Dziś przepis na wilgotne muffiny marchewkowe o korzennym smaku. Są miniaturką ciasta marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z serka mascarpone z cukrem pudrem.Składniki:2 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki oleju3 średniej wielkości marchewki (2 szklanki)1,5 szklanki mąki pszennejpo pół łyżeczki soli, sody, proszku do pieczenia, cynamon, imbiru i gałki muszkatołowejSposób przyrządzenia(...)jeden i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Z takiej ilości ciasta otrzymujemy około 16 sztuk.Muffinki pieczemy 25 minut w 180 stopniach.Polewa do muffinek3 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudru2 łyżki masła
upichcicSkładniki: Beza – 4 białka – 200g drobnego cukru – szczypta soli Masa – 12 łyżki śmietany 18% bez laktozy – 250 g serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – garść borówek amerykańskich oraz duża garść malin Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo(...)wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień wcześniej. Masę przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy 2 łyżki cukru i umyte i odsączone wcześniej jagody. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej świeże owoce borówki amerykańskie
I LOVE LIFESkładniki: Beza – 4 białka – 200g drobnego cukru – 1 łyżka soku z cytryny Masa – 125 ml śmietany 30% lub 35% – 125 serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – 1 granat – 25 ml syropu grenadyna – 25 ml rumu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce(...)wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień wcześniej. Masę przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy 2 łyżki cukru. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej owoce granatu. Polewamy sosem (syrop grenadyna wymieszana z rumem. Gotowe
I LOVE LIFEnasączenia: 30 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu, 5 ml soku z cytryny, szczypta cukru krem: 500 ml śmietany kremówki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 400 g serka mascarpone, 200 ml przecieru z owoców leśnych, 5 g żelatyny, Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi(...)wsypać do miseczki, wlać do niej 500 ml pulpy owocowej, wymieszać, wlać pozostałe 150 ml gorącej pulpy i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem. Następnie dodać serek mascarpone i delikatnie ubić. Do śmietany dodać pulpę owocową. Tylko raz zamieszać. Herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny i cukrem. Ułożyć jedną część biszkotu, nąsączyć go, następnie ułożyć
królestwo garówdeser :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 duża pomarańcza Polewa: 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier(...)sparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę a następnie dzielimy na cząstki i z każdej ściągamy białą błonkę. Czekoladę roztapiamy na parze i odstawiamy do ostygnięcia, następnie delikatnie miksujemy z serkiem mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i mieszamy delikatnie, ale krótko, najlepiej szpatułką (mieszanie mikserem spowodowało że krem się zważył). 3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy
Na Ciasteczkowych Papierachświeży szpinak- 4 garście 4 pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek z dodatkiem aromatu białej trufli- opcjonalnie zwykła oliwa z oliwek świeży rozmaryn- garstka ziarna słonecznika- mała garstka 2 łyżki serka mascarpone Uwaga: Jeśli nie posiadasz patelni grillowej, możesz użyć zwykłej patelni, efekt będzie troszkę inny ale smak nadal rewelacyjny :). Oczywiście zamiast patelni grillowej, możesz użyć grill elektryczny. Przygotowanie: Podzielić kurczaka(...)koktajlowe, Smaż do zarumienienia. Na talerzu połóż liście świeżego szpinaku, następnie mięso i pomidorki. Posyp pestkami dyni i ziarnami słonecznika oraz świeżym rozmarynem. Połóż na boku po 1 łyżce serka mascarpone. Smacznego
KreatywnePinykawy. Uwielbiamy takie połączenia smakowe. Plastry cytryny nadały troszkę kwaskowatości. Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g chałwy waniliowej 4 plastry cytryny Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą masę ze szczyptą soli(...)studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu kroimy na 4 równe blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Krem dzielimy na 4 porcje. Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę kajmaku i pierwszą porcję kremu śmietankowego. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta. Następnie wykładamy
VioletoweKucharzeniestartego parmezanu 1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki szalotki 1 duży pomidor 1 zielona cukinia 50 cl śmietany 33% 125 g serka mascarpone Oliwa z oliwek Kilka listków bazylii Szalotki obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, wsyp szalotki i krótko przesmaż mieszając. Gdy się zeszklą wsyp ryż i smaż około minuty(...)smaż, mieszając, do miękkości składników, a na koniec wlej śmietanę. Dodaj parmezan. Podgrzewaj przez chwilę do zagotowania. Połącz z ugotowanym ryżem. Podgrzewaj przez chwilę, aż całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od razu w głębokich talerzach. * Włoski ryż do risotto. ** Jeśli będzie to konieczne, dodaj większą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaoleju Masa śliwkowa: 300-400 g suszonych śliwek 2-3 łyżki miody 3 łyżeczki żelatyny Delecta 2 łyżki śliwowicy (opcjonalnie) Masa piernikowa: 125 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 30 g cukru 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki 30% posypka kamyki czekoladowe Decorada Delecta Białka ubić(...)żelatynę, aby się namoczyła. Śliwki zmiksować z miodem i dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na pierwszy nasączony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Wyłożyć na drugą część nasączonego biszkoptu i przykryć trzecim ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietankę na polewę podgrzać i rozpuścić
talerz przyjemnościcukru trzcinowego 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Na wierzch: 200 ml śmietany 30 % do ubijania do deserów 2 łyżki cukru pudru 150 g serka mascarpone Na dekorację: 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka migdałów 4 łyżki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy, osobno roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Herbatniki kruszymy, dodajemy do nich płatki owsiane(...)herbatników. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Ubitą śmietaną przekładamy na ostudzony sernik i smarujemy równomiernie jego wierzch. W rondelku rozpuszczamy pozostały cukier na karmel, wrzucamy do niego orzechy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCześć. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z nasionami chia i mango. SKLADNIKI : MASA : - śmietana kremówka 30% (600 ml) - nasiona chia (45 g) - serek mascarpone (500 g) - żelatyna (3 łyżki) + woda (100 ml) - cukier puder (4 łyżki) SPÓD : - masło (100 g) - ciastka oreo (350 g) MUS : - mango (600 g miąższu) - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki) - żelatyna(...)rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. - do misy miksera wlewamy 300 ml śmietanki kremówki 30% i ubijamy. Stopniowo dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, nasz schłodzony już puding chia i ostudzoną żelatynę. - ostudzoną masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. - 6 łyżek żelatyny rozpuszczamy
RITA food channelplus trochę do wysypania formy 2 łyżki oleju 6 jajek 115 g masła plus trochę do wysmarowania formy 1 cukier z wanilią 3/4 łyżeczki soli 230g śmietany kremówki 115g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem i masłem. Z 4 jajek oddzielić żółtka i białka. Białka ubić z solą i 115g cukru(...)trakcie studzenia opadnie – właśnie tak powinno być! Dzięki temu konsystencja gotowego ciasta będzie bardzo aksamitna i wilgotna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, miksujemy delikatnie z serkiem mascarpone. Wykładamy na środek ostudzonego ciasta. Mały trik – ciasto jest najlepsze następnego dnia :) Post Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnimasła 200 g mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem krem budyniowy tradycyjny w proszku do gotowania 1 łyżka miodu rzepakowego 1 opakowanie 250 g serka mascarpone Przygotowanie ciasta. Szklankę wody zagotować z dodatkiem masła.Do wrzącej wody wsypać mąkę i dokładnie wymieszać,najlepiej użyć miksera.Gotować na małym ogniu przez minutę,ciągle miksując(...)budyniowego tradycyjnego w proszku. Kiedy krem będzie gorący dodać do niego miód, rozpuścić ciągle miksując i odstawić do wystudzenia. Do zmiksowanego z masłem kremu dodawać powoli, stopniowo- ciągle ubijając – serek mascarpone. Wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podałam na PORCELANIE BOGUCICE Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki na bezę: - 4 białka - 200 g cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu Składniki na krem: - 4 żółtka - 2 łyżki cukru - 150 ml śmietany kremówki - 1 opakowanie serka mascarpone - owoce do przybrania Zaczynamy od zrobienia bezy. Ubijamy białka na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Do gotowej piany dodajemy ocet i mąkę i delikatnie mieszamy(...)całą noc. Na drugi dzień robimy krem. Ucieramy żółtka z połową cukru i ubijamy śmietanę z drugą połową po czym mieszamy żółtka ze śmietaną. Na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Bezę układamy na talerzu i wypełniamy jej środek kremem. Na krem układamy swoje ulubione owoce. Ja dałam banany, mandarynki i kiwi. Smacznego
Kuchenne Wariacjepoczątek karnawału :). Bardzo polecam. Spód: opakowanie okrągłych biszkoptów ( około 150 g ) 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 szklanka wody ( 250 ml ) 80 ml likieru Amaretto Masa serowa: 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej 1 szklanka jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej 130 g cukru pudru 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1 łyżka likieru Amaretto 10 g żelatyny(...)podgrzewać do całkowitego jej rozpuszczenia ( nie dopuścić do zagotowania, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące ). Żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę odstawić do przestudzenia. W naczyniu umieścić serek mascarpone, jogurt, cukier puder oraz likier i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać jedną łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć
Opowieści z piekarnika