ser mak - 500 przepisów (strona:22/34)

Sałatka z grillowanym kurczakiem 235

W tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka

kuchnia doski
Ciasto cztery smaki z masą serową 373

wymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwie części. Masa serowa 800 g zmielonego sera 1 szklanka cukru 250 g masła

O kuchni z uczuciem
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 311

też zastępuję część sera twarogowego serem mascarpone. W starej książce kucharskiej mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu nie opadną

Pyry na Gaz
Pierogi domowe na maślance z mięsem 291

kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko  ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru.  I tak pewnie ile gospodyń  kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rogaliki drożdżowe z serem 185

lodówce miałam drożdże, które trzeba było szybko wykorzystać. I upiekłam puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne rogaliki z serem. Ja jestem wielką fanką ciasta drożdżowego. Zawsze je robię ręcznie, bo po pierwsze nie mam takiego miksera do wyrabiania, a po drugie to taka przyjemna czynność. Potem ten zapach pieczonego ciasta, który rozchodzi się po całym domu. A na koniec najprzyjemniejsza chwila(...)rogalikami i patrzenie jak rodzinka szybko je konsumuje. Cmokając i zachwalając, że są bardzo pyszne. Jeśli macie ochotę na inne drożdżowe ciasto to polecam ciasto maślane Składniki 3 szklanki maki pszennej 130 masła roztopionego 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka Nadzienie 300 g twarogu 1 żółtko cukier według własnego smaku

O kuchni z uczuciem
Grzanki niespodzianki 160

Dziś chciałam wam zaproponować grzanki niespodzianki, które świetnie się sprawdzają jako ciepłe śniadanie. Doskonały sposób na wykorzystanie bułek, które nie są już pierwszej świeżości, a po

kuchnia doski
Pizza ziemniaczana z salami, parmezanem i Dresingiem. 193

jajka 2 łyżki maki zwykłej  pieprz, szczypta chili  sól lub domowa vegeta do smaku 1 opakowanie salami 1,5 szklanki startego parmezanu forma do tarty o średnicy 26 cm Wykonanie : Ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach, cebulę obrać i także zetrzeć. Następnie dodać roztrzepane jajka,połowę  startego sera, mąkę i przyprawy. Przyprawić

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb orkiszowo-żytni jasny 186

Bardzo prosty, zdrowy i smaczny chleb o neutralnym smaku, pasującym do wszystkiego. Jest to chleb z mąki orkiszowej jasnej i żytniej jasnej na zakwasie

Przepisy na domowy ser i chleb
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 153

posypuję sezamem i makiem. Piekę równocześnie dwie blaszki. Po 10 minutach zamieniam je miejscami, górna ląduje na dolnej półce piekarnika i odwrotnie. Piekę oczywiście bez nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego. Smakują wybornie zarówno ze słodkimi dodatkami takimi jak dżemy lub wytrawnie z wędliną lub serami. Rogaliki przyjemnie szeleszczą w zębach skórką

I tu będę miała takie te
"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową (Seromak) 435

puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka kropel olejku migdałowego i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwa Serowa: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielony ser, mąkę oraz wcześniej roztopione

Słodka Strona
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. 209

konfitur jak i do serów lub wędlin. Składniki zaczynu: 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godziny wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Przygotowanie zaczynu: Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Składniki ciasta chlebowego: cały zaczyn 485 g maki żytniej

Codziennik Kuchenny
Cebularz 204

łyżki cebuli z makiem. Cebulę delikatnie wgnieść w placek. Brzegi placków można posmarować, roztrzepanym jajkiem, mlekiem lub olejem. Cebularze powinny wyrastać jeszcze 1 godzinę w ciepłym miejscu. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut. Smacznego W kuchni Regionalnych Smaków gotowałam z: Alą nie-ład mAlutki Jackiem Przepisy na domowy ser i chleb Kamilą Ogrody Babilonu Magdą

Codziennik Kuchenny
Na wielkanocnym stole 239

Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową  Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki  SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym

Kuchnia domowa Ani
Poledwiczki wieprzowe z kapeluszem serowym 206

kostki masla, dwie lyzki maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok 250 ml smietany , pieprz, duzo papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy.Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku- ok 20 min.starty ser ok 100 gr , troche

Smaki Edyty
Sernik wiedeński 184

Jak ja kocham serniki. Lubicie też? Jeśli tak, to chciałabym polecić Wam przepis na sernik wiedeński. Jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach i po

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania