, schłodzoną ubijamy z dodatkiem serka mascarpone, a następnie galaretkę. Wylewamy od razu na upieczony spód. Dekorujemy pestkami granatu i (lub) truskawkami. Przed podaniem mazurek posypujemy pokruszonymi bezikami (nie wcześniej, gdyż bezy rozpuszczą się pod wpływem masy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 - 3 łyżki cukru lub innego słodzika - 2 łyżki kakao Kakaowy krem - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie jogurtu greckiego - 2 łyżki kakao - 2 -3 łyżki cukru lub innego słodzika Karmel - 200 g daktyli Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - 10 g oleju kokosowego Wykonanie Dzień wcześniej(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zostawiamy biszkopt to wystudzenia. Kiedy ostygnie dzielimy go na dwie części. Kakaowy krem Do miski przekładamy jogurt oraz serek mascarpone a następnie miksujemy. Dodajemy słodzik oraz kakao. Całość łączymy na jednolitą masę. 2 /3 masy wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Na wierzch wykładamy pozostałą część masy. Karmel Daktyle odsączmy
Health-Fit-Lifejajka 3 łyżki mleka 3 batoniki Milky Way Krem: 6 batoników Milky way 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 1,5 szklanki mleka w proszku 200 g serka mascarpone 1 śmietanfix Dodatkowo: batoniki Milky Way do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Każdy batonik dzielimy n a4 kawałki. Masło ucieramy z cukrem na gładką(...)wrzenia. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Następnie ściągamy krem z ognia, dodajemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Krem pozostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego kremu dodajemy serek mascarpone i śmietanfix. Miksujemy tylko chwilę do połączenia składników. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i kawałkiem batonika. Smacznego Artykuł Babeczki Milky Way pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje